Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbyć się plamy z pianki montażowej

Featured Replies

Napisano

Ostatnio przypadkowo kanałem sobie pianka montażowa po kaloryferach drabinkowych w łazience i została nieestetyczne plama. Kaloryfery wiadomo nowe białe i jak pozbyć się tej plamy która akurat jest w widocznym miejscu

Napisano

> Ostatnio przypadkowo kanałem sobie pianka montażowa po kaloryferach drabinkowych w łazience i

> została nieestetyczne plama. Kaloryfery wiadomo nowe białe i jak pozbyć się tej plamy która

> akurat jest w widocznym miejscu

aceton daje rade , ale nie wiem jak lakier to wytrzyma

Napisano

> Ostatnio przypadkowo kanałem sobie pianka montażowa po kaloryferach drabinkowych w łazience i

> została nieestetyczne plama. Kaloryfery wiadomo nowe białe i jak pozbyć się tej plamy która

czyscik do pistoletow do pianki

Napisano
  • Autor

> aceton daje rade , ale nie wiem jak lakier to wytrzyma

No właśnie, próbowałem na mokro na sucho i pozbyłem się około 5% plamy i szlag mnie trafia i to jeszcze zielona pianka była, wali po oczach ze szok, a wszystko przez sekundę nie uwagi

Napisano

> No właśnie, próbowałem na mokro na sucho i pozbyłem się około 5% plamy i szlag mnie trafia i to

> jeszcze zielona pianka była, wali po oczach ze szok, a wszystko przez sekundę nie uwagi

patrz wyzej, koszt jakies 20zl.

Napisano

> czyscik do pistoletow do pianki

O ile do nieutwardzonej to najlepsze co może być, o tyle do zaschniętej a tym bardziej plamy po piance nie pomoże.

Generalnie może być z tym problem.

Niestety, a może na szczęście nie miałem nigdy takiego problemu więc niewiem.gif

Musisz poeksperymentować

Napisano

czyścik do rur genova daje rade, a przynajmniej z rak zmywa świetnie. Nie wiem jaki to to ma skład i nie wiem czy uszkodzi farbe tongue.gif

Napisano

> czyścik do rur genova daje rade, a przynajmniej z rak zmywa świetnie. Nie wiem jaki to to ma skład

> i nie wiem czy uszkodzi farbe

a jakąś twardą plastikową szpachelką ?

Napisano

> a jakąś twardą plastikową szpachelką

Raczej nie ma szans żeby nie porysować grzejnika. Albo chemia albo dużo cierpliwości paznokciem (o ile w ogóle idzie)

Napisano
  • Autor

> a jakąś twardą plastikową szpachelką ?

Próbowałem nożem pomogło, grzejnik nie zarysowany ale nalot pozostał po plamie jak po naklejce, masakra chwila nieuwagi a tyle roboty a przeschlo w chwil parę bo kaloryfer gorący.

Napisano

> O ile do nieutwardzonej to najlepsze co może być, o tyle do zaschniętej a tym bardziej plamy po

> piance nie pomoże.

> Generalnie może być z tym problem.

> Niestety, a może na szczęście nie miałem nigdy takiego problemu więc

> Musisz poeksperymentować

pomoze

Napisano

> Próbowałem nożem pomogło, grzejnik nie zarysowany ale nalot pozostał po plamie jak po naklejce,

> masakra chwila nieuwagi a tyle roboty a przeschlo w chwil parę bo kaloryfer gorący.

to może teraz jakaś pastą polerską ?

Napisano

Polecam taki preparat

Napisano

> Polecam taki preparat

juz mu radzilem 3 razy i nie wierzy w jego dzialanie. Ja nawet ze swiezego tynku i z drewnianych parapetow po dwoch tygodniach pianke zmywalem.

Napisano

> juz mu radzilem 3 razy i nie wierzy w jego dzialanie. Ja nawet ze swiezego tynku i z drewnianych

> parapetow po dwoch tygodniach pianke zmywalem.

Wszytkie preparaty do rozpuszczania pianki sa na bazie acetonu . Zależne jest tylko steżenie. Najtaniej aceton techniczny ale nie rozpuszczalnik acetonowy , rozpuszalnik ma jakiś % acetonu. Bardzo silne są różne odmiany Cosmofenu ale rozpuszczaja twarde PCV i inne , fajne do likwidacji rys.

Ale najlepszy sposób na pianke to przed piankowaniem przygotować sobie spryskiwacz z wodą i jak pianka spadnie nie rozmazywać tylko popsikać wodą tak żeby ja poderwać z podłoża silnym strumieniem wody. Poczekać 10 min i spokojnie reszte zczyścić.