Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za moto.onet.pl: Opuszczona kolekcja pod Warszawą ...

Featured Replies

Napisano

Ciekawa notatka na onet.pl :hmm:

Swoją drogą - co to za model?

98f70882f7fc07a7fdb0aaabf2ddb27a,18,1.jpg

Edytowane przez OZI
EDIT: poprawilem widocznosc post.

Napisano

> Ciekawa notatka na onet.pl

> Swoją drogą - co to za model?

Przydałoby się zdjęcie z boku - by przynajmniej określić typ nadwozia... Stawiam na lata 40ste czyli okres wojenny i coś niemieckiego. Widać po liniach nadwozia, że nie jest to auto jakieś bardziej eleganckie - albo tania osobówka albo pickup lub furgon. Charakterystyczne są te światła wbudowane w błotniki/maskę - taki zabieg lubiło stosować swego czasu DKW - włosi czy francuzi lubili mieć światła doczepiane na błotnikach a nie wewnątrz. Zastanawiałem się też czy to niej jest czasem jakiś amerykański pick-up z lat 40stych ale oni mieli o wiele większe i lubili zupełnie inne grille.

Napisano

> Wg mnie to jest Steyr 50

> edit:

> zdjęcie z otwartą maską chyba rozwiewa wątpliwości

> http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Steyr_50/55

Zgadza się ok.gif nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami, ciężarówkami i terenówkami kojarzył smile.gif a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne auta też były smile.gif

Napisano

W ogóle w takim stanie bardzo ciężko rozpoznać konkretny model

4e2ad6d9142ea0e341aaf596104bbe21,18,1.jpg

To mi wygląda na MGB... Ale głowy nie dałbym sobie uciąć...

EDIT:

To chyba kawałek Syreny 105

d34fe522a17f0fee956d21f2119efbdb,18,1.jpg

Rozpozna ktoś coś jeszcze? smile.gif

Napisano

> To mi wygląda na MGB... Ale głowy nie dałbym sobie uciąć...

Wg mnie to 100% MGB chociaż kierunkowskaz na błotniku może dorabiany albo nieoryginalny

Napisano
  • Autor

> Zgadza się nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami,

> ciężarówkami i terenówkami kojarzył a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne

> auta też były

Ciekawostką jest też ta odmiana Kafer'o-podobna ...

A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem.

Napisano

> produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem.

Nom, to też fajne. Fiat się od zawsze na przeróbki genialnie nadawał smile.gif przerabiali go wszyscy od Karla Abartha po NSU (gdzie robili wersje elektryczne oraz z silnikiem Wankla). Koncern dodatkowo nawet zachęcał do tego i podpisywał z chęcią umowy ze wszystkimi (dlatego w bloku wschodnim Zastava, Polski Fiat czy Lada były zaznane przez ludków dzięki Italii) i ratował z opresji inne firmy (np. Saaba w latach 90tych).

Steyr z tego co pamiętam też zapoczątkował erę Fiatów 4x4. Coś mi się kojarzy, że Panda I 4x4 właśnie dzięki nim powstała...

BTW. Do dzisiaj jest tajemne know-how przeróbek Fiata smile.gif był taki świetny program brytyjski gdzie tuningowali kolesiowi Ładę, jakiś dziadek tęga głowa od Fiatów przybył i na bazie zestawu Abartha - bez turbo - (z tego co pamiętam) dwukrotnie moc zwiększył smile.gif

Napisano

> Ciekawa notatka na onet.pl

> Swoją drogą - co to za model?

O ...dzieści lat za późno, żeby cokolwiek z tego uratować.

Napisano

> BTW. Do dzisiaj jest tajemne know-how przeróbek Fiata był taki świetny program brytyjski gdzie

> tuningowali kolesiowi Ładę, jakiś dziadek tęga głowa od Fiatów przybył i na bazie zestawu

> Abartha - bez turbo - (z tego co pamiętam) dwukrotnie moc zwiększył

W zakładach Lotusa to robili, a tęga głowa od silników Fiata, to mi Guy Croft przychodzi na myśl.

Napisano

> A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem.

Zgadza się .

steyr126puchmotore.jpg

1308473722.jpg

więcej o nim TUTAJ

Napisano

> W sumie bardzo fajne małe autko

Tak smile.gif Podobny trochę do Fiata 500 Topolino smile.gif

2461464941_67bb1b53af.jpg

Napisano

Jak się nie mylę to to kolekcja Tadeusza Tabenckiego.

Tutaj więcej

• 1 rok później...
Napisano

Byłem tam dzisiaj.Co ciekawe porsche Maryli Rodowicz nadal tam stoi.

Napisano

> Byłem tam dzisiaj.Co ciekawe porsche Maryli Rodowicz nadal tam stoi.

Jaki jest dokładny adres ?

Grodzisk, ulica Piaskowa ? Ale który numer ?

Napisano

To sa dwie posesje oddalone od siebie 500m.Jedna miesci się na ul.Orlat a druga na ul.Zygmunta Krasinskiego 10.Warto pojechać i poczuc ducha tego miejsca.

• 1 rok później...
Napisano

To sa dwie posesje oddalone od siebie 500m.Jedna miesci się na ul.Orlat a druga na ul.Zygmunta Krasinskiego 10.Warto pojechać i poczuc ducha tego miejsca.

Dziś byłem na posesji przy Orląt.

Brama jest uchylona i można bez problemu wejść. Zresztą na jednym boku działki siatki nie ma.

W zasadzie można pospacerować po cmentarzysku bo praktycznie żaden samochod już się nie nadaje do odbudowy.

Te zewnętrzne są prawie całkiem skorodowane, te w środku i te wyciągnięte ze środka ciut lepiej ale też agonia.

Największy żal tego Ramblera na wejściu - co ciekawe jeszcze nikt nie ukradł zderzaka, który jako jedyny na tej smutnej posesji uśmiecha się do nas chromem.

Porsche 911 w środku to w zasadzie zrujnowana skorupa.

Dopiero teraz odgrzebalem ten wątek bo nie potrafiłem znaleźć tej drugiej posesji - teraz już wiem gdzie i może jutro sobie podjadę popatrzeć - tam chyba w ciut lepszym stanie są te autka.

Napisano

Na drugiej posesji chyba tylko skoda ktora stoi przy ogrodzeniu jest w lepszym stanie.

Napisano

Na drugiej posesji chyba tylko skoda ktora stoi przy ogrodzeniu jest w lepszym stanie.

Dziś przejechałem obok tej drugiej posesji na Krasińskiego.

Jest biały Bis, jest niebieski X 1/9, jakiś niebieski amerykaniec i jeszcze kilka trupów po krzakach.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Zgadza się nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami,

> ciężarówkami i terenówkami kojarzył a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne

> auta też były

Ciekawostką jest też ta odmiana Kafer'o-podobna ...

A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem.

Wcześniej Steyrem 650 TR jeżdzil S.Zasada zdobywając tytul Mistrza  Europy :oki:

• 9 miesięcy później...
Napisano

Wiadomo dlaczego ktoś porzucił te samochody?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 13.02.2013 o 17:47, deltabox napisał:

Jak się nie mylę to to kolekcja Tadeusza Tabenckiego.

Tutaj więcej

• 6 miesięcy później...
Napisano

Tak swoją drogą, po tym miejscu został jedynie pusty plac. Wiosną tego roku wszystko wywieźli, a pojedyncze sztuki pojawiały się na sprzedaż (ten niebieski amerykaniec, przykładowo).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.