Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można położyć auto na boku?

Featured Replies

Napisano

Temat może mylić, nie chodzi o postawienie auta bokiem, tylko na boku wink.gif konkretnie mam na myśli busa. Jak to zrobić bezpiecznie dla silnika? Akumulator wyjme ale co z płynami? Można tak się wogóle bawić z kompletnym samochodem?

Napisano

> Temat może mylić, nie chodzi o postawienie auta bokiem, tylko na boku konkretnie mam na myśli

> busa. Jak to zrobić bezpiecznie dla silnika? Akumulator wyjme ale co z płynami? Można tak się

> wogóle bawić z kompletnym samochodem?

kladlem tak cc z kolega. Bez akumulatora i plynow ustrojowych

Napisano

Będąc w listopadzie u mojego gazownika przyjechał do niego gość Megane Coupe z problemem "nie jechania na lpg". Gazman pogrzebał tu i ówdzie, wylał z obudowy filtra powietrza 1,5l oleju silnikowego. Na pytanie co gość robił z tym autem odpowiedział, że położył auto na bok bo konserwacje przed zimą robił zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kladlem tak cc z kolega. Bez akumulatora i plynow ustrojowych

Łudziłem się, że wystarczy wyciągnąć sam akumulator zlosnik.gif

Napisano

> Temat może mylić, nie chodzi o postawienie auta bokiem, tylko na boku konkretnie mam na myśli

> busa. Jak to zrobić bezpiecznie dla silnika? Akumulator wyjme ale co z płynami? Można tak się

Kiedyś kiedyś gdy ludziom nie chciało się kopać kanałów a podnośniki oglądałem na zachodnich filmach używało się czegoś co nazywało się kołyski, i służyło to właśnie do kładzenia auta na boku. Oczywiście trzeba było wcześniej opróżnić zbiornik, wyjąć akumulator, a najlepiej pozbyć się wszystkich płynów z auta.

Miałem takie dwie kołyski, kilka lat temu poszły na złom.

Napisano
  • Autor

> Będąc w listopadzie u mojego gazownika przyjechał do niego gość Megane Coupe z problemem "nie

> jechania na lpg". Gazman pogrzebał tu i ówdzie, wylał z obudowy filtra powietrza 1,5l oleju

> silnikowego. Na pytanie co gość robił z tym autem odpowiedział, że położył auto na bok bo

> konserwacje przed zimą robił

Kolejne potwierdzenie. Płyny dopiero co zalane, no ale jak trzeba to trzeba ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedyś kiedyś gdy ludziom nie chciało się kopać kanałów a podnośniki oglądałem na zachodnich

> filmach używało się czegoś co nazywało się kołyski, i służyło to właśnie do kładzenia auta na

> boku.

Właśnie takim tworem będziemy kłaść auto zlosnik.gif Kanał też jest ale planujemy piaskować, komfortowo będzie z autem na boku.

> Oczywiście trzeba było wcześniej opróżnić zbiornik, wyjąć akumulator, a najlepiej pozbyć

> się wszystkich płynów z auta.

W zbiorniku prawie, że pusto, z akumulatorem nie ma problemu, tylko z lenistwa zmartwiłem się o płyny.

Napisano

> W zbiorniku prawie, że pusto, z akumulatorem nie ma problemu, tylko z lenistwa zmartwiłem się o

> płyny.

IMHO nie widzę problemu w zlaniu oleju czy płynu chłodniczego a później ponownemu ich zalaniu...

Napisano

> IMHO nie widzę problemu w zlaniu oleju czy płynu chłodniczego a później ponownemu ich zalaniu...

IMO tylko olej wystarczy zlać. Płyn chłodniczy jest w większości w obiegu zamkniętym. No i żeby w zbiorniku było mało paliwa i obracać, nie na tą stronę gdzie jest wlew paliwa.

Napisano

> IMO tylko olej wystarczy zlać. Płyn chłodniczy jest w większości w obiegu zamkniętym.

Też jestem podobnego zdania, ale czy zbiornik wyrównawaczy nie ma czasem przelewu w układzie otwartym?

Napisano

Ja postawiłem auto na boku, a później nawet na dachu grinser006.gif

Mało tego, nawet odpalony był zlosnik.gif Leżał na dachu ze dwie godziny, po postawieniu na koła odpaliłem go dopiero po kilku dniach. Odpalił i przejechał ładnych kilkadziesiąt tys km. Jedyny olej, który wyleciał to był olej ze skrzyni biegów zlosnik.gif

Napisano

> Można...

Moich dwóch sąsiadów wlasnie ostatnio kupilo sobie takie czarne 7 ok.gif chyba się zgadali, bo teraz dwie identyczne stoją pod blokiem zlosnik.gif fakt - ładny widok ok.gif

Napisano

Zlej olej i paliwo i bedzie dobrze cool.gif

Napisano

>co nazywało się kołyski, i służyło to właśnie do kładzenia auta na

> boku.

Ja pamiętam samochody na kołyskach. Przykręcało się to do talerzy kół. Kołyski służyły do samochodów dwusuwowych, typu Syrena, które oleju w silniku i tak nie miały.

Malca też się dało! :-)

podnoszenie.jpg

LINK

Napisano

> Ja pamiętam samochody na kołyskach. Przykręcało się to do talerzy kół. Kołyski służyły do

> samochodów dwusuwowych, typu Syrena, które oleju w silniku i tak nie miały.

> Malca też się dało! :-)

Każde auto się dało! (z ówczesnych) zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Każde auto się dało! (z ówczesnych)

Kibole Legii bez kołysek postawili mi malucha na prawym boku.

Dobrze, że na trawnik więc tylko przy klamce było wgięcie.

Dwóch silnych postawiło na koła, nic się nie stało.

Napisano

> Będąc w listopadzie u mojego gazownika przyjechał do niego gość Megane Coupe z problemem "nie

> jechania na lpg". Gazman pogrzebał tu i ówdzie, wylał z obudowy filtra powietrza 1,5l oleju

> silnikowego. Na pytanie co gość robił z tym autem odpowiedział, że położył auto na bok bo

> konserwacje przed zimą robił

Jak by odme zatkał to by problemu nie było.

Napisano

ale paliwo odpowietrznikiem może wylecieć sprawdzone niestety

Napisano

Od serca kolego bo niejedno auto kładłem.

Spuśc paliwo, płyn chlodniczy, olej z silnikA, możliwe że ze skrzyni wyleci oleju trochę i ze zbiornika wspomagania.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady. Auto postawione nie tak efektownie jak czarna bejca zlosnik.gif ale całkiem sprawnie i bez bólów. Płyny spuszczone, paliwa było tak mało, że nie zawracaliśmy sobie głowy.

Obesrane foto z placu boju

e58cf5f1e76d7.jpg

d6a86f0cbe297.jpg

Napisano
  • Autor

> kołpaki to mogłeś zdjąć

Uwierz mi, że próbowaliśmy. Kumpel wziął całą odpowiedzialność na siebie, jak się połamią to ma załatwić nowe

Napisano
  • Autor

> I po strachu....

Zabieraliśmy się do tego jak pies do jeża. Na foto widać poligon ale BHP ponad wszystko zlosnik.gif