Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stare szkło zmienia właściwości?

Featured Replies

Napisano

Mam dwie duże tafle szklane, chciałem je dać śmieciarzom w ramach robienia porządku.

Wpadł mi do głowy jednak pewien pomysł - zadzwoniłem do szklarza, za pocięcie bierze 10-15 zł. Do tego dwie-trzy tubki kleju, troche własnej roboty i będę miał duże akwarium.

Powiedziałem to znajomemu, który jest z tych co wiedzą więcej niż google zlosnik.gif i stwierdził autorytatywnie że stare szkło nie nadaje się na akwa bo zmienia swoje właściwości.

Co ciekawe wiki tego nie potwierdza, są pojedyncze wpisy ludzi na forach akwarystycznych, ludzi którzy pytali....producentów akwariów. zlosnik.gif

Może jestem niedoinformowany ale przedmioty szklane są tak stare jak nasza cywilizacja, gdyby to była prawda dawno zamieniłyby sie w pył.

To jak to w końcu jest z tym szkłem?

Napisano

Hmmm... a to nie jest tak, że stare szkło okienne było inne niż obecne? Teraz stosuje się szkło typu float, a kiedyś - ciągnione. I może to to drugie nie nadaje się na akwaria, a nie chodzi o jego wiek hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm... a to nie jest tak, że stare szkło okienne było inne niż obecne? Teraz stosuje się szkło

> typu float, a kiedyś - ciągnione. I może to to drugie nie nadaje się na akwaria, a nie chodzi

> o jego wiek

Stare czyli ma nie więcej niż 20 lat, a wtedy też były akwaria. hmm.gif

Napisano

> Stare czyli ma nie więcej niż 20 lat, a wtedy też były akwaria.

Abstrahując od jakości szkła, nie boisz się, że źle sklejone akwarium zaleje Ci pół mieszkania? chyba że mówimy o akwarium 5L?

Napisano

> Stare czyli ma nie więcej niż 20 lat, a wtedy też były akwaria.

były, ale możliwe, że były robione z tego "lepszego" szkła "float" albo dużo grubszego "zwykłego" niewiem.gif

Napisano

> autorytatywnie że stare szkło nie nadaje się na akwa bo zmienia swoje właściwości.

Oczywiście! Tak jak guma parcieje i woda będzie wyciekać. Ryby pozdychajo!

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Powiedziałem to znajomemu, który jest z tych co wiedzą więcej niż google i stwierdził

> autorytatywnie że stare szkło nie nadaje się na akwa bo zmienia swoje właściwości.

Kiedyś przeczytałem że szkło... spływa.

To znaczy po naprawdę długim czasie pionowo postawiona szyba będzie grubsza na dole, a cieńsza na górze shocked.gif

Napisano

Witam.

Jak grubość szkła. Jakie wymiary tafli. Na co w pierwotnym zamierzeniu miało być zużyte.

Szkło z wiekiem, zwłaszcza marnej jakości, staje się ekstremalnie kruche. Nawet nie potniesz tego tak, jakbyś chciał. Każda próba "nacisku" zakończy się efektywnym pajączkiem i zamianą w pył zlosnik.gif

Napisano

Pierwsze widoczne różnice mógłbyś zauważyć po kilkuset latach.

Biorąc po uwagę jakość szkła sto i więcej lat temu, do dnia dzisiejszego nie za wiele szyb zostało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jak grubość szkła. Jakie wymiary tafli. Na co w pierwotnym zamierzeniu miało być zużyte.

6 mm, wg tabelki którą znalazłem w necie grubość ok do tych wymiarów akwa które planowałem.

A raczej dopasowałem rozmiar akwa do grubości szkła. zlosnik.gif

Pierwotne zastosowanie to szyba okienna, kilka lat już ma.

> Szkło z wiekiem, zwłaszcza marnej jakości, staje się ekstremalnie kruche. Nawet nie potniesz tego

> tak, jakbyś chciał. Każda próba "nacisku" zakończy się efektywnym pajączkiem i zamianą w pył

Napisano

> Mam dwie duże tafle szklane, chciałem je dać śmieciarzom w ramach robienia porządku.

> Wpadł mi do głowy jednak pewien pomysł - zadzwoniłem do szklarza, za pocięcie bierze 10-15 zł. Do

> tego dwie-trzy tubki kleju, troche własnej roboty i będę miał duże akwarium.

> Powiedziałem to znajomemu, który jest z tych co wiedzą więcej niż google i stwierdził

> Co ciekawe wiki tego nie potwierdza, są pojedyncze wpisy ludzi na forach akwarystycznych, ludzi

> którzy pytali....producentów akwariów.

> Może jestem niedoinformowany ale przedmioty szklane są tak stare jak nasza cywilizacja, gdyby to

> była prawda dawno zamieniłyby sie w pył.

> To jak to w końcu jest z tym szkłem?

Próbowałem docinać stare szyby w oknach. Nie dało rady. Pękały zawsze obok nacięcia.

Napisano

> Kiedyś przeczytałem że szkło... spływa.

To akurat prawda, szyby w (naprawdę) starych kamienicach sa grubsze u dołu. Nie mówiąc o tym, że szkło się trwale odkształca.

Wystarczy pomysleć o szkle jak o baaaardzo gęstym kisielu.

Z czasem spłynie lub się wygnie.

Napisano

> To akurat prawda, szyby w (naprawdę) starych kamienicach sa grubsze u dołu. Nie mówiąc o tym, że

> szkło się trwale odkształca.

> Wystarczy pomysleć o szkle jak o baaaardzo gęstym kisielu.

> Z czasem spłynie lub się wygnie.

Ktoś kiedyś nawet podawał na AK dokładne wyliczenia... wychodziło na to, że zauważalny wpływ grawitacji na szkło zobaczylibyśmy po kilkuset latach

Napisano

> Kiedyś przeczytałem że szkło... spływa.

> To znaczy po naprawdę długim czasie pionowo postawiona szyba będzie grubsza na dole, a cieńsza na

> górze

Bo to prawda... Szkło nie jest ciałem stałym, tylko cieczą, mocno przechłodzoną... zlosnik.gif

Napisano

> Pierwotne zastosowanie to szyba okienna, kilka lat już ma.

Jeśli to szyba z okna, to odpuść, nie potniesz jej.

Napisano

> Próbowałem docinać stare szyby w oknach. Nie dało rady. Pękały zawsze obok nacięcia.

Ja też. Początkowo winiłem za to nóż, ale nowy dawał takie same efekty specjalne... facepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też. Początkowo winiłem za to nóż, ale nowy dawał takie same efekty specjalne...

Ok, przekonaliście mnie że to nie ma sensu.

Napisano

Zrobiłem sobie wytrawiarkę (takie małe akwarium, mieszczące w sobie roztwór) ze starej szyby okiennej. Sam ciąłem i kleiłem klejem do szkła - nie cieknie już 4 lata.

Napisano
  • Autor

> Zrobiłem sobie wytrawiarkę (takie małe akwarium, mieszczące w sobie roztwór) ze starej szyby

> okiennej. Sam ciąłem i kleiłem klejem do szkła - nie cieknie już 4 lata.

Ale ta wytrawiarka to podejrzewam 5-15 litrów pojemności, ja chciałem popełnić akwa 240 litrów... zlosnik.gif

Napisano

> Ale ta wytrawiarka to podejrzewam 5-15 litrów pojemności, ja chciałem popełnić akwa 240 litrów...

Co nie zmienia faktu, że to szkło okienne, jak tu niektórzy mówią, że się absolutnie nie nadaje smile.gif

Jednak 240 litrów to chyba jakaś lepsza szyba musi być, czy nie ? Nie orientuję się z jakiego szkła robione są akwaria obecnie,

Napisano

> To jak to w końcu jest z tym szkłem?

Po pierwsze, szkło do akwarium musi być grube (4-19mm), po drugie, fajnie jakby było odżelazione (OptiWhite), po trzecie -jak już ktoś pisał- jak źle skleisz to będzie potop wink.gif

Akwarium 240l, przy szkle 8mm, będzie ważyć 40kg, z wodą 240kg, z podłożem i bajerami stawiam na 280-300kg zlosnik.gif

tu masz kalkulator. Liczyłem 120x40x50cm

Jak chcesz sprawdzić czy szyba wytrzyma, to połóż ją między krzesłami i stań z kimś na środku. grinser006.gif

Napisano

>stwierdził

> Co ciekawe wiki tego nie potwierdza, są pojedyncze wpisy ludzi na forach akwarystycznych, ludzi

> którzy pytali....producentów akwariów.

popieram Twojego znajomka. szklo zmienia swoje wlasciwosci pod wplywem czasu, a przede wszystkim warunkow w jakich pracuje lub jest przechowywane. ewidentnie wlasciwosci szkla (kruchosc, kolor, latwosc przecinania i obrobki) zmieniaja sie z czasem. Nie od samego czasu bo musialoby byc to baardzo dlugo ale warunki wplywaja na szklo znaczaco. przyklad: szklo na szklarniach. po kilkunastu latach jest bardzo kruche i lamliwe, zmienia kolor (nawet po umyciu szyby widac inny odcien). inaczej peka przy uderzeniu. to samo szklo kilkunastoletnie szklo trzymane w suchym ciemnym pomieszczeniu znaczaco rozni sie od tego, ktore pracowalo na zewnatrz narazone na mroz, slonce i inne czynniki atmosferyczne.

jesli masz fantazje to rob z tego szkla akwarium. akwarysta nie jestem, a rybami sie interesuje jak juz sie smaza na patelni. ale chetnie zobacze wyniki Twojej pracy smile.gif