Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Clio III Sport/RS

Featured Replies

Napisano

Co mnie w tym aucie może negatywnie zaskoczyć?

Coś pada częściej niż powinno?

Jakies upierdliwe elementy które sprawiają użytkowanie auta mało komfortowym? Np coś co wystaje w dziwnym miejscu i upija, coś co uniemozliwia korzystanie z bagażnika?

Jakieś części typowe tylko dla tej wersji, często psujące się i drogie?

Nietypowy/drogi rozmiar opon?

Koło dwumasowe?

Problem z założeniem LPG?

Auto byłoby drugim autem w rodzinie. Służyłoby tak jak teraz służy Punto 2 HGT.

Punto na torze było ze 3 razy, a tak to wozi mi tyłek do pracy i czasem rowery na dachu. Robi czasem dłuższe trasy (np. Monako).

Czy jak używam do tego celu Punto 2 HGT, to nie będę rozczarowany Clio III Sport?

Dodam, że Punto 2 rozwala mnie swoimi "fanaberiami" i drugiego takiego auta nie chcę wpysk.gifzlosnik.gif

Przykładowe zdjęcie z neta, jakby ktoś nie wiedział o co pytam zlosnik.gif

clio_3_rs_4_small.jpg

Napisano

Nie wiem co moze zaskoczyc, ale bezawaryjne to nie jest tongue.gif.

Sasiad kupil ze 3 lata temu nowke w salonie, dwa razy wymieniali silnik, a co wiecej to nie wiem. W kazdym badz razie auto bardzo czesto bylo na serwisie, chyba wiecej niz jezdzilo oslabiony.gif.

Plusy, to fajnie smiga i ladnie brzmi wink.gif

Z pol roku temu sprzedal Clio i kupil Mazde 3 MPS, ktora to ostatnio pojechala na linie, a sasiad jezdzi Kia Picanto zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem co moze zaskoczyc, ale bezawaryjne to nie jest .

> Sasiad kupil ze 3 lata temu nowke w salonie, dwa razy wymieniali silnik, a co wiecej to nie wiem. W

> kazdym badz razie auto bardzo czesto bylo na serwisie, chyba wiecej niz jezdzilo .

> Plusy, to fajnie smiga i ladnie brzmi

> Z pol roku temu sprzedal Clio i kupil Mazde 3 MPS, ktora to ostatnio pojechala na linie, a sasiad

> jezdzi Kia Picanto

czyli sąsiad z gatunku uzdolnionych i na dodatek katów zlosnik.gif

Napisano

> Dodam, że Punto 2 rozwala mnie swoimi "fanaberiami" i drugiego takiego auta nie chcę

A przecież zawsze pisałeś jaki to wspaniały sazmochód?

Napisano

IMO tragedii nie ma, bedziesz plakal jak spotkasz wlasciciela PH2 ktory Cie złoi na mieście, na torze daje rade fajnie, brak wiekszych problemow oprocz przedniego zawieszenia, przy zakupie trzeba zwrocic uwage czy juz bylo robione, jesli nie to cena jednej strony, elemntow ktore sie sa najbardziej podatne na nasze drogi, ok 3Kzl..

Napisano
  • Autor

> A przecież zawsze pisałeś jaki to wspaniały sazmochód?

poka gdzie? hehe.gif

Ja obok kolegi Vadero, jesteśmy chyba ulubieńcami kącika Punto wink.gif

Napisano
  • Autor

> czyli sąsiad z gatunku uzdolnionych i na dodatek katów

Ja to też tak odebrałem, ale mogłem się nie znać na MPS grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> IMO tragedii nie ma, bedziesz plakal jak spotkasz wlasciciela PH2 ktory Cie złoi na mieście, na

> torze daje rade fajnie, brak wiekszych problemow oprocz przedniego zawieszenia, przy zakupie

> trzeba zwrocic uwage czy juz bylo robione, jesli nie to cena jednej strony, elemntow ktore sie

> sa najbardziej podatne na nasze drogi, ok 3Kzl..

Trochę niezbyt zrozumiałem wink.gif

Tzn że zawieszenie przednie się sypie i kosztuje 3 koła?

No to chyba nie jest dobrze.

W Punto 2 wymieniam każdego roku wahacze z przodu. Jeden kosztuje 200-500PLN, w zależności czy oryginał czy podróba.

Niezależnie od producenta zużywają się tak samo szybko.

Dla mnie to jest problem, a Ty mi piszesz że zawias za 3 koła mam wymieniać? zlosnik.gif

Małe auto to ma być proste auto wink.gif

Napisano

> Dla mnie to jest problem, a Ty mi piszesz że zawias za 3 koła mam wymieniać?

> Małe auto to ma być proste auto

Tu kup Clio 1.2 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tu kup Clio 1.2

Skodę Fabię RS bym kupił, ale tam cały zespół napędowy może się wytentegować w niespodziewanym momencie wink.gif

Napisano

nie, 3 kola to jest jedna strona, 3 elementy wink.gif

cuen.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Elementy 1/3/5 i analogicznie 2 strona, w 1 i 5 znajduja sie sworznie ktore sa nie wymienne...

Napisano

> Małe auto to ma być proste auto

Kup sobie wersję 1.4 16V lepiej. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Dla odmiany mój koleś tez kupił nówkę w Salonie i śmigało bezproblemowo aż... mu ukradli.

Napisano

> W Punto 2 wymieniam każdego roku wahacze z przodu. Jeden kosztuje 200-500PLN, w zależności czy

> oryginał czy podróba.

> Niezależnie od producenta zużywają się tak samo szybko.

Wahacze są elementem eksploatacyjnym?!?!?! Myślałem że to się tylko po wypadku wymienia?

Napisano
  • Autor

> Wahacze są elementem eksploatacyjnym?!?!?! Myślałem że to się tylko po wypadku wymienia?

W Punto 2 raz do roku.

Chociaż chwalę się wszystkim, że w tamtym roku nie wymieniałem, więc wyjdzie teraz już 2 lata. Cud jakiś zlosnik.gif

Napisano

Mamy takie w rodzinie. Nawet kolor jak z foty. Sprowadzone z Francji.

Auto nie sprawia żadnych problemów i fajnie jeździ, często w ułężu dostaje w kość. Koszty dodatkowe to jak na razie tylko przeglądy.

Napisano

> czyli sąsiad z gatunku uzdolnionych i na dodatek katów

Nie sadze, bo inne auta jezdza bez problemow wink.gif. Clio moglo byc felerne, a Mazda jakims ulepem.

Napisano

> Dla odmiany mój koleś tez kupił nówkę w Salonie i śmigało bezproblemowo aż... mu ukradli.

Moze to jest tak jak z niektorymi innymi francuzami, zalezy jak sie trafi niewiem.gif

Napisano

> Wahacze są elementem eksploatacyjnym?!?!?! Myślałem że to się tylko po wypadku wymienia?

Jakbyś jeździł po takich drogach jak u nas to też byś miał wahacz jako element eksploatacyjny ok.gif

Napisano

> W Punto 2 raz do roku.

> Chociaż chwalę się wszystkim, że w tamtym roku nie wymieniałem, więc wyjdzie teraz już 2 lata. Cud

> jakiś

To popatrz, ja 2 razy na 200kkm, nie wiem jak Ty jezdzisz zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem co moze zaskoczyc, ale bezawaryjne to nie jest .

> Sasiad kupil ze 3 lata temu nowke w salonie, dwa razy wymieniali silnik, a co wiecej to nie wiem. W

> kazdym badz razie auto bardzo czesto bylo na serwisie, chyba wiecej niz jezdzilo .

> Plusy, to fajnie smiga i ladnie brzmi

> Z pol roku temu sprzedal Clio i kupil Mazde 3 MPS, ktora to ostatnio pojechala na linie, a sasiad

> jezdzi Kia Picanto

czy ten as nie serwisowal auta w alejach?:D

Napisano

> czy ten as nie serwisowal auta w alejach?:D

Na szczescie nie, ale tam to serwisowal inny znajomy. Jak mu w Espace robili cos przy silniku, to dwa dni pozniej motor sie rozlecial i nadawal sie wylacznie do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> Jakbyś jeździł po takich drogach jak u nas to też byś miał wahacz jako element eksploatacyjny

Nie przesadzaj. W Uno, którym zrobiłem ponad 250kkm wymieniałem RAZ tuleje i sworznie, a jeździłem głównie po drogach ostatniej kategorii+ moje wyjazdy na bezdroża na Podlasiu.

Fakt, że w między czasie zmieniłem 4 komplety amorków zlosnik.gif

Sorry za OT.

Napisano

> Na szczescie nie, ale tam to serwisowal inny znajomy. Jak mu w Espace robili cos przy silniku, to

> dwa dni pozniej motor sie rozlecial i nadawal sie wylacznie do wymiany

no popatrz ja mam kilka renowek i wszytsko robia ok grinser006.gif

ale wlasnie pamietam clio z takimi przypadlosciami .

Napisano
  • Autor

> chyba u Ciebie

No na to wygląda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To popatrz, ja 2 razy na 200kkm, nie wiem jak Ty jezdzisz

Stawiam, że to wina:

a. Cięższego silnika

b. Krótszych sprężyn i twardszych amortyzatorów

c. Cięższych kół (większe i szersze)

d. Może cięższego zestawu hamulców? Chociaż to wydaje się już naciągane zlosnik.gif

To jednak jest 1.8, a nie 1.2 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mamy takie w rodzinie. Nawet kolor jak z foty. Sprowadzone z Francji.

> Auto nie sprawia żadnych problemów i fajnie jeździ, często w ułężu dostaje w kość. Koszty dodatkowe

> to jak na razie tylko przeglądy.

Jeździ tylko na Ułęż? Czy robi za auto rodzinne od czasu do czasu?

Jaki przebieg?

Napisano
  • Autor

> Jakbyś jeździł po takich drogach jak u nas to też byś miał wahacz jako element eksploatacyjny

Tak, ale tylko w Punto 2. W innych autach, tego elementu nie wymieniałem nigdy zlosnik.gif

Napisano

> Stawiam, że to wina:

> a. Cięższego silnika

> b. Krótszych sprężyn i twardszych amortyzatorów

> c. Cięższych kół (większe i szersze)

> d. Może cięższego zestawu hamulców? Chociaż to wydaje się już naciągane

> To jednak jest 1.8, a nie 1.2

Mysle, ze glownie z powodu wagi silnika wink.gif. Chociaz ojciec mial z 1.9 jtd i wahacze dlugo wytrzymywaly, ale on spokojnie jezdzi.

Napisano

dziwnych masz znajomych, motory sa bardzo zywotne w renowkach i naprawde trzeba sie starac by zakatowac..

Napisano

> dziwnych masz znajomych, motory sa bardzo zywotne w renowkach i naprawde trzeba sie starac by

> zakatowac..

Wszystkie sa zywotne?? A ten co Renault wzielo od Isuzu, zmodernizowalo i w ten sposob popsulo?? W lagunach II tez??

Napisano

w domysle chodzilo o benzyny, bo o takim motorze chyba rozmawiamy, 3.0 dCi to nie byla ich konstrukcja, 2.2/2.5 jakos jezdzi w masterach i nie wybucha, no pacz pan, cud techniki grinser006.gif

Napisano

> w domysle chodzilo o benzyny, bo o takim motorze chyba rozmawiamy, 3.0 dCi to nie byla ich

> konstrukcja, 2.2/2.5 jakos jezdzi w masterach i nie wybucha, no pacz pan, cud techniki

Benzyny to moze i tak wink.gif. W Espace akurat byl diesel, jesli dobre pamietam to 2.0. Do sprzedania jest, moze chcesz kupic?? zlosnik.gif

A co do 3.0 to owszem nie ich, ale zrobili mala modyfikacje, ktora bardzo negatywnie wplynela na zywotnosc silnika tongue.gif.

U mnie w robocie juz w jednym Masterze zmieniali silnik, na gwarancji, po 30kkm. Ale to karetka zlosnik.gif

Napisano

2.0 Dci to tez nie Renault a nissan, swoja droga, wg. mnie mega udany motor, jakbym sie zastanawial nad dieslem to mocno bralbym go pod uwage grinser006.gif

Napisano

Generalnie tzreba liczyc 50 k z sensownego rs

kupisz taniej to albo po mega dzwonie,albo zostaniesz z zaniedbana skarbonka

Napisano

> Jeździ tylko na Ułęż? Czy robi za auto rodzinne od czasu do czasu?

> Jaki przebieg?

Jeździ na co dzień. To rodzinny wózek na zakupy + niekiedy b.rzadko Ułęż. Poza zaparowaniem prawego przedniego reflektora - eksploatacja bez uwag.

Silnik po modzie, troszkę obniżone obroty silnika dla max. momentu obrotowego. Znikło upierdliwe szarpniecie przy zmianie biegów (dziura).