Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów - pytanie!

Featured Replies

Napisano

Czy właczanie jedynki (oczywiście na sprzęgle) przy prędkościach rzędu 20-40 km/h szkodzi w jakiś sposób skrzyni biegów?

Napisano

> Czy właczanie jedynki (oczywiście na sprzęgle) przy prędkościach rzędu 20-40 km/h szkodzi w jakiś sposób skrzyni biegów?

Jeśli jedynka synchronizowana, to ... zależy jakie przełożenia.

Bo są auta, w których przy 40 kmh sychronizator musi rozpędzić wałek zdawczy do 6000obr/min, a są takie w których jest znacznie mniej. Zależy też od techniki jazdy (czy z międzygazem i podwójnym wysprzęglaniem).

Wg mnie 20kmh OK, a 40 to już szkoda sychronizatorów

Napisano

> Czy właczanie jedynki (oczywiście na sprzęgle) przy prędkościach rzędu 20-40 km/h szkodzi w jakiś

> sposób skrzyni biegów?

ja zawsze robię międzygaz i wchodzi jak w masło więc nie szkodzi zlosnik.gif

Napisano

> Czy właczanie jedynki (oczywiście na sprzęgle) przy prędkościach rzędu 20-40 km/h szkodzi w jakiś

> sposób skrzyni biegów?

Przy 40kmh to juz na pewno synchra dostaja w kosc. Rob miedzygaz i nie bedziesz sie musial o nie martwic.

Napisano
  • Autor

> Przy 40kmh to juz na pewno synchra dostaja w kosc. Rob miedzygaz i nie bedziesz sie musial o nie

> martwic.

Problem w tym, że to nie ja... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mojej żonie udaje się czasem włączyć 1 zamiast 3 - ja nie mam tyle siły

Ciepło, cieplej.... shhh.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Ciepło, cieplej....

Hahahah...no tak grinser006.gif

A takie wbicia jedynki to sie dzieja jakos czesto, ze sie zastanawiasz?

Napisano

> sposób skrzyni biegów?

Na wcisnietym sprzegle to nic wielkiego, gorzej to wrzucanie jedynki i puszczanie sprzegla myslac ze to trojka przy prędkościach powyżej 40km/h - sprawdzone dziesiatki razy, nic strasznego się nie dzieje zlosnik.gif

Napisano

> Na wcisnietym sprzegle to nic wielkiego, gorzej to wrzucanie jedynki i puszczanie sprzegla myslac

> ze to trojka przy prędkościach powyżej 40km/h - sprawdzone dziesiatki razy, nic strasznego się

> nie dzieje

No jak już kobitka wbije bieg, to potem puszcza sprzęgło - dopiero wtedy dowiaduje się, że coś jest nie tak - że zamiast 3 ma 1 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na wcisnietym sprzegle to nic wielkiego, gorzej to wrzucanie jedynki i puszczanie sprzegla myslac

> ze to trojka przy prędkościach powyżej 40km/h - sprawdzone dziesiatki razy, nic strasznego się

> nie dzieje

Nie, nie myli się, tylko ma jakąś manię planowania jazdy na xxx do przodu i zamiast dojechac do krzyżówki, wrzucić jedynkę i ognia, to wrzuca bieg już w trakcie jazdy (na sprzęgle oczywiście). grinser006.gif

Napisano

> Nie, nie myli się, tylko ma jakąś manię planowania jazdy na xxx do przodu i zamiast dojechac do

> krzyżówki, wrzucić jedynkę i ognia, to wrzuca bieg już w trakcie jazdy (na sprzęgle

> oczywiście).

Ja jedynkę też czasem wrzucam turlając się do skrzyżowania - ale nie na siłę smile.gif

Napisano

> Nie, nie myli się, tylko ma jakąś manię planowania jazdy na xxx do przodu i zamiast dojechac do

> krzyżówki, wrzucić jedynkę i ognia, to wrzuca bieg już w trakcie jazdy (na sprzęgle

> oczywiście).

Ale to przecież nic zlego, jeśli mówisz ze trzyma wcisniete sprzeglo, rozumiem ze zanim je pusci to trochę wytraca predkosc, tak?

Chociaz swoja droga by mogla wrzucać na dwojke i hamować silnikiem - tez dobra nauka ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jedynkę też czasem wrzucam turlając się do skrzyżowania - ale nie na siłę

Nie chodzi o turlanie. nono.gif

Jak pisałem - taka mania. hehe.gif

Rowerzysta 300metrów z przodu, juz kombinacje, co zrobić, jakieś dziwne ruchy, hamowanie, redukcje - uczy się dziwczyna jeździć dopiero. grinser006.gif

Mówię - dojedź do niego, dopiero zobacz, czy trzeba w ogóle zwalniać, czy można wyprzedzić "z biegu", bo nic nie leci z naprzeciwka. ok.gif

To samo z tą jedynką - ja wiem, ze wpsółczesne auta, to nie maluch z brakiem synchronizacji pierwszego biegu, ale włączanie jedynki powiedzmy 50m przed skrzyżowaniem i toczenie się na sprzęgle, to trochę zły nawyk - wg mnie. niewiem.gif

Przecież pomimo wysprzęglenia, jakieś wałki od jedynki chyba tam pracują - czy się mylę? niewiem.gif

Napisano

> włączanie jedynki powiedzmy 50m przed skrzyżowaniem i toczenie się na

> sprzęgle, to trochę zły nawyk - wg mnie.

Wg mnie też. I później jeszcze stoi z wciśniętym sprzęgłem i wbitym biegiem? icon_eek.gif

Ciekawi mnie, co za wybitna jednostka uczyła ją jazdy i takich sztuczek? Chyba właściciel zakładu zajmującego się skrzyniami po godzinach jest instruktorem... grinser006.gif

> Przecież pomimo wysprzęglenia, jakieś wałki od jedynki chyba tam pracują - czy się mylę?

Coś musi się kręcić, napędzane od kół. Po to są synchronizatory, by wyrównać prędkości obrotowe, ale bez przesady - wszystko ma swoje granice.