Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lubię oglądać takie filmy

Featured Replies

Napisano

Jestem pod wrażeniem umiejętności kierowców, ale wiadomo, że ci nie biorą się za kółkiem z przypadku:

Napisano

> Jestem pod wrażeniem umiejętności kierowców, ale wiadomo, że ci nie biorą się za kółkiem z

> przypadku:

Dużo większe umiejetności potrzebne są do cofania Starem skrzyniowym i jednoosiową dłużycą. Tu nikt ci kołami przyczepy nie skręca, a sama ona piorunem staje bokiem. Pierwszy raz takim zestawem cofałem Starem 28 bez wspomagania grinser006.gif

Napisano

> Jestem pod wrażeniem umiejętności kierowców, ale wiadomo, że ci nie biorą się za kółkiem z

> przypadku:

Weź tylko pod uwagę...

- kierowca nie jest sam

- naczepa ma osie skrętne

- steruje tym człowiek z "ziemi" dodatkowo

- są też komputery...

Napisano

> przypadku:

A ja ze 5 kolesi na koncu przpchnelo pociag smile.gif

Napisano

> przypadku:

Nie trzeba zbyt wiele żeby nauczyć się manewrować różnymi zestawami. Np.: gdy robiłem kategorię "E" do ciężarówki to mi wystarczyło raptem 25 godzin ćwiczeń różnych manewrów ze standardową przyczepą ze skrętną przednią osią by cofać obojętnie gdzie bez żadnych problemów. Egzamin zaliczyłem za pierwszym razem, żadnych manewrów nie musiałem poprawiać.

Potem jeździłem i z kłonicą i z tandemem i z naczepą. Najfajniej się jeździło po lesie z drewnem. Czasami jeździłem traktorem z przyczepą. Wszędzie trzeba było czasami manewrować. Każdy zestaw jest inny, do każdego trzeba się przyzwyczaić i wyczuć ale schemat postępowania jest identyczny dla wszystkich zestawów.

Obojętnie jaki by zestaw nie był to wystarczy kilkanaście, kilkadziesiąt godzin pojeździć i nabiera się wprawę dość szybko.

To nic trudnego.

Napisano

Największy czad to miałem jak cofałem ciągnikiem z dwoma przyczepami dwuosiowymi.

Napisano

> Największy czad to miałem jak cofałem ciągnikiem z dwoma przyczepami dwuosiowymi.

To jest hardcoor, ja dałem radę 10m 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To jest hardcoor, ja dałem radę 10m

Cienias z_lol1.gif

Kwestia wyczucia i "ogarnięcia" tego, że mamy 2 osie skrętne i dodatkowo przeguby w zaczepach. Hardcore się zaczyna jak przyczepy są załadowane a trzeba cofnąć 2 przyczepą prostopadle gdy stoi ona pod górkę. Zauważyłem to niestety dopiero w momencie jak przyczepa już leżała na boku. beksa.gif

Napisano

> Cienias

Wiem 270751858-jezyk.gif, ale ja drugi raz w życiu kierowałem traktorem.

Z przyczepką lepiej sobie radzę grinser006.gif

Napisano

Super; przy okazji dowiedziałem się, jak wygląda transport współczesnych tramwai na miejskie torowiska. Trzeba ostro kombinować z doborem trasy, a i to - ze względu na promień skrętu takiego zestawu - na pewno nie zawsze da się ją dobrać.

Napisano

> Największy czad to miałem jak cofałem ciągnikiem z dwoma przyczepami dwuosiowymi.

przebijam, cofanie sztaplarą 4 koła skrętne ( (coś takiego) + dłużyca z przednią osią skrętną. 4 osoby mające uprawnienia na taki sprzęt poległy z manewrowaniem.

Napisano

> Super; przy okazji dowiedziałem się, jak wygląda transport współczesnych tramwai na miejskie

> torowiska.

Zaś na codzień się nie widzi jak to jeździ, bo pewnie transport odbywa się

nocami...

Napisano

> przypadku:

może jazda po płaskim nie jest zbyt trudna, na budowę dostarczali mi generator ładunek 110t + masa zestawu. Wjazd na budowę to była taka konkretna pochylnia, po pierwsze trzeba było wjeżdzać na nią pod katem 90st przez bardzo wąska brame a co fajniej zaczęło podnosić balastówkę i cały zestaw zaczynał się osuwać samoczynnie w dół. Kierowcy nie było zbyt wesoło.

Napisano

> przebijam, cofanie sztaplarą 4 koła skrętne ( (coś takiego) + dłużyca z przednią osią skrętną. 4

> osoby mające uprawnienia na taki sprzęt poległy z manewrowaniem.

Nie ma w tym urzadzeniu roznych trybow jazdy? tak jak w koparkach, ze mozna zablokowac skret kol tylnych albo wlaczyc tryb kraba i jechac bokiem? Dla mnie najgorsze manewry byly oplandeczonym starem 28 bez wspomagania z przyczepa rolnicza 4t na blotnistym wiejskim podworku (czyli u siebie)

Napisano

> Nie ma w tym urzadzeniu roznych trybow jazdy? tak jak w koparkach, ze mozna zablokowac skret kol

> tylnych albo wlaczyc tryb kraba i jechac bokiem?

w naszej nie było możliwości wyboru trybu jazdy, uszkodzony mechanizm.