Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne światła przeciwmgłowe - dodatkowo wyłączane.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio w pracy powstał spór dotyczący wyłączanych tylnych świateł przeciwmgłowych w samochodzie w przypadku ciągnięcia przyczepy.

Z tego co wiem to jest kilka modeli samochodów, które wyposażone fabrycznie w hak i instalację elektryczną haka mają taki patent.

Zaczepia się przyczepę, podłącza jej instalację elektryczną z gniazdem w samochodzie i po włączeniu tylnych świateł przeciwmgłowych świecą się one tylko w przyczepie, a w samochodzie nie.

Z chwilą wyjęcia wtyczki z gniazda światła w samochodzie zaczynają świecić.

Nie znalazłem żadnych przepisów, które by o tym mówiły i zabraniały takiego rozwiązania. Sam mam tak instalację haka wykonaną.

Tyle, że ja zrobiłem sobie to sam z wykorzystaniem gniazda z dodatkowym stykiem wyłączającym tylne światła przeciwmgłowe samochodu z chwilą włożenia wtyczki w gniazdo.

Jest to bardzo wygodne, szczególnie w nocy. Nie ma na plandece przyczepy czerwonej poświaty, no i nie świecą się bez sensu światła, które i tak są zasłonięte przyczepą i niewidoczne.

No więc jak?

Można tak, czy nie można?

Napisano
hmm.gif zdaje się nie ma, że "nie można" bo jest przepis, że światła po łączeniu mają świecić.
Napisano

Ale macie problem zlosnik.gif. Jak często korzysta sie z tylnych przeciwmgłowych (zgodnie z przepisami)? Raz czy dwa w roku?

Napisano

> Ale macie problem . Jak często korzysta sie z tylnych przeciwmgłowych (zgodnie z przepisami)? Raz

> czy dwa w roku?

Dobrze prawisz.Według mnie dziwny patent z tym wyłączaniem światła w samochodzie,bo co na przykład jak ktoś ciągnie autem(z świtłami umieszczonymi wysoko albo bo bokach) małą przyczepkę w której jest spalone światło przeciwmgielne a tak światło w samochodzie jeszcze by ratowało tyłeczek.

Napisano

> Ale macie problem . Jak często korzysta sie z tylnych przeciwmgłowych (zgodnie z przepisami)? Raz

> czy dwa w roku?

i w tym czasie kontrola

Napisano

> i w tym czasie kontrola

Ale sens wypowiedzi o częstotliwości używania tematycznych świateł był taki, że raz czy dwa w roku można przeboleć z czerwoną poświatą na przyczepie, mając wszystko zgodnie z przepisami.

Jednak ZTCP to kolega fred77 używa p/mgielnych również podczas szybkiej jazdy w deszczu - może to o to chodzi?

Napisano

> Jednak ZTCP to kolega fred77 używa p/mgielnych również podczas szybkiej jazdy w deszczu - może to o

> to chodzi?

Widuję czasem takich ...... (nie napiszę żeby bana nie pouczyć). W takich przypadkach nie widzę powodu, żeby nie użyawać za takim "długich". angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Widuję czasem takich ...... (nie napiszę żeby bana nie pouczyć). W takich przypadkach nie widzę

> powodu, żeby nie użyawać za takim "długich".

A co Cię tak denerwuje w tylnych światłach przeciwmgłowych?

Napisano

> Ale sens wypowiedzi o częstotliwości używania tematycznych świateł był taki, że raz czy dwa w roku

> można przeboleć z czerwoną poświatą na przyczepie, mając wszystko zgodnie z przepisami.

> Jednak ZTCP to kolega fred77 używa p/mgielnych również podczas szybkiej jazdy w deszczu - może to o

> to chodzi?

ile razy w życiu policja kontrolowała Ci światła przeciwmgłowe podczas gęstej mgły ? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ile razy w życiu policja kontrolowała Ci światła przeciwmgłowe podczas gęstej mgły ?

A ja rok temu miałem kontrolę techniczną samochodu wykonywaną przez Policję.

Jechałem z przyczepą.

Sprawdzali mi Skodzinę i przyczepę.

Przetrzepali dosłownie wszystko co się dało. Czy jest tabliczka znamionowa na przyczepie, czy numer ramy przyczepy zgadza się z tym w DR, czy działa hamulec najazdowy, skontrolowali całe oświetlenie samochodu i przyczepy. Ponieważ mam założone światła dzienne to sprawdzili prawidłowość połączeń, nic nie powiedzieli na nieświecące tylne światła przeciwmgłowe w samochodzie. W przyczepie tylne przeciwmgłowe świeciły.

Sprawdzili stan ogumienia, luzy w układzie kierowniczym, hamulec ręczny i zasadniczy w samochodzie.

Sprawdzili nawet czy nie mam pseudoksenonów w reflektorach.

Do tego doszła jeszcze analiza spalin, spryskiwacz przedni i tylny, oświetlenie tablic rejestracyjnych.

Wszystko co się dało i czego się można było przyczepić to sprawdzali.

Na szczęście przyczepa świeżo po solidnym remoncie, który polegał na zbudowaniu jej praktycznie od nowa, z nową tablicą rejestracyjną i dowodem

Byłem w szoku, ale kontrola zakończyła się pozytywnie.

Napisano

> A ja rok temu miałem kontrolę techniczną samochodu wykonywaną przez Policję.

musiałeś im na odcisk stanąć, a nie wpisałeś czasem w pracy w pozycji 29 - PODPALENIE ? Kod 34 ? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> A co Cię tak denerwuje w tylnych światłach przeciwmgłowych?

Nooo niech pomyślę... Oślepianie? A może słabo widoczne światła STOP? Sam nie wiem, co bardziej. Nawet nie denerwuje, denerwuje mnie ślamazarne ruszanie spod świateł (to potrafię uzasadnić słabymi umiejętnościami). Używanie tylnych p.mgielnych, przy dobrej widoczności mnie wk*%(&%^wia, ( to mogę uzasadnić tylko brakiem mózgu albo małpią złośliwością)! Bo co daje ich włączenie poza dawaniem po gałach tym z tyłu? Włączam wtedy drogowe i wyłączam tylko jak coś z przeciwka jedzie (rozważam dołożenie dalekosiężnych)! Czemu tylko cymbał przede mną ma prawo mnie oślepiać? angryfire.gif

Napisano

> Nooo niech pomyślę... Oślepianie? A może słabo widoczne światła STOP? Sam nie wiem, co bardziej.

> Nawet nie denerwuje, denerwuje mnie ślamazarne ruszanie spod świateł (to potrafię uzasadnić

> słabymi umiejętnościami). Używanie tylnych p.mgielnych, przy dobrej widoczności mnie

> wk*%(&%^wia, ( to mogę uzasadnić tylko brakiem mózgu albo małpią złośliwością)! Bo co daje

> ich włączenie poza dawaniem po gałach tym z tyłu? Włączam wtedy drogowe i wyłączam tylko jak

> coś z przeciwka jedzie (rozważam dołożenie dalekosiężnych)! Czemu tylko cymbał przede mną ma

> prawo mnie oślepiać?

miłość miłością ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie hehe.gifhehe.gif

proponuję

szperacz_ladowalny_MacTronic_9001_LED_1321909017_842.jpg

Napisano

> miłość miłością ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie

> proponuję

Trudne w użyciu w czasie jazdy rotfl.gif

Myślałem o czymś podobnym ale Hella

http://www.toptuning.pl/index.php?p1326,halogeny-owalne-dalekosiezne-800metrow-z-homologacja-halogen-model-801

Napisano
  • Autor

> Trudne w użyciu w czasie jazdy

> Myślałem o czymś podobnym ale Hella

> http://www.toptuning.pl/index.php?p1326,halogeny-owalne-dalekosiezne-800metrow-z-homologacja-halogen-model-801

To jak już idziemy tym tropem, to proponuję to:

2010_06120130.jpg

Napisano
  • Autor

> Nooo niech pomyślę... Oślepianie? A może słabo widoczne światła STOP? Sam nie wiem, co bardziej.

> Nawet nie denerwuje, denerwuje mnie ślamazarne ruszanie spod świateł (to potrafię uzasadnić

> słabymi umiejętnościami). Używanie tylnych p.mgielnych, przy dobrej widoczności mnie

> wk*%(&%^wia, ( to mogę uzasadnić tylko brakiem mózgu albo małpią złośliwością)! Bo co daje

> ich włączenie poza dawaniem po gałach tym z tyłu? Włączam wtedy drogowe i wyłączam tylko jak

> coś z przeciwka jedzie (rozważam dołożenie dalekosiężnych)! Czemu tylko cymbał przede mną ma

> prawo mnie oślepiać?

Nikt Ci nie każe jechać zaraz za samochodem poprzedzającym.

Gdy ktoś ma źle ustawione światła, jedzie na drogowych czy to z roztargnienia czy złośliwości, ma zamontowane pseudoksenony itp to jak jazdę z przyczepą to jakoś mi to w ogóle nie przeszkadza, a jak jadę bez przyczepy to zwyczajnie zwalniam albo nawet się zatrzymuję by ten "ktoś" mnie wyprzedził i jechał sobie dalej rozświetlając mroki nocy.

Napisano

Dają po gałach, że oczy bolą.

W!@#$%^&ją mnie niemiłosiernie zwłaszcza w sytuacji korek albo jazda sznurkiem auto od auta 2m, ale oczo$%^bne przeciwmgielne włączone, bo (jakakolwiek) mgła (jest lub była)

Sens tych świateł jest na trasie, przy bardzo silnej mgle (takiej raz do roku), kiedy ktoś z tyłu ma szansę mnie nie widzieć, czyli kiedy nikogo za sobą nie widzę, albo widzę ale daleko. Jak tylko się upewnię że jadący za mną mnie widzi, to wyłączam to g...o żeby ulżyć jego patrzałkom.

Napisano

> Nikt Ci nie każe jechać zaraz za samochodem poprzedzającym.

No daruj, żebym dopasowywał moją jazdę do wydziwień aspołecznego dupka screwy.gif

> Gdy ktoś ma źle ustawione światła, jedzie na drogowych czy to z roztargnienia czy złośliwości, ma

> zamontowane pseudoksenony itp to jak jazdę z przyczepą to jakoś mi to w ogóle nie przeszkadza,

> a jak jadę bez przyczepy to zwyczajnie zwalniam albo nawet się zatrzymuję by ten "ktoś" mnie

> wyprzedził i jechał sobie dalej rozświetlając mroki nocy.

Ja przyspieszam i odjeżdżam, bo nie raz próbowałem tego co ty i były trzy rodzaje zachowań: najrzadszy - wyprzedza i pogna w noc (jest OK niech pędzi z daleka ode mnie), dwa najczęstsze - zwalnia nawet do zatrzymania i wyprzedza ale zwalnia do 70-80/h bo g..o widzi wtych "ksenonach" i boi się sick.gif

Napisano

> To jak już idziemy tym tropem, to proponuję to:

Ciekawa propozycja dla tych "małowidocznych inaczej", zawsze można założyć czerwony filtr i odwrócić za siebie... wtedy byłby dopiero efekt godny króla takich miszczów.... facepalm%5B1%5D.gif

Ja zostanę przy moim wyborze, działa świetnie, przerabiałem kiedyś w Golfie.

Napisano

Są niepotrzebne.

Napisano

> Widuję czasem takich ...... (nie napiszę żeby bana nie pouczyć). W takich przypadkach nie widzę

> powodu, żeby nie użyawać za takim "długich".

Ja również; zresztą raz miałem dokładnie na odwrót. Jakiś cymbał jechał za mną na długich. Uparty był, choć wolno jechałem. W końcu zapuściłem z tyłu przeciwmgielne, to wyprzedził mnie od razu biglaugh.gif

Niniejszym odwołuję swój poprzedni post i przyznaję - światła przeciwmgielne tylne czasami jednak się przydają. 20.GIF

Napisano

> Niniejszym odwołuję swój poprzedni post i przyznaję - światła przeciwmgielne tylne czasami jednak

> się przydają.

Jasne , ze się przydają: w silnej mgle, albo... do dyscyplinowania pacanów biglaugh.gif