Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 2.4 w A6 C5

Featured Replies

Napisano

konkretnie:

2393 cm3; (Moc 165 KM / 121 kW)

coś podpowiecie o tym silniku?

w kombinacji z quattro i automatem

co to za skrzynia dokładnie?

jakieś problemy znane?

Napisano

> konkretnie:

> 2393 cm3; (Moc 165 KM / 121 kW)

> coś podpowiecie o tym silniku?

> w kombinacji z quattro i automatem

> co to za skrzynia dokładnie?

> jakieś problemy znane?

Silnik to bliźniak trzydziestozaworowej V6 2.8. Lubi cieknąć, bo i ma skąd (zwłaszcza góra silnika), ale jest to do ogarnięcia. Pod deklami po dwa wałki rozrządu spięte niesławnymi napinaczami, które w przypadku wymiany kosztują grubo ponad 1000 za jeden. Są tańsze chińskie zamienniki, które właśnie testuję grinser006.gif Mało kiedy nie pije oleju, a jak pije, to rozbieżności są duże - od 1l na 10000 do 1l na 1000km zlosnik.gif Apetyt na paliwo waha się od 8-10 przy bardzo delikatnej trasie, 10-12 przy normalnej jeździe. W mieście 15-18. Piszę o benzynie i budzie A6. Poza tym jeśli nikt nie rzeźbił i osprzęt właściwie podłączony (podciśnienia, skracanie dolotu itp.), to nawet to jakoś jeździ.

Dosyć dobrze znosi LPG, ale nie lubi usterek tejże instalacji (rozjazdy banków, korekty, trudności z odpalaniem itp.).

Co do skrzyni się nie wypowiem - mam manuala.

Co do quattro - jak już pewnie wiesz to generalnie bezobsługowy, ale jak zawsze dużo zależy od poprzedniego właściciela. Z silnikiem 2.4 na pewno nie poszalejesz, ale trakcja będzie z pewnością lepsza niż w ośce.

Napisano

> konkretnie:

Ujeżdżałem niedawno takie auto, o ile wcześniej wydawało mi się, że to auto to "odrobina luksusu", tak mi przeszło. Miejsca w środku ok, wizualnie sedan (ja akurat kombi jeździłem) bardzo ładny i koniec plusów dla mnie. Auto kosztuje za dużo w stosunku do tego co oferuje, rozczarowałem się wyciszeniem i silnikiem, 110km paskiem ftedeiku B5 jeździ się chyba sprawniej niż C5 z tym silnikiem. Dla mnie towar przereklamowany pomimo, że "marka" dobra.

Napisano

> konkretnie:

> jakieś problemy znane?

Silnik ok, wyleczony z problemów innych V6.

Skrzynia nie wiem, ale jeśli ta na paskach, to jest bardzo komfortowa, ale droga przy ewentualnych naprawach.

Napisano

> konkretnie:

> jakieś problemy znane?

Kolega miał takie Audi A6C5 w ośce, z automatem. Jeździłem nim, serwisowałem je. Jedzie słabo, w porównaniu do innych aut ok. 160 KM (np teraz ten kolega jeździ S40 2.4 170KM i zbiera się to nieporównywalnie lepiej). Słabe wyciszenie auta, a co do silnika, to problemy z wyciekami oleju.

Napisano

Właśnie sprzedałem a6 z tym silnikiem.

Duże spalanie w mieście 14-15 l w manualu.

Idzie spoko od samego dołu, daje radę. Wrażenia z płynnosci przyspieszania dużo fajniejsze niż w moim drugim doładowanym aucie, które ma cios ale od 3 tyś.