Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] skuterek

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

Jak w temacie, mam zamiar zakupić skuterka głównie na dojazdy do pracy, max trasa jaka nim będzie pokonywana to 10 km czasami 50 km w ciągu jednego dnia. Skuterek ma mieć automatyczną skrzynię biegów i odpalać automatycznie, a nie na korbkę. Możecie coś polecić

Napisano

> Witam !!!

> Jak w temacie, mam zamiar zakupić skuterka głównie na dojazdy do pracy, max trasa jaka nim będzie

> pokonywana to 10 km czasami 50 km w ciągu jednego dnia. Skuterek ma mieć automatyczną skrzynię

> biegów i odpalać automatycznie, a nie na korbkę. Możecie coś polecić

kymco people... a poza tym ile chcesz wydac? masz kat.A ? A1? B? zadnej?

Napisano

Jak ma byc tanio i bardzo dobrze to TGB Orion 101s. Ewentualnie cos z Kymco (moze 4T Agility?).

Napisano
  • Autor

tylko B, myślę by tak max 4kpln wyłożyć

Napisano

> tylko B, myślę by tak max 4kpln wyłożyć

nowka? czy akceptujesz uzywane?

Napisano
  • Autor

wolałbym nówkę, ale używka też wchodzi w grę tylko w stanie ideał

Napisano

> wolałbym nówkę, ale używka też wchodzi w grę tylko w stanie ideał

szukaj Kymco w 4T

Napisano

> tylko B, myślę by tak max 4kpln wyłożyć

to jakies kymco (agility4t) lub sym jakis i bedziesz zadowolony.

Napisano
  • Autor

możesz coś więcej o nim napisać? Chodzi mi o to dlaczego akurat ten, a nie inny. Ogólnie to nie mam bladego pojęcia czym się kierować przy wyborze skuterka

Napisano

Mam dwa

Longija l-evo dwusuw benda czterosuw (model praktycznie taki sam jak kymco top boy 50 cross)

kupiłam oba nowe dwa lata temu

polecam obie firmy , z serwisem nie ma problemów, przeglądy gwarancyjne itd bezproblemowo

raz w bendzie poszedł moduł

longija jeździ bez problemów

ok.gif

Napisano

> możesz coś więcej o nim napisać? Chodzi mi o to dlaczego akurat ten, a nie inny. Ogólnie to nie mam

> bladego pojęcia czym się kierować przy wyborze skuterka

bo to skuterki przyzwoitej jakosci w niezlej cenie

Napisano

> Mam dwa

> Longija l-evo dwusów i benda czterosów (model praktycznie taki sam jak kymco top boy 50 cross)

> kupiłam oba nowe dwa lata temu

> polecam obie firmy , z serwisem nie ma problemów, przeglądy gwarancyjne itd bezproblemowo

> raz w bendzie poszedł moduł

> longija jeździ bez problemów

jakie maja przebiegi?

Napisano

> jakie maja przebiegi?

Longija 2310

benda 1890

jeżdżą w wakacje

Napisano

> Longija 2310

> benda 1890

> jeżdżą w wakacje

no to chyba niewiele mozna powiedziec o ich bezawaryjnosci i jakosci ..........

Napisano
  • Autor

a możesz coś więcej napisać w temacie czym się kierować przy zakupie, na co zwrócić szczególną uwagę?

Napisano

> no to chyba niewiele mozna powiedziec o ich bezawaryjnosci i jakosci ..........

wiem w jakich warunkach zimują (dwie zimy) i odpalają bez problemu

więc jak na chińczyki jest OK

uważasz ,że jakość tych skuterów jest zła?

Napisano

> a możesz coś więcej napisać w temacie czym się kierować przy zakupie, na co zwrócić szczególną

> uwagę?

przy nowym? cena i czy Ci pasuje

Napisano

> wiem w jakich warunkach zimują (dwie zimy) i odpalają bez problemu

> więc jak na chińczyki jest OK

> uważasz ,że jakość tych skuterów jest zła?

uwazam, ze sa dopiero dotarte i ciezko cokolwiek powiedziec o ich jakosci bo przejechaly tyle co nic - to, ze odpalaja bez problemu to zaden argument

niestety chinczyki nie ciesza sie najlepsza opinia

Napisano
  • Autor

ogólnie, bo kasa to jedna strona medalu, a awaryjność i jakość wykonania to inna bajka. Można kupić coś za 1000 pln i okaże się to bublem, a można kupić coś za 500 pln i będzie rewelacyjne

Napisano

> ogólnie, bo kasa to jedna strona medalu, a awaryjność i jakość wykonania to inna bajka. Można kupić

> coś za 1000 pln i okaże się to bublem, a można kupić coś za 500 pln i będzie rewelacyjne

myslalem, ze skupilismy sie na Kymco ewentualnie na SYM

chinszczyzny nie polecam, za 5 kpln i troszke mozesz juz hondy vision poszukac

Napisano

longija to koreańczyk tak dokładnie grinser006.gif

benda to chińczyk z krwi i kości zlosnik.gif

nie było mnie stać na nowe dwa japończyki więc zakupiłam "chińczyki"

odblokowaliśmy je w te wakacje i teraz jeździ się przyjemnie

myślę,że brak eksploatacji wpływa negatywnie na skutery i liczyłam się z dużymi problemami na początku nowego sezonu

mój syn siedzi mocno w temacie skuterów i działa na forum skuterów

warto poczytać młodych praktyków którzy jeźdżą na tych skuterach a nie podpierać się teorią ....dzieci są szczere zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

czytamy

Napisano

mialem zwyklego chinola z marketu najezdzilem do roboty 5k nic przy nim nierobiac sprzedalem poltora rok temu znajomemu smiga do tej pory

sprzet kosztowal mniej iz 2 k

i jesli mialbym kupowac znow skuta bralbym chinola bo opinie ima daja tylko ci co ich niemieli a slyszeli

grinser006.gif

Napisano

> mialem zwyklego chinola z marketu najezdzilem do roboty 5k nic przy nim nierobiac sprzedalem

> poltora rok temu znajomemu smiga do tej pory

> sprzet kosztowal mniej iz 2 k

> i jesli mialbym kupowac znow skuta bralbym chinola bo opinie ima daja tylko ci co ich niemieli a

> slyszeli

Dokładnie. Zwykły chińczyk wcale nie jest zły. Ja przejeździłem jakieś 8 tys. km na skuterze kupionym w 2005, czy 2006 roku. Plastiki pomimo kilku wywrotek nie odpadły, skuter się nie połamał pomimo niedelikatnego jeżdżenia, wymieniane tylko części eksploatacyjne i ze względu na wiek, raz był czyszczony gaźnik w myjce. Jedyne, czego proponowałbym się wystrzegać, to przedniego hamulca bębnowego, który pojawia się w najtańszych modelach, oraz takich skuterów, które już w sklepie się rozpadają - część chińczyków wykonana jest przyzwoicie, a na część to na prawdę strach patrzeć, ale takie to widziałem tylko parę razy chyba w tesco, czy kauflandzie zlosnik.gif

Jedynie zauważyłem problem, że akurat mój egzemplarz, jak zacznie się zimować, to z odpalaniem trzeba poczekać do dodatnich temperatur, przy -15*C nie podjął współpracy, chociaż dopóki regularnie się jeździ w temp. kilku stopni powyżej zera, to ja problemów nie miałem żadnych.

Napisano

Panie lytra kup i będziesz pan zadowolony ok.gifgrinser006.gif893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Panie lytra kup i będziesz pan zadowolony

jak zwykle odpowiedź na temat. Wiedziałem, że na Ciebie można zawsze liczyć

Napisano

> jak zwykle odpowiedź na temat. Wiedziałem, że na Ciebie można zawsze liczyć

humoru nigdy za dużo wink.gif LwG ok.gif

Napisano
  • Autor

no i przeglądam te skuterki i zastanawiam się czy wziąć 2T czy 4T? Który lepszy i dlaczego?

hamulce przód oczywiście tarcza, a co z tyłem?

Napisano

> no i przeglądam te skuterki i zastanawiam się czy wziąć 2T czy 4T? Który lepszy i dlaczego?

4T na pewno bedzie żywotniejszy (2T lepiej sie zbiera), no i odejdzie problem z dolewaniem oleju do noPb

> hamulce przód oczywiście tarcza, a co z tyłem?

sa jeszcze takowe bez tarczy z tyłu? zresztą i tak 90% hamowan bedziesz wykonywac tylko przodem grinser006.gif

Napisano

> są i to wiele ich

wlasnie teraz tak ogladam po necie i jednak masz recht. w sumie jedyny skuter jakim jezdziłem to malaguti 250 a tam była tarcza z tyłu ok.gif

Napisano

W maxi skuterach sa tarcze stylu (ale zdarzaja sie wyjatki). Ogolnie to sam wybralem 2T. Czy jest on mniej zywotny od 4T to bym sie klocil zlosnik.gif

Napisano

> W maxi skuterach sa tarcze stylu (ale zdarzaja sie wyjatki). Ogolnie to sam wybralem 2T. Czy jest

> on mniej zywotny od 4T to bym sie klocil

opieram się na opinii znajomego który zjadł na nich zęby wink.gif

Napisano

> 4T na pewno bedzie żywotniejszy (2T lepiej sie zbiera), no i odejdzie problem z dolewaniem oleju

> do noPb

tu tez juz nie ma takiej zabawy z mieszaniem jak kiedys - teraz jest automatyczny mieszacz z osobnym zbiorniczkiem na olej do 2T,

na stacji lejesz paliwo do jednego, olej do drugiego zbiorniczka, i jezdzisz - byle zadnego nie zabraklo wink.gif to bedzie dobrze wink.gif

Napisano

> wolałbym nówkę, ale używka też wchodzi w grę tylko w stanie ideał

dozbieralbym na nowe Kymco People, albo szukal uzywanego, albo czegos podobnego - gownie ze wzgledu na duze kola

Zanim zrobilem A chwile sie na nim bujalem - daje rade, majac A siadlem jeszcze na wiekszego - 125CC, potem chwile burgmanem pozyczonym (chyba 400?) pomykalem, ale ostatecznie dalem sobie spokoj ze skuterami wink.gif i kupilem naked'a wink.gif

Napisano

To jest technika zlosnik.gif

Pamiętam mego trabanta w 95r grinser006.gif

Napisano

Quote:

SUPER MOCNY SILNIK - PONAD 90 KM/H !!!

odblokowane fabrycznie? Jak to się ma do przepisów?

Napisano

> Quote:

> SUPER MOCNY SILNIK - PONAD 90 KM/H !!!

> odblokowane fabrycznie? Jak to się ma do przepisów?

Wg przepisow motorower moze jechac max 45km/h, wiec ten juz jest niezgodny z tym co przewidzial ustawodawca.

Napisano

> Wg przepisow motorower moze jechac max 45km/h, wiec ten juz jest niezgodny z tym co przewidzial

> ustawodawca.

ja to wiem, ale chyba nie powinno to byc napisane w opisie?

Napisano

> Witam !!!

> Jak w temacie, mam zamiar zakupić skuterka głównie na dojazdy do pracy, max trasa jaka nim będzie

> pokonywana to 10 km czasami 50 km w ciągu jednego dnia. Skuterek ma mieć automatyczną skrzynię

> biegów i odpalać automatycznie, a nie na korbkę. Możecie coś polecić

Zerknij na stronę Rometa. Mają teraz jakąś promocję. Nie doczytałem o co tam dokładnie chodzi.

Sam ujeżdżam skuter Romet Router XL50 z 2006r. Ma już 12000 km i nadal jeździ bez problemu. Jest nadal zablokowany Vmax 50km/h z wiatrem etc. wystarczy. Jeżdżę nim do pracy 3km w jedną stronę i na działkę polnymi drogami ~3km pozostałe 3km szosą. Tylko ten napęd pasowy działa mi na nerwy. Na moje potrzeby manual jest lepszy (wolna jazda polną drogą).

Napisano

> ja to wiem, ale chyba nie powinno to byc napisane w opisie?

Jeśli ta prędkość maksymalna 90km/h nie jest mierzona przy jeździe z bardzo stromej górki, to i pojemność pewnie będzie większa niż 50cm^3. Niektóre modele można kupić z fabryczną pojemnością np. 65cm^3, a w papierach oczywiście 49,5.

Napisano

> Jeśli ta prędkość maksymalna 90km/h nie jest mierzona przy jeździe z bardzo stromej górki, to i

> pojemność pewnie będzie większa niż 50cm^3. Niektóre modele można kupić z fabryczną

> pojemnością np. 65cm^3, a w papierach oczywiście 49,5.

Fabrycznych 65cm3 nie ma. Sa 50cc/80cc/125cc. Zawsze mozna wsadzic jakis tuningowy 70cc. Z 50cc jest mozliwe osiagnac 90kmh po prostej a z 70cc jest mozliwe osiagnac 160kmh po prostej (ale to juz dla ludzi z glebokim portfelem grinser006.gif).

Napisano
  • Autor

no właśnie dziś w jednym z sklepów koleś proponował mi albo coś marki Romet, albo Zipp

Napisano

> Z 50cc jest mozliwe osiagnac 90kmh po prostej

Niekoktore w serii bez modyfikacji tyle smigaja, chociazby pewna partia Aprilia SR50 wink.gif

Napisano

> Niekoktore w serii bez modyfikacji tyle smigaja, chociazby pewna partia Aprilia SR50

Jezeli chodzi o Di-Tech (wtrysk) to sie zgodze. Gaznikowa to z przepasci tyle ma oink.gif

Napisano

> no właśnie dziś w jednym z sklepów koleś proponował mi albo coś marki Romet, albo Zipp

masz nizej linki do SYM-ow, olej rometa i zippa

Napisano

> Jezeli chodzi o Di-Tech (wtrysk) to sie zgodze. Gaznikowa to z przepasci tyle ma

Tylko niestety Di-Tech jest drogi w serwisowaniu, a przy wymianie aku nalezy zakupic specjalna odmiane, aby przy rozruchu nie brakowalo pradu/napiecia dla ukladu wtryskowego.

Po za tym fajnie smiga i duzo nie pali wink.gif

Napisano
  • Autor

> masz nizej linki do SYM-ow, olej rometa i zippa

możesz jaśniej dlaczego je olać? Wiesz może co to za firma ATX Motor? Możesz coś więcej na jej temat powiedzieć?

Napisano

> możesz jaśniej dlaczego je olać? Wiesz może co to za firma ATX Motor? Możesz coś więcej na jej

> temat powiedzieć?

olac bo romet i zipp to czysta chinszczyzna, widzialem testowego rometa, ktory sam zaczal sie rozkrecac .....

nie znam ATX Motor

jesli chcesz miec cos solidnego i w rozsadnej cenie to celuj w Tajwan czyli Kymco i Sym

Napisano
  • Autor

dziś właśnie byłem oglądać kymco people za 3,5k rocznik 2009 ale zdecydowanie za dużo jak za ten rocznik, tym bardziej, że w tej kasie można dostać obecne roczniki