Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GzAK] A takie zadymiarskie hobby tu sie nadaje??

Featured Replies

Napisano

20121222133502.jpg

?? wink.gif

Napisano

nadaje się, nadaje

ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki cool.gif

właśnie sam planuje coś podobnego stworzyć

Napisano

> ??

food.giffood.giffood.gif

Jeszcze tylko przepis na mięcho (przyprawianie) + opis wędzenia (jak długo, w jaki sposób) i będzie super wink.gif

Btw. Mam murowanego grilla, jakby tak z niego wędzarnie zrobić ? Front jakoś zatkać (drzwi z blachy) i komin przytkać, da się ? Pochwalcie się fotami wędzarni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze tylko przepis na mięcho (przyprawianie) + opis wędzenia (jak długo, w jaki sposób) i

> będzie super

> Btw. Mam murowanego grilla, jakby tak z niego wędzarnie zrobić ? Front jakoś zatkać (drzwi z

> blachy) i komin przytkać, da się ? Pochwalcie się fotami wędzarni

więc tak.. przepis na 10 kg mięsa w 2 przypadkach

- 5 l wody

- 60 dkg soli (dla lubiących słono) lub 40 dkg dla lubiących mniej słono

- max 20g saletry spożywczej (im będzie mniej tym może być więcej szarych plam w rdzeniu mięsa)

- ziółka według własnych upodobań

- 15 -20 ząbków czosnku

Wodę gotujemy z ziółkami dodajemy sól z saletrą i mieszamy do rozpuszczenia

Po wystudzeniu wody z ziółkami wlewamy do pojemnika nie reagującego z solą (najlepiej kamionki) dodajemy pokrojony czosnek i wkładamy mięcho do zalewy. ZALEWA MUSI BYĆ ZIMNA - max to temperatura pokojowa ale najlepiej całkiem zimna np 8 stopni C.

Ja wkładam wszystkie kawałki mięsa do tego roztworu i wkładam do lodówki na 12-14 dni NALEŻY PAMIĘTAĆ O poczatkowo codziennym (7 dni) a potem co drugi dzien przewracaniu mięsa w pojemniku celem dokładnego zaprawienia mięska.

NIE NASTRZYKUJE mięsa mimo iż w większości przepisów ten proceder się stosuje.

Po 12 -14 dniach wyciągam mięso - płukam z ziółek i solanki pod bieżącą woda - wkładam w siatki lub wiąże i wieszam w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień aby mięso obciekło z resztek wody i solanki.

Wędzenie przeprowadzam w ten sposób że do NAGRZANEJ wędzarni wkładam mięso tak aby sie nie stykało ze soba i wędze najpierw w temperaturze około 50stopni przez 3 godziny a następnie podwyższam do około 60-70 stopni na kolejne 3 godziny.

Wędze drewnem bukowym (można różne liściaste)- NIE NALEŻY STOSOWAĆ drewna iglastego.

to tak ogółem..... 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> nadaje się, nadaje

> ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki

> właśnie sam planuje coś podobnego stworzyć

zadymiarka ma 35 lat i jeszcze ojciec z kolegami na warsztacie ją sklecił z kątowników i blachy najzwyklejszej.

stala taka nie zakonswowana (jakims olejem kiedys tam nasmarowana z zewnątrz) ostatnie 20 lat nietykana pod chmurką

przed świętami ja przepalilem tak zeby resztki oleju wypalic to nawet blacha się dolnymi partiami poprzeplała...

wymiary strzelam ... 1,6 m wysokości 60 cm głebokości i 45 cm szerokości - wchodzi do tego około 12 szt mięcha nie największych (4x3)

w oryginale miala palenisko bezposrednio pod mięchem jednak ja na razie zrobiłem prowizorke z paleniskiem zaraz obok - jak nie zapomnę to zrobie zdjęcie... na wiosnę planuje przekopac 2-3 metrowy kanał i palenisko zrobić oddalone od zadymiarki. zlosnik.gif

Napisano

> ??

wypas cool.gif

Napisano

> ??

Na pewno jeden z autokącikowiczów z Łodzi zajmuje się takimi zadymami cool.gif wiem bo właśnie jedziemy odebrać pare kilo szyneczek, baleronu i schabu food.gif

Napisano
  • Autor

> Na pewno jeden z autokącikowiczów z Łodzi zajmuje się takimi zadymami wiem bo właśnie jedziemy

> odebrać pare kilo szyneczek, baleronu i schabu

oo widzisz ja tez ostatnio wyslalem kompanowi z AK wędlinki do testów do Krakowa hehehe zlosnik.gif twierdzi ze dooobre hehe.gifpalacz.gif

Napisano

> ale może jakieś szczegóły tej zadymiarki

Na początek przygody z wędzeniem wystarczy metalowa beczka 200l i metr starej rynny grinser006.gif którą wprowadzasz otworem w dolnej części beczki. Beczka z rurą wkopana na 20 cm i na końcu urobione palenisko z przykryciem, może być kawałek blachy albo płyta chodnikowa. Do domowo działkowych zastosowań taka beczka obudowana otoczakami z ładnym drewnianym przykryciem sprawdzi się "na stałe" ok.gifzlosnik.gif.

286667508-Przechwytywanie.JPG

post-103354-14352519056599_thumb.jpg

Napisano

> Na początek przygody z wędzeniem wystarczy metalowa beczka 200l i metr starej rynny którą

> wprowadzasz otworem w dolnej części beczki. Beczka z rurą wkopana na 20 cm i na końcu urobione

> palenisko z przykryciem, może być kawałek blachy albo płyta chodnikowa. Do domowo działkowych

> zastosowań taka beczka obudowana otoczakami z ładnym drewnianym przykryciem sprawdzi się "na

> stałe" .

Nie wszędzie na działkach przepisy pozwalają na palenie otwartego ognia. W moich okolicach jakby co poniektórzy sąsiedzi coś takiego przyuważyli, to spodziewałbym się wizyty smutnych panów szybciej niż straży do pożaru wink.gif

Napisano

> oo widzisz ja tez ostatnio wyslalem kompanowi z AK wędlinki do testów do Krakowa hehehe twierdzi

> ze dooobre

bo dobre ok.gifpalacz.gif

Napisano

skoro juz mnie wywołałaś to jestem obecny i pochwale sie swoja budowlą.

422435301067c2e9med.jpg

a tu juz sie dymi a miesko obsycha

65f39c6c87d47ba7med.jpg

a tu efekt

fc5612754534d7dcmed.jpg

slinka.gifslinka.gifslinka.gif

Napisano
  • Autor

> skoro juz mnie wywołałaś to jestem obecny i pochwale sie swoja budowlą.

> a tu juz sie dymi a miesko obsycha

> a tu efekt

noo ladna budowla - ja raczej zostanę przy mojej prostej blaszance:d tylko kanal musze w ziemi wykopac coby bylo lepsze "sterowanie" dymem.

Widze ze kolega duuuzo mniej obwedza niz ja ...

Napisano

> Nie no.....

> Ja to chyba po baniku Wam walnę

poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres zlosnik.gif

swoją drogą sam zastanawiam się nad budową wędzarni na wiosnę. W głowie mam kilka pomysłów jak to wykonać, ale jeszcze trzeba przemyśleć pewne sprawy i doczytać troszkę w tej tematyce

Napisano

> Nie no.....

> Ja to chyba po baniku Wam walnę

właśnie, takie fotki trzeba cenzurować ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres

swieta juz były i mokołaj tez juz był teraz to chyba zajączek moze cos przyniesc 270751858-jezyk.gif ale to jeszcze troche czasu

> swoją drogą sam zastanawiam się nad budową wędzarni na wiosnę. W głowie mam kilka pomysłów jak to

> wykonać, ale jeszcze trzeba przemyśleć pewne sprawy i doczytać troszkę w tej tematyce

ja najpierw chciałem zrobic taka prosta z beczki, ale teść stwierdził ze będzie szpecić działkę i dołożył się do budowy no i wyszło to co wyszło.

Co do wszelkich porad i wskazówek nieocenione jest wedliny domowe ja czerpie wiedze głownie z tamtąd.

Napisano

> poczekaj może ktoś jakąś paczuszkę dla modów przygotuje i podeśle na wskazany adres

A Ty myślisz że co ja Im dyskretnie sugeruję grinser006.gif

Napisano

A ja mam takie jedno błahe/głupie pytanie...

Jak robicie kiełbasę to widzę że wygląda tak jak w sklepie, czyli z jednej strony zaokrąglona a z drugiej jakby ta końcówka była ściśnięta, jak to się robi ??

Bo wygląda normalnie jak z fabryki a nie jak z domowego wyrobu niewiem.gif

Napisano

> A ja mam takie jedno błahe/głupie pytanie...

> Jak robicie kiełbasę to widzę że wygląda tak jak w sklepie, czyli z jednej strony zaokrąglona a z

> drugiej jakby ta końcówka była ściśnięta, jak to się robi ??

> Bo wygląda normalnie jak z fabryki a nie jak z domowego wyrobu

kiełbase sam robiłem dopiero raz, ale kilka razy juz wędziłem

i to zagięcie to jest od tego ze kiełbaska wisi sobie na kiju owinięta i tak ladnie sie robi.

Napisano

teraz już wiem skąd zaczerpnąłeś inspirację na wędzarnie zlosnik.gif

PS. czekam na tego zajączka zlosnik.gif

Napisano

> kiełbase sam robiłem dopiero raz, ale kilka razy juz wędziłem

> i to zagięcie to jest od tego ze kiełbaska wisi sobie na kiju owinięta i tak ladnie sie robi.

Ale u kolegi MarcinP wisi na hakach hmm.gif

Napisano

> Ale u kolegi MarcinP wisi na hakach

Jest zahaczona za te skręcone kiszki, które się robi między batonami (dzielą kiełbasę na pęta).

Napisano

> Jest zahaczona za te skręcone kiszki, które się robi między batonami (dzielą kiełbasę na pęta).

No zgadza się ale skąd ten "odcisk" ?? grinser006.gif

Napisano

> No zgadza się ale skąd ten "odcisk" ??

Ze sklepu, bo to najzwyklejsza "zwyczajna", tylko w trakcie dowędzania hehe.gif

Napisano

> Ze sklepu, bo to najzwyklejsza "zwyczajna", tylko w trakcie dowędzania

A widzisz.... biglaugh.gif

Wiedziałem że coś mi tu nie pasi grinser006.gif

Napisano

> A widzisz....

> Wiedziałem że coś mi tu nie pasi

Często nie mam czasu na robotę z mięsem, a chciałoby się czegoś lepszego, uwędzonego a nie popyzianego płynem wędzarniczym, z czego nie leje sie woda itp hehe.gif więc jadę po bandzie biglaugh.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> No to jedziemy

> Faza I - osuszanie

no ladnie ladnie, ja jutro od rana zaczynam, tez sie pochwale