Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy na tym forum można się chwalić?

Featured Replies

Napisano

> spokojnie. Chcialem Cie tylko naprostowac bo bledne stwierdziles ze "bede w garazu trzymal to co

> teraz w piwnicy".

I zgodnie z prawdą....w tej chwili w piwnicy w bloku mam 1 motocykl, który kończę składać, 2 motorowery i kilka kartonów części grinser006.gifgrinser006.gif

> Nie prawda bo bedziesz trzymal w garazu sporo wiecej - np wspomniana

> kosiarke, rowery, kola letnie/zimowe itd.

Pisałem już gdzie będę to składował wink.gif

> co do osobnych domkow to trzeba uwazac bo mozesz potrzebowac na to zgloszenia i /l lub moze byc na

> to naliczany podatek wiekszy niz na dom... ale to juz zalezy od gminy. Poza tym musisz

> zachowac wszelkie odleglosci wiec z tym rogiem dzialki to moze nie do konca wyjsc jak chcesz

Wszystko prawda, robiłem już rozeznanie ok.gif

> No i zalezy od okolicy ale kosiarka moze z domku zniknac

Tak samo jak z garażu zlosnik.gif Do domku pożna podciągnąć również alarm zlosnik.gif

> i nie musisz sie tak rzucac. Wysluchanie paru uwag moze Ci zdjac pare ladnych plnow wydatkow na

> przyszlosc.

Ale chyba źle odbierasz moje odpowiedzi - wcale się nie rzucam - po prostu odpowiadam przedstawiając mój punkt widzenia i argumenty.

Wypij kawę ok.gifwink.gif

Napisano

> Pisałem już gdzie będę to składował

a liczyles jakie to duze musi byc? Kominek bedzie? Jakies miejsce na drewno masz? Bo na ogol sie o tym nie mysli a pozniej jest boje_sie.gifzlosnik.gif

Mam postawiona drewutnio-szope. Jak widze ile miejsca potrzebuje wolnego zeby z szopy wjechac i wyjechac taczka to buda musialaby byc 2x wieksza zeby tam jeszcze kosiare trzymac. A to juz sie spore robi.

a co do kawy to nie, dziekuje nie mam ochoty na wymioty zlosnik.gif

Napisano

> a liczyles jakie to duze musi byc? Kominek bedzie? Jakies miejsce na drewno masz? Bo na ogol sie o

> tym nie mysli a pozniej jest

> Mam postawiona drewutnio-szope. Jak widze ile miejsca potrzebuje wolnego zeby z szopy wjechac i

> wyjechac taczka to buda musialaby byc 2x wieksza zeby tam jeszcze kosiare trzymac. A to juz

> sie spore robi.

> a co do kawy to nie, dziekuje nie mam ochoty na wymioty

Pomyślałem i o drewutni wink.gif. Celowo odsunąłem dom o dodatkowe 2m od granicy z sąsiadem - mogłem stawiać 3m od płotu, bo nie mam okien na tej ścianie, ale dom będzie stał 5m od granicy. Na tej ślepej ścianie bedzie wiata - na drewno, do zaparkowania przyczepy, na jakieś przydasie. Przed wiatą wyłożę kostkę - dodatkowe miejsce parkingowe np. dla gości.

Domek gospodarczy będzie miał ok. 25m2 - IMO wystarczający magazyn na akcesoria ogrodowe.

Napisano

> Dla mnie piwnica nie ma najmniejszego sensu

Mam w niej m.in. duży warsztat serduszka.gif w którym jak coś robię to nie muszę składać wszystkiego w połowie roboty bo komuś przeszkadza a następną wolną chwilę będę miał za kilka dni yay.gif i całą infrastrukturę techniczną typu kotłownia i pralnia grinser006.gif Nie wisi mi w koło Macieju wszystko w łazience, jak w bloku, podczas suszenia.

> a może być problemem. Działka jest na glebach

> gliniastych, poziom wód gruntowych jest naprawdę wysoki i to przez praktycznie cały rok. Nie

> mam zamiaru testować izolacji, a w razie W walczyć z wchodzącą do piwnicy wodą.

To jest dobry argument ok.gif Ale to mów od razu, że warunki nie pozwalają, a nie wymyślaj usprawiedliwień grinser006.gif

Napisano

> Pomyślałem i o drewutni . Celowo odsunąłem dom o dodatkowe 2m od granicy z sąsiadem - mogłem

> stawiać 3m od płotu, bo nie mam okien na tej ścianie, ale dom będzie stał 5m od granicy. Na

> tej ślepej ścianie bedzie wiata - na drewno, do zaparkowania przyczepy, na jakieś przydasie.

> Przed wiatą wyłożę kostkę - dodatkowe miejsce parkingowe np. dla gości.

> Domek gospodarczy będzie miał ok. 25m2 - IMO wystarczający magazyn na akcesoria ogrodowe.

Ale pewnie wiesz o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r. (obwiązuje od 01.07.2010r) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.). i § 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:

6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

hmm.gif

Pewnie zależy od upierdliwości sąsiada grinser006.gif

Napisano

> Ale pewnie wiesz o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010

> r. (obwiązuje od 01.07.2010r) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów

> budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.). i § 4. 1. W obiektach oraz na

> terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą

> spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego

> lub ewakuacji:

> 6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej

> materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

> Pewnie zależy od upierdliwości sąsiada

Dlatego dom odsunąłem 5m od granicy zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego dom odsunąłem 5m od granicy

1m przeznaczony na drewno?

Napisano

> Mam w niej m.in. duży warsztat w którym jak coś robię to nie muszę składać wszystkiego w połowie

> roboty bo komuś przeszkadza a następną wolną chwilę będę miał za kilka dni i całą

> infrastrukturę techniczną typu kotłownia i pralnia Nie wisi mi w koło Macieju wszystko w

> łazience, jak w bloku, podczas suszenia.

> To jest dobry argument Ale to mów od razu, że warunki nie pozwalają, a nie wymyślaj

> usprawiedliwień

Nawet gdybym miał grunt idealny do budowy piwnicy - nie wybudowałbym jej. Nie jest mi potrzebna i już zlosnik.gif. Tak w ogól, to może byśmy skończyli temat piwnicy, a zaczęli temat z tytułu wątku - to jest wątek, by chwalić dom kolegi zlosnik.gif

Napisano

> 1m przeznaczony na drewno?

Tak...1m szerokości, 14 długości, 4m wysokości...mało? zlosnik.gif

Napisano

> Nawet gdybym miał grunt idealny do budowy piwnicy - nie wybudowałbym jej. Nie jest mi potrzebna i

> już .

Każdemu w życiu przydarza się błądzić.... biglaugh.gif

> Tak w ogól, to może byśmy skończyli temat piwnicy, a zaczęli temat z tytułu wątku - to

> jest wątek, by chwalić dom kolegi

Dlaczego, on też nie ma piwnicy grinser006.gif

Napisano

> Każdemu w życiu przydarza się błądzić....

> Dlaczego, on też nie ma piwnicy

I słusznie grinser006.gif

Napisano

> Tak...1m szerokości, 14 długości, 4m wysokości...mało?

Jak dla mnie gites, w końcu to Twoje drewno biglaugh.gif

Napisano

> Jak dla mnie gites, w końcu to Twoje drewno

biglaugh.gif powiedz, co jest nie tak z takimi rozmiarami składowiska na drewno do kominka....za mało, za dużo, za wąsko, za wysoko? grinser006.gif

Napisano

> powiedz, co jest nie tak z takimi rozmiarami składowiska na drewno do kominka....za mało, za

> dużo, za wąsko, za wysoko?

Za wysoko na pewno grinser006.gif Ale wziąwszy pod uwagę, że, jak piszesz, do 2m wysokości zmieści Ci się 28m3 drewna, to pewnie nie będziesz skakał po drabinie grinser006.gif

A tak ogólnie to mam urlop więc mam czas być upierdliwym grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> I słusznie

Generalnie tak, do większego badziewia można się przyzwyczaić grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Za wysoko na pewno Ale wziąwszy pod uwagę, że, jak piszesz, do 2m wysokości zmieści Ci się 28m3

> drewna, to pewnie nie będziesz skakał po drabinie

Podałem max wymiary - nie muszę układać aż tak wysoko zlosnik.gif

> A tak ogólnie to mam urlop więc mam czas być upierdliwym

Aaaaa...to trzeba było tak od razu hehe.gifok.gif

Napisano

> A tak to wygląda z jednej strony:

czemu w PL wszyscy zaburzają bryle budynku podnosząc nienaturalnie wysoko ścianę kolankowa facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> czemu w PL wszyscy zaburzają bryle budynku podnosząc nienaturalnie wysoko ścianę kolankowa

bo mam gdzieś bryłę, a ważna jest funkcjonalność zlosnik.gif

Napisano

> bo mam gdzieś bryłę, a ważna jest funkcjonalność

Żonę też tak wybierałeś? grinser006.gifoink.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Żonę też tak wybierałeś?

Wiesz, co mi po nawet najśliczniejszej żonie, skoro będzie upierdliwa "we współżyciu"? grinser006.gif To tak, jak z autem - przedkładam stan techniczny nad wygląd zewnętrzny. A nie jak dreamlinery - piękne, ale nieloty hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Wiesz, co mi po nawet najśliczniejszej żonie, skoro będzie upierdliwa "we współżyciu"? To tak,

> jak z autem - przedkładam stan techniczny nad wygląd zewnętrzny. A nie jak dreamlinery -

> piękne, ale nieloty

Znaczy masz brzydką żonę? biglaugh.gifoink.gifgrinser006.gif

Napisano

> Znaczy masz brzydką żonę?

Nie, dlaczego? grinser006.gif Ale nie jest super och i ach, wymuskana jak Barbie... ja zaś nie jestem Kenem hehe.gif Nie jest najśliczniejsza i tyle, ale za to ma bogate i piękne wnętrze oink.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie, dlaczego? Ale nie jest super och i ach, wymuskana jak Barbie... ja zaś nie jestem Kenem

> Nie jest najśliczniejsza i tyle, ale za to ma bogate i piękne wnętrze

To tak jak chata maro_t grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> z zachodniej. To nie Ty już kiedyś pisałeś do mnie na priv?

Będziemy sąsiadami? jak daleko od Makro?

Napisano

> No i jeszcze służy jako pomieszczenie rozrywkowe: do spędzania czasu przy wylewaniu wody po

> większych deszczach

Z ta woda to niestety prawda. 3 lata mieszkam, w roku 2010 (powodzie) nie było problemu, za to teraz-woda do wys cokoliku (ok 10 cm).

Ja mam mała piwnice i ja wykorzystuję jako chlodna spiżarkę.

Napisano

> Z ta woda to niestety prawda. 3 lata mieszkam, w roku 2010 (powodzie) nie było problemu, za to

> teraz-woda do wys cokoliku (ok 10 cm).

Wytnij w podłodze studnię, zatop pompę z auto włącznikiem, rułę do kanalizy i po temacie. ok.gif

Napisano

> Wytnij w podłodze studnię, zatop pompę z auto włącznikiem, rułę do kanalizy i po temacie.

pytanie tylko czy jak będzie tak cały czas pompował, to woda wnikająca do piwnicy czegoś po drodze nie wymyje.

Napisano

gratulacje . to ten szybki i tańszy etap masz za sobą.

a ją też nie mam piwnicy mimo że warunki gruntowe i finansowe pozwalały, jeszcze nie żałuję.

Napisano

> Bo w sumie nazywa się "zrób to sam"

nie chwal się. Za chwile przyjdzie baba z kadr i ci wypomni hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Na dole w oknach nadproża masz z cegły 6? A na górze w ogóle? Dziwne rozwiązanie. Te cegły w nadprożu wiszą w powietrzu?

O ile to możliwe to daj fachowcowi od dachu kratki wentylacyjne w łapkę i niech je teraz tam zainstaluje bo potem będziesz miał problem samemu to zrobić.

Napisano
  • Autor

> Na dole w oknach nadproża masz z cegły 6? A na górze w ogóle? Dziwne rozwiązanie. Te cegły w

> nadprożu wiszą w powietrzu?

nic nie wisi. Na dole są gotowe nadproża porothermu. Po dwa na okno (szerokość 12 cm). Pomiędzy nimi jest zaprawa.

Na górze są "tradycyjne" lane nadproża od zewnątrz zabudowane jakąś cienką cegłą porothermu (8cm ztcp). Nic nie wystaje poza ścianę.

> O ile to możliwe to daj fachowcowi od dachu kratki wentylacyjne w łapkę i niech je teraz tam

> zainstaluje bo potem będziesz miał problem samemu to zrobić.

nie ma potrzeby zlosnik.gif

Napisano

> nic nie wisi. Na dole są gotowe nadproża porothermu. Po dwa na okno (szerokość 12 cm). Pomiędzy

> nimi jest zaprawa.

> Na górze są "tradycyjne" lane nadproża od zewnątrz zabudowane jakąś cienką cegłą porothermu (8cm

> ztcp). Nic nie wystaje poza ścianę.

> nie ma potrzeby

ok, na zdjęciach wygląda jak by nie było nadproży, dlatego pytałem 20.GIF

Napisano

> bo mam gdzieś bryłę, a ważna jest funkcjonalność

trzeba bylo klocek stawiac....

dom_z_czasow_prl_u_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Napisano

bo Jak ktoś ma więcej niż 1,50m wysokości to chciałby też usiąść na kanapie, która stoi pod ścianą a nie poruszać się po środku pokoju bądź w kuckach zlosnik.gif

Napisano

> bo Jak ktoś ma więcej niż 1,50m wysokości to chciałby też usiąść na kanapie, która stoi pod ścianą

> a nie poruszać się po środku pokoju bądź w kuckach

a nie lepsza wygodna parterowka z tardycyjnycm dachem i mini poddasze na graty/ pokój dla gosci niz latanie po schodach w takich koslawych wytworach polskich domroslych architektow?

Napisano
  • Autor

> trzeba bylo klocek stawiac....

Panie, plan zagospodarowania nie pozwala ...

Napisano
  • Autor

> a nie lepsza wygodna parterowka z tardycyjnycm dachem i mini poddasze na graty/ pokój dla gosci niz

> latanie po schodach w takich koslawych wytworach polskich domroslych architektow?

teraz mieszkam w domu parterowym. Masz rację, jest ok. Gdyby mnie było stać na większą działkę i większy koszt budowy, to na pewno mocno bym rozważał parterowy. A tak to wiesz... kompromis jak to w życiu

Napisano
  • Autor

mały update. Mam już okna, bramę garażową i tymczasowe drzwi. W sumie poszło nieźle. Okna wymagały tylko dwóch wizyt ekipy montażowej. Ale to też dzięki mojej ugodowej naturze hehe.gif

Acha, będzie jeszcze trzecia - wymienią klamkę w bramie garażowej, bo żonie kolor nie pasuje zlosnik.gif

Napisano

To ja się też pochwalę smile.gif ATM ekipa robi wylewki u mnie smile.gif

Napisano
  • Autor

> To ja się też pochwalę ATM ekipa robi wylewki u mnie

u mnie to nawet nie wiem co teraz robią. Musiałbym zadzwonić zlosnik.gif

Napisano

> u mnie to nawet nie wiem co teraz robią. Musiałbym zadzwonić

Jak już będą wylewki to tak jakoś czysto się zrobi smile.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Jak już będą wylewki to tak jakoś czysto się zrobi

pozwolę sobie odgrzać swój wątek i znów się pochwalić. zlosnik.gif W sumie to zakończyłem etap inwestycji zwany stanem deweloperskim. Już nawet z elementami wykończenia. Prace zewnętrzne już prawie wszystkie wykonane.

Na razie nie doznałem żadnej "depresji budowlanej". Zobaczymy jak będzie dalej zlosnik.gif

287273274-DSCN4082.jpg

post-56757-14352522127992_thumb.jpg

Napisano

> pozwolę sobie odgrzać swój wątek i znów się pochwalić. W sumie to zakończyłem etap inwestycji

> zwany stanem deweloperskim. Już nawet z elementami wykończenia. Prace zewnętrzne już prawie

> wszystkie wykonane.

> Na razie nie doznałem żadnej "depresji budowlanej". Zobaczymy jak będzie dalej

Noo, teraz tylko będzie ładniej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Noo, teraz tylko będzie ładniej

taa, od wiosny, jak to błoto zacznie trochę zarastać zlosnik.gif

Napisano

> taa, od wiosny, jak to błoto zacznie trochę zarastać

Koze kup, będzie zielsko wygryzać i jeszcze złodzieja przegoni.

Napisano
  • Autor

> Koze kup, będzie zielsko wygryzać i jeszcze złodzieja przegoni.

popatrz, szkoda że wcześniej nie doradziłeś. A ja głupi alarm założyłem hehe.gif

Napisano

> taa, od wiosny, jak to błoto zacznie trochę zarastać

wyrównasz teren, posiejesz trawę i błoto zniknie smile.gif

U mnie przed domem po ulewie jezioro robiło się, a teraz nie nadążam trawy ciąć zlosnik.gif

287273800-domek.jpg

post-11224-1435252213452_thumb.jpg

Napisano

teraz tylko drugie tyle z otoczeniem domu i juz zlosnik.gif