Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki filtr paliwa do diesla

Featured Replies

Napisano

Wszedłem na strone pewnego sklepu internetowego i znalazłem taki wybór yikes.gif Ceny od 29 do 189 PLN zlosnik.gif I co tu wybrać? wink.gif

Poniewaz mam serwisówke i opis w necie sam sobie wymienie ten filtr, a własciwie wkład smile.gif W warsztatach wiadomo, mogą wsadzić cokolwiek

Napisano

Japanparts, purflux, filtron, meyle, champion. Służbówki na tym pędzę i wszystko gra ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja z podanych brałbym Purflux albo Filtron. A swoją drogą świetny serwis, jak nie jesteś ich pewien

> aż do tego stopnia.

no niestety, teraz takie czasy że nawet znajomi potrafią Cię kantować, bo sie przyzwyczaili do wysokich zarobków i w kryzysie im spadła ilość klientów zlosnik.gif

też bym optowął za Filtronem bo w PL produkowany. Ale czym te filtry sie róznia że taki kosmiczny zakres cen? yikes.gif

Silniki z turbo , np. CRDI sa wrażliwe na jakośc paliwa,szczególnie z polskich stacji grinser006.gif więc pewnie ten Filtron za 89 PLN bedzie rozsądnym kompromisem. Ale chętnie posłucham innych rad smile.gif

Napisano

Różnią się tym gdzie są produkowane i co jest na nich napisane. U mnie octavie 1.6 TDI, 1.9 TDI i roomstery 1.4 TDI jeżdżą na średniej półce z tego co wymieniłem. Ukraińskie paliwo im na razie nie szkodzi zlosnik.gif

Napisano

> Ja z podanych brałbym Purflux albo Filtron.

A ja zdecydowanie nie polecam ani Filtrona ani Purfluxa.

Wkład filtra oleju filtron po 12 kkm rozłaził się w palcach i było dużo farfocli z bibuły w obudowie. Tandeta na maksa.

Wkład filtra oleju Purflux nie pasował do obudowy, krzywo sklejony (nawet na oko było widać). Tandeta albo miałem pecha ...

Polecam za to MANN, Knecht, Bosch.

Napisano

> A ja zdecydowanie nie polecam ani Filtrona ani Purfluxa.

> Wkład filtra oleju filtron po 12 kkm rozłaził się w palcach i było dużo farfocli z bibuły w

> obudowie. Tandeta na maksa.

> Wkład filtra oleju Purflux nie pasował do obudowy, krzywo sklejony (nawet na oko było widać).

> Tandeta albo miałem pecha ...

> Polecam za to MANN, Knecht, Bosch.

O ile w przypadku Purfluxa mogłeś trafić na podróbę, to co na Filtron powiedzieć nie wiem. Może to też nie było z Filtrona. U mnie wszystkie samochody od zawsze jeżdżą na tych filtrach, łącznie z dieslami CR i nigdy problemów nie było. Tylko że ja mam głupi zwyczaj wymiany filtra paliwa razem z olejem - a ten co 10 tysięcy km nawet gdy instrukcja mówi inaczej.

Napisano

> A ja zdecydowanie nie polecam ani Filtrona ani Purfluxa.

Ja póki co tylko ze słyszenia wiem, że paliwowe Filtrona nie do końca są ok, chociaż sam zakładałem i było ok. Mann, Knecht, Bosch, Hengst to wyższa półka. Z tych co to podałeś to ja bym zamontował Meyle-rozsądek jakości do ceny.

Napisano

> O ile w przypadku Purfluxa mogłeś trafić na podróbę, to co na Filtron powiedzieć nie wiem.

W IC chyba podróbami nie handlują ??

Napisano
  • Autor

> Ja póki co tylko ze słyszenia wiem, że paliwowe Filtrona nie do końca są ok, chociaż sam zakładałem

> i było ok. Mann, Knecht, Bosch, Hengst to wyższa półka. Z tych co to podałeś to ja bym

> zamontował Meyle-rozsądek jakości do ceny.

http://www.meyle.com/PL/Wulf-Gaertner-Autoparts/Firma.html

Firma niemiecka, ale czy produkuje w DE? hmm.gif

Napisano

> http://www.meyle.com/PL/Wulf-Gaertner-Autoparts/Firma.html

> Firma niemiecka, ale czy produkuje w DE?

Meyle to jest tylko pakowacz ale ma towar raczej dobrej jakości ok.gif

Mam tarcze z przodu w stilo, przejechane ok. 25kkm i nie biją, hamują dobrze (z klockami Ferrodo) ok.gif

Napisano

> Meyle to jest tylko pakowacz ale ma towar raczej dobrej jakości

> Mam tarcze z przodu w stilo, przejechane ok. 25kkm i nie biją, hamują dobrze (z klockami Ferrodo)

Sprzedałem kilka pomp paliwowych, filtrów etc i nikt nie reklamował, osobiście zakładałem ale f. powietrza tylko, niemniej jednak towar jest zadowalający, a cena dobra, dlatego też ja bym się decydował. U potentatów w stylu Bosch czy Knecht też może zdarzyć się jakiś z usterką, tak jak mówię-ja bym założył Meyle, a każdy niech robi jak uważa. Dla mnie głupotą jest płacić za f. paliwa 150 czy 200zł-lepiej zmieniać sobie z każdą wymianą oleju (15-20 tyś) taki za 40-50zł bo paliwko nasze specjalnie czyste nie jest, poza tym większość pomp również opiłkuje zużywając się, a świeży filtr ma lepsze właściwości niż taki po 60 tkm.

Napisano

> Dla mnie głupotą jest płacić za f.

> paliwa 150 czy 200zł-lepiej zmieniać sobie z każdą wymianą oleju (15-20 tyś) taki za 40-50zł

> bo paliwko nasze specjalnie czyste nie jest, poza tym większość pomp również opiłkuje

> zużywając się, a świeży filtr ma lepsze właściwości niż taki po 60 tkm.

Filtr Paliwa a już do silników CR to radzę kupować dobre markowe i drogie bo co jest w środku to wie ten co przecina takie filtry. Filtry różnią się zasadniczo budową !!!

Co do polecanych to ja stosuje: MANN, BOSCH, UFI ...

Napisano

> Filtr Paliwa a już do silników CR to radzę kupować dobre markowe i drogie bo co jest w środku to

> wie ten co przecina takie filtry. Filtry różnią się zasadniczo budową !!!

> Co do polecanych to ja stosuje: MANN, BOSCH, UFI ...

A wiec powiedz mi czym się różni Mayle od Boscha czy UFI?Wiem co miałeś na myśli pisząc to, ale to, że drogo zapłacisz za Boscha czy Manna wcale nie oznacza, że będzie 3x lepsze od Mayle. Grunt to znaleźć złoty środek, czyli optymalne rozwiązanie pomiędzy jakością i ceną. Nie sztuka być rozrzutnym. Generalnie filtry paliwowe kupuję zazwyczaj ze średniej półki typu Filtron, nie zawiodłem się ani razu, Mayle też jest takowy, więc jeśli coś działa dobrze i nie kosztuje 3x drożej od tego co działa dobrze to nie widzę powodu aby przepłacać. Olejowe również wrzucam ze średniej półki. Powietrza i kabinówki-często najtańsze. Z tym, że zmieniam wszystkie co 15 tyś (kab,pow,olej,paliwa) razem ze zmianą oleju.

Napisano

> A wiec powiedz mi czym się różni Mayle od Boscha czy UFI?Wiem co miałeś na myśli pisząc to, ale to,

> że drogo zapłacisz za Boscha czy Manna wcale nie oznacza, że będzie 3x lepsze od Mayle. Grunt

> to znaleźć złoty środek,

Filtry Manna olejowe/paliwowe/powietrza nie sa drogie a Mann produkuje dla większości marek filtry. ... Podobnie Boscha poprzedniej generacji czyli z bibuły do 50-60 zł za paliwowy, ale już nowe filtry do najnowszych CR między innymi UFI takie robi to nie są typowe papierowe bibułki. Poszukam zdjęcie z sekcji mojego filtra. Tu oszczędność może się źle skończyć bo ciśnienie nie jest takie jak w autach benzynowych na poziomie kilku Bar czy w starych Dieslach na poziomie do 200 Bar ... tu masz już obecnie ponad 2000 Bar a to robi różnice i producenci pomp i wtryskiwaczy CR znacząco podnieśli poprzeczkę odnośnie czystości paliwa. Co do filtrów powietrza to też trzeba uważać... szczególnie tanie filtry w silnikach z turbiną ale nie tylko potrafią się zapaść do środka, rozpaść. Ich konstrukcja jest na tyle słaba że nawet potrafią się rozrywać a wtedy oszczędność 10 zł może kosztować wymianę turbiny czy choćby "przepływki" która pierwsza ucierpi.

Owszem należy szukać złotego środka... ale kilka zł oszczędności może wiele potem kosztować...

Napisano
  • Autor

> Sprzedałem kilka pomp paliwowych, filtrów etc i nikt nie reklamował, osobiście zakładałem ale f.

> powietrza tylko, niemniej jednak towar jest zadowalający, a cena dobra, dlatego też ja bym się

> decydował. U potentatów w stylu Bosch czy Knecht też może zdarzyć się jakiś z usterką, tak jak

> mówię-ja bym założył Meyle,

No to mam 2 wersje zakupu materiałów eksploatacyjnych do wymiany smile.gif

286992713-Kia-kalkulacja.jpg

post-147237-14352520734317_thumb.jpg

Napisano

> Poszukam zdjęcie z sekcji mojego filtra. Tu oszczędność może się źle skończyć bo ciśnienie

> nie jest takie jak w autach benzynowych na poziomie kilku Bar czy w starych Dieslach na

> poziomie do 200 Bar ... tu masz już obecnie ponad 2000 Bar a to robi różnice i producenci pomp

> i wtryskiwaczy CR znacząco podnieśli poprzeczkę odnośnie czystości paliwa.

Ale gdzie masz to ciśnienie?Przecież nie w puszce filtra smile.gif Piszesz o rozwarstwianiu się tańszych filtrów jakby to było na porządku dziennym, a taki meyle, czy filtron to nie są firmy Hans Uns Ban z Hondurasu gdzie klepane są w domu, ryzyko istnieje zawsze, ale spowodowane może być np wadliwą partią, żadna w miarę uznana firma co chce istnieć na rynku nie załaduje materiału który będzie się celowo rozwarstwiał,a cena zależy od wielkości marki zazwyczaj (nie piszemy tu o najtańszych prod tylko różnicach między półką średnią a wyższą), czyli w cenie produktu zawarta reklama, utrzymanie biur w dobrych lokalizacjach (bo tak wypada) itd. Jeszcze raz napiszę-trzeba sobie umieć wyważyć wszystko, aby odsiać tandetę i nie płacić kroci.

> Co do filtrów

> powietrza to też trzeba uważać... szczególnie tanie filtry w silnikach z turbiną ale nie

> tylko potrafią się zapaść do środka, rozpaść. Ich konstrukcja jest na tyle słaba że nawet

> potrafią się rozrywać a wtedy oszczędność 10 zł może kosztować wymianę turbiny czy choćby

> "przepływki" która pierwsza ucierpi.

> Owszem należy szukać złotego środka... ale kilka zł oszczędności może wiele potem kosztować...

Żeby trzymać się tematu-czym różni się filtron od meyle poza ceną?Albo Bosch od Filtrona?Różnice są nieznaczne, na tyle, że nie warto zawracać sobie nimi głowy, na filtronie śmigałem common railami w 2006r i nie działo się nic, były to auta które jakiś czas użytkowałem, obecnie w cr mam założonego uwaga-Maxgeara i tez póki co złego słowa nie powiem, a kupiłem najpierw Purfluxa-w hurtowni, więc raczej nie podrabiany i musiałem reklamować przed założeniem, dlatego wziąłem MG bo był tylko ten dostępny. Także nie wyczujesz...a jak jeszcze ktoś kupuje na allegro to już całkiem....w paczce Boscha czy Knechta może być radosna twórczość chińczyków. Plusem "średniaków" jest to, że ich nie podrabiają.

Napisano
  • Autor

Z ciekawości wysunałem obecnie zamontowany filtr i okazało się, ze to Purflux CS767

Ale nie bardzo wiem jak ściagnąc i założyć przewody paliwowe, bo w serwisówce dokładnie nie pisza, zaś w tutorialachz nalezionych w necie przewody za ściśniete opaskami. tu zadnych nie ma yikes.gif

286994199-Filtr1.jpg

286994199-Filtr2.jpg

post-147237-14352520738785_thumb.jpg

Napisano

> No to mam 2 wersje zakupu materiałów eksploatacyjnych do wymiany

Zrobię Ci jeszcze lepsze ceny na te materiały pod warunkiem,że odbierzesz osobiście u mnie w sklepie na ul.Pomorskiej. cool.gif Ciekawość mnie zżera jak wygląda największy łódzki troll AK! grinser006.gif

Napisano

A nie da się odkręcić filtra bez odłączania przewodów hmm.gif

Napisano

Ale po co... odkręć filtr i wkręć nowy

Napisano
  • Autor

> A nie da się odkręcić filtra bez odłączania przewodów

Nie wiem - gdy wyciągnąłem puszkę to przewody były naprężone. Filtr jest w taki miejscu gdzie ejst strasznie ciasno i trudno ręce włożyć

Zresztą w zalaczniku fragment instrukcji

A w necie znalazłem taki wątek

Quote:

Yep I've taken it off the car a couple o times.

To gain access here's what I did

1. take airbox and the ecu off the car or move it to one side. I took the lot off but be careful with the connectors to ecu.

2. release the fuel lines by pushing on the connectors at joints

3. release all electrics from the filter housing unit

4. unbolt the filter housing from strut top mount on inner wing

5. place the housing in a vice

6. take off the water sensor at bottom of filter and catch the diesel in a container

7. use a suitable filter removal tool and unscrew filter from housing.

8. Install is the reverse of removal but be careful screwing the water sensor onto filter so as not to strip the plastic thread and make sure the rubber seal is in good condition

Once its all on car release the bleed screw and prime the filter till no more air comes out of bleed screw. Tighten bleed screw.

You could fill the filter with diesel prior to screwing to housing so as to quicken the bleeding of it.

Start car and it may stutter a bit till all air is out of fuel lines. I usually have the idle up a bit to help it along.

Make sure the ecu connectors are on good and proper.

An easy job really

czyli trzeba odkręcić filtr powietrza i ECU i wyjąc z auta albo odłożyć, odkręcić śruby mocujące uchwyt skrzydelkowy mocujący filtr, odłaczyć linie paliwowe naciskając na złacza, odłaczyć przewody elektryczne, odłączyć czujnik wody na dole filtra, wyjąc puszke i umieścic w imadle, , wyjąc puszke i umieścic w imadle, odkręcić wkład odpowiednim narzędziem, przykręcic nowy, zmontowac wszystko , odkręcić śrube odpowietrzania i poczekac aż przestanie lecieć powietrze (w manualu fabrycznym jest napisane by w tym celu naciskac pompke u góry filtra oraz zakrywac odpowietrznik szmatą zlosnik.gif, (, wkręcić srube i odpalic silnik. Dobrze jest tez zalać filtr olejem napędowym.

Tyle że żadnych złaczek paliwowych nie widziałem - pewnie jak sie wyjmie filtr powietrza i ECU to się ukażą zlosnik.gif

I jeszcze jedno - pisza tam, ze KIA zaleca wymiane filtra co 20 tys mil czyli 32 kkm lub co 2 lata. Ale to pewnie w USA lub UK; ciekawe jakie zalecenia powinny byc dla Polski?

286994821-KiaRio-fuelfilter.zip