Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hothatche - pojedynek (prawie) na szczycie.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> ale ty nie masz Hothatcha

> tylko szybki dupowozik wiec po co te twoje wywody

Jedno drugiemu nie przeszkadza. A hatchback z fabrycznym silnikiem o mocy ponad 200KM. To jak dla mnie hothatch. A poza tym moje wywody nie maja związku z hothatchami.

Napisano

> Jedno drugiemu nie przeszkadza. A hatchback z fabrycznym silnikiem o mocy ponad 200KM. To jak dla

> mnie hothatch. A poza tym moje wywody nie maja związku z hothatchami.

nie sama moc o tym decyduje

Napisano

> Ja tam nie wiem co jest u kolegi twego. U mnie działa i zima sobie radzę niewiele gorzej niż w fwd.

ruscy produkują fajne szpery, niestety do BMW nie mają (pisałem do nich). Torsen, wstępnie spięty (bezawaryjność i bezobsługowość w stosunku do płytki) - niestety mają tylko do Łady, GAZa itp. ale uwaga - też do Opla, Chevroleta i Daewoo - więc może kiedyś cfaniak.gif

http://val-racing63.ru/samoblokiruyuschiysya_di.html

fajne, tanie, nowe, chwalone i z gwarancją. Wstępnie definiowane napiecie na życzenie zlosnik.gif

jestem ciekawy jak na wrzucenie prawdziwej szpery zareagowałyby systemy w takim nowym aucie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> nie sama moc o tym decyduje

Niewątpliwie silnik diesla u mnie nie dostarcza frajdy mimo przyspieszenia na poziomie nieco ponad 5s do 100. Niewątpliwie zawieszenie jest bardzo komfortowe. Niewątpliwie jest to dupowóz. Ale jeśli odlożymy na bok kwestie wrażeń dla kierowcy (choć prawdę mówiąc bardziej wole frajdę jaka daje rwd niż silnik benzynowy w fwd ) i porównywać będziemy obiektywne parametry to za wiele różnic względem golfa gti sie nie doszukasz.

Napisano
  • Autor

> ruscy produkują fajne szpery, niestety do BMW nie mają (pisałem do nich). Torsen, wstępnie spięty

> (bezawaryjność i bezobsługowość w stosunku do płytki) - niestety mają tylko do Łady, GAZa itp.

> ale uwaga - też do Opla, Chevroleta i Daewoo - więc może kiedyś

> http://val-racing63.ru/samoblokiruyuschiysya_di.html

> fajne, tanie, nowe, chwalone i z gwarancją. Wstępnie definiowane napiecie na życzenie

> jestem ciekawy jak na wrzucenie prawdziwej szpery zareagowałyby systemy w takim nowym aucie

Ciekawa opcja. Z tego co czytałem z doświadczeń ludzi którzy wkladali szpery bodajże quaife elektronika w niczym nie przeszkadza. Jest tez drexler

Napisano

> Niewątpliwie silnik diesla u mnie nie dostarcza frajdy mimo przyspieszenia na poziomie nieco ponad

> 5s do 100. Niewątpliwie zawieszenie jest bardzo komfortowe. Niewątpliwie jest to dupowóz. Ale

> jeśli odlożymy na bok kwestie wrażeń dla kierowcy (choć prawdę mówiąc bardziej wole frajdę

> jaka daje rwd niż silnik benzynowy w fwd ) i porównywać będziemy obiektywne parametry to za

> wiele różnic względem golfa gti sie nie doszukasz.

kupisz M wtedy pogadamy

Napisano
  • Autor

> kupisz M wtedy pogadamy

Nie kupię, bo mnie takie auta nie interesują. Nawet ten z filmu M135i mnie nieco odstrecza. A prawdziwe M to nie hothatch. I to kompletnie nie. Najchętniej kupił bym zwykle 130i 2.0 280KM.

Napisano

> Nie moge pojac dlaczego szpera w RWD traktowana ma byc jako hardkor?

> Daje duzo funu ale spelnia swoja role chyba w kazdych warunkach.

To BMW chce zebys tak to traktowal. Wtedy moga spokojnie kontynuowac swoja idiotyczna polityke nieoferowania jej nawet w opcji (a kiedys przeciez oferowali nawet przy zupelnie cywilnych silnikach). A tak to chcesz miec szpere to musisz kupic M.

Napisano
  • Autor

> To BMW chce zebys tak to traktowal. Wtedy moga spokojnie kontynuowac swoja idiotyczna polityke

> nieoferowania jej nawet w opcji (a kiedys przeciez oferowali nawet przy zupelnie cywilnych

> silnikach). A tak to chcesz miec szpere to musisz kupic M.

Nie musisz, możesz zamówić gdzie indziej. Podejrzewam ze było małe zainteresowanie lub zadecydowały jakieś inne względy i tyle. Zwróć uwagę ze obecnie możesz nawet kupić chipa w BMW. Nie mówiąc o pierdylionie innych opcji.

Napisano

> Nie ma szpery bo to nie jest topowy model. Modele M maja szpery. Taka polityka. To jest ciagle auto

> dla zwykłego człowieka a nie hardcore.

e21, e30, e36, e46 miało w wielu (nawet niższych) modelach szpery w serii.

E34 z silnikiem 2,5l łatwiej znaleźć ze szperą niż bez.

Jedynka nagle nie może mieć bo tylko do wersji M się to przyda?

Przesadzają. no.gif

Napisano

> Myśle ze buda jest lżejsza niż kiedyś. Tylko wyposażenia wiećej. Kiedyś ta szpera była bardziej

> potrzebna. Każda kolejna generacja ma lepsza trakcje. No i pamiętaj że najważniejsze są opony.

a bzdura tam.

Przed chwilą kolega sobie E46 coupe kupił. Podjechał się pochwalić. ładny, po lifcie, z małym silniczkiem 143 konie.

Szpery brak. Auto w zakręcie prowadzi się kiepsko przez to. już mu poleciłem żeby szukał dyfra ze szperą na allegro.

Napisano

> Nie moge pojac dlaczego szpera w RWD traktowana ma byc jako hardkor?

> Daje duzo funu ale spelnia swoja role chyba w kazdych warunkach.

bo widzisz... kiedyś to była norma. Ma być płytkowa, cierna szpera. Solidna, wytrzymująca bez serwisu 200 000km.

Teraz jak już dadzą mechaniczną szperę to się okazuje, że to MUSI być skomplikowane, trudne w utrzymaniu i wspomagane setkami komputerów. W dodatku się psuje.

I rzeczywiście. Nie rozumiem produkowania małego, usportowionego RWD bez szpery.

Napisano
  • Autor

> e21, e30, e36, e46 miało w wielu (nawet niższych) modelach szpery w serii.

> E34 z silnikiem 2,5l łatwiej znaleźć ze szperą niż bez.

> Jedynka nagle nie może mieć bo tylko do wersji M się to przyda?

> Przesadzają.

Tu nie chodzi o jedynkę. Obecnie żadne BMW nie ma w opcji szpery. Nie wiem dlaczego. Ale właśnie dlatego nie potępiam tego bezmyślnie. Może coś za tym stoi. Auta poniżej 200KM nawet nie maja e szpery. Może nie potrzebują a może klienci nie chcą a może zamiast tego jest 4x4? Nie wiem. Chętnie się dowiem i być może tez to potępie. W każdym razie póki co nie odczuwam potrzeby posiadania szpery u siebie.

Napisano
  • Autor

> a bzdura tam.

> Przed chwilą kolega sobie E46 coupe kupił. Podjechał się pochwalić. ładny, po lifcie, z małym

> silniczkiem 143 konie.

> Szpery brak. Auto w zakręcie prowadzi się kiepsko przez to. już mu poleciłem żeby szukał dyfra ze

> szperą na allegro.

Ale nie wiem czy wiesz, to jest auto sprzed 3 generacji... Uważasz ze nic się nie zmieniło ? Zapraszam do mnie, choć tez mam już nienajnowsze auto bez szpery. Ale za to najnowsze opony.

Napisano

> Nie musisz, możesz zamówić gdzie indziej. Podejrzewam ze było małe zainteresowanie lub zadecydowały

> jakieś inne względy i tyle. Zwróć uwagę ze obecnie możesz nawet kupić chipa w BMW. Nie mówiąc

> o pierdylionie innych opcji.

jeśli jest szpera mechaniczna w opcji do takiego 135 to popieram.

Napisano

> Szczególnie fajnie by się tym jeździło przy dzisiejszych opadach śniegu i temperaturze w okolicach

> 0C

> HH to ma być auto uniwersalne, a nie hardcore do jazdy torowej kształtem przypominający auto

> popularne.

ale te renault jest hot hatch'em

http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_hatch

Napisano

> Tu nie chodzi o jedynkę. Obecnie żadne BMW nie ma w opcji szpery.

A gdy jeszcze była w opcji to ile mniej więcej było trzeba dopłacić ?

Napisano

> Tu nie chodzi o jedynkę. Obecnie żadne BMW nie ma w opcji szpery. Nie wiem dlaczego. Ale właśnie

> dlatego nie potępiam tego bezmyślnie. Może coś za tym stoi. Auta poniżej 200KM nawet nie maja

> e szpery. Może nie potrzebują a może klienci nie chcą a może zamiast tego jest 4x4? Nie wiem.

> Chętnie się dowiem i być może tez to potępie. W każdym razie póki co nie odczuwam potrzeby

> posiadania szpery u siebie.

bo nie miałeś szpery to nie wiesz jaka jest różnica.

Auto od razu jest bardziej "zwarte" w zakręcie.

można to porównać do... jeździłeś kiedyś miśkiem evo 9 albo subaru z aktywnymi dyframi na pokrętełko?

Tam jak skręcisz na maksa to czujesz, że auto na prawdę chce robić to co mu dajesz na kierownicy i gazem.

Ze szperą w RWD nie musisz się pilnować z poślizgiem. Auto szybciej odzyskuje przyczepność po zapięciu boka... no chyba że chcesz to możesz go przedłużyć palacz.gif

Auto w uślizgu prowadzi się bardziej przewidywalnie.

Napisano
  • Autor

> A gdy jeszcze była w opcji to ile mniej więcej było trzeba dopłacić ?

Nie mam pojęcia. BMW przed 2007 rokiem mnie nie interesowało. I jedna uwaga. Nie mówię ze szpera nic by obecnie nie dała.

Napisano

> Ale nie wiem czy wiesz, to jest auto sprzed 3 generacji... Uważasz ze nic się nie zmieniło ?

> Zapraszam do mnie, choć tez mam już nienajnowsze auto bez szpery. Ale za to najnowsze opony.

te najnowsze opony możesz też założyć do auta sprzed 10 generacji. Takiego posiadającego szperę. I co wtedy? palacz.gif

Napisano

> A gdy jeszcze była w opcji to ile mniej więcej było trzeba dopłacić ?

niedużo.

szpera do starszych modeli w serwisie kosztowała swego czasu jakieś 2000zł.

Napisano
  • Autor

Bo nie rozumiesz ze ja te auta traktuje jak dupowozy a nie wyscigowki. Jest coś takiego jak good enough. I jeszcze raz. Nie mówię ze szpera nic nie daje.

Napisano
  • Autor

> te najnowsze opony możesz też założyć do auta sprzed 10 generacji. Takiego posiadającego szperę. I

> co wtedy?

Wtedy moglibyśmy je porównać. Chętnie bym się zapoznał z takim porównaniem. Auta o podobnej masie i mocy.

Napisano

> Ciekawa opcja. Z tego co czytałem z doświadczeń ludzi którzy wkladali szpery bodajże quaife

> elektronika w niczym nie przeszkadza. Jest tez drexler

fajna, tylko tamte są 4 razy tańsze zlosnik.gif

Napisano

> Bo nie rozumiesz ze ja te auta traktuje jak dupowozy a nie wyscigowki. Jest coś takiego jak good

> enough. I jeszcze raz. Nie mówię ze szpera nic nie daje.

BMW kiedyś też traktowało większość swoich aut jako dupowozy. I montowało do słabowitych modeli z silnikiem 1.8 mechaniczną szperę w niektórych pakietach wyposażenia.

Tak nagle im się odmieniło?

Szpera nie jest dla hardkorów. Szpera ułatwia życie. Jest łatwiej wyjechać z zaspy. Nie musisz nadwyrężać ESP podczas ruszania na śniegu czy podczas pokonywania ronda. Nie musisz się stresować podczas zmiany pasa na zaśnieżonej autostradzie. Jest łatwiej.

Napisano

> fajna, tylko tamte są 4 razy tańsze

o pacz pan. Znalazłem ile kosztuje nówka szpera z fakturą do beemki

LSD

palacz.gif

Napisano
  • Autor

> BMW kiedyś też traktowało większość swoich aut jako dupowozy. I montowało do słabowitych modeli z

> silnikiem 1.8 mechaniczną szperę w niektórych pakietach wyposażenia.

> Tak nagle im się odmieniło?

> Szpera nie jest dla hardkorów. Szpera ułatwia życie. Jest łatwiej wyjechać z zaspy. Nie musisz

> nadwyrężać ESP podczas ruszania na śniegu czy podczas pokonywania ronda. Nie musisz się

> stresować podczas zmiany pasa na zaśnieżonej autostradzie. Jest łatwiej.

Jak widać się zmieniło. Ja bym chciał wiedzieć co się zmieniło.

Napisano

> Jak widać się zmieniło. Ja bym chciał wiedzieć co się zmieniło.

Księgowy się zmienił.

Klient mniej wymagający i mniej wyedukowany technicznie, łykający wszystkie elektroniczne szmery bajery opakowane w ładny marketing

Napisano
  • Autor

> Księgowy się zmienił.

> Klient mniej wymagający i mniej wyedukowany technicznie, łykający wszystkie elektroniczne szmery

> bajery opakowane w ładny marketing

Bzdura. Każda opcja to dodatkowy zarobek. O ile ktoś to kupi. Tak naprawdę większość zarobku na aucie jest właśnie na opcjach i częściach.

Napisano

> jeśli jest szpera mechaniczna w opcji do takiego 135 to popieram.

Wlasnie sek w tym, ze nie ma. Do zadnych modeli poza M nie ma obecnie opcji zakupu mechanicznej szpery. A kiedys byla, nawet do totalnie dupowozowego 520i mogles sobie zamowic.

Napisano

> Nie musisz, możesz zamówić gdzie indziej.

Oczywiscie, ze jest aftermarket. Jednak to nie Civic, najtansze quaife kosztuja po 1000 funtow i na dodatek sa to szpery typu torsen. Szpery plytkowe sa jeszcze drozsze. A kiedys mogles kupic normalnie jako opcje taka cierna 25%. Zreszta podobnie jest teraz w Mini - od rocznika zdaje sie 2011 nie mozesz juz zamowic sobie szpery do Cooper S. Bo tak.

> Podejrzewam ze było małe zainteresowanie lub zadecydowały

> jakieś inne względy i tyle.

Wlasnie. Wzgledy marketingowe - tylko M ma szpere. I oczywiscie ze wzgledu na nowoczesna elektronike moga sobie na to pozwolic bo 90% uzytkownikow nie wyczuje roznicy. Tylko, ze ponoc BMW chce byc rowniez marka dla entuzjastow...

> Zwróć uwagę ze obecnie możesz nawet kupić chipa w BMW. Nie mówiąc

> o pierdylionie innych opcji.

I wlasnie dlatego jestem pewien, ze do decyzja stricte marketingowa.

Napisano

> To wytłumacz mi jeszcze sens tego marketingu.

Jestes entuzjasta dla ktorego licza sie takie rzeczy to musisz kupic M. I dac zarobic BMW jeszcze wiecej pieniedzy grinser006.gif

Napisano

> Wlasnie sek w tym, ze nie ma. Do zadnych modeli poza M nie ma obecnie opcji zakupu mechanicznej

> szpery. A kiedys byla, nawet do totalnie dupowozowego 520i mogles sobie zamowic.

ba!

do tej pory sobie możesz zamówić jak wynika z linku który dałem wcześniej. hehe.gif

I co ciekawe nie zbankrutujesz na tym smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jestes entuzjasta dla ktorego licza sie takie rzeczy to musisz kupic M. I dac zarobic BMW jeszcze

> wiecej pieniedzy

No właśnie. Nie dam zarobić BMW. Kupię gdzie indziej. Z powodu szpery nie kupię wersji M.

Napisano

> No właśnie. Nie dam zarobić BMW. Kupię gdzie indziej.

Sprawdź czy dyfer z innego modelu nie pasuje. Może się okazać, że będzie taniej niż quaife. Zarówno w zakupie jak i serwisie.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy dyfer z innego modelu nie pasuje. Może się okazać, że będzie taniej niż quaife. Zarówno

> w zakupie jak i serwisie.

Jeszcze nie wiem czy będę kupował.

Napisano

> No właśnie. Nie dam zarobić BMW. Kupię gdzie indziej. Z powodu szpery nie kupię wersji M.

albo jestes tak zwiany, albo cie poprostu nie stac

Napisano

> Jeszcze nie wiem czy będę kupował.

BMW kiedyś lubiło robić jeden porządny dyfer i montować w 50 modelach identyczny smile.gif

Nie wiem jak jest teraz.

A i przy okazji możesz sobie dobrac przełożenie główne jeśli chcesz szybciej do setki.

Od 3,08 do 3,7 palacz.gif

Napisano
  • Autor

> BMW kiedyś lubiło robić jeden porządny dyfer i montować w 50 modelach identyczny

> Nie wiem jak jest teraz.

> A i przy okazji możesz sobie dobrac przełożenie główne jeśli chcesz szybciej do setki.

> Od 3,08 do 3,7

Raczej bym wolał w druga stronę. Do setki mam dość szybko, a dość często jeżdżę ok 200. Przydało by się mniej rpm.

Napisano
  • Autor

> albo jestes tak zwiany, albo cie poprostu nie stac

Może cieżko uwierzyć ale nie dla każdego twarde auto to ideał. W życiu bym nie kupił M. A mógł bym kupić używek za pól ceny mojego gdyby mi zależało.

Napisano

> jak dla mnie najlepszym hotchatchem ever jest to:

> szkoda że tak mało tego wypuścili. Na suchym wymłóciłoby pewnie i to Audi i BMW ze swoim 3,2kg/KM

o! pierwwzor mini

Napisano

> jak dla mnie najlepszym hotchatchem ever jest to:

> szkoda że tak mało tego wypuścili. Na suchym wymłóciłoby pewnie i to Audi i BMW ze swoim 3,2kg/KM

Tyle że to nie hothach tylko "homologation special" coś jak Delta S4 Stradale.

Napisano

> Nie ma szpery bo to nie jest topowy model. Modele M maja szpery. Taka polityka. To jest ciagle auto

> dla zwykłego człowieka a nie hardcore.

Akurat LSD to nie hardcore - to fajna przydatna rzecz bardzo poprawiająca zachowanie auta. Mi np pomagała dziś wyjechać pod długi zasypany śniegiem podjazd wink.gif

Napisano

> Czym rozni sie dzialanie elektronicznej szpery?

> Toyota GT86 nie posiada wlasnie takiej?

To zależy do jakiej mechanicznej porównujesz. Elektronicznaw większości wypadków ogranicza poślizg jednego koła hamując je hamulcem. To sprawia że moc idzie na drugie koło. U mnie np LSD nie ogranicza poślizgu koła - gdy pojawi się poślizg dołączane jest drugie koło i ciągną oba nawet jeśli jedno się ślizga.

Dużo osób uważa że LSD to pomoc głównie przy starcie - tymczasem to olbrzymia poprawa prowadzenia, również w zakręcie.

Napisano

> Idea moim zadniem wypalona.

> Publiczna droga i tor roznia sie od siebie za bardzo, zeby jedno auto pelnilo dobrze dwie role.

I w tym temacie, zgadzam się z Tobą, całkowicie cool.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.