Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dymi na niebiesko - bierze olej - którędy?

Featured Replies

Napisano

Objawy:

Po odpaleniu po 30s zaczyna pojawiać się niebieski dymek (lekko), i jak go tak zostawić to chmura jest coraz większa, ale bez jakiejś zasłony dymnej. Przejechaliśmy tym samochodem około 600km, na następny dzień po odpaleniu nie dymił. Po następnych 500km jazdy stał 3 dni. Po tym postoju odpalony i zaczął dymić jak poprzednio. Ale generalnie jak się jeździ nim codziennie dymienie na niebiesko nie występuje lub jest minimalne. Podczas jazdy nie puści nawet małego dymka(czy stała jazda, czy gwałtowne przyspieszenie). Co to może być? Jak ma to znaczenie silnik Iveco Cursor 8.

Napisano

> Objawy:

> Po odpaleniu po 30s zaczyna pojawiać się niebieski dymek (lekko), i jak go tak zostawić to chmura

> jest coraz większa, ale bez jakiejś zasłony dymnej. Przejechaliśmy tym samochodem około 600km,

> na następny dzień po odpaleniu nie dymił. Po następnych 500km jazdy stał 3 dni. Po tym postoju

> odpalony i zaczął dymić jak poprzednio. Ale generalnie jak się jeździ nim codziennie dymienie

> na niebiesko nie występuje lub jest minimalne. Podczas jazdy nie puści nawet małego dymka(czy

> stała jazda, czy gwałtowne przyspieszenie). Co to może być? Jak ma to znaczenie silnik Iveco

> Cursor 8.

Uszczelniacze zaworowe do zmiany. Uszczelniaczami po postoju spływa olej i potem się wypala.

Napisano

> Uszczelniacze zaworowe do zmiany. Uszczelniaczami po postoju spływa olej i potem się wypala.

Uszczelniacze groszowe sprawy, wymiana w zależności od dostepu.

*niech mod to połączy w 1 post, bo coś naknociłem.

Napisano

> Uszczelniacze zaworowe do zmiany. Uszczelniaczami po postoju spływa olej i potem się wypala.

Stawiałbym na to w pierwszej kolejności.

I głównej.

Napisano

> Objawy:

> Po odpaleniu po 30s zaczyna pojawiać się niebieski dymek (lekko), i jak go tak zostawić to chmura

> jest coraz większa, ale bez jakiejś zasłony dymnej. Przejechaliśmy tym samochodem około 600km,

> na następny dzień po odpaleniu nie dymił. Po następnych 500km jazdy stał 3 dni. Po tym postoju

> odpalony i zaczął dymić jak poprzednio. Ale generalnie jak się jeździ nim codziennie dymienie

> na niebiesko nie występuje lub jest minimalne. Podczas jazdy nie puści nawet małego dymka(czy

> stała jazda, czy gwałtowne przyspieszenie). Co to może być? Jak ma to znaczenie silnik Iveco

> Cursor 8.

Zobacz co będzie po zmianie oleju.

Może obecny ma jakieś dodatki?

Napisano
  • Autor

> Zobacz co będzie po zmianie oleju.

> Może obecny ma jakieś dodatki?

Olej zmieniony na Shell Rimula R5 10W40 i dalej był ten sam efekt.

Napisano
  • Autor

> Stawiałbym na to w pierwszej kolejności.

> I głównej.

Tak też myślałem, ale nie powinien puszczać niebieskiego bąka przy gwałtownym dodaniu gazu? Lub dymić na niebiesko od początku (olej ścieka po trzonkach zaworów do cylindrów i od razu po odpaleniu się wypala) ?

Napisano

> Olej zmieniony na Shell Rimula R5 10W40 i dalej był ten sam efekt.

Od kiedy masz to auto?

Napisano
  • Autor

> Od kiedy masz to auto?

Od 6 lutego. zlosnik.gif Taki był kupiony. zlosnik.gif

Napisano

> Tak też myślałem, ale nie powinien puszczać niebieskiego bąka przy gwałtownym dodaniu gazu? Lub

> dymić na niebiesko od początku (olej ścieka po trzonkach zaworów do cylindrów i od razu po

> odpaleniu się wypala) ?

Jak jakieś uszczelniacze pełnią funkcję tylko z nazwy i dostaną ciśnienia to efekt taki jak opisujesz.

Napisano

> Jak jakieś uszczelniacze pełnią funkcję tylko z nazwy i dostaną ciśnienia to efekt taki jak

> opisujesz.

Walnięty pierścień w połączeniu z uszczelniaczami może dać taki efekt.

Pierwsze co, to zwalenie głowicy i sprawdzenie szczelności.

Napisano

> Od 6 lutego. Taki był kupiony.

Z przebiegiem?

Napisano
  • Autor

> Z przebiegiem?

436kkm prawdziwym o dziwo.

Napisano
  • Autor

> Walnięty pierścień w połączeniu z uszczelniaczami może dać taki efekt.

> Pierwsze co, to zwalenie głowicy i sprawdzenie szczelności.

Pierścienie raczej całe, żadnych przedmuchów na odmie. Pasuje to pod stwardniałe ze starości uszczelniacze zaworowe, ale po zgaszeniu nie powinien olej jeszcze po trzonkach pocieknąć do cylindrów i kopcić od początku? hmm.gif

Napisano

> Pierścienie raczej całe, żadnych przedmuchów na odmie.

Chyba że pierścienie "kompresyjne" są w porządku, ale olejowe zakleszczone|rozhartowane|zużyte i nie zbierają oleju z powierzchni cylindra.

Wówczas nie ma przedmuchów ani innych złych objawów poza tym że silnik spala olej no i ewentualne powikłania z tym związane (np. nagary w komorze spalania, zasyfienie katalizatora, dymienie, śmierdzące spaliny)

Napisano

Jeżeli to nie uszczelniacze to jeszcze istnieje opcja puszczania oleju przez turbinę jeżeli takowa tam jest

Napisano

> Jeżeli to nie uszczelniacze to jeszcze istnieje opcja puszczania oleju przez turbinę jeżeli takowa

> tam jest

A skąd niby w turbinie olej? zlosnik.gif

Napisano

> A skąd niby w turbinie olej?

Nie rozumiem ?? niewiem.gif

Przecież smarowana jest olejem i posiada uszczelnienia które mogą puszczać

Napisano

Jesli to diesel to moze poprostu wtryskiwacze z poczatku leją ?

Napisano

> Jesli to diesel to moze poprostu wtryskiwacze z poczatku leją ?

To raczej by kopcił na czarno. Tutaj podejrzewam uszczelniacze.

Napisano

Tak jak inni stawiam na uszczelniacze. Przed wymianą (jeśli kłopotliwa) można zastosować preparat do "regeneracji" uszczelniaczy. Powoduje on wstępnie rozmiękczenie gumy uszczelniacza a potem jej obkurczenie i uszczelnienie trzonka zaworu. Na jakiś czas może to dać efekt.

Napisano

> To raczej by kopcił na czarno. Tutaj podejrzewam uszczelniacze.

To tak jak zapalanie diesla z niesprawnymi swiecami zarowymi - na poczatku przez chwile kopci na niebiesko

Napisano

> Nie rozumiem ??

> Przecież smarowana jest olejem i posiada uszczelnienia które mogą puszczać

A czy wtedy nie waliłoby cały czas na niebiesko?Wg mnie trzeba zacząć od uszczelniaczy jak turbawka działa normalnie.

Napisano

> A czy wtedy nie waliłoby cały czas na niebiesko?Wg mnie trzeba zacząć od uszczelniaczy jak turbawka

> działa normalnie.

To zależy który uszczelniacz by puścił.

Na przykładzie służbowego, ciągnie olej w układu dolotowego i o ile w czasie normalnej jazdy nie widać dymu to jak się jedzie na którymkolwiek biegu i puścisz gaz a za chwilę go wciśniesz to puszcza pięknego niebieskiego bąka grinser006.gif

Wielkość bąka zależy od prędkości obrotowej silnika czyli im wyższe obroty ma, tym większego bąka puszcza grinser006.gif

Napisano

> Tak jak inni stawiam na uszczelniacze. Przed wymianą (jeśli kłopotliwa) można zastosować preparat

> do "regeneracji" uszczelniaczy. Powoduje on wstępnie rozmiękczenie gumy uszczelniacza a potem

> jej obkurczenie i uszczelnienie trzonka zaworu. Na jakiś czas może to dać efekt.

A istnieje cos takiego?Mozna jakas nazwe ?Pytam z ciekawosci.

Napisano

> To ciągnie olej w układu dolotowego i o ile w czasie normalnej jazdy nie

> widać dymu to jak się jedzie na którymkolwiek biegu i puścisz gaz a za chwilę go wciśniesz to

> puszcza pięknego niebieskiego bąka

> Wielkość bąka zależy od prędkości obrotowej silnika czyli im wyższe obroty ma, tym większego bąka

> puszcza

I to jest książkowy opis padu uszczelniaczy zaworowych: kiedy hamujesz silnikiem, powstaje duże podciśnienie w dolocie i ono wsysa olej do komory spalania. A kiedy przestajesz hamować, to wessany olej ulega spaleniu i stąd bąk biglaugh.gif

Napisano

> I to jest książkowy opis padu uszczelniaczy zaworowych: kiedy hamujesz silnikiem, powstaje duże

> podciśnienie w dolocie i ono wsysa olej do komory spalania. A kiedy przestajesz hamować, to

> wessany olej ulega spaleniu i stąd bąk

ALE zaraz, zaraz....

Specjalnie nie napisałem że silnik jest zdrów bo po remoncie robionym w zaufanym warsztacie ALE była zmieniana turbina i od tej wymiany po jakimś czasie zauważyłem takie cyrki i olej w układzie dolotowym

Napisano

> ALE zaraz, zaraz....

> Specjalnie nie napisałem że silnik jest zdrów bo po remoncie robionym w zaufanym warsztacie ALE

> była zmieniana turbina i od tej wymiany po jakimś czasie zauważyłem takie cyrki i olej w

> układzie dolotowym

Chodzi o to, że masz silnik turbo? Hmmm, nie mam zbyt dużej praktyki z takimi jednostkami i napisałem zgodnie z moją najlepszą wiedzą, jak to wygląda w wolnossakach.

Bo - na logikę rzecz biorąc - jeśli uszczelnienia wirnika popuszczają olej i dostaje się on do dolotu, to "pobieranie" oleju powinno być skorelowane z pracą turbiny... hmm.gif a to, co opisałeś, pasuje mi do uszczelniaczy (odnośnie turbo: ktoś tu kiedyś wrzucał filmy, gdzie TD pracował jako "samowzbudny", zasilany własnym olejem... boje_sie.gifooniee.gif).

Napisano

> I to jest książkowy opis padu uszczelniaczy zaworowych: kiedy hamujesz silnikiem, powstaje duże

> podciśnienie w dolocie

W dieslu hmm.gif

>i ono wsysa olej do komory spalania. A kiedy przestajesz hamować, to

> wessany olej ulega spaleniu i stąd bąk

Tylko zauważcie, że tu chodzi chyba o jakiś silnik z ciężarówki, być może nie ma tam wcale żadnych uszczelnień na trzonkach zaworowych.

Po pierwsze-ile ubywa oleju?

Napisano

> Chodzi o to, że masz silnik turbo?

Tak, 2.9 td

> Hmmm, nie mam zbyt dużej praktyki z takimi jednostkami i

> napisałem zgodnie z moją najlepszą wiedzą, jak to wygląda w wolnossakach.

Zgadza się

> Bo - na logikę rzecz biorąc - jeśli uszczelnienia wirnika popuszczają olej i dostaje się on do

> dolotu, to "pobieranie" oleju powinno być skorelowane z pracą turbiny... a to, co opisałeś,

> pasuje mi do uszczelniaczy (odnośnie turbo: ktoś tu kiedyś wrzucał filmy, gdzie TD pracował

> jako "samowzbudny", zasilany własnym olejem... ).

No bo niby taki objaw uszczelniaczy ale te są na bank dobre bo cała głowica była robiona na tip-top. W układach dolotowych z turbo zawsze są jakieś znikome ilości oleju ale w tym przypadku wydaje mi się że ta regenerowana turbina była zrobiona lipnie i dlatego teraz jest tak jak jest

Napisano
  • Autor

> To zależy który uszczelniacz by puścił.

> Na przykładzie służbowego, ciągnie olej w układu dolotowego i o ile w czasie normalnej jazdy nie

> widać dymu to jak się jedzie na którymkolwiek biegu i puścisz gaz a za chwilę go wciśniesz to

> puszcza pięknego niebieskiego bąka

> Wielkość bąka zależy od prędkości obrotowej silnika czyli im wyższe obroty ma, tym większego bąka

> puszcza

To nie tak, jak już jedzie, przejedzie się dłuższy dystans to dymienie zanika w zasadzie lub jest nie widoczne.

Napisano
  • Autor

> W dieslu

> Tylko zauważcie, że tu chodzi chyba o jakiś silnik z ciężarówki, być może nie ma tam wcale żadnych

> uszczelnień na trzonkach zaworowych.

> Po pierwsze-ile ubywa oleju?

Ciężko powiedzieć, w trasie powrotnej z Niemiec pozbył się ze 2-3l. Ale problemem była cieknąca na potęgę uszczelka miski olejowej. Po wymianie nie zrobił jeszcze strasznego przebiegu, więc nie umiem powiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to nie uszczelniacze to jeszcze istnieje opcja puszczania oleju przez turbinę jeżeli takowa

> tam jest

Jest, też o tym myślałem, ale wtedy chyba powinien podczas jazdy dymić na niebiesko, a on nic. Ja myślałem nad uszczelniaczami i widzę że większość ma podobne zdanie. wink.gif