Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdybyście mieli taki dylemat?

Featured Replies

Napisano

> Ja wiem że się nie sprawdzi Swego czasu robiłem takie trasy Toyotą Avensis 2 która stała na słońcu

> ze szczelnie zamkniętymi szybami i pierwsze co była włączana klima - akumulator po jednym

> lecie do wyrzucenia

Powiedz mi - co ma akumulator do działającej klimy?

Pytam, bo niewiem.gif

A jeżdżę 2L dieslem, dość krótkie odcinki, latem zawsze z klimą, w sezonie "deszczowym" (wiosna/jesień) też. Akumulator ma trzy lata, żyje, doładowywany prostownikiem tylko zimą po dwa, góra trzy razy w ciągu jednej zimy.

Na dodatek jest to słynna z awaryjności Centra Futura.

Napisano

> Jak możesz się wypowiadać w tym wątku, skoro nie znasz różnicy?

uważasz, ze skoro nie mam u siebie, to sie nie znam?

w firmie jezdze autami z klimą i doskonale znam ten wynalazek. i wcale nie twierdze, ze jest zły. po prostu uważam, ze nie jest obowiązkowy i da sie życ bez tego, tym bardziej jak ktos mało jezdzi

Napisano

> Mam samochód z klimą i silnikiem 1.2. Ten przycisk powinien mieć napis "turbo off".

> W trzy osoby z pod świateł trzeba drzwi otwierać i się nogą odpychać.

dziwny samochod masz moze wink.gif

a prawda jest taka ze w tak malym silniczku kazdy kucyk zabrany przez cos jest na wage zlota niemalze ale... nie przesadzajmy nie ma tak zle

mam pande z 1,2 69 KM i prawde mowiac z klima wlaczona nie ima tragedii i takiego placzu jak mowisz

a jak chcesz miec pewnosc ze przy wlaczeniu klimy nie zadziala cos z mniejsza sila to... polecam odkupienie ode mnie jeepa - tam jakis zapas mocy jest no ale silniczek troszke wiekszy ... 3,7 l

Napisano

> ale to nie są koszty. kosztują tylko bilety

jak to nie sa koszty???

jezeli pracujesz to bardzo latwo Swoj czas mozesz wycenic wiec - sa to koszty smile.gif

Napisano

> Ja wiem że się nie sprawdzi Swego czasu robiłem takie trasy Toyotą Avensis 2 która stała na słońcu

> ze szczelnie zamkniętymi szybami i pierwsze co była włączana klima - akumulator po jednym

> lecie do wyrzucenia a auto i tak potrzebowało nawiewu na maksa by się ochłodzić w miarę

> odczuwalnie "od ręki" suma sumarum było chłodniejsze jak już dojechałem do celu ale za chwilę

> stało znowu i się nagrzewało i jak wracałem to ta sama historia.

zdecydowanie cos nie tak z z samochodem i klima w nim

w pandzie klima po chwili dmucha chlodnym powietrzem a w jeepie po chwili leci lodowate powietrze do tego stopnia ze trzeba podkrecic zeby cieplejszym wialo

> W swoim Fiacie bez klimy nie miałem problemów z przejechaniem tej samej trasy w upale

ja w uniaku tez nie mialem problemu z jezdzeniem po 300 km w srodku lata po Wegrzech - siadalem i sie jechalo.... ale znacznie bardziej podobalo by mi sie gdybym mial w samochodzie chlodniej

Napisano

> A co klima zrobiła akumulatorowi?

to.. ze ludzie mowia ze klima zabija aku.... wink.gif

Napisano

> lecie do wyrzucenia

Jesteś pewien że miałeś sprawny układ elektryczny w wozidle?Przecież po odpaleniu prund czerpany jest z altka, więc taka sytuacja jest możliwa, jeśli ktoś przydrucił po padzie altka i założył słabszy do auta bez klimy (bo tańszy był) i altek nie wyrabiał, inne opcje to prąd "uciekał", w sprawnym układzie taka opcja nie powinna mieć miejsca, jeszcze inna opcja wadliwy aku.

Napisano

> uważasz, ze skoro nie mam u siebie, to sie nie znam?

> w firmie jezdze autami z klimą i doskonale znam ten wynalazek. i wcale nie twierdze, ze jest zły.

> po prostu uważam, ze nie jest obowiązkowy i da sie życ bez tego, tym bardziej jak ktos mało

> jezdzi

co nie zmienia faktu ze majac do wyboru autko z klima kontra autko bez klimy i do tego samochody bardzo zblizone do siebie i w bardzo zblizonych cenach - autko z klima jest atrakcyjniejsze i poznej latwiejsze do odsprzedania

a o to kaman w tym watku

Napisano

> w firmie jezdze autami z klimą i doskonale znam ten wynalazek. i wcale nie twierdze, ze jest zły.

> po prostu uważam, ze nie jest obowiązkowy i da sie życ bez tego, tym bardziej jak ktos mało

> jezdzi

idąc tym tropem, to bez samochodu też można żyć, ba, jeśli ktoś mało jeździ, to taniej wyjdzie mu jeździć taksówkami. Z klimatyzacją.

Napisano

> idąc tym tropem, to bez samochodu też można żyć, ba, jeśli ktoś mało jeździ, to taniej wyjdzie mu

> jeździć taksówkami. Z klimatyzacją.

ok.gif

i mozna powybrzydzac jeszcze i jak jednak wraz za cieplo to zimnego browarka w czasie jazdy saczyc wink.gif

Napisano

> dziwny samochod masz moze

> a prawda jest taka ze w tak malym silniczku kazdy kucyk zabrany przez cos jest na wage zlota

> niemalze ale... nie przesadzajmy nie ma tak zle

> mam pande z 1,2 69 KM i prawde mowiac z klima wlaczona nie ima tragedii i takiego placzu jak mowisz

> a jak chcesz miec pewnosc ze przy wlaczeniu klimy nie zadziala cos z mniejsza sila to... polecam

> odkupienie ode mnie jeepa - tam jakis zapas mocy jest no ale silniczek troszke wiekszy ... 3,7

> l

Jeżdżę czasem jeepem 4.7, 3.7 mnie nie rusza.

Napisano

> Ponoć w matize klima się wyłączała, gdy dało się "buta". Masz tak w swoim aucie?

Nie wiem, nie sprawdzałem.

Napisano

Dołączam się do głosów za wersją z klimatyzacją. Jest to bardzo przydatny element wyposażenia autka, nawet miejskiego. W polskim klimacie nawet na wiosne potrafi być już na tyle ciepło w środku, że klima robi robotę.

A miasto miastu nierówne, ja bez klimy cierpię w korkach w Warszawie. Czasami zdarza się, że w aucie spędzam ponad 3h dziennie.

Napisano

> Powiedz mi - co ma akumulator do działającej klimy?

> Pytam, bo

>

Nie wiem właśnie - ale taka była diagnoza mechanika, że to przez klimę. Też tego nie kumam. niewiem.gif

Napisano

> Jesteś pewien że miałeś sprawny układ elektryczny w wozidle?Przecież po odpaleniu prund czerpany

> jest z altka, więc taka sytuacja jest możliwa, jeśli ktoś przydrucił po padzie altka i założył

> słabszy do auta bez klimy (bo tańszy był) i altek nie wyrabiał, inne opcje to prąd "uciekał",

> w sprawnym układzie taka opcja nie powinna mieć miejsca, jeszcze inna opcja wadliwy aku.

Wszystko mogło być. Było to auto służbowe i oprócz krótkich tras w lato dość długo stało - więc prawdopodobnie akumulator dostał przez to. Nie wiem w końcu co się z nim działo dalej bo zmieniłem pracę.

Napisano

> Ponoć w matize klima się wyłączała, gdy dało się "buta". Masz tak w swoim aucie?

Nie tylko w Matizie: kompresor jest odłączany na moment - żeby maksymalna moc była na kołach. Dla wydajności klimatyzacji nie ma to żadnego znaczenia.

Napisano

> Jesteś pewien że miałeś sprawny układ elektryczny w wozidle?Przecież po odpaleniu prund czerpany

> jest z altka, więc taka sytuacja jest możliwa, jeśli ktoś przydrucił po padzie altka i założył

> słabszy do auta bez klimy (bo tańszy był) i altek nie wyrabiał, inne opcje to prąd "uciekał",

> w sprawnym układzie taka opcja nie powinna mieć miejsca, jeszcze inna opcja wadliwy aku.

Sama klima pobiera dość mało prądu - tylko tyle, żeby sprzęgło kompresora złapało. Plus dodatkowy pobór na wiatraki...

Napisano

> jezdzi

Jak jeździsz sam to się zgodzę.

Ale z dwójką dzieci - zapominj.

Napisano

> Ale z dwójką dzieci - zapominj.

otóż tak. mam dwójke dzieci i bardzo duzo latem jeżdzimy na wycieczki. jakos nigdy nie słyszałem narzekania, ze jest za gorąco, czy coś innego

Napisano

> otóż tak. mam dwójke dzieci i bardzo duzo latem jeżdzimy na wycieczki. jakos nigdy nie słyszałem

> narzekania, ze jest za gorąco, czy coś innego

Tez uwaam, ze mozna jezdzicv bez klimy ale jak jest to jest przyjemniej.