Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso - zakup

Featured Replies

Napisano

Witam, wszystkich speców od francuzów ok.gif

Właśnie sprzedałem swoją Astrę i rozważam zakup m.in Citroena Xsary Picasso, jeśli już to chciałbym z motorem 1.6 HDI 90KM albo benzyna 1.6 16V 110KM, znalazłem takie ogłoszenie, może coś wam się rzuci w oczy w tym egzemplarzu, na co zwrócić jeszcze szczególną uwagę oprócz belki, zawiechy, skrzyni (chyba dokładnie lewarka, który jest na jakiś linkach)?

http://otomoto.pl/citroen-xsara-picasso-klimatronik-1-6-hdi-C29171319.html

Pozdr

Napisano

Sprawdź czujnikiem lakieru, czy nie bity.

Zobacz, czy nie ma wycieków paliwa lub oleju przez odmy i z okolic wtrysków.

Sprawdź, czy wspomaganie jest szczelne (czy nie ubabrane płynem)

Poza tym nie bój się wersji 110 KM z FAPem - on nie boli, a naprawdę fajnie jeździ ten silnik + ma ESP.

Napisano

> Witam, wszystkich speców od francuzów

> Właśnie sprzedałem swoją Astrę i rozważam zakup m.in Citroena Xsary Picasso, jeśli już to chciałbym

> z motorem 1.6 HDI 90KM albo benzyna 1.6 16V 110KM, znalazłem takie ogłoszenie, może coś wam

> się rzuci w oczy w tym egzemplarzu, na co zwrócić jeszcze szczególną uwagę oprócz belki,

> zawiechy, skrzyni (chyba dokładnie lewarka, który jest na jakiś linkach)?

Zgadza się mechanizm zmiany biegów jest na linkach. Jak Ciężko pracuje to raczej jest zatarty i będzie niebawem wymagał wymiany.

Przełącznik zespolony. smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Poza tym nie bój się wersji 110 KM z FAPem - on nie boli, a naprawdę fajnie jeździ ten silnik + ma

> ESP.

To co kolega pokazał to raczej 90 KM jest a nie 110 smile.gif

Napisano

> To co kolega pokazał to raczej 90 KM jest a nie 110

pokazał 90 KM, ale napisał też, że nie szuka 110 KM - a IMO - to najlepszy silniczek do tego autka.

A plotki o kosmicznych kosztach naprawy są przesadzone.

Napisano
  • Autor

> pokazał 90 KM, ale napisał też, że nie szuka 110 KM - a IMO - to najlepszy silniczek do tego autka.

> A plotki o kosmicznych kosztach naprawy są przesadzone.

No właśnie, myślałem że najbardziej bezpieczną opcją jest ten 90KM, ale jeśli 110KM również nie sprawia dużych problemów (poza FAP) to dobrze wiedzieć.

Przy okazji, natknąłem się na ogłoszenie gdzie silnik 110KM był bez FAP, są takie i takie?

Pozdr

Napisano

> No właśnie, myślałem że najbardziej bezpieczną opcją jest ten 90KM, ale jeśli 110KM również nie

> sprawia dużych problemów (poza FAP) to dobrze wiedzieć.

> Przy okazji, natknąłem się na ogłoszenie gdzie silnik 110KM był bez FAP, są takie i takie?

> Pozdr

110 KM fabrycznie były z FAP wszystkie.

Bez FAPa są te, w których ktoś go usunął.

Napisano

> No właśnie, myślałem że najbardziej bezpieczną opcją jest ten 90KM, ale jeśli 110KM również nie

> sprawia dużych problemów (poza FAP) to dobrze wiedzieć.

> Przy okazji, natknąłem się na ogłoszenie gdzie silnik 110KM był bez FAP, są takie i takie?

> Pozdr

ztcw to 90KM nie ma dwumasy i większości może być na wtryskach Boscha (plus), dodatkowo turbo jest na stałej geometrii wirnika (plus)

zferyfikuj to z wersją 110KM

tylko nie wiem jak to się ma do roczników które celujesz smile.gif

Napisano

> Sprawdź czujnikiem lakieru, czy nie bity.

jak dobrze naprawiony to nie ma znaczenia a ma plusy bo wiele tańszy

ja tam sobie sprowadzam lekko bite z francji często za połowę wartości i śmigają

ale to są dwie grupy ludzi jedni patrzą oglądają lakier czy nie mam żadnej ryski mierza czujnikami na wszystkie strony bo chcą się chwalić przed sąsiadami

a inni mają to gdzieś i kupują patrząc głównie na stan mechaniczny

Napisano

> jak dobrze naprawiony to nie ma znaczenia a ma plusy bo wiele tańszy

> ja tam sobie sprowadzam lekko bite z francji często za połowę wartości i śmigają

> ale to są dwie grupy ludzi jedni patrzą oglądają lakier czy nie mam żadnej ryski mierza czujnikami

> na wszystkie strony bo chcą się chwalić przed sąsiadami

> a inni mają to gdzieś i kupują patrząc głównie na stan mechaniczny

I obie grupy ludzi postępują niemądrze - bo samochód należy dokładnie sprawdzić, ocenić stan, zweryfikować czy cena jest odpowiednia do stanu, a na końcu podjąć decyzję, czy kupować, czy nie.

Jak się nie sprawdzi, to można zakupić rodzna za cenę perełki.

Napisano

> Witam, wszystkich speców od francuzów

> Właśnie sprzedałem swoją Astrę i rozważam zakup m.in Citroena Xsary Picasso, jeśli już to chciałbym

> z motorem 1.6 HDI 90KM albo benzyna 1.6 16V 110KM, znalazłem takie ogłoszenie, może coś wam

> się rzuci w oczy w tym egzemplarzu, na co zwrócić jeszcze szczególną uwagę oprócz belki,

> zawiechy, skrzyni (chyba dokładnie lewarka, który jest na jakiś linkach)?

> http://otomoto.pl/citroen-xsara-picasso-klimatronik-1-6-hdi-C29171319.html

> Pozdr

JAk już ktoś powiedział przełącznik zespolony jest jednym z największych minusów, sprawdź wycieki czy nie chlapie olejem, co do wersji 1,6 i 90 KM to moim zdaniem za słaby na ten samochód

( ja mam 1,8 i fabrycznie było 117 KM i powiem tak daje rade jak jadę w max 3 osoby ale w 4 osoby i klima po góry w Chorwacji ciężko było) kostka pod stacyjką lubi się upalać bo klima jest zasilana z niej wymiana koszt około 400 zł ale tak to auto ma same plusy mnóstwo miejsca i schowków, ja tam serdecznie polecam smile.gif

Napisano

> kostka pod stacyjką lubi się upalać bo klima jest

> zasilana z niej wymiana koszt około 400 zł

Jak się zrobi przekaźnik odciążający styki stacyjki to koszt wynosi ok. 20 zł (przekaźnik + kabelki):

przekaźnik

Napisano

> Jak się zrobi przekaźnik odciążający styki stacyjki to koszt wynosi ok. 20 zł (przekaźnik +

> kabelki):

> przekaźnik

Tak wiem ale dowiedziałem się po tym jak mi spaliły się już styki i nie mogłem wyciągnąć kluczyka ze stacyjki:) przyjechał mechanik i mi to usunął na oryginalnych częściach. Choć muszę powiedzieć że koszt niektórych oryginalnych część zaskakuje mnie pozytywnie nie są aż tak wysokie.

Napisano
  • Autor

> JAk już ktoś powiedział przełącznik zespolony jest jednym z największych minusów, sprawdź wycieki

> czy nie chlapie olejem, co do wersji 1,6 i 90 KM to moim zdaniem za słaby na ten samochód

> ( ja mam 1,8 i fabrycznie było 117 KM i powiem tak daje rade jak jadę w max 3 osoby ale w 4 osoby i

> klima po góry w Chorwacji ciężko było) kostka pod stacyjką lubi się upalać bo klima jest

> zasilana z niej wymiana koszt około 400 zł ale tak to auto ma same plusy mnóstwo miejsca i

> schowków, ja tam serdecznie polecam

Wiesz, ale trochę inaczej wygląda elastyczność w benzynie i w dieslu z turbo, moja astra miała tylko 75KM i jakoś się jeździło grinser006.gif ma być też ekonomicznie. Każdy ma inne potrzeby, a kupując auto, w którym zdarza się pomylić tył z przodem liczę się z tym, że nie będzie wyścigówką.

A co to za cholerstwo ten przełącznik niewiem.gif wajcha od wycieraczek i świateł?

pozdr

Napisano

> A co to za cholerstwo ten przełącznik wajcha od wycieraczek i świateł?

Dokładnie to smile.gif a konkretnie to uszkadza się ten od świateł i kierunków.

Napisano

Tak o wajchę od kierunków chodzi.

Tzn. tak piszą na wszelkich możliwych forach. Od niechcenia czasami zaczynają świrować elektryczne sprawy.

Przekaźniki też ludki zakładają bo system wentylacji( jego prądożerność) przegrzewa stacyjki.

Ja jajkiem jeżdżę ponad dwa lata i jak do tej pory nie miałem ani jednego problemu z elektryką. Mechanika- różnie raz lepiej, raz gorzej. Elektryka 5+.

A takie wypalone przełączniki świateł- temat może wśród użytkowników starych Audi i VW.

Typowa sprawa dla używanych starych samochodów.

Jak dla mnie usterki i problemy w XP nie są jakieś specjalnie inne w porównaniu do innych marek, czy modeli.

Napisano

> W modelu XP nigdy nie montowano silnika 110 km tylko 90 km

rotfl

Ciekawe, skąd u mnie pod maską się taki wziął ? hehe.gif

Pewnie ktoś swapa zrobił hehe.gif

Napisano

> jak dobrze naprawiony to nie ma znaczenia a ma plusy bo wiele tańszy

> ja tam sobie sprowadzam lekko bite z francji często za połowę wartości i śmigają

> ale to są dwie grupy ludzi jedni patrzą oglądają lakier czy nie mam żadnej ryski mierza czujnikami

> na wszystkie strony bo chcą się chwalić przed sąsiadami

> a inni mają to gdzieś i kupują patrząc głównie na stan mechaniczny

Jak lekko puknięty to tak,ale gdy poskładany z kilku to już nie tak fajnie.

Napisano

> Jak dla mnie usterki i problemy w XP nie są jakieś specjalnie inne w porównaniu do innych marek,

> czy modeli.

Wujek już szósty rok jeździ 2.0HDI i póki co oprócz eksploatacyjnych materiałów nic nie wymienił-dwa razy w roku jedzie do swojego mechanika (mówi że do "doktora" jeździ) aby ten przejrzał czy coś nie wymaga interwencji.

Zależy jak kto dba.Gdy coś stuka w aucie,jeden pojedzie do mechanika i będzie naprawiał a inny podgłosi radio grinser006.gif

Napisano

Ja dodam od siebie jeszcze: sprawdź progi.

Nie wiem jak po lifcie, ale przedliftowe - które oglądałem przed zakupem - to 90 % miało progi już do zrobienia (rdza lub pęcherze) albo niedaleko, czyli spód progów uginał się pod naciskiem. Mój XP właśnie stoi u blacharza - lakiernika.

Napisano

> Jak lekko puknięty to tak,ale gdy poskładany z kilku to już nie tak fajnie.

Xsary, szczególnie starszej nie opłaca się z dwóch składać.

Napisano

składany z lewej i prawej strony 893goodvibes.gif [inne kołpaki]

a na serio ....sprawdź -odpicowany na sprzedaż że hej , kierownica, nakładki na lusterkach to aż ociekają od nabłyszczacza;)))

Napisano

> Ja dodam od siebie jeszcze: sprawdź progi.

> Nie wiem jak po lifcie, ale przedliftowe - które oglądałem przed zakupem - to 90 % miało progi już

> do zrobienia (rdza lub pęcherze) albo niedaleko, czyli spód progów uginał się pod naciskiem.

> Mój XP właśnie stoi u blacharza - lakiernika.

Masz racje, miałem XP z rocznika 2002 i w roku 2010 oba progi były dziurawe,