Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez - prośba o pomoc w "wymyśleniu" nazw części

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić do mojego Poloneza następujące rzeczy:

- wygłuszenie/wytłumienie/wykładzinę od spodu maski przedniej

- wojłoki, które układa się pod tapicerką/wykładziną podłogi (czy to się kupuje gotowe czy z metra i samemu docina ?)

- prowadnice szyb/uszczelnienia - chodzi o te jakby flokowane elementy, w których przesuwa się szyba góra/dół

Zupełnie nie mam pomysłu pod jakimi nazwami tego szukać.

A może ktoś wie gdzie można kupić w/w elementy, ew. wskazać aukcję na Allegro/gdzie indziej. ok.gif

Napisano

> Potrzebuję kupić do mojego Poloneza następujące rzeczy:

> - wygłuszenie/wytłumienie/wykładzinę od spodu maski przedniej

http://tiny.pl/hs45m

> - wojłoki, które układa się pod tapicerką/wykładziną podłogi (czy to się kupuje gotowe czy z metra

> i samemu docina ?)

http://tiny.pl/hs45t

> - prowadnice szyb/uszczelnienia - chodzi o te jakby flokowane elementy, w których przesuwa się

> szyba góra/dół

http://tiny.pl/hs457

Napisano
  • Autor

> http://tiny.pl/hs45m

To znalazłem - ale jest tylko jedno na całe Allegro.

Zastanawiam się jak ludzie mogą nazywać ten element, żeby go poszukać niewiem.gif

> http://tiny.pl/hs45t

Wprawdzie to nie to, ale naprowadziło mnie na właściwy trop - "mata z filcem"

> http://tiny.pl/hs457

Ale to są prowadnice - a ja potrzebuję taki element plastikowy, który jest wyłożony flokiem od wewnątrz - dopiero tą flokowaną rynienkę wkłada się do prowadnicy.

Napisano

> Potrzebuję kupić do mojego Poloneza następujące rzeczy:

> - wygłuszenie/wytłumienie/wykładzinę od spodu maski przedniej

Mata głusząca (wygłuszająca) maski

> - wojłoki, które układa się pod tapicerką/wykładziną podłogi (czy to się kupuje gotowe czy z metra

Chodzi Ci o te płyty bitumiczne? Bo jest to to mata wygłuszająca bitumiczna - do nabycia w zwykłym sklepie.

> i samemu docina ?)

Tak, i układasz z opalarką.

> - prowadnice szyb/uszczelnienia - chodzi o te jakby flokowane elementy, w których przesuwa się

> szyba góra/dół

Uszczelki szyb. zlosnik.gif

> Zupełnie nie mam pomysłu pod jakimi nazwami tego szukać.

> A może ktoś wie gdzie można kupić w/w elementy, ew. wskazać aukcję na Allegro/gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

> Mata głusząca (wygłuszająca) maski

Tak jakch pisałem wcześniej - Allegro znajduje tylko sztukę.

Zastanawiam się jak ludzie mogli to opisać niewiem.gif

> Chodzi Ci o te płyty bitumiczne? Bo jest to to mata wygłuszająca bitumiczna - do nabycia w zwykłym

> sklepie.

Chodzi mi o takie wojłoki, które w standardzie były w Maluchu, czy w Polonezie na podłodze czy np. przednich nadkolach ok.gif

Z jednej strony było coś w stylu "lentexu", a z drugiej wojłok czy może raczej dziadowski filc.

Jak rozbierałem auto to pod wykładzniną tego nie miałem, a chętnie bym to dał bo auto mam szczelne (więc gnić nie będzie) a jednak ciszej by było.

> Tak, i układasz z opalarką.

> Uszczelki szyb.

Pod tym hasłem są zwykłe gumowe uszczelki do stałych szyb oslabiony.gif

Napisano

> Ale to są prowadnice - a ja potrzebuję taki element plastikowy, który jest wyłożony flokiem od

> wewnątrz - dopiero tą flokowaną rynienkę wkłada się do prowadnicy.

O to chodzi?

rynienka

Poszukaj może tego w sklepach, kiedyś widziałem to chyba w sklepie róg Trockiej i Radzymińskiej ale to było jakiś czas temu

Napisano
  • Autor

> O to chodzi?

> rynienka

> Poszukaj może tego w sklepach, kiedyś widziałem to chyba w sklepie róg Trockiej i Radzymińskiej ale

> to było jakiś czas temu

Wiesz - byłoby mi prościej gdybym znał fabryczne nazewnictwo tego elementu zlosnik.gifl

Ale rzucę okiem na ten sklep co mówisz ok.gif

Jako człowiek z branży powinieneś pamiętać - to się montuje po prostu na wcisk ? hmm.gif

Napisano

> Wiesz - byłoby mi prościej gdybym znał fabryczne nazewnictwo tego elementu l

> Ale rzucę okiem na ten sklep co mówisz

> Jako człowiek z branży powinieneś pamiętać - to się montuje po prostu na wcisk ?

Nie mam pojęcia jak to wygląda w poldku, w Wawie też jest podobna prowadnica szyby i jest na wcisk

Napisano

> Tak jakch pisałem wcześniej - Allegro znajduje tylko sztukę.

> Zastanawiam się jak ludzie mogli to opisać

> Chodzi mi o takie wojłoki, które w standardzie były w Maluchu, czy w Polonezie na podłodze czy np.

> przednich nadkolach

> Z jednej strony było coś w stylu "lentexu", a z drugiej wojłok czy może raczej dziadowski filc.

> Jak rozbierałem auto to pod wykładzniną tego nie miałem, a chętnie bym to dał bo auto mam szczelne

Są również maty bitumiczno-filcowe. Stronę bitumiczną przykleja się do blach a filc na zewnątrz. Również do nabycia w zwykłych sklepach.

Napisano

> Wiesz - byłoby mi prościej gdybym znał fabryczne nazewnictwo tego elementu l

> Ale rzucę okiem na ten sklep co mówisz

> Jako człowiek z branży powinieneś pamiętać - to się montuje po prostu na wcisk ?

Gorzej, że ludzie, którzy to sprzedają też nie wiedzą jak to się nazywa, ot taki przykład wink.gif

Napisano
  • Autor

> Gorzej, że ludzie, którzy to sprzedają też nie wiedzą jak to się nazywa, ot taki przykład

Dokładnie o to mi chodzi.

Tylko potrzebuję to wymienić w dwojgu drzwi przednich - chyba po prostu przejadę się na szrot i sobie to wymontuję z jakiegoś Poloneza - na szczęście ten element nie ewoluował od 1978 roku devil.gif

Natomiast przymierzam się do ponownego rozebrania całej tapicerki i wyklejenia Leopolda matami bitumicznymi.

Dodatkowo przypomniałem sobie, że jak go poprzednio rozbierałem to pod wykładziną nie było tych fabrycznych wojłoków.

Albo ktoś je wywalił, albo fabrycznie nie było (fabrycznie - w moim przypadku przy składaniu, bo auto jest składakiem).

Bo jednak twój dużo ciszej chodzi od mojego - i taki sam poziom hałasu chciałbym osiągnąć ok.gif

Napisano

> Dokładnie o to mi chodzi.

> Tylko potrzebuję to wymienić w dwojgu drzwi przednich - chyba po prostu przejadę się na szrot i

> sobie to wymontuję z jakiegoś Poloneza - na szczęście ten element nie ewoluował od 1978 roku

> Natomiast przymierzam się do ponownego rozebrania całej tapicerki i wyklejenia Leopolda matami

> bitumicznymi.

> Dodatkowo przypomniałem sobie, że jak go poprzednio rozbierałem to pod wykładziną nie było tych

> fabrycznych wojłoków.

> Albo ktoś je wywalił, albo fabrycznie nie było (fabrycznie - w moim przypadku przy składaniu, bo

> auto jest składakiem).

> Bo jednak twój dużo ciszej chodzi od mojego - i taki sam poziom hałasu chciałbym osiągnąć

Poszukaj na stronach agencji mienia wojskowego. Kiedyś zanalazłem tam niemal wszystkie fabrycznie nowe elemanty blacharskie do "poldolota".

Maty wygłuszające to poprostu maty filcowe akustyczne. W sieci jest odcinek "Samochód marzeń kup i zrób" z Mini w roli głównej. Adam Klimek dokłada takie maty i wymienia ich nazwę, której niepamiętam.

Napisano

tak to montuje się na wcisk wink.gifok.gif

a nie próbowałeś gdzieś złom jakiś odwiedzić, może gdzieś da radę znaleźć w miarę "zdrowe" rzeczy wink.gif

popatrz tutaj usczelki korytka szyby nie wiem czy o to dokładnie chodzi, może mają coś w ofercie co Tobie podpasuje ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak to montuje się na wcisk

> a nie próbowałeś gdzieś złom jakiś odwiedzić, może gdzieś da radę znaleźć w miarę "zdrowe" rzeczy

To chyba będzie najprostsze rozwiązanie ok.gif

Byłem tylko ciekaw jak to się montuje/demontuje

U mnie się te korytka jakoś "zbiegły" i porobiły się szpary, przez które powietrze fiuka.

> popatrz tutaj usczelki korytka szyby nie wiem czy o to dokładnie chodzi, może mają coś w ofercie

> co Tobie podpasuje

Wygląda podobnie, ale te powierzchnie flokowane mi się nie zgadzają hmm.gif

Jak siedzy w rynience to wygląda jak typowy ceownik wyłożony po wewnętrznej stronie tym flokiem/meszkiem.

Napisano
  • Autor

> O to chodzi?

> rynienka

> Poszukaj może tego w sklepach, kiedyś widziałem to chyba w sklepie róg Trockiej i Radzymińskiej ale

> to było jakiś czas temu

Byłem dziś w tym sklepiku.

Pan na moje pytanie o te rynienki odpowiedział "paaaaaaanie......marzenie ściętej głowy" zlosnik.gif

Ale na Strażackiej stał Polonez więc oszabrowałem używki w dobrym stanie ok.gif