Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

100km za $2.50 ... Volt

Featured Replies

Napisano

> Z powodu?

Ładował by go z generatora napędzanego benzyną na podwórku.

Napisano
  • Autor

[...]będzie porównywalne z ryzykiem popsucia się VW

> po 100+kkm.

Optymista jesteszlosnik.gif. Z ciekawosci popatryzlem, co ma dealer ktorego znam i tak:

Golf TDi 2009 - 136k km - okay normalnie,

Golf TSI 2010 - 17 k km - hmm.gif ponizej 20k km, 3 lata

Jetta TSI 2008 - 81 k km

Jetta TSI 2010 - 60 k km

Jetta TSI 2010 -72 k km

Passat TDI 2008 - 77 k km

Passat TDI 2008 - 77 k km

Passat TDI 2008 - 67 k km

Passat TDI 2009 - 126 k km

Scirocco 2012 - 13 k km

Tiguan TDI - 2012 - 76 k km...

Ergo odbieram to tak, ze wiekszosc ludzi boi sie trzymac Vee Dub po gwarancji. lizak.gif[...]

Wszystkie sa ex leasing... - szczegolnie w tym ostatnim 2012 - 76 k km - jest jeszcze sporo $$$ do odwalenia z podatkuhmm.gif[...]

> Ponad 100kkm już stuknęło. Wrzucałem tu test jakiś czas temu.

[...] A rabaty wszyscy dają. Nawet oni i VW mi proponowali. Ale

> nieduże: VW jakieś 6%. W Chevrolecie jak dobrze pokombinujesz to 15-18% urwiesz [...]

Coz u mnie to indywidualnie negocjacje, chociaz przyznaje sie bez bicia, ze w Toyota mam Gold Fleet Discount - a to jest ladnych pare $$$

- albo wychodzi nowy model.

Czemu Malibu nie kupiszniewiem.gif?

Napisano

> [...]będzie porównywalne z ryzykiem popsucia się VW

> Optymista jestes. Z ciekawosci popatryzlem, co ma dealer ktorego znam i tak:

> Golf TDi 2009 - 136k km - okay normalnie,

> Golf TSI 2010 - 17 k km - ponizej 20k km, 3 lata

> Jetta TSI 2008 - 81 k km

> Jetta TSI 2010 - 60 k km

> Jetta TSI 2010 -72 k km

> Passat TDI 2008 - 77 k km

> Passat TDI 2008 - 77 k km

> Passat TDI 2008 - 67 k km

> Passat TDI 2009 - 126 k km

> Scirocco 2012 - 13 k km

> Tiguan TDI - 2012 - 76 k km...

> Ergo odbieram to tak, ze wiekszosc ludzi boi sie trzymac Vee Dub po gwarancji. [...]

> Wszystkie sa ex leasing... - szczegolnie w tym ostatnim 2012 - 76 k km - jest jeszcze sporo $$$ do

> odwalenia z podatku[...]

Ładnie... Boją się. hehe.gif

> (...)

> Czemu Malibu nie kupisz?

Bo sobie 4x4 wymyśliłem. Chociaż Malibu mi się coraz bardziej podoba...

893goodvibes.gif

Napisano

> Bo sobie 4x4 wymyśliłem. Chociaż Malibu mi się coraz bardziej podoba...

AWD a nie 4x4 wink.gif

Napisano

> Póki co GM celuje w segment premium... Nie chodzi tu o koszt eksploatacji, ale o dobre samopoczucie

Prawdę mówiąc nie wiem co w tym aucie jest takiego super premium, inny napęd w cenie prawie 2x prius.

Napisano

> AWD a nie 4x4

Oj tam... wink.gif

Napisano

> Koszty recyclingu, przeglądy, koszt lawetowania jak w korku się rozładuje, koszt drugiego

> auta/najmu na wypady dalsze.

Mistrzu, Ampera ma zwykłego benzyniaka, który służy jako generator do ładowania akumulatorów, zasilanie klimatyzacji i producent ciepła (nie jest mechanicznie połączony z kołami).

Napisano

> (nie jest mechanicznie połączony z kołami).

Nie do końca. W pewnych sytuacjach silnik jest bezpośrednio połączony z kołami.

Napisano

> Nie do końca. W pewnych sytuacjach silnik jest bezpośrednio połączony z kołami.

Dziwne, Opel mówi, że w każdych warunkach Ampera jest elektryczna.

Napisano

> No tak, , ale dzis masz wybor czy chcesz kupic silnik spalinowy czy Hybrid, czy Volt.

Prawdę mówiąc ja mam dziś wybór czy kupić benzynę, benzynę z gazem, turbobenzynę czy diesla. Od biedy mogę jeszcze kupić hybrydę, ale to trochę nie moja liga (zwyczajnie nie dam 100 klocków za kompakta). No okey, jest jeszcze i-MiEV, ale to już trochę głupio wychodzi 112kpln za segment A? Kiedy oszczędność zakupu takiego elektryka się zwróci, przy założeniu że takie Citigo w wersji elegance kosztuje 70 tysięcy mniej. Nawet jakbym na i-MiEVa dostał dożywotnią gwarancję i miał prąd za darmo to i tak się nie zwróci...

Napisano

> Mistrzu, Ampera ma zwykłego benzyniaka, który służy jako generator do ładowania akumulatorów,

> zasilanie klimatyzacji i producent ciepła (nie jest mechanicznie połączony z kołami).

I dalej jazda wychodzi 2,5$?

Nie ogarniam, jak może wyjść taniej zamiana energii chemicznej --> mechaniczną --> elektryczną --> mechaniczną, niż bezpośrednio chemicznej na mechaniczną?

Czy chodzi o to, żeby przekonać kogoś, że zapłaci 2,5$/500km żeby zapłacił za auto 3x tyle co za tradycyjne, a w końcu okazuje się, że przejazd km kosztuje go 2x drożej przez straty w przetwarzaniu energii na różne jej postacie bez sensu?

Napisano

> I dalej jazda wychodzi 2,5$?

> Nie ogarniam, jak może wyjść taniej zamiana energii chemicznej --

Silnik spalinowy pracujący ze stałymi wartościami obrotów i obciążenia zużywa znacznie mniej paliwa. Silnik elektryczny napędzający samochód ma znacznie większa sprawność niż spalinowy. Dodatkowo dochodzi rekuperacja przy hamowaniu. Można w zasadzie zrezygnować z hamulców tarczowych na rzecz elektrycznych (coś jak by włączenie wstecznego w czasie hamowania).

Napisano

> Silnik spalinowy pracujący ze stałymi wartościami obrotów i obciążenia zużywa znacznie mniej

> paliwa. Silnik elektryczny napędzający samochód ma znacznie większa sprawność niż spalinowy.

Chcesz dowieść, że rajdy o kropelce wygrywają w cuglach samochody przetwarzające tak energię? Jakoś nie zauważyłem.

Napisano

> Chcesz dowieść, że rajdy o kropelce wygrywają w cuglach samochody przetwarzające tak energię? Jakoś

> nie zauważyłem.

A tam jeżdżą hybrydy?

Zwracam uwagę, że sterowanie silnikiem elektrycznym jest mniej stratne i bardziej efektywne niż spalinowym. Natomiast mały silnik spalinowy zastosowany do zasilania ładowarki będzie spalał małe ilości paliwa.

Napisano

> Można w zasadzie zrezygnować z hamulców

> tarczowych na rzecz elektrycznych (coś jak by włączenie wstecznego w czasie hamowania).

Tesla Model S taka jest - hamulec naciskasz tylko w sytuacji awaryjnej - normalne hamowanie odbywa się przez puszczenie gazu.

Napisano

> Tesla Model S taka jest - hamulec naciskasz tylko w sytuacji awaryjnej - normalne hamowanie odbywa

> się przez puszczenie gazu.

Phi, ja tak hamuję zwykłymi autami.

zlosnik.gif

Napisano

> Phi, ja tak hamuję zwykłymi autami.

Ja w sumie tez, hamulce używam dopiero poniżej 20 km/h smile.gif

Napisano

> Ja w sumie tez, hamulce używam dopiero poniżej 20 km/h

To uważaj, bo ktoś Ci przez to wjedzie w tył.

Ups.... już wjechał hehe.gif

Napisano

> Phi, ja tak hamuję zwykłymi autami.

Ale prądu przy tym nie odzyskujesz zlosnik.gif

Tu masz klasyczny przypadek, że "paliwo" wraca do baku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdę mówiąc ja mam dziś wybór czy kupić benzynę, benzynę z gazem, turbobenzynę czy diesla.

Fakt, tylko ze w opiniu zielonych ludzi to wszystko jest nono.gif[...]

O ile IMVHO z tego co czytam - i moge sie myslicniewiem.gif - dni Diesel w EU sa policzone hmm.gif - Euro cos tamfacepalm%5B1%5D.gif[...] [...]

> biedy mogę jeszcze kupić hybrydę, ale to trochę nie moja liga (zwyczajnie nie dam 100 klocków

> za kompakta).

Czekaj, a ty czsem Fabia nie zamoileshmm.gif? % - cenowo jak sie to ma np do Yaris Hybrid?

>No okey, jest jeszcze i-MiEV, ale to już trochę głupio

>wychodzi 112kpln za

> segment A?

To i tak jakies $15,000 taniej niz u mniehahaha.gif[...], ot taka mala zabawka na kolkachzlosnik.gif

851679-mitsubishi-i-miev.jpg

Kiedy oszczędność zakupu takiego elektryka się zwróci, przy założeniu że takie

> Citigo w wersji elegance kosztuje 70 tysięcy mniej. Nawet jakbym na i-MiEVa dostał dożywotnią

> gwarancję i miał prąd za darmo to i tak się nie zwróci...

I chyba to jest narazie najlepsze podsumowanie. Z fiansowego punktu widzenia nie ma to na razie sensu, ale zauwaz, ze tak samo kiedys bylo z Prius.hmm.gif. Jakby nie patrzec 10 lat pozniej technologia przeskoczyla do innych modeli Yaris> Corolla> Camry ... a cena hmm.gif - jest taka sama.ok.gif

Podejrzewam, ze tak samo bedzie z autami takimi jak Volt. Chociaz narazie -hmm.gif - cena zakupu - jest niezachecajaca001.gif[...]

Napisano

> A tam jeżdżą hybrydy?

Google twierdzą, że jeżdżą.

> Zwracam uwagę, że sterowanie silnikiem elektrycznym jest mniej stratne i bardziej efektywne niż

> spalinowym.

Sterowanie stratne? Że niby przepustnica powoduje większe straty energii włożonej we wciśnięcie pedału gazu niż gdy zmienia to sterowanie częstotliwością czy napięciem prądu w silniku elektrycznym?

> Natomiast mały silnik spalinowy zastosowany do zasilania ładowarki będzie spalał

> małe ilości paliwa.

Chodzi o wymiary fizyczne silnika, czy o moc? Jak to pierwsze - to silniki wankla zaprzeczają temu. Jak chodzi o moc - logiczne. Mniejsza moc, mniejsze zużycie paliwa. Tylko czy to ma cokolwiek wspólnego ze sprawnością? Przekształcanie jednej energii w drugą tylko w teorii może być bezstratne. W praktyce zawsze są straty - więc zamiana energii mechanicznej na prąd żeby potem znowu zamienić ją na mechaniczną w tym samym miejscu nie ma sensu. To ma sens gdy korzyści z łatwości przesyłu energii przeważają nad stratą energii - czyli ma sens zamiana energii mechanicznej na elektryczną w elektrowni i zamiana znowu na mechaniczną w mikserze w domu, 1256 km od elektrowni.

Ale tu trzeba się pogodzić ze stratami - a nie wmawiać klientom, że spalenie benzyny żeby wyprodukować prąd do napędzenia silnika elektrycznego będzie tańsze, niż napędzenie kół silnikiem spalinowym.

Napisano

> Google twierdzą, że jeżdżą.

> Sterowanie stratne? Że niby przepustnica powoduje większe straty energii włożonej we wciśnięcie

> pedału gazu niż gdy zmienia to sterowanie częstotliwością czy napięciem prądu w silniku

> elektrycznym?

> Chodzi o wymiary fizyczne silnika, czy o moc? Jak to pierwsze - to silniki wankla zaprzeczają temu.

> Jak chodzi o moc - logiczne. Mniejsza moc, mniejsze zużycie paliwa. Tylko czy to ma cokolwiek

> wspólnego ze sprawnością? Przekształcanie jednej energii w drugą tylko w teorii może być

> bezstratne. W praktyce zawsze są straty - więc zamiana energii mechanicznej na prąd żeby potem

> znowu zamienić ją na mechaniczną w tym samym miejscu nie ma sensu. To ma sens gdy korzyści z

> łatwości przesyłu energii przeważają nad stratą energii - czyli ma sens zamiana energii

> mechanicznej na elektryczną w elektrowni i zamiana znowu na mechaniczną w mikserze w domu,

> 1256 km od elektrowni.

Masz rację, ale jest pewne ale... W tradycyjnym układzie napędowym jest jeszcze skrzynia biegów i mechanizm różnicowy... Ole też nie są bez stratne.

> Ale tu trzeba się pogodzić ze stratami - a nie wmawiać klientom, że spalenie benzyny żeby

> wyprodukować prąd do napędzenia silnika elektrycznego będzie tańsze, niż napędzenie kół

> silnikiem spalinowym.

Już wcześniej pisałem - Volt, po rozładowaniu baterii, robi (wg EPA) 37mpg(us) - co daje jakieś 6.3l/100km. Wynik nie wskazuje na jakieś potworne marnotrastwo energii względem tradycyjnego systemu napędowego. I to całkiem duże auto - 2680cm rozstawu i 1700kg.

Napisano

> Google twierdzą, że jeżdżą.

> Sterowanie stratne? Że niby przepustnica powoduje większe straty energii włożonej we wciśnięcie

> pedału gazu niż gdy zmienia to sterowanie częstotliwością czy napięciem prądu w silniku

> elektrycznym?

Silnik spalinowy ma sprawność od 25 do 40%. Jest to wartość uśredniona, przy pracy w zmiennych warunkach jest mniejsza.

Silnik elektryczny ma sprawność od 85 do 95% a sterowanie częstotliwościowe nie powoduje istotnego wzrostu strat.

> Chodzi o wymiary fizyczne silnika, czy o moc? Jak to pierwsze - to silniki wankla zaprzeczają temu.

Do napędzania ładowarki akumulatorów wystarczy silnik o małej mocy, znacznie mniejszej niż wymaganej do rozpędzania samochodu.

> Jak chodzi o moc - logiczne. Mniejsza moc, mniejsze zużycie paliwa. Tylko czy to ma cokolwiek

> wspólnego ze sprawnością? Przekształcanie jednej energii w drugą tylko w teorii może być

> bezstratne. W praktyce zawsze są straty - więc zamiana energii mechanicznej na prąd żeby potem

> znowu zamienić ją na mechaniczną w tym samym miejscu nie ma sensu.

Poszedłeś za daleko. Jeśli zużycie paliwa ponad dwutonowego samochodu po rozładowaniu aku wynosi ok 6L to znaczy, że system działa.

> To ma sens gdy korzyści z

> łatwości przesyłu energii przeważają nad stratą energii - czyli ma sens zamiana energii

> mechanicznej na elektryczną w elektrowni i zamiana znowu na mechaniczną w mikserze w domu,

> 1256 km od elektrowni.

Tu już kompletnie nie widzę związku. Tendencja w przesyle prądu jest zupełnie odwrotna i dąży się, aby elektrownia była jak najbliżej miksera.

> Ale tu trzeba się pogodzić ze stratami - a nie wmawiać klientom, że spalenie benzyny żeby

> wyprodukować prąd do napędzenia silnika elektrycznego będzie tańsze, niż napędzenie kół

> silnikiem spalinowym.

Nie wiem czy wmawiają, ale mitsubishi też wypuszcza takiego hybrydowego outlandera i wyniki są obiecujące.

Myślę, że ten kierunek czyli hybryda, ale spalinowy napędzający tylko ładowarkę, będzie wiodący

Napisano

> Silnik spalinowy ma sprawność od 25 do 40%. Jest to wartość uśredniona, przy pracy w zmiennych

> warunkach jest mniejsza.

> Silnik elektryczny ma sprawność od 85 do 95% a sterowanie częstotliwościowe nie powoduje istotnego

> wzrostu strat.

Jak widać, niektórych trzeba wysłać do gimnazjum, by zrozumieli i poznali dokładnie pojęcie "sprawność silnika" palacz.gif

Ja rozumiem o czym piszesz palacz.gif

i w ramach ciekawostki elektro-motoryzacji zlosnik.gif

swego czasu, gdzieś kiedyś n YT widziałem animacje porównującą silnik elektryczny i spalinowy pod względem sprawności oraz było pokazane gdzie i jaki przybliżony % mocy zostaje wytracony na poszczególnych podzespołach... pamiętam, że pokazane tam było, ze przy silniku elektrycznym trafia spooooro więcej mocy na koła niż w przypadku silnika spalinowego ok.gif

może komuś się to uda znaleźć...

Napisano

> Czekaj, a ty czsem Fabia nie zamoiles? % - cenowo jak sie to ma np do Yaris Hybrid?

Ogólnie Yaris jest jakieś 10% droższy od Fabii. Gdy skonfigurujesz auta z benzynami (w Skodzie z Twoim ulubionym doładowanym 1.2 zlosnik.gif ) to auta kosztują w zasadzie tyle samo (okolice 54000zł). No, z jedną różnicą, w Skodzie bez problemu zbijasz 10%. Więc w Skodzie w wersji elegance wylądujesz poniżej 50kpln, Yariskę w 100-konnej benzynie będziesz miał za 54, a hybryda w tej wersji wyposażenia kosztuje okolice 70. Fajnie, ale jakbym miał wydać na segment B 70 tysięcy to kupiłbym i tak Fabię, tyle, że RS.

Ja niestety chciałem kombiaka, stąd Toyotka odpadła w przedbiegach, zresztą nie miałem większego wyboru, bo kombi w segmencie B jest jeszcze Clio Grandtour.

Napisano

> Myślę, że ten kierunek czyli hybryda, ale spalinowy napędzający tylko ładowarkę, będzie wiodący

No to jest nas przynajmniej dwóch smile.gif

Nie przeczę, że jeśli ktoś robi trasy po 300km dziennie (~200kkm w trzy lata w dni robocze), to diesel może nadawać się lepiej.

Jednak dla przeciętnego szaraka na codzienne bujanie się dookoła komina taka hybryda będzie jednak zdecydowanie lepsza. Z tego co widzę, to powoli (przynajmniej w Eire) pojawia się infrastruktura (np. stacje ładowania na parkingach w dużych zakładach pracy), która pozwala ładować akumulatory kiedy odrabiasz pańszczyznę. To plus ładowanie z gniazdka w garażu - i można dojeżdżać do roboty do 50km w jedną stronę tylko na elektryku. A jak trzeba od święta pojechać w trasę do trzeciego świata, to generator zapewnia przyzwoitą ekonomię smile.gif

Napisano

> No to jest nas przynajmniej dwóch

> Nie przeczę, że jeśli ktoś robi trasy po 300km dziennie (~200kkm w trzy lata w dni robocze), to

> diesel może nadawać się lepiej.

> Jednak dla przeciętnego szaraka na codzienne bujanie się dookoła komina taka hybryda będzie jednak

> zdecydowanie lepsza. Z tego co widzę, to powoli (przynajmniej w Eire) pojawia się

> infrastruktura (np. stacje ładowania na parkingach w dużych zakładach pracy), która pozwala

> ładować akumulatory kiedy odrabiasz pańszczyznę. To plus ładowanie z gniazdka w garażu - i

> można dojeżdżać do roboty do 50km w jedną stronę tylko na elektryku. A jak trzeba od święta

> pojechać w trasę do trzeciego świata, to generator zapewnia przyzwoitą ekonomię

Dokładnie, ten model jest do takiego użytkowania. Ładujesz w domu, a spaliniak ładuje jak w trasie zabraknie prądu

Napisano

> Jak widać, niektórych trzeba wysłać do gimnazjum, by zrozumieli i poznali dokładnie pojęcie

> "sprawność silnika"

> Ja rozumiem o czym piszesz

> i w ramach ciekawostki elektro-motoryzacji

> swego czasu, gdzieś kiedyś n YT widziałem animacje porównującą silnik elektryczny i spalinowy pod

> względem sprawności oraz było pokazane gdzie i jaki przybliżony % mocy zostaje wytracony na

> poszczególnych podzespołach... pamiętam, że pokazane tam było, ze przy silniku elektrycznym

> trafia spooooro więcej mocy na koła niż w przypadku silnika spalinowego

> może komuś się to uda znaleźć...

Bo w elektrykach odpada skrzynia biegów, a czasem silniki są wręcz w piastach kół, nawet mechanizm różnicowy nie jest potrzebny.

Napisano

> Dokładnie, ten model jest do takiego użytkowania. Ładujesz w domu, a spaliniak ładuje jak w trasie

> zabraknie prądu

IMO nie będzie z tym tak wesoło. Pamiętaj o komforcie termicznym. W spaliniaku nie ma żadnego problemu (nadprodukcja ciepła + możliwość bezproblemowego puszczenia w gwizdek kilkuset watów dla sprężarki AC). W elektryku to nie takie proste. Obawiam się, że przy dobrej polskiej zimie zasięg takiej ampery nie przekroczy 10km (spadek pojemności akumulatorów w niskiej temperaturze + konieczność nagrzania kabiny o np. +40 stopni)

Napisano
  • Autor

> Ogólnie Yaris jest jakieś 10% droższy od Fabii. Gdy skonfigurujesz auta z benzynami (w Skodzie z

> Twoim ulubionym doładowanym 1.2 )

E tam ulubionyzlosnik.gif - juz sie jakos przyzwyczailem, ze to male001.gif[...] Zabieg marketingowy Vee Dub sie udal - podawac kW zamiast pojemnoschmm.gif - 77lizak.gif[...]

Jednakold.gif z przyzwyczajenia dalej patrze ile to ma butelek Cokezlosnik.gif - 2x 600mlwink.gif[...]

to auta kosztują w zasadzie tyle samo (okolice 54000zł).

> No, z jedną różnicą, w Skodzie bez problemu zbijasz 10%. [...]

Yariskę w 100-konnej benzynie będziesz miał za 54,

A co Toyota nie zbije 10%hmm.gif?

a hybryda w tej

> wersji wyposażenia kosztuje okolice 70.

Yaris Hybrid nie mam, ale Prius C AFAIK to to samo. Kwestia gustuzlosnik.gif ale001.gif[...]

2012_toyota_prius_c_launch_event_malcolm_flynn_01-0329-m:930x584.jpg

2012_toyota_prius_c_launch_event_malcolm_flynn_03-0329-m:930x584.jpg

2012_toyota_prius_c_launch_event_malcolm_flynn_04b-0329-m:930x584.jpg

Wnetrze jest naprawde paskudnefacepalm%5B1%5D.gif[...]

Fajnie, ale jakbym miał wydać na segment B 70 tysięcy

> to kupiłbym i tak Fabię, tyle, że RS.

> Ja niestety chciałem kombiaka, stąd Toyotka odpadła w przedbiegach,[...]

Z ciekawosci, dlaczego? Ze wiecej zapakujeszhmm.gif[...]

Nie widzialem jeszcze tego na zywo, ale na ikonka_photo2.gif ... spineyes.gif nie za bardzo mi sie podoba. Bardzo to wydluzone? 30cm niewiem.gif tak na oko.... Przestrzan na nogi z tyly powiekszona czy tylko bagaznikniewiem.gif?

Napisano

> IMO nie będzie z tym tak wesoło. Pamiętaj o komforcie termicznym. W spaliniaku nie ma żadnego

> problemu (nadprodukcja ciepła + możliwość bezproblemowego puszczenia w gwizdek kilkuset watów

> dla sprężarki AC). W elektryku to nie takie proste. Obawiam się, że przy dobrej polskiej zimie

> zasięg takiej ampery nie przekroczy 10km (spadek pojemności akumulatorów w niskiej

> temperaturze + konieczność nagrzania kabiny o np. +40 stopni)

Akumulatory rozgrzeją się momentalnie jak tylko zacznie się jechać.

Poza tym, tak na prawdę okresy z temperaturą poniżej - 10 pół roku nie trwają.

Napisano

> Akumulatory rozgrzeją się momentalnie jak tylko zacznie się jechać.

Ale nie odzyskają pełnej pojemności sprzed przemrożenia

> Poza tym, tak na prawdę okresy z temperaturą poniżej - 10 pół roku nie trwają.

Zgadza się, natomiast łącznie okresy -10 i powyżej +25 kiedy to znowu trzeba kabinę chłodzić nie są rzadkością.

Napisano

> Z ciekawosci, dlaczego? Ze wiecej zapakujesz[...]

> Nie widzialem jeszcze tego na zywo, ale na ... nie za bardzo mi sie podoba. Bardzo to wydluzone?

> 30cm tak na oko.... Przestrzan na nogi z tyly powiekszona czy tylko bagaznik?

Wnętrze jest takie samo, bagażnika na dzień dobry jest 505 litrów. Dla przykładu Opel Vectra (dwa segmenty wyżej), którą jeszcze 2 miesiące temu ujeżdżałem miała bagażnik 500 litrów. Ogólnie plan jest taki, że w ciągu najbliższych lat większy bagażnik może się przydać spy.gif Natomiast miejsca wewnątrz jest dla nas akurat.

Napisano
  • Autor

> Wnętrze jest takie samo, bagażnika na dzień dobry jest 505 litrów.

hmm.gif czyli auto jest dluzsze bagazniku tylkoidea.gif[...]

Dla przykładu Opel Vectra (dwa

> segmenty wyżej), którą jeszcze 2 miesiące temu ujeżdżałem miała bagażnik 500 litrów. Ogólnie

> plan jest taki, że w ciągu najbliższych lat większy bagażnik może się przydać

zlosnik.gif - mam kupe gratow do tegozlosnik.gif - jakby bylo blizej to bys dostalzlosnik.gif[...] a takto trzeba wyrzucicpad.gif[...]

Natomiast

> miejsca wewnątrz jest dla nas akurat.

Przesiadka z Vectrahmm.gif - nie za wasko?

Napisano

> czyli auto jest dluzsze bagazniku tylko[...]

Tak.

> Przesiadka z Vectra - nie za wasko?

Dla mnie okey, jedyna niedogodność to to, że przy jeździe w dwójkę stykamy się na podłokietniku łokciami. W vectrze podłokietnik miał z 20cm szerokości, ten ma mniej niż połowę z tego. Z tyłu jeździ ktoś tylko jak robię komuś podwózkę, jak się dorobię potomka, to zanim urośnie i tak będę już powoził inne auto.