Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F ] jak zablokować i odkrecic koło wału

Featured Replies

Napisano

Witam

Prosze o pomoc jak w temacie.

Zerknalem do ksiazki poszukalem w necie dalej nie wiem.

Napisano

> Witam

> Prosze o pomoc jak w temacie.

> Zerknalem do ksiazki poszukalem w necie dalej nie wiem.

Ja odkręcałem długą przedłużką, prawie kurde samochód podniosłem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja odkręcałem długą przedłużką, prawie kurde samochód podniosłem

Ale jak je zablokowales? Wrzucilem 5 bieg hamulec wcisniety i dalej sie obraca.

Napisano

> Ale jak je zablokowales? Wrzucilem 5 bieg hamulec wcisniety i dalej sie obraca.

U mnie wciśnięcie hamulca i 5 bieg wystarczyły. Może serwo już nie ma podciśnienia i trzeba lepiej się zaprzeć w pedał?

Poradzi sobie też z tym dobry klucz udarowy.

Jest też partyzancki sposób z nałożeniem klucza na śrubę i cyknięciem rozrusznikiem - nie próbowałem, cichociemnym nie jestem grinser006.gif

Napisano

Hamulec trzeba wcisnąć mocno i obracać, aż się wszystkie luzy w układzie pokasują. Jak hamulce nie dają rady, to docisnąć mocniej i kluczem szarpnąć.

Napisano

Srubokret w otwor rewizyjny przy kole zamachowym i dobry mlotek z 5kg, najlepiej z kanalu.

Napisano

Jak miałem pierwszy raz z tym do czynienia i nie było drugiej osoby do pomocy, aby wcisnąć hamulec to musiałem jakoś sobie poradzić. Więc wkręciłem po dwie stare szpilki w piasty i włożyłem długie łyżki pomiędzy nie, które zapierały się o podłoże i uniemożliwiały obrót, a następnie długa przedłużka na klucz i dało radę smile.gif

Napisano
  • Autor

W takim razie pozostaje mi walka :-)

Dzieki za pomoc

Pozdr

Napisano

> W takim razie pozostaje mi walka :-)

> Dzieki za pomoc

> Pozdr

Udar do odkręcania kół załatwi sprawę smile.gif Kręć kluczem podczas odkręcania w prawo to wzmocnisz moment i nie ma bata na to smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam!

A ja juz 2 lub 3 razy nie majac zadnej pomocy co by pedal hamulca depnela poradzilem sobie inaczej... Zablokowalem kolo za pomoca solidnego wkretaka opartego o podloze. Za kazdym razem poszlo bez problemu, moze tylko pierwszy raz z lekkim strachem zeby zebow nie wykruszyc.

Jarek ST.

Napisano

Dobry "kijaszek" stawiamy na pedał hamulca i dosuwamy fotel co by kijek dociskał ... i pomocnika nie trzeba smile.gif Tylko ważny jest kierunek kręcenia kluczem żeby nie zrobić sobie kuku przez przypadkowe ukręcenie śruby.

Napisano

> Poradzi sobie też z tym dobry klucz udarowy.

To najprostszy sposób, jak się ma klucz zlosnik.gif

> Jest też partyzancki sposób z nałożeniem klucza na śrubę i cyknięciem rozrusznikiem - nie

> próbowałem, cichociemnym nie jestem

Klucz musi być odpowiedni długi, zapierasz o półośke, ściągasz kopułke tak dla bezpieczeństwa, i odpalasz na krótkie cyknięcia. Dość niebezpieczny sposób, widziałem jak klucze latały hehe.gif

Napisano

> i

> odpalasz na krótkie cyknięcia. Dość niebezpieczny sposób, widziałem jak klucze latały

... ale działa na dziada zlosnik.gif Też widziałem. Choć nic nie latało.

Napisano

> Jest też partyzancki sposób z nałożeniem klucza na śrubę i cyknięciem rozrusznikiem - nie

> próbowałem, cichociemnym nie jestem

To jest bardzo dobry sposób na odkręcenie śruby wału, stosowałem tą metodę w nie jednym aucie ze świetnym skutkiem.

Napisano

ja tez . nic nie latalo tylko to się robi z glowa . odlaczyc kable od swiec . dobry klucz + jak to mowia dajcie mi punkt podparcia . 1 cykniecie na ułamek sekundy i srube odkrecilem paluszkami .wcześniej 3h walki we dwóch i żadna dzwignia nie dawala rady w garażu bez kanalu . sciana.gif

Napisano

Pod chmurką, podniesiony bok+ zdjęte koło, dobry klucz oczkowy i ze 20 walnięć młotkiem większym i puściła.

Napisano

> Jutro będę próbował wszystkich po kolei

Hehe Polak potrafi, weź kilka 20.GIF i zrób fotorelację z demotażu poszczególnymi sposobami grinser006.gif

Napisano

Ja ze swojej praktyki polecam patent z rozrusznikiem w innych przypadkach bez udaru będziesz kombinował kilka godzin chyba ze będziesz miał szczęście

Napisano

> Jutro będę próbował wszystkich po kolei

A nie najprościej tak jak ja to zrobiłem czyli zablokować srubokrętem w zębni przez okienko inspekcyjne? manual