Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co można spierniczyć przy wymianie napędu rozrządu?

Featured Replies

Napisano

W benzyniakach już wymieniałem...W takich które miały po dwa wałki w głowicy również.

Ale...diesla czas ugryź zlosnik.gif i tu się naslyszałem opinii że hoho i jakie to nie precyzyjne i w ogóle.

Mam rozpiskę tej czynności na czynniki pierwsze.

Czy można cos schrzanić?

Żona mówi żeby jdać to mechanikowi bo jak cos się sypnie...

No właśnie, jak ma sie sypnąć gdy zrobiono dobrze to bez znaczenia kto składał.

Mam racje czy nie?

Napisano

> Mam racje czy nie?

Masz rację, a żony zapytaj z czego zrezygnuje na poczet wymiany rozrządu biglaugh.gif

Napisano

Mój znajomy kiedyś wymienial własnoręcznie rozrząd w 2.0TDI... robil chyba to pierwszy raz, wiem ze mu zeszlo ponad 3 dni, ale wszystko działa... wiec jak taki laik zrobil to i Ty zrobisz wink.gif

Napisano

Jak masz instrukcję serwisową i ją rozumiesz oraz nie są wymagane dziwne narzędzia to dasz radę.

Czasami wymiana rozrządu jest kłopotliwa, bo wymagany jest specjalny klucz do napinania, specjalny przyrząd do sprawdzania naprężania paska, wielki klucz do koła pasowego silnika, podnośnik do podtrzymania silnika bo trzeba łapę odkręcić itp.

Napisano

Wszystko sie da, pytanie ile zaoszczedzisz w skali powiedzmy 100k km i co bedzie gdyby........

Wymiana u mnie to 400zl (1,9 multijet) wiec jakies..hmm 0,003-0,004 zł /km wiec dalem sobie spokoj.

Napisano

jezeli diesel typu stary tdi na pompie rotacyjnej to zblokuj pompe, zebys konta wtrysku doszczetnie nie stracil.

Napisano

> Masz rację, a żony zapytaj z czego zrezygnuje na poczet wymiany rozrządu

Wez, bo mu powie ze rezygnuje na miesiac z sexu....

Napisano
  • Autor

> jezeli diesel typu stary tdi na pompie rotacyjnej to zblokuj pompe, zebys konta wtrysku doszczetnie

> nie stracil.

Diesel na common rail.

Napisano

Ja zawsze wymieniam sam zlosnik2.gif

Wez pod uwage sytuacje awarii którejś z częśći założonych przez ciebie i kupionych na alegro czy w sklepie , w większośći punktów będziesz musial mieć chyba jakies potwierdzenie "profesjonalnego montażu"

jeśli to cie nie rusza to wymieniaj dasz rade grinser006.gifwaytogo.gif

Napisano

Napisz lepiej, w jakim aucie i który silnik. Jeżeli chodzi o B6 2.0 TDI, to filozofii nie ma. Nie ruszaj śrub od kół rozrządu, to nie będziesz potrzebował blokad, ale ciężko tam się nakłada nowy pasek, ponieważ jest bardzo sztywny (wzmacniany płótnem), szeroki i jest mały zakres napinacza. Wskazana pomoc drugiej osoby, choć da się samemu. O ile dobrze pamiętam, to trzeba się nagimnastykować z łapą silnika, żeby ją wyjąć.