Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co takie prowadnice zacisku hamulcowego?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie dotyczące prowadnic przedniego zacisku hamulcowego, tych metalowych trzpieni. Auto akurat to Megane II ale zacisk ten występuje w wielu innych autach, np. Stilo, Doblo itd.

287278378-prowadniceMeganka.jpeg

1. jedna z prowadnic ma wyżłobienie w którym siedzi taka karbowana (po długosci) gumka o długości ok 15 mm. Przy wymianie klocków zauważyłem, że ta gumka nie siedzi jak należy w wyżłobieniu w trzpieniu i przy próbie wsunięcia całości w otwór w jarzmie - gumka podwija się i prowadnica nie daje się wcisnać. Po co w ogóle ta gumka jest i czemu prowadnica nie mogłaby być całkowicie gładka, metalowa. Zacisk BOSCHa. W związku z moim problemem wsadziłem samą prowadnicę (tą z wyżłobieniem) bez gumki. Czy można na tym jeździć czy będzie jakiś problem?

2. Prowadnice są dwie, jedna z w/w gumką w wyżłobieniu a druga cała metalowa z niedużym spłaszczeniem. Czy ma znaczenie która prowadnica ma iść w który otwór w jarzmie (górny, dolny)?

post-31088-14352522147391_thumb.jpeg

Napisano

> W związku z moim problemem wsadziłem samą

> prowadnicę (tą z wyżłobieniem) bez gumki. Czy można na tym jeździć czy będzie jakiś problem?

Każdy taki wątek utwierdza mnie w przekonaniu, że zakup nowego samochodu w salonie to jedyne rozsądne rozwiązanie w przypadku chęci zmiany auta.

jeśli dwie metalowe części ocierają o siebie w układzie pełnym wibracji a do tego są narażone na działanie wody i zanieczyszczeń to może stanowić jakiś problem ? .. oczywiście że stanowi.

Napisano

> Każdy taki wątek utwierdza mnie w przekonaniu, że zakup nowego samochodu w salonie to jedyne

> rozsądne rozwiązanie w przypadku chęci zmiany auta.

> jeśli dwie metalowe części ocierają o siebie w układzie pełnym wibracji a do tego są narażone na

> działanie wody i zanieczyszczeń to może stanowić jakiś problem ? .. oczywiście że stanowi.

A wytłumaczysz mi czemu zaciski innych producentów nie mają takich "rozwiązywaczy problemów"? Akurat w sobotę rozbierałem hamulce i u mnie prowadnice są jednakowe - spokojnie można je zamienić...

Napisano

> A wytłumaczysz mi czemu zaciski innych producentów nie mają takich "rozwiązywaczy problemów"?

> Akurat w sobotę rozbierałem hamulce i u mnie prowadnice są jednakowe - spokojnie można je

> zamienić...

jeżeli przód z tyłem to możesz swobodnie podjechać do serwisu bo popełnili kuriozalny błąd podczas montażu samochodu

Napisano

> jeżeli przód z tyłem to możesz swobodnie podjechać do serwisu bo popełnili kuriozalny błąd podczas

> montażu samochodu

Bez przesady. zlosnik.gif Górę z dołem. zlosnik.gif

Ale pytam nie bez przyczyny. Szukam odpowiedzi na pytanie, czemu kolejny raz prowadnica się zatarła. Znowu dolna. no.gif

A autor wątku właśnie wrzucił mi kolejny kamyczek do ogródka.

Napisano

> Bez przesady. Górę z dołem.

> Ale pytam nie bez przyczyny. Szukam odpowiedzi na pytanie, czemu kolejny raz prowadnica się

> zatarła. Znowu dolna.

> A autor wątku właśnie wrzucił mi kolejny kamyczek do ogródka.

beznadziejna gumka, beznadziejna prowadnica, beznadziejny smar

wybierz jedno z tej trójki, możliwe jest jeszcze, że masz wyrobiony otwór na tą prowadnicę, to bez wymiany zacisku się nie obejdzie

Napisano
  • Autor

> Każdy taki wątek utwierdza mnie w przekonaniu, że zakup nowego samochodu w salonie to jedyne

> rozsądne rozwiązanie w przypadku chęci zmiany auta.

> jeśli dwie metalowe części ocierają o siebie w układzie pełnym wibracji a do tego są narażone na

> działanie wody i zanieczyszczeń to może stanowić jakiś problem ? .. oczywiście że stanowi.

chyba nie zrozumiałeś. nie chodzi mi o osłonkę harmonijkową tylko o tą gumke na zdjęciu, która jest po lewej stronie, poniżej saszetki ze smarem. Tą, która wchodzi w wyżłobienie na prowadnicy. Osłonka harmonijkowa jest w porządku, więc o jakim narażeniu na brud i wodę piszesz?

Napisano

Śmiem twierdzić, że połowa właścicieli stilo, zarejestrowanych na AK (łącznie ze mną) wywaliła tę gumkę w ramach walki z przegrzewającymi się tarczami tylnymi, co powodowane było przez nieodbijające klocki, co powodowane było zasmolonymi prowadnicami i tą cholerną spuchniętą gumką...

Co się stanie z zaciskiem ... obserwujemy... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> chyba nie zrozumiałeś. nie chodzi mi o osłonkę harmonijkową tylko o tą gumke na zdjęciu, która jest

> po lewej stronie, poniżej saszetki ze smarem. Tą, która wchodzi w wyżłobienie na prowadnicy.

> Osłonka harmonijkowa jest w porządku, więc o jakim narażeniu na brud i wodę piszesz?

Zrozumiałem, że chodzi o tą główną osłonkę, co jednak nie zmienia faktu, że ktoś to tam zaprojektował i wsadził a ewentualne pytania należałoby raczej zadawać działowi Boscha a nie wyciągać i sprawdzać co się stanie. Moim zdaniem.

Pomysły czemu to może służyć:

likwidacja drgań

zapobieganie cofaniu klocka

zapobieganie rdzewieniu tarcz

w serwisie powinno wiedzieć, (niekoniecznie polskim).

Napisano

> A wytłumaczysz mi czemu zaciski innych producentów nie mają takich "rozwiązywaczy problemów"?

> Akurat w sobotę rozbierałem hamulce i u mnie prowadnice są jednakowe - spokojnie można je

> zamienić...

w subaru na dole sa gumki u gory nie ma

Napisano
  • Autor

> Zrozumiałem, że chodzi o tą główną osłonkę, co jednak nie zmienia faktu, że ktoś to tam

> zaprojektował i wsadził a ewentualne pytania należałoby raczej zadawać działowi Boscha a nie

> wyciągać i sprawdzać co się stanie. Moim zdaniem.

to po co zabierasz głos w temacie jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie?

Napisano

Ludzie z Boscha to mają jakiś dziwny talent do projektowania zacisków w taki sposób, że podczas naprawy można elementy zamontować w różny sposób a tylko jeden z nich jest zazwyczaj właściwy confused.gif

Napisano

> to po co zabierasz głos w temacie jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie?

Pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniem na pytanie, dlaczego zabierasz się za poprawianie układu hamulcowego jeśli nie wiesz co robisz ?

Napisano

> beznadziejna gumka, beznadziejna prowadnica, beznadziejny smar

> wybierz jedno z tej trójki, możliwe jest jeszcze, że masz wyrobiony otwór na tą prowadnicę, to bez

> wymiany zacisku się nie obejdzie

z własnych doświadczeń, raz "przytarta"prowadnica , wyczyszona do gołego metalu, problem z zacieraniem wracał po jakimś czasie, wymiana na nowe gumki czy cudowanie ze smarami bez większego znaczenia. Dopiero wymiana prowadnicy na nową i kłopot znikł wink.gifwaytogo.gif

Napisano

W układzie hamulcowym Bosch zastosowano taką gumkę w celu redukcji drgań zacisku. Ta prowadnica z gumką ma chodzić z lekkim oporem. Bez gumki jest trochę większy luz i zacisk może wibrować, dzwonić, z czasem wyrabiać większe dziury w jarzmie. Gdyby w obu prowadnicach zrobili większe pasowanie bez gumki, to byłoby ryzyku zapiekania się prowadnic.

W zaciskach tego typu stosuje się inny smar do prowadnicy pełno metalowej i inny smar do tej z gumką. Metalową smarujemy smarem do prowadnic, albo zwykłym miedziowym, a te z gumką smarujemy tylko smarem sylikonowym, stosowanym do tłoczków. Nic się wtedy nie podwija i nie zapieka.

Napisano
  • Autor

1. pełną prowadnicę metalową posmarowałem też smarem ATE do tłoczków

2. czy wiesz gdzie ta z gumka ma iść czy do dolnej dziury w jarzmie czy do górnej?

Napisano

W Toyocie szła do dolnej... Trzeba to dobrze nasmarować. Za dużo smaru - będzie poduszka powietrzna, za mało - może nawet stukać...

Smar miedziany to taki średni pomysł, zwykle baza mineralna rozpuszcza uszczelki, smar twardnieje, poza tym on ma tendencję do rysowania powierzchni.

Napisano

> 1. pełną prowadnicę metalową posmarowałem też smarem ATE do tłoczków

> 2. czy wiesz gdzie ta z gumka ma iść czy do dolnej dziury w jarzmie czy do górnej?

Ta z gumką powinna być w dolnej. Smar do tłoczków nie zaszkodzi tej metalowej. W przypadku prowadnicy z gumką, trzeba na sucho wcisnąć nową gumkę na prowadnicę, później posmarować gumkę na zewnątrz smarem sylikonowym i włożysz w jarzmo. Pozostałość prowadnicy też wysmarować, ale nie za grubo, jak kolega wyżej napisał, bo będzie poduszka powietrzna.

Napisano

> W układzie hamulcowym Bosch zastosowano taką gumkę w celu redukcji drgań zacisku. Ta prowadnica z

> gumką ma chodzić z lekkim oporem. Bez gumki jest trochę większy luz i zacisk może wibrować,

> dzwonić, z czasem wyrabiać większe dziury w jarzmie. Gdyby w obu prowadnicach zrobili większe

> pasowanie bez gumki, to byłoby ryzyku zapiekania się prowadnic.

> W zaciskach tego typu stosuje się inny smar do prowadnicy pełno metalowej i inny smar do tej z

> gumką. Metalową smarujemy smarem do prowadnic, albo zwykłym miedziowym, a te z gumką smarujemy

> tylko smarem sylikonowym, stosowanym do tłoczków. Nic się wtedy nie podwija i nie zapieka.

I dodajmy że należy tę gumkę wymienić gdy "stara" stwarza problem podczas ponownego montażu lub użytkowania (ciężko pracujący zacisk) koszt zestawu naprawczego z zamienników to koszt około 10 zł na stronę a różnica po zmianie kolosalna ok.gif

Napisano
  • Autor

> I dodajmy że należy tę gumkę wymienić gdy "stara" stwarza problem podczas ponownego montażu lub

> użytkowania (ciężko pracujący zacisk) koszt zestawu naprawczego z zamienników to koszt około

> 10 zł na stronę a różnica po zmianie kolosalna

koszt zestawu naprawczego (uszczelki do tłoczka, osłonki harmonijkowe + gumka na prowadnice) ok 30 PLN, zestaw z prowadnicami (ten ze zdjęcia w pierwszym poście) ok 60 PLN

Napisano

> koszt zestawu naprawczego (uszczelki do tłoczka, osłonki harmonijkowe + gumka na prowadnice) ok 30

> PLN, zestaw z prowadnicami (ten ze zdjęcia w pierwszym poście) ok 60 PLN

Kupowałem do Meśka żonki 2 zestawy firmy Frein bo ta gumka nie występowała jako osobny detal. Ponieważ w dedykowanym zestawie owa gumka miała ciut inną konstrukcję poszukałem w katalogu innego zestawu do innego auta gdzie ta gumka była identyczna z tą którą ja miałem (reszta gumek i tak była mi niepotrzebna) i za jeden zestaw zapłaciłem 10zł.

Zestawy z prowadnicami faktycznie wychodziły po cirka 60zł