Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór prostego auta z segmentu C do max. 10tys. nietypowo

Featured Replies

Napisano

Szukam powoli czegoś zlosnik.gif

Czemu nietypowo? Czasami mam wrażenie, że niektórzy chcą za jak najmniejsze $$ wyrwać najmłodszy rocznik i max. wyposażony - nie byłoby w tym nic złego o tyle, że:

- co z tego, że oglądałem auta kompaktowe z 2001 roku za pięć, sześć tys. skoro przy moim 97 zarówno wizualnie jak i technicznie szrot ale można się pochwalić przed znajomymi, że taki rocznik i taka okazja zlosnik.gif

Takie rzeczy to tylko w erze, a teraz do sedna

Założenia:

- proste, tzn. bez zbędnych bajerów, żadne karty, czujniki itp. zlosnik.gif

- silnik najlepiej 8v benzyna, ew. zwykły diesel lub możliwie najmniej naszpikowany td

- lpg mnie nie interesuje

- najlepiej wersja nadwoziowa sedan

- rocznik od 2000

- max. limit 10 tys.

Myślałem o Astrze II z silnikiem 1.6 8v o mocy bodajże 84ps, coś jeszcze sensownego znajdę w tej kwocie?

Z góry dzięki za sugestie, opinie 20.GIF

Napisano

> Szukam powoli czegoś

> Czemu nietypowo? Czasami mam wrażenie, że niektórzy chcą za jak najmniejsze $$ wyrwać najmłodszy

> rocznik i max. wyposażony - nie byłoby w tym nic złego o tyle, że:

> - co z tego, że oglądałem auta kompaktowe z 2001 roku za pięć, sześć tys. skoro przy moim 97

> zarówno wizualnie jak i technicznie szrot ale można się pochwalić przed znajomymi, że taki

> rocznik i taka okazja

> Takie rzeczy to tylko w erze, a teraz do sedna

> Założenia:

> - proste, tzn. bez zbędnych bajerów, żadne karty, czujniki itp.

> - silnik najlepiej 8v benzyna, ew. zwykły diesel lub możliwie najmniej naszpikowany td

> - lpg mnie nie interesuje

> - najlepiej wersja nadwoziowa sedan

> - rocznik od 2000

> - max. limit 10 tys.

> Myślałem o Astrze II z silnikiem 1.6 8v o mocy bodajże 84ps, coś jeszcze sensownego znajdę w tej

> kwocie?

> Z góry dzięki za sugestie, opinie

Primera p11.144?

Napisano

Po co szukac dalej jak już sam widzisz ze Astra będzie najlepsza do tych założeń ok.gif

Bierz Astre ok.gif

Napisano

> Primera p11.144?

Miał być segment C zlosnik.gif Almere możesz mu polecić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Primera p11.144?

a dostanę w tych pieniądzach? to ta wersja z tymi słabymi soczewkami tak?

Napisano
  • Autor

> Miał być segment C Almere możesz mu polecić

w sumie segment o tzw. oczko wyżej też mógłby być zlosnik.gif Almery definitywnie nie chcę

Napisano

Astra G to dobry wybór, ze swojej strony mogę dodać jeszcze megane I classic PhII z silnikiem 1.4. Dość solidna konstrukcja i wyznaczonym budżecie można znaleźć ładny egzemplarz. Części tanie i łatwo dostępne - zabezpieczenie antykorozyjne bardzo dobre, 4 gwiazdki euro-ncap i dobre wyposażenie.

Napisano
  • Autor

> Astra G to dobry wybór, ze swojej strony mogę dodać jeszcze megane I classic PhII z silnikiem 1.4.

> Dość solidna konstrukcja i wyznaczonym budżecie można znaleźć ładny egzemplarz. Części tanie i

> łatwo dostępne - zabezpieczenie antykorozyjne bardzo dobre, 4 gwiazdki euro-ncap i dobre

> wyposażenie.

Mam Megankę od ponad sześciu lat zlosnik.gif też początkowo myślałem w ten sposób żeby wymienić na phII ale raz, że silnik 16v więc na pewno będzie palił dużo więcej a dwa - nie wiem jak z awaryjnością, czytałem kiedyś na ak bodajże o problemach z cewkami itp. a takich akcji nie chciałbym przerabiać, popraw mnie jeżeli błądzę z tym 1.4 16v zlosnik.gif

Napisano

> Mam Megankę od ponad sześciu lat też początkowo myślałem w ten sposób żeby wymienić na phII ale

> raz, że silnik 16v więc na pewno będzie palił dużo więcej a dwa - nie wiem jak z awaryjnością,

> czytałem kiedyś na ak bodajże o problemach z cewkami itp. a takich akcji nie chciałbym

> przerabiać, popraw mnie jeżeli błądzę z tym 1.4 16v

Problem z cewkami to tak naprawde nie problem.

Napisano
  • Autor

> Problem z cewkami to tak naprawde nie problem.

to jakie bolączki ma ta jednostka napędowa?

Napisano
  • Autor

> żadne wymieniasz cewki na beru i jeździsz i po problemach

aha to oki ok.gif

> Silnik fajny i żwawy 98 KM- w clio II robi robotę aż miło

a jak ze spalaniem?

Napisano
  • Autor

> Żona w mieście się w 8 mieści i raczej na krótkich odcinkach, w trasie pomiędzi 6, a 7 się mieści

a jazda tzw. eko? da radę trzymać stałą prędkość 50-55km/h na piątce? przy moich przebiegach muszę dość mocno uwzględniać temat spalania i jak na razie moje 8v nadaje się do tego bdb stąd pewna obawa o 16v

Napisano

> a dostanę w tych pieniądzach? to ta wersja z tymi słabymi soczewkami tak?

Tak, ta z soczewkami a czy slabymi to nie wiem. Spokojnie w tej cenie cos ogarniesz. Tylko spalanie wyzsze bo najlepiej brac 2.0 140 a tam juz w miescie ok 10-11 zlosnik.gif

Napisano

> Myślałem o Astrze II z silnikiem 1.6 8v o mocy bodajże 84ps, coś jeszcze sensownego znajdę w tej

> kwocie?

Chyba najlepszy wybór ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, ta z soczewkami a czy slabymi to nie wiem. Spokojnie w tej cenie cos ogarniesz. Tylko spalanie

> wyzsze bo najlepiej brac 2.0 140 a tam juz w miescie ok 10-11

2.0 odpada na pewno, już mam jednego smoka 2.2 i poza wypadami w trasę czy na wycieczkę nie używam, nie dotykam zlosnik.gif z tego co widzę był tam silnik 2.0td a może 1.6 będzie oszczędny? hmm.gif teraz tylko pytanie - bo ten Twój jest chyba jeszcze z tych tzw. dobrych japońców a czy ten model późniejszy model jest równie solidny? Kuzynka ma takie auto - raz jechałem jako driver 1.8 16v, komfortowo i cicho, o tyle, że te soczewki to takie świeczki zlosnik.gif - wada fabryczna pewnie, musiałbym ją podpytać jak to się sprawuję ale przy jej znikomych przebiegach to pewnie też ciężko wykorować

Napisano
  • Autor

> delikatnie gaz traktuje w nim nie przekracza ograniczeń, V ma często przy 60 km/h wbitą

przy takiej eco jeździe nie mam problemów żeby się zmieścić w 5l w trasie i 7l w mieście, ścisłe miasto nie jest dla mnie tak ważne, raczej cykl mieszany 80% drogi przelotowe, trasy 20% miasto i przy 8v udaje się spalić rzeczywiście niedużo paliwa daltego zastanawiam się gdyby porównać silniki w takiej budzie 8v i 16v - obydwa jadące z taką samą predkością, który byłby oszczędniejszy, na pewno wiele zależy od przełożeń ale 8v nie ma jakiś specjalnie przełożeń ale można jeździć przy nisko-średnich obrotach ale nie mam doświadczeń z 1.4 16v więc nie wiem

Napisano

> 2.0 odpada na pewno, już mam jednego smoka 2.2 i poza wypadami w trasę czy na wycieczkę nie używam,

> nie dotykam z tego co widzę był tam silnik 2.0td a może 1.6 będzie oszczędny? teraz tylko

> pytanie - bo ten Twój jest chyba jeszcze z tych tzw. dobrych japońców a czy ten model

> późniejszy model jest równie solidny? Kuzynka ma takie auto - raz jechałem jako driver 1.8

> 16v, komfortowo i cicho, o tyle, że te soczewki to takie świeczki - wada fabryczna pewnie,

> musiałbym ją podpytać jak to się sprawuję ale przy jej znikomych przebiegach to pewnie też

> ciężko wykorować

2.0 td nie polecany raczej silnik. jezeli chodzi o 1.6 to niestety osiagi znacznie gorsze a spalanie niewiele nizsze. Zameczylbys sie. Zarowno moja jak i po lifcie uwazane sa za te prawdziwe japonce. P12 juz niestety nie bardzo... Czemu gaz Cie nie interesuje?

Napisano

Nie da się 16V jeździć jak mówisz, 16V przy 50-60km/h czujesz że musisz wrzucić 4 aby się silnik nie męczył, w 8V jedzie spokojnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 td nie polecany raczej silnik. jezeli chodzi o 1.6 to niestety osiagi znacznie gorsze a

> spalanie niewiele nizsze. Zameczylbys sie. Zarowno moja jak i po lifcie uwazane sa za te

> prawdziwe japonce. P12 juz niestety nie bardzo... Czemu gaz Cie nie interesuje?

nie wjadę do kilku garaży podziemnych zlosnik.gif to raz a dwa miałem już auto z lpg - nie było jakoś problematycznie ale nie chcę mi się wozić koła zapasowego w bagażniku, poza tym spalanie gazu w 2.0 będzie na poziomie 10-12l, spalanie niewysilonego 8v będzie na poziomie 6-7l. To tak w teorii, poza tym mam takie widzi mi się, że nie chcę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie da się 16V jeździć jak mówisz, 16V przy 50-60km/h czujesz że musisz wrzucić 4 aby się silnik

> nie męczył, w 8V jedzie spokojnie

no właśnie, pamiętam, że mondeo 1.8 męczyło się przy takiej jeździe daltego z pełną premedytacją kupiłem 8v i następne auto dobrze jakby również było 8v choć widzę, że to wymierający gatunek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Astra 1.6

w opisie szyby elektryczne a na zdjęciu korbki? hmm.gif

Napisano

> przy takiej eco jeździe nie mam problemów żeby się zmieścić w 5l w trasie i 7l w mieście, ścisłe

> miasto nie jest dla mnie tak ważne, raczej cykl mieszany 80% drogi przelotowe, trasy 20%

> miasto i przy 8v udaje się spalić rzeczywiście niedużo paliwa daltego zastanawiam się gdyby

> porównać silniki w takiej budzie 8v i 16v - obydwa jadące z taką samą predkością, który byłby

> oszczędniejszy, na pewno wiele zależy od przełożeń ale 8v nie ma jakiś specjalnie przełożeń

> ale można jeździć przy nisko-średnich obrotach ale nie mam doświadczeń z 1.4 16v więc nie

> wiem

Mam megi 1 ph2 kombi z 1,6 16v nie ma co się tego silnika bać spalanie jak na pojemność i gabaryt samochodu niewielkie, jarosław-kraków 6,5 litra bez oszczędzania. Jarosław Radom 5,8 eko jazda. W zimie w mieście non stop 8,4-8,6 wychodzi średnie.

Zabezpieczenie antykorozyjne dużo lepsze niż w Astrze, która skądinąd jest też bardzo dobrym samochodem.

Części kosztują grosze. Drogie są ewentualnie półosie, bo całe (przegub zew nierozbieralny) ale da się je regenerować za 20 zł.

Wadą meganki jest głupkowaty rozmiar fabryczny opon.

Napisano

> Astra 1.6

> w opisie szyby elektryczne a na zdjęciu korbki?

bo opis jest nie od tego auta, jak się na szybko dużo aut wrzuca to się tak zdarza.

Napisano

> nie wjadę do kilku garaży podziemnych to raz a dwa miałem już auto z lpg - nie było jakoś

> problematycznie ale nie chcę mi się wozić koła zapasowego w bagażniku, poza tym spalanie gazu

> w 2.0 będzie na poziomie 10-12l, spalanie niewysilonego 8v będzie na poziomie 6-7l. To tak w

> teorii, poza tym mam takie widzi mi się, że nie chcę

Sensowne argumenty ok.gif Tylko teraz będziesz miał problem aby znaleźć coś z 8v. Wybór padnie pewnie na astre 1.6 zlosnik.gif