Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parkowanie, można czy nie można ?

Featured Replies

Napisano

parking pod sklepem, gdzie nagminnie ludzie stają na zaznaczonych żółto fragmentach ...

286913209-bez%A0tytu%B3u.JPG

jak widać ciągłe grube linie są, innych ograniczników brak, wymalowanie linii w tych miejscach na mój mały rozumek ma coś znaczyć zlosnik.gif ale dla innych znaczy tylko "bliżej" ...

a do postu skłoniła mnie refleksja zlosnik.gif bo w momencie jak podjechał radiowóz (nawet nie wiem czy w tej sprawie) Ci którzy byli przy samochodach natychmiast je przeparkowali zlosnik.gif a ze świeżo podjeżdżających również na parkowanie tam nikt się nie zdecydował zlosnik.gif

Napisano

> parking pod sklepem, gdzie nagminnie ludzie stają na zaznaczonych żółto fragmentach ...

> jak widać ciągłe grube linie są, innych ograniczników brak, wymalowanie linii w tych miejscach na

> mój mały rozumek ma coś znaczyć ale dla innych znaczy tylko "bliżej" ... do postu skłoniła

> mnie refleksja bo w momencie jak podjechał radiowóz (nawet nie wiem czy w tej sprawie) Ci

> którzy byli przy samochodach natychmiast je przeparkowali a ze świeżo podjeżdżających

> również na parkowanie tam nikt się nie zdecydował

Czy można, czy nie to pewnie nikt nie rozstrzygnie bo to zapewne droga wewnętrzna itd. Największym argumentem powinna być tu kultura zachowania na drogach; parkowanie w takim miejscu znacznie utrudnia innym wyjazd. Ale to akurat mało ważny argument dla przeciętnego kierowcy smirk.gif

Napisano

> parking pod sklepem, gdzie nagminnie ludzie stają na zaznaczonych żółto fragmentach ...

> jak widać ciągłe grube linie są, innych ograniczników brak, wymalowanie linii w tych miejscach na

> mój mały rozumek ma coś znaczyć ale dla innych znaczy tylko "bliżej" ... do postu skłoniła

> mnie refleksja bo w momencie jak podjechał radiowóz (nawet nie wiem czy w tej sprawie) Ci

> którzy byli przy samochodach natychmiast je przeparkowali a ze świeżo podjeżdżających

> również na parkowanie tam nikt się nie zdecydował

Nie można, te miejsca są malunkami wyłączone z użytkowania po to, żeby zapewnić widoczność wyjeżdżającym z alejek bocznych na główną. Ale dzicz na to nie zwraca uwagi, powinni zacząć te miejsca wygradzać krawężnikami, może by poskutkowało.

Napisano

> Czy można, czy nie to pewnie nikt nie rozstrzygnie bo to zapewne droga wewnętrzna

dla tego u mnie w pracy postawiliśmy znak "strefa ruchu" - i teraz za każdym razem policial.gif wlepia mandaty.

To jest jeszcze nic, to parkowanie - najbardziej mnie wnerwia jak np. koło sklepów typu biedronka/netto to niektórzy dosłownie parkują w wejściu - naprzeciw drzwi automatycznych.

ostatnio wychodzę z biedy i o mało nie wszedłem na maskę mondeo - tak mnie angryfire.gif wziął, zaczołem klotnia.gif na palanta - a ten zamiast przeprosić i zmiatać to ten tuk.gif zaczyna do mnie sapać, no i wtedy wyciągnąłem fona, cyknąłem zdjęcie jak ładnie zaparkował i powiedziałem mu, że zaraz idę z tym na komisariat - że dostanie do domu drugi paragon z biedy rotfl.gif

On wtedy odrazu panic.gif i odjechał natychmiast - to jeszcze podszedłem i mu powiedziałem, że teraz to po ptokach - i tak pójdę

Napisano
  • Autor

> dla tego u mnie w pracy postawiliśmy znak "strefa ruchu" - i teraz za każdym razem wlepia

> mandaty.

> To jest jeszcze nic, to parkowanie - najbardziej mnie wnerwia jak np. koło sklepów typu

> biedronka/netto to niektórzy dosłownie parkują w wejściu - naprzeciw drzwi automatycznych.

w tym jest dokładnie to samo, tzn stają na pasie ruchu praktycznie bezpośrednio przed przejściem oslabiony.gif

Napisano

> Nie można, te miejsca są malunkami wyłączone z użytkowania po to, żeby zapewnić widoczność

> wyjeżdżającym z alejek bocznych na główną. Ale dzicz na to nie zwraca uwagi, powinni zacząć te

> miejsca wygradzać krawężnikami, może by poskutkowało.

Podepnę się pod Twoją wypowiedź (autor mnie ignoruje smile.gif).

Google Maps

286913470-kaufland.jpg

Zakreślone stoją na "drodze", a nie wyznaczonych miejscach miejscach - samochody wyjeżdżające nie są w stanie się wyminąć z wózkiem crazy.gif

post-14794-1435252039304_thumb.jpg

Napisano

> Nie można, te miejsca są malunkami wyłączone z użytkowania po to, żeby zapewnić widoczność

> wyjeżdżającym z alejek bocznych na główną. Ale dzicz na to nie zwraca uwagi, powinni zacząć te

> miejsca wygradzać krawężnikami, może by poskutkowało.

Bywasz czasem w CH Janki ? Tam są porobione wysepki z kostki ale mimo to i tak posiadacze trochę wyższych aut uważają, że to miejsca specjalnie przygotowane dla nich. Tak więc krawężnik, wysepka czy namalowana linia nie ma większego znaczenia bo i tak znajdzie jak się jakiś kretyn, który, jak by mógł, to by i przy kasie w sklepie zaparkował bo mu przecież nóżki zwiędną jak przejdzie 30m dalej od miejsca parkingowego sciana.gif

Napisano

A wolno przejezdzac przez linie ciągłą czy nie wolno? Proste, tak należy do tego podejsc smile.gif

Napisano

> Bywasz czasem w CH Janki ? Tam są porobione wysepki z kostki ale mimo to i tak posiadacze trochę

> wyższych aut uważają, że to miejsca specjalnie przygotowane dla nich.

Tam jest cholernie wysoki ten krawężnik , a i tak wjezdzaja nawet auta osobowe. Ja bym się nie odwazyl.

Napisano

> Nie można, te miejsca są malunkami wyłączone z użytkowania

A jakaś podstawa prawna, że malowanie sobie linii na prywatnym placyku wpływa na możliwość zaparkowania? Bo na fotce znaku zabraniającego tego nie widzę (ani poziomego, ani pionowego).

Napisano

> Bywasz czasem w CH Janki ? Tam są porobione wysepki z kostki ale mimo to i tak posiadacze trochę

> wyższych aut uważają, że to miejsca specjalnie przygotowane dla nich. Tak więc krawężnik,

> wysepka czy namalowana linia nie ma większego znaczenia bo i tak znajdzie jak się jakiś

> kretyn, który, jak by mógł, to by i przy kasie w sklepie zaparkował bo mu przecież nóżki

> zwiędną jak przejdzie 30m dalej od miejsca parkingowego

Są kraje, w których kierowcy podchodzą swobodnie do przepisów (Turcja, Egipt itp) i tam krawężniki mają po 40 cm i sa malowane, żeby kierowcy nie mylili chodnika z jezdnią cool.gif

Czasem jak widzę, co wyrabiają kierownicy i kierowniczki w nadwiślańskiej krainie, to żałuję, że też tak nie mamy.

Wystarczy się przejechać do Arkadii - zastawione przejazdy, wysepki, chodniki o miejscach dla inwalidów nie wspominam. A są tam strefy, gdzie nawet przed świętami można znaleźć miejsce ... no ale trzeba dreptać ze 100m do wejscia a to się nie godzi grinser006.gif

Napisano

> Są kraje, w których kierowcy podchodzą swobodnie do przepisów (Turcja, Egipt itp) i tam krawężniki

> mają po 40 cm i sa malowane, żeby kierowcy nie mylili chodnika z jezdnią

Spoko, różne ciekawe rozwiązania można spotkać w krajach europejskich (tych zachodnich wink.gif ) - zatoczki autobusowe takie, by osobowy się zawiesił, wysuwane 'pale'/słupy by przejeżdżać mogły tylko samochody uprzywilejowane itd. Na youtube można poszukać filmików z akcji w takich miejscach smile.gif

> Czasem jak widzę, co wyrabiają kierownicy i kierowniczki w nadwiślańskiej krainie, to żałuję, że

> też tak nie mamy.

Niezależnie od fizycznych utrudnień to jednak brak nam reakcji policji na takie zachowania i skutecznej realizacji prawa.

> Wystarczy się przejechać do Arkadii - zastawione przejazdy, wysepki, chodniki o miejscach dla

> inwalidów nie wspominam. A są tam strefy, gdzie nawet przed świętami można znaleźć miejsce ...

> no ale trzeba dreptać ze 100m do wejscia a to się nie godzi

No, a jak na AK się napisze, że nie wolno parkować niezgodnie z wolą właściciela na jego prywatnym terenie, to zostanie się obrzuconym błotem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A wolno przejezdzac przez linie ciągłą czy nie wolno? Proste, tak należy do tego podejsc

podejście jest jak patrzę takie, że jak można po "tym" przejechać to się przejeżdża zlosnik.gif

zastanawia mnie tylko ciągle to, że na widok policji ci co mogli się zebrali, a żaden nowy nie zaparkował .... bo przecież jak można (bo np. znam się na przepisach) to czego się bali? ta policja taka niedobra czy co hmm.gif

Napisano

> wyjeżdżającym z alejek bocznych na główną.

Pewnie taki był zamysł, tylko że w takim przypadku pole powinno być zakreskowane (P-21).

Koperta dla inwalidy też ma linie ciągłe i wolno je przekraczać.