Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FF2 wycieraczki padaja?

Featured Replies

Napisano

Do dzis wszystko bylo ok. Wlaczam wycieraczki a te ledwo chodza (powiedzmy jak przy rozladowanym aku) Zmiana predkosci na wyzsza powoduje po 5-6 machnieciach ich zatrzymanie w polowie szyby... Jakies pomysly co i gdzie szukac???

Zaczynaja mnie itytowac takie drobne awarie....

Napisano

Wprawdzie nie w FF tylko w służbowym Galaxy miałem kiedyś taką przygodę. Akurat byłem w delegacji tym autem i mnie trochę zestresowało bo pogoda była deszczowa więc wycieraczki raczej przydatne. Pomogło odgięcie ich od szyby i włączenie tak żeby pomachały trochę w powietrzu - zostawiłem tak na jakieś 5-10 minut (z zapalonym motorem) i pomogło ok.gif

Tylko nie wiem czy pomogło na stałe czy odpowiedzialny za flotę coś tam grzebał przy tym jak mu o tym powiedziałem po powrocie...

Napisano

albo zacierają się gniazda cięgien - pomaga solidne spryskanie np. wd40 i pomoc ręcami przy rozruszaniu wycieraczek albo korodują styki wewnątrz silniczka ale raczej ta pierwsza opcja ok.gif

Napisano

> albo zacierają się gniazda cięgien - pomaga solidne spryskanie np. wd40 i pomoc ręcami przy

> rozruszaniu wycieraczek albo korodują styki wewnątrz silniczka ale raczej ta pierwsza opcja

U mnie było to pierwsze... i nie wyobrażam sobie żeby wd40 pomogło crazy.gif

Trzeba było rozebrać (z użyciem młotka), nałożyć smaru i poskręcać. Od tamtej pory działają jak złoto.

Napisano

> U mnie było to pierwsze... i nie wyobrażam sobie żeby wd40 pomogło

a próbowałeś?

w karierze tylko raz spotkałem się z takim zapieczeniem, że trzebabyło rozbierać...

Napisano

> a próbowałeś?

> w karierze tylko raz spotkałem się z takim zapieczeniem, że trzebabyło rozbierać...

no... nie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> albo zacierają się gniazda cięgien - pomaga solidne spryskanie np. wd40 i pomoc ręcami przy

> rozruszaniu wycieraczek albo korodują styki wewnątrz silniczka ale raczej ta pierwsza opcja

No wlasnie tak zamierzalem jutro zadzialac... Najdziwniejsze ze dzien wczesniej wszystko bylo ok. A teraz dzialaj ale jakby na pol gwizdka a zmiana predkosci na dzwigni nic nie daje. Latwo zdjac oslone??

Napisano
  • Autor

> U mnie było to pierwsze... i nie wyobrażam sobie żeby wd40 pomogło

> Trzeba było rozebrać (z użyciem młotka), nałożyć smaru i poskręcać. Od tamtej pory działają jak

> złoto.

Czyli widze ze to kolejna przypadlosc tego auta? Generalnie to ponad 50kkm w rroku bez wiekszych awarii. Teraz psuja sie pierdoly. Jak nie zamek klaoy to wycieraczki...

Napisano
  • Autor

> Czyli widze ze to kolejna przypadlosc tego auta? Generalnie to ponad 50kkm w rroku bez wiekszych

> awarii. Teraz psuja sie pierdoly. Jak nie zamek klaoy to wycieraczki...

Bo nie chce nic rozwalic... Albo sie tak zapiekly albo jest jakis myk??? Jakies sugestie?

Napisano

> Bo nie chce nic rozwalic... Albo sie tak zapiekly albo jest jakis myk??? Jakies sugestie?

Zapiekły się , w nic nie wal bo może pęknąć szyba , pomaga zwykly sciągacz .

Ja podjechałem do warsztatu i ruszyli je za free .

Napisano

> Bo nie chce nic rozwalic... Albo sie tak zapiekly albo jest jakis myk??? Jakies sugestie?

1. Zdjąć wycieraczki

2. Zdjąć osłonę podszybia

3. Zdjąć dodatkową osłonę od strony komory silnika

4. wymontować cały mechanizm wycieraczek i nasmarować sworznie

Wystarczy tak, czy chcesz dokładniej?

Napisano
  • Autor

> Zapiekły się , w nic nie wal bo może pęknąć szyba , pomaga zwykly sciągacz .

> Ja podjechałem do warsztatu i ruszyli je za free .

No wlasnie u mnie zapiekly sie na amen... Sciaacz taii jak do lozysk?

Napisano
  • Autor

> 1. Zdjąć wycieraczki

> 2. Zdjąć osłonę podszybia

> 3. Zdjąć dodatkową osłonę od strony komory silnika

> 4. wymontować cały mechanizm wycieraczek i nasmarować sworznie

> Wystarczy tak, czy chcesz dokładniej?

Sek w tym ze wszystko sie da zrobic tylko samych ramion nie sposob ruszyc

Napisano

> Sek w tym ze wszystko sie da zrobic tylko samych ramion nie sposob ruszyc

tam nie ma zadnej filozofii. Odkrecasz srube i rowno ciagniesz do gory

wiec skoro nie chca zejsc to znaczy, ze sie zapiekly

Napisano

> Czyli widze ze to kolejna przypadlosc tego auta? Generalnie to ponad 50kkm w rroku bez wiekszych

> awarii. Teraz psuja sie pierdoly. Jak nie zamek klaoy to wycieraczki...

testuj, coraz bardziej zaczynam myśleć o nowej octavii, bo nie lubię jak się coś psuje a foka mnie rozleniwiła z jakimikolwiek naprawami zlosnik.gif

Napisano

> tam nie ma zadnej filozofii. Odkrecasz srube i rowno ciagniesz do gory

> wiec skoro nie chca zejsc to znaczy, ze sie zapiekly

No właśnie nie, jest filozofia, jak będziesz tylko ciągnąłto nie ściągniesz. Spróbuj docisnąć ramię wycieraczki do szyby i równocześnie ciągnąć - wtedy spokojnie zejdą.

Coś jak tutaj koło 19s. - widać, że gość lewą ręką dociska do szyby, a prawą ściąga.

Napisano

Musisz je postawić do góry i rozruszac mocowanie. Przede wszystkim musza być postawione do góry, bo leżących na szybie to nie zdejmiesz poprzez ciagniecie.

EDIT: jak je postawisz, to naciskasz je w dół i w górę tak żeby w miejscu ich "złamania" dociskały się do szyby i w ten sposób je rozruszasz

Napisano

> Sek w tym ze wszystko sie da zrobic tylko samych ramion nie sposob ruszyc

Spróbuj ściągaczem do łożysk - poważnie ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj ściągaczem do łożysk - poważnie .

Super jest Ford...Sam zmienia kolor w najmniej oczekiwanym momencie (rdzawy) i jeszcze części się potrafią same "zespawać" zlosnik.gif

Zdjąć mi się nie udało dziś, ale trochę dostępu do części mechanicznych było. Popsikałem wd 40 i wycieraczki się rozruszały, ale do ideału jeszcze daleko. W jakiś spokojny dzień się tym zajmę jak będę miał wszystkie narzędzia pod ręką

Napisano

> Super jest Ford...Sam zmienia kolor w najmniej oczekiwanym momencie (rdzawy) i jeszcze części się

> potrafią same "zespawać"

> Zdjąć mi się nie udało dziś, ale trochę dostępu do części mechanicznych było. Popsikałem wd 40 i

> wycieraczki się rozruszały, ale do ideału jeszcze daleko. W jakiś spokojny dzień się tym zajmę

> jak będę miał wszystkie narzędzia pod ręką

Niestety naprawa jest prosta i zdarza sie w roznych autach. Tylko trzeba miec podstawowe narzedzia, akurat sciagacz do wycieraczek sam kiedys zrobilem.

Fakt, ze przydalo sie w innym aucie. Wyciagnalem caly mechanizm rozebralem, zapolerowalem nasmarowalem i chodzil jeszcze dlugo.

To ze po pewnym czasie same sie zatrzymuja to zabezpieczenie termiczne sie wlacza.

A pozatym jak bedziesz sie tak szarpal bez narzedzi z tymi wycieraczkami to pewnie niedlugo bedziesz mial inny problem ze same spadaja.

One trzymaja sie na radelku i nie sa zapieczone.

Napisano
  • Autor

> Niestety naprawa jest prosta i zdarza sie w roznych autach. Tylko trzeba miec podstawowe narzedzia,

> akurat sciagacz do wycieraczek sam kiedys zrobilem.

> Fakt, ze przydalo sie w innym aucie. Wyciagnalem caly mechanizm rozebralem, zapolerowalem

> nasmarowalem i chodzil jeszcze dlugo.

> To ze po pewnym czasie same sie zatrzymuja to zabezpieczenie termiczne sie wlacza.

> A pozatym jak bedziesz sie tak szarpal bez narzedzi z tymi wycieraczkami to pewnie niedlugo

> bedziesz mial inny problem ze same spadaja.

> One trzymaja sie na radelku i nie sa zapieczone.

Dziś wolny dzień, więc się zabrałem za rozebranie tego g...a, bo wycieraczki już całkowicie stanęły. WD 40 i rozruszanie pomogło tylko na chwilę.

Po rozebraniu całości (mogę w wolnej chwili napisać manual zlosnik.gif ) okazało się, że "mechanizm" po stronie pasażera jest zapieczony prawie na amen. Nie szło go niestety wyjąć, wyciągnąć przy pomocy ściągacza i innych narzędzi oprócz młotka crazy.gif

Oczywiście uszkodziłem gwint. Teraz muszę zamówić nowy mechanizm (znaczy nowy, używany zlosnik.gif ). Stary nie dał się uratować (teraz widzę, że nie było szans, bo musiałem przesmarować ten trzpień, który nie chciał wyjść) Na szczęście awaryjnie działa moja wycieraczka zlosnik.gif

Jak ktoś już to raz przerobił, to wymiana na nowy z przesmarowaniem nie powinna zająć więcej niż godzinę zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Oczywiście uszkodziłem gwint.

to ja moze zaznacze ten fragment dla tych, ktorzy beda probowali to naprawic w przyszlosci

Nie uszkodzcie gwintu

Nie uszkodzcie gwintu zlosnik.gif

Ja myslalem, ze jak naloze nakretke to moge walic mlotkiem do woli. Otoz nie, mimo to troche uszkodzilem gwint

Najlepiej chyba uderzac przez jakas przedluzke o srednicy mniejszej niz trzpien, ktory chcemy wybic

> nie dał się uratować (teraz widzę, że nie było szans, bo musiałem przesmarować ten trzpień,

> który nie chciał wyjść)

u mnie sie udalo, ciekawe jak dlugo bedzie dzialac zlosnik.gif

Napisano

> a próbowałeś?

> w karierze tylko raz spotkałem się z takim zapieczeniem, że trzebabyło rozbierać...

to dopisz drugi przypadek, czyli moj

wczoraj wypsikalem pol butelki wd40 i nic

nawet dzis, na wymontowanym mechanizmie psikalem i tez nic.

a jeszcze kilka dni temu wycieraczki dzialaly bez zarzutu, stanely nagle 2 dni temu, wiec chyba nie powinno byc jakos strasznie zapieczone.

Napisano
  • Autor

> to dopisz drugi przypadek, czyli moj

> wczoraj wypsikalem pol butelki wd40 i nic

> nawet dzis, na wymontowanym mechanizmie psikalem i tez nic.

> a jeszcze kilka dni temu wycieraczki dzialaly bez zarzutu, stanely nagle 2 dni temu, wiec chyba nie

> powinno byc jakos strasznie zapieczone.

Moj jest 3 - ci i tez wycieraczki padly z dnia na dzien. Mechanizm od strony pasazera wybijalem mlotkiem ok. 15 minut tak sie zapiekl w kilka sekund. Nie pomoze ci psikanie wd40... Lepiej wyjmij mechanizm i rozbierz. Podgrzej zapieczony trzpien i wybij delikatnie aby nie zniszczyc gwintu. Ja zamontowalem z uzywki kupiiny za 100zl. Mam teraz zapasowy silniczek.

Doszedlem do takiej wprawynze rozebranie, samrowanie i ponowne zlozenie zajmuje ji ok. 1h zlosnik.gif

Jak ktos nie wie jak to rozlozyc to sluze porada zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to ja moze zaznacze ten fragment dla tych, ktorzy beda probowali to naprawic w przyszlosci

> Nie uszkodzcie gwintu

> Nie uszkodzcie gwintu

> Ja myslalem, ze jak naloze nakretke to moge walic mlotkiem do woli. Otoz nie, mimo to troche

> uszkodzilem gwint

> Najlepiej chyba uderzac przez jakas przedluzke o srednicy mniejszej niz trzpien, ktory chcemy wybic

> u mnie sie udalo, ciekawe jak dlugo bedzie dzialac

ja zamontowalem drugi zestaw z uzywki, ktory o dziwo wygladal lepiej niz moj. Zostawilem tylko silniczek.

Napisano

Z którego roku macie auta z wymienionym/problematycznym mechanizmem wycieraczek?

Zastanawiam się kiedy u mnie (c-max 2007) padnie i czy będzie bardzo padało wtedy : )

Napisano
  • Autor

> Z którego roku macie auta z wymienionym/problematycznym mechanizmem wycieraczek?

> Zastanawiam się kiedy u mnie (c-max 2007) padnie i czy będzie bardzo padało wtedy : )

2009 zlosnik.gif