SzymonZ Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Ciekawa notatka na onet.pl Swoją drogą - co to za model? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > Ciekawa notatka na onet.pl > Swoją drogą - co to za model? Przydałoby się zdjęcie z boku - by przynajmniej określić typ nadwozia... Stawiam na lata 40ste czyli okres wojenny i coś niemieckiego. Widać po liniach nadwozia, że nie jest to auto jakieś bardziej eleganckie - albo tania osobówka albo pickup lub furgon. Charakterystyczne są te światła wbudowane w błotniki/maskę - taki zabieg lubiło stosować swego czasu DKW - włosi czy francuzi lubili mieć światła doczepiane na błotnikach a nie wewnątrz. Zastanawiałem się też czy to niej jest czasem jakiś amerykański pick-up z lat 40stych ale oni mieli o wiele większe i lubili zupełnie inne grille. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wald0 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > Ciekawa notatka na onet.pl > Swoją drogą - co to za model? Wg mnie to jest Steyr 50 edit: zdjęcie z otwartą maską chyba rozwiewa wątpliwości http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Steyr_50/55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > Wg mnie to jest Steyr 50 > edit: > zdjęcie z otwartą maską chyba rozwiewa wątpliwości > http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Steyr_50/55 Zgadza się nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami, ciężarówkami i terenówkami kojarzył a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne auta też były Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 W ogóle w takim stanie bardzo ciężko rozpoznać konkretny model To mi wygląda na MGB... Ale głowy nie dałbym sobie uciąć... EDIT: To chyba kawałek Syreny 105 Rozpozna ktoś coś jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wald0 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > To mi wygląda na MGB... Ale głowy nie dałbym sobie uciąć... Wg mnie to 100% MGB chociaż kierunkowskaz na błotniku może dorabiany albo nieoryginalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymonZ Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 > Zgadza się nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami, > ciężarówkami i terenówkami kojarzył a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne > auta też były Ciekawostką jest też ta odmiana Kafer'o-podobna ... A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem. Nom, to też fajne. Fiat się od zawsze na przeróbki genialnie nadawał przerabiali go wszyscy od Karla Abartha po NSU (gdzie robili wersje elektryczne oraz z silnikiem Wankla). Koncern dodatkowo nawet zachęcał do tego i podpisywał z chęcią umowy ze wszystkimi (dlatego w bloku wschodnim Zastava, Polski Fiat czy Lada były zaznane przez ludków dzięki Italii) i ratował z opresji inne firmy (np. Saaba w latach 90tych). Steyr z tego co pamiętam też zapoczątkował erę Fiatów 4x4. Coś mi się kojarzy, że Panda I 4x4 właśnie dzięki nim powstała... BTW. Do dzisiaj jest tajemne know-how przeróbek Fiata był taki świetny program brytyjski gdzie tuningowali kolesiowi Ładę, jakiś dziadek tęga głowa od Fiatów przybył i na bazie zestawu Abartha - bez turbo - (z tego co pamiętam) dwukrotnie moc zwiększył Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekpol1 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 > Ciekawa notatka na onet.pl > Swoją drogą - co to za model? O ...dzieści lat za późno, żeby cokolwiek z tego uratować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filemon Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 > BTW. Do dzisiaj jest tajemne know-how przeróbek Fiata był taki świetny program brytyjski gdzie > tuningowali kolesiowi Ładę, jakiś dziadek tęga głowa od Fiatów przybył i na bazie zestawu > Abartha - bez turbo - (z tego co pamiętam) dwukrotnie moc zwiększył W zakładach Lotusa to robili, a tęga głowa od silników Fiata, to mi Guy Croft przychodzi na myśl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 > W zakładach Lotusa to robili, a tęga głowa od silników Fiata, to mi Guy Croft przychodzi na myśl. Tak! To był on klik: https://www.youtube.com/watch?v=ojJ-j2xio8Y BTW. To chyba Warszawa 223: EDIT: Porsche 911: Lancia 2000 berlina: A to chyba BMW 2002: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andy Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 > A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem. Zgadza się . więcej o nim TUTAJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymonZ Posted February 12, 2013 Author Share Posted February 12, 2013 > Wg mnie to jest Steyr 50 > edit: > zdjęcie z otwartą maską chyba rozwiewa wątpliwości > http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Steyr_50/55 W sumie bardzo fajne małe autko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quadri Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 > W sumie bardzo fajne małe autko Tak Podobny trochę do Fiata 500 Topolino Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertgarage Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 szkoda aut mogły być niezłą kolekcją...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
deltabox Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Jak się nie mylę to to kolekcja Tadeusza Tabenckiego. Tutaj więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymonZ Posted February 14, 2013 Author Share Posted February 14, 2013 > Tak Podobny trochę do Fiata 500 Topolino Takiego odbudowuje mój znajomy ... http://www.autopaledzie.pl/samochody-zabytkowe?id=69 ma też drugiego - nowszego, w trakcie remontu: http://www.autopaledzie.pl/fiat-500b-topolino Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymonZ Posted February 14, 2013 Author Share Posted February 14, 2013 > W sumie bardzo fajne małe autko a tu jeszcze jeden w trakcie odbudowy: http://www.automobilmuseum-stainz.at/automarke/automarke_dat/Steyr55_Baby_1939.html i trochę informacji: http://www.deutsches-museum.de/en/verkeh...yr-typ-50-baby/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekk Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Byłem tam dzisiaj.Co ciekawe porsche Maryli Rodowicz nadal tam stoi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomo Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 > Byłem tam dzisiaj.Co ciekawe porsche Maryli Rodowicz nadal tam stoi. Jaki jest dokładny adres ? Grodzisk, ulica Piaskowa ? Ale który numer ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekk Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 To sa dwie posesje oddalone od siebie 500m.Jedna miesci się na ul.Orlat a druga na ul.Zygmunta Krasinskiego 10.Warto pojechać i poczuc ducha tego miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomo Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 To sa dwie posesje oddalone od siebie 500m.Jedna miesci się na ul.Orlat a druga na ul.Zygmunta Krasinskiego 10.Warto pojechać i poczuc ducha tego miejsca. Dziś byłem na posesji przy Orląt. Brama jest uchylona i można bez problemu wejść. Zresztą na jednym boku działki siatki nie ma. W zasadzie można pospacerować po cmentarzysku bo praktycznie żaden samochod już się nie nadaje do odbudowy. Te zewnętrzne są prawie całkiem skorodowane, te w środku i te wyciągnięte ze środka ciut lepiej ale też agonia. Największy żal tego Ramblera na wejściu - co ciekawe jeszcze nikt nie ukradł zderzaka, który jako jedyny na tej smutnej posesji uśmiecha się do nas chromem. Porsche 911 w środku to w zasadzie zrujnowana skorupa. Dopiero teraz odgrzebalem ten wątek bo nie potrafiłem znaleźć tej drugiej posesji - teraz już wiem gdzie i może jutro sobie podjadę popatrzeć - tam chyba w ciut lepszym stanie są te autka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekk Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Na drugiej posesji chyba tylko skoda ktora stoi przy ogrodzeniu jest w lepszym stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomo Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Na drugiej posesji chyba tylko skoda ktora stoi przy ogrodzeniu jest w lepszym stanie. Dziś przejechałem obok tej drugiej posesji na Krasińskiego. Jest biały Bis, jest niebieski X 1/9, jakiś niebieski amerykaniec i jeszcze kilka trupów po krzakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertgarage Posted June 12, 2016 Share Posted June 12, 2016 Ciekawa notatka na onet.pl PUCH 500 Swoją drogą - co to za model? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlad Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 > Zgadza się nawet nie wiedziałem, że Steyr takie coś robił - zawsze mi się tylko z traktorami, > ciężarówkami i terenówkami kojarzył a tu taka ciekawostka, że przed wojną jednak normalne > auta też były Ciekawostką jest też ta odmiana Kafer'o-podobna ... A co do samego Steyer'a, produkował też np. własną odmianę FIAT'a 126 ... z dwucylindrowym boxerem. Wcześniej Steyrem 650 TR jeżdzil S.Zasada zdobywając tytul Mistrza Europy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfi Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 Wiadomo dlaczego ktoś porzucił te samochody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjanicki Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Biorę wszystkie ale za pół ceny Link to comment Share on other sites More sharing options...
jadoa Posted May 2, 2017 Share Posted May 2, 2017 Dnia 13.02.2013 o 17:47, deltabox napisał: Jak się nie mylę to to kolekcja Tadeusza Tabenckiego. Tutaj więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanMaciej Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Tak swoją drogą, po tym miejscu został jedynie pusty plac. Wiosną tego roku wszystko wywieźli, a pojedyncze sztuki pojawiały się na sprzedaż (ten niebieski amerykaniec, przykładowo). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.