Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacisk hamulcowy - no bo mnie coś trafi!

Featured Replies

Napisano

Rok temu wymieniłem w aucie z przodu tarcze i klocki. Po jakimś czasie jedno koło zaczęło się bardzo grzać. Wyjąłem zacisk, tłoczek (ciężko wyszedł), przeczyściłem od środka. Było sporo osadu ale sam tłoczek nie był skorodowany, ani nie wykazywał oznak zużycia powierzchni utwardzonej (co zwykle widać na oko). Posmarowałem odpowiednim smarem, zmontowałem i tak jeździłem rok, przez który nic się nie działo. Dałem również nowe prowadnice zacisku, oczywiście też przesmarowane przed montażem, gumy nowe, to oczywiste ale napiszę zanim mi ktoś z gumami wyjedzie.

Wczoraj zauważyłem że koło znowu bardzo się grzeje.

Co może być przyczyną? Oczywiście wyjmę zacisk, sprawdzę czy wszystko lekko działa ale skończyły mi się pomysły.

Napisano

Sprawdź przewód elastyczny. Wciśnij mocno i puść hamulec, zobacz jak kręci się koło, popuść odpowietrznik. Jak hamulec odpuści, to masz przewód do wymiany.

Napisano

> Mocno?

> Koła przednie z reguły trochę są ciepłe.

jak jedno jest wyraźnie gorące a drugie nie, to raczej nie normalne smile.gif

Napisano

Jedno czego nie wymieniłeś to skorodowane prowadnice/obsady klocków. Wtedy klocek potrafi się w nich blokować i co dalej wiadomo.

Napisano

> Jedno czego nie wymieniłeś to skorodowane prowadnice/obsady klocków. Wtedy klocek potrafi się w

> nich blokować i co dalej wiadomo.

masz na myśli jarzmo?

W renówce mi się tak robiło, nie ma tam żadnej blaszki i faktycznie ruda może utrudniać pracę klocka, wyczyszczone do "żywego" metalu i przesmarowanie pastą ATE Plastitube i problem nie powrócił.

Nie wiem jak jest w Pasku, czy są czy nie blaszki.

Napisano

> Sprawdź przewód elastyczny. Wciśnij mocno i puść hamulec, zobacz jak kręci się koło, popuść

> odpowietrznik. Jak hamulec odpuści, to masz przewód do wymiany.

Dokladnie tak moze byc - kiedys w CC mialem podobnie.

Napisano

> Dokladnie tak moze byc - kiedys w CC mialem podobnie.

Ja w uno też

Napisano
  • Autor

> masz na myśli jarzmo?

> W renówce mi się tak robiło, nie ma tam żadnej blaszki i faktycznie ruda może utrudniać pracę

> klocka, wyczyszczone do "żywego" metalu i przesmarowanie pastą ATE Plastitube i problem nie

> powrócił.

> Nie wiem jak jest w Pasku, czy są czy nie blaszki.

Ale ja celowo nie podałem jakiego auta to dotyczy i nie podam.

Chodzi mi o porady uniwersalne.

Napisano
  • Autor

> jak jedno jest wyraźnie gorące a drugie nie, to raczej nie normalne

Jak z jednego leci dym a drugiego nie to też nie jest normalne. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w uno też

No to sprawdzę ok.gif przewód był ostatnią rzeczą która przyszła mi do głowy bo z zewnątrz wygląda ok.

Napisano
  • Autor

> pasek albo stare clio

Tak. hehe.gif

Napisano

jak stary samochod to moze przewod gumowy jest rozwarstwiony w srodku i nie cofa sie plyn

po roku mogla peknac gumka, zasyfilo zacisk i teraz trzyma, mogly sie zapiec prowadnice, trzeba jeszcze raz rozebrac

Napisano

A te prowadnice po nasmarowaniu i założeniu gumek ochronnych jak się zachowywały ??

Bo tak jak się da za dużo smaru/pasty to nie można wcisnąć, jak się trochę ujmie to włożysz ale będzie efekt zasysania a tego nie może być.

I jeszcze pytanie czy masz tam taką gumkę na jednym ślizgaczu ??