Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz się jeszcze opłaca? wyliczenia z ostatnich 10000km

Featured Replies

Napisano

Podsumowałem własnie koszty ostatnich 10kkm na gazie (dokładnie 10023 km)

Spaliłem na tym dystansie 918 litrów gazu średnie spalanie wyszło 9,16 l/100 km.

Poza tym na rozruch zużyłem 54 litr benzyny.

A teraz koszty wg cen z soboty - wtedy stukeło 10000kkm i wtedy tankowałem pod korek jedno i drugie (na statoilu zresztą)

918 litrów gazu po 2,16 daje 1982,88

54 litry benzyny po 3,67 daje 198,18

Czyli razem 2181,06

Do tego koszty inne - przegląd gazowy 40 zł i 2xczęstsza wymaiana swiec 80 zł

Czyli wszysto razem 2301 zł

Nie doliczam kosztów przegądów technicznych do dowodu rejestracyjnego choż pewnie ze 100 należałoby dodać.

A teraz symulacja jazdy benzynowej Przez założeniem gazu na takim samym dystansie w bardzo podobnej porze roku (początek i koniec dystansu miesiąc pózniej) spaliłem średni 6,92 litra benzyny na 100 km czyli wg cen z soboty koszt przejazdu 10000km wyniosiłby 2539 zł

Jak łatwo policzyć na 10000 km zaoszczędziłem 238 zł - kwota tak naprawde nie warta zachodu.

Co prawda instalacja juz mi sie zwróciła - rok temu proporcje cen były inne więc hipotetyczne oszczędności były wyraźnie wyższe.

Tak że wg dzisiejszych cen zakładanie instalacji do samochodu który pali niezbyt dużo to bezsens.

Inna sprawa jeżeli trzeba wlewac np 12 l benzyny na 100km. Ja wyliczyłem dla swojego autka

Delco

Napisano

Można jeszcze do kosztów doliczyć np. sondę L, tłumiki, wymianę oleju co 10 kkm a nie co 15 kkm, regenerajca/wymiana parownika po ok 80-90 kkm, ewentualnie wymiana wtryskiwacza(y) - co mnie niestety spotkało, zdarzyć się może strzał, który zabije przepływomierz (a jego cena zaczyna się od kilkuset złotych) itp.......

IMO LPG jest dobry przy dużych przelotach ale i tak nie przebije ekonomicznego dieselka........

Napisano
  • Autor

> Można jeszcze do kosztów doliczyć np. sondę L, tłumiki, wymianę oleju

> co 10 kkm a nie co 15 kkm, regenerajca/wymiana parownika po ok

> 80-90 kkm, ewentualnie wymiana wtryskiwacza(y) -

Nawet należałoby doliczyć to wszysto.

Zakładając że w ciągu 100000 km wydasz na te rzeczy np 2300 extra to bilans wychodzi na zero CBDO

> IMO LPG jest dobry przy dużych przelotach

Czy ja wiem przy duzych przelotach? - skoro bilans przy 100kkm wychodzi na zero to przy 200kkm i 300kkm też wyjdzie na zero.

IMO przy samochodach które pala tyle co moja meganka absolutnie nie warto. (zastrzegam sie że przy aktualnych proporcjach cenowych)

Delco

Napisano

> Czy ja wiem przy duzych przelotach? - skoro bilans przy 100kkm

> wychodzi na zero to przy 200kkm i 300kkm też wyjdzie na zero.

No zgoda. Ale bezsensem jest instalowanie LPG w przypadku "niedzielnych" kierowców ale i oni co by troszkę zaoszczędzić montują instalacje......

> IMO przy samochodach które pala tyle co moja meganka absolutnie nie

> warto. (zastrzegam sie że przy aktualnych proporcjach cenowych)

W przypadku mojego z pewnością było warto 12 l LPG to nie 12 l Pb biglaugh.gif

> Delco

Napisano

> Nawet należałoby doliczyć to wszysto.

Nie za bardzo rozumiem, jak instalka jest OK to nic poza dodatkowym przegladem za 50zł mnie nie kosztuje. (no może poza wożeniem zbędnego bagażu, jakim jest instalka)

Od 120kkm astra jest zgazowana i nie było potrzeby żadnych dodatkowych i częstszych wymian, można gdybać ile wytrzymał by tłumik jak by nie było lpg (wytrzymał 5lat) ile sonda (podobnie) itd.

Dla mnie niestety jazda na lpg parwie zrównała się z kosztem jazdy na noPB - różnica to chyba max 5zł na 100km, czyli rocznie zaoszczędze max 500zł - dużo i nie dużo.

Trzeba pamiętać, że jest teraz niekorzystna realacja cenowa, któram może się zmienić (podobnie było rok temu), a przypomnijcie sobie co było pod koniec czerwca.

Pozdr

Napisano

Czyli 238 zł prawie na rok...słabo...ja robię 15kkm czyli będzie trochę więcej ale i tak słabo... crazy.gif...do nowego małopalącego się nie opłaca...jak więcej pali to w miarę...

Napisano

u mnie wychodzi ze sie oplaca bo jak dla mnie prawie 1000zł rocznie to jest sporo tym bardziej ze jestem studentem:)benzyny w miescie spala spokojnie 9 litrow w porze jesien zima, a gazu 11l (oszczedność tysiaca wychodzi przy przebiegu rocznym 10tkm

Napisano

> u mnie wychodzi ze sie oplaca bo jak dla mnie prawie 1000zł rocznie

> to jest sporo tym bardziej ze jestem studentem:)benzyny w

> miescie spala spokojnie 9 litrow w porze jesien zima, a gazu 11l

> (oszczedność tysiaca wychodzi przy przebiegu rocznym 10tkm

u mnie prawie identycznie ze spalaniem śr.:

9.0l/100km - PB

11.5l/100km - LPG i 25-30kkm/rok.

Instalka zarobi na utrzymanie i jeszcze zostanie ze 2000PLN.

Fakt ,ze przy aktualnych cenach PB/LPG róznica na 100km wynosi juz tylko 6,7PLN.

Opłaca się mniej niż kiedyś ale jeszcze sie opłaca.A napewno jeśli juz instalacja się zwróciła.

Napisano

spalnie PB siega 12L/100km a LPG 15L/100KM

LPG po 2.09 wychodzi= 31,2PLN

PB po 3,63 = 43,5PLN

swiece, filtry, olej, doslownie wszystko wymieniam tak jakbym jedzil na samym PB

na 3miesiac tankuje PB na ~100PLN

podsumowujac po roku (20 000km) z dodatkowymi kosztami przegladu(100PLN)i i ewentualnej regulacji gazu (50PLN)

wychodzi: LPG - 6780PLN, PB - 8700PLN

osczednosc 1910PLN

Napisano

Witam

Mi różnica wyszła 610 zł (9,5 Pb i 13 gazu - jazda prawie tylko po mieście). Palę na gazie cały czas i tylko od czasu do czasu przegonię na paliwie. Wychodzi około 100 zł PB

Biorąc po uwagę przebiegi rzędu 25 tyś km, daje 1525 zł.

Innych kosztów nie biorę pod uwagę - filtr wymieniam co 20 tyś, oleje normalnie co 12-15 tyś, regulacji nie robiłem od 45 tyś, świece standartowo około 40-50 tyś.

Czyli całkiem nieźle biorąc pod uwagę taką małą różnicę w cenie zakupu gazu i Pb.

Pozdrawiam

Napisano

> Można jeszcze do kosztów doliczyć np. sondę L, tłumiki, wymianę oleju

> co 10 kkm a nie co 15 kkm, regenerajca/wymiana parownika po ok

> 80-90 kkm, ewentualnie wymiana wtryskiwacza(y) - co mnie

> niestety spotkało, zdarzyć się może strzał, który zabije

> przepływomierz (a jego cena zaczyna się od kilkuset złotych)

> itp.......

> IMO LPG jest dobry przy dużych przelotach ale i tak nie przebije

> ekonomicznego dieselka........

No tak licząc to mozna doliczyć jeszcze pęknięty zbiornik paliwa PB

Napisano

> No tak licząc to mozna doliczyć jeszcze pęknięty zbiornik paliwa PB

Troszkę OT chyba piszesz.....

Chyba, że wykażesz destrukcyjny wpływ LPG na zbiornik paliwa (jego pękanie).

Napisano

> Troszkę OT chyba piszesz.....

> Chyba, że wykażesz destrukcyjny wpływ LPG na zbiornik paliwa (jego

> pękanie).

Tak czy inaczej to :

- sondę L

- tłumiki

- ewentualnie wymiana wtryskiwacza(y)

- przepływomierz

cieżko zaliczyć do kosztów eksploatacyjnych instalacji LPG.

Napisano

> Tak czy inaczej to :

> - sondę L

> - tłumiki

> - ewentualnie wymiana wtryskiwacza(y)

> - przepływomierz

> cieżko zaliczyć do kosztów eksploatacyjnych instalacji LPG.

Yasne.

LPG wręcz wydłuża zywotność/pozytywnie wpływa na ww.

Napisano

> Yasne.

> LPG wręcz wydłuża zywotność/pozytywnie wpływa na ww.

Jeśli tak uważasz to popadasz w skrajność.

Jak Ci się jeszcze coś przypomni to dopisz do listy.

Napisano

> Jeśli tak uważasz to popadasz w skrajność.

> Jak Ci się jeszcze coś przypomni to dopisz do listy.

Tak na zakończenie (z mojej strony) - nie popadam w skrajność - tylko wymieniam fakty.

Skrajnością (może dość specyficznym żartem) jest pisanie o pękaniu zbiornika Pb.

EOT

Napisano

Ja tam dokładnie mogę powiedzieć, bo od początku wszytsko prowadzę w excelu.

Po 35 tys. km (1,5 roku) na gazie oszczędziłem 3241,04

zł uwzględniając aktualne ceny gazu i benzyny w poszczególnych okresach. W najlepszych okresach zarabiałem 14zł na 100km a w najgorszych 4,5zł/100km.

Po odjęciu ceny instalki 2100zł, przegląd gazowy 30zł, techniczny dodatkowy 60zł, poszło więcej płynu chłodzącego (wymiana, bo gazownik dolał borygo do G12) 80zł, tłumik 170zł (u kolegi jeszcze się trzyma, ale ma na benzynie taki sam przebieg) to wychodzi 801zł do przodu. :-)

Ostatnio wychodzi mi, że oszczędność za 100km to 7zł więc po 10 tys. km (2 lata na gazie) zaoszczędzę co najwyżej 700zł, czyli w sumie 1500zł. W sumie to nie jest aż tak dużo.

No ale to jest inwestycja, tak jak wszytsko jest obarczone rysykiem, jakbym te 2100zł za instalkę wpłacił na konto to miałbym z tego 168zł z odsetek.

grinser006.gif

Napisano

> Podsumowałem własnie koszty ostatnich 10kkm na gazie (dokładnie 10023

> km)

> Spaliłem na tym dystansie 918 litrów gazu średnie spalanie wyszło

> 9,16 l/100 km.

> Poza tym na rozruch zużyłem 54 litr benzyny.

> A teraz koszty wg cen z soboty - wtedy stukeło 10000kkm i wtedy

> tankowałem pod korek jedno i drugie (na statoilu zresztą)

> 918 litrów gazu po 2,16 daje 1982,88

> 54 litry benzyny po 3,67 daje 198,18

> Czyli razem 2181,06

> Do tego koszty inne - przegląd gazowy 40 zł i 2xczęstsza wymaiana

> swiec 80 zł

> Czyli wszysto razem 2301 zł

> Nie doliczam kosztów przegądów technicznych do dowodu rejestracyjnego

> choż pewnie ze 100 należałoby dodać.

> A teraz symulacja jazdy benzynowej Przez założeniem gazu na takim

> samym dystansie w bardzo podobnej porze roku (początek i koniec

> dystansu miesiąc pózniej) spaliłem średni 6,92 litra benzyny na

> 100 km czyli wg cen z soboty koszt przejazdu 10000km wyniosiłby

> 2539 zł

> Jak łatwo policzyć na 10000 km zaoszczędziłem 238 zł - kwota tak

> naprawde nie warta zachodu.

Też dochodzę do wniosku, że zabawa w LPG się już nie opłaca.

Miesięcznie oszczędzam jakieś 100 zł, a np. w zeszłym mięsiącu zaczęło mi cieknąć kolanko raduktora - koszt z wymianą - 50 zł.

Od prawie dwóch tygodni jeżdzę na benzynie. Benzyna we Wrocławiu jest po 3,44 (Neste) a LPG po 2,09 (prywaciarz - Gazela) spineyes.gif

Jak do wiosny się takie ceny utrzymaja to demontuje instalacje. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Podsumowałem własnie koszty ostatnich 10kkm na gazie

moje wnioski sa niestety podobne (choc nie robilem wyliczen zeby sie nie denerwowac). Na cale szczescie instalka tez mi sie juz zwrocila (i zyskalem na niej juz dosc sporo) wiec moglbym sobie pozwolic nawet na "fanaberie" wyrzucenia jej. Za to nie moge pojac ludzi ktorzy TERAZ zastanawiaja sie nad celowoscia zalozenia instalki LPG w szczegolnosci w przypadku kiedy kulaja sie autem np. 10kkm rocznie.

Napisano

Kolega ma całkowitą rację.

Jeżeli nasz rząd/sejm nie wymyśli czegoś, aby zachęcić ludzi do jazdy na LPG, np: obniżenie akcyzy czy odliczenie kosztu montażu instalacji LPG od podstawy/podatku, to niestety, ale większość zakładów montujących LPG, a w szczególności te typu "krzak", padnia jak przysłowiowe muchy.

Napisano
  • Autor

> Nie za bardzo rozumiem, jak instalka jest OK to nic poza dodatkowym

> przegladem za 50zł mnie nie kosztuje. (no może poza wożeniem

> zbędnego bagażu, jakim jest instalka)

A zmiana filtra i przegląd gazowy?

A zmiana swiec?

A parownik nie zdycha po ok 100kkm?

> Dla mnie niestety jazda na lpg parwie zrównała się z kosztem jazdy na

> noPB - różnica to chyba max 5zł na 100km, czyli rocznie

> zaoszczędze max 500zł -

Czyli robisz 5000km rocznie? to ja bym napewno nie gazował samochodu przy takich przebiegach

> Trzeba pamiętać, że jest teraz niekorzystna realacja cenowa,

Toż własnie o tym pisałem ze przy aktualnych proporcjach, i pisałem jeszcze ze rok temu było inaczej.

Delco

Napisano
  • Autor

> Czyli 238 zł prawie na rok...

A gdzie ja napisąłem że na rok? Napisałem że na 10000km

Delco

Napisano
  • Autor

> normalnie co 12-15 tyś, regulacji nie robiłem od 45 tyś, świece

> standartowo około 40-50 tyś.

W innych samochodach tez zmieniałem swiece normalnie. ale meganka po 15 kkm odmawia palenia rano na "zagazowanych" swiecach

Napisano

> A zmiana filtra i przegląd gazowy?

jeszcze nie robiłem, tzn filterek mam od 30kkm, a przegląd gazowy - to znaczy co?

Regulację robie sobie sam, syf z reduktora spuszczam sam i filterek za pare zł mam zamiar też wymienić sam. Czyli licząc na instalkę nie wydałem przez 2 lata ani zł. Zrobiłem jedynie tester za 20zł i tyle, no i w tym roku ten filterek za kilka zl.

> A zmiana swiec?

Przecież świece i tak trzeba wymienić, 2kpl wytrzymały juz na lpg po 60kkm, więc nie widze powodu do wcześniejszych zmian, acha kable WN mam też orginałki (165kkm)

> A parownik nie zdycha po ok 100kkm?

No zdycha, koszt nowego 400zł - czyli 40gr na 100km - warto liczyć?

> Czyli robisz 5000km rocznie? to ja bym napewno nie gazował samochodu

> przy takich przebiegach

Nie, w tym roku zrobie 15kkm, ale napisałem 500zł dla uproszczenia, dokładnie nie wiem ile zaoszczędze na lpg ale to 500zł to na 100% zostaje w kieszeni. Pewnie jakbym dokładnie policzył to ten rok dał oszczędności na poziomie min 1kzł. Same wakacje gdzie zrobiłem 3.5kkm dały jakieś 400zł. (gaz 16zł/100km, noPB 28zł/100km).

> Toż własnie o tym pisałem ze przy aktualnych proporcjach, i pisałem

> jeszcze ze rok temu było inaczej.

Dlatego nie można liczyć opłacalności instalki w najgorszym okresie - sam pierwszą zime na lpg byłem w szoku i złościłem się, że dałem 1kzł za "remont" instalki, ale teraz wiem - tak jest co roku i co roku są takie dysputy na kąciku.

Zobaczymy co będzie dalej, ale IMO relacja cenowa zmieni się na korzyść lpg i znowu będzie widać różnice.

Nie zmienia to faktu, że zakładanie instalki to loteria, a przy przebiegu tych 10kkm, chyba nie warto, zwłaszcza jak się samamu i nią nie troszczy.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> jeszcze nie robiłem, tzn filterek mam od 30kkm, a przegląd gazowy -

> to znaczy co?

Instalacje mam na gwarancji i firma wymaga przegladów co 10kkm po 40 zł więc to własnie to

> Przecież świece i tak trzeba wymienić,

tak ale co 60kkm bez gazu a na gazie zdychaja mi co 15 kkm

> No zdycha, koszt nowego 400zł - czyli 40gr na 100km - warto liczyć?

Jeżeli przy aktualnych cenach oszczędnoiści przy przebiegu 100kkm wynoszą 2300 to te 400 zł stanowi niecałe 20% jak liczyć wszystko to wszystko

> Nie, w tym roku zrobie 15kkm, ale napisałem 500zł dla uproszczenia,

jakieś dziwne masz uproszczenia bo jeżeli oszczędzasz 5 zł na 100 km to przy przebiegu 15 kkm wychodzi 750 zł dokładnie pośrodku pomiędzy 500 zł a 1000zł

> Dlatego nie można liczyć opłacalności instalki w najgorszym okresie -

Ale ja takie wyliczenia przeprowadzam po każdych 10000km to kiedy mam to liczyć ?? np w 3 miesiące po zakończeniu?

Przeca napisałem ze przy aktualnych proporcja cenowych.

> co roku są takie dysputy na kąciku.

Wiem gazuje samochody od 1992 roku a na kaciku też juz chwile jestem zlosnik.gif

> Zobaczymy co będzie dalej, ale IMO relacja cenowa zmieni się na

> korzyść lpg i znowu będzie widać różnice.

Mam nadzieje że jak sie zmieni proporcja oznaczać to będzie gaz stanieje a nie że zdrożeje benzyna

> przebiegu tych 10kkm, chyba nie warto,

A gdzie ja napisałem że robię 10kkm rocznie?

Jakbym tyle robił na gaz bym nawet nie spogladał

Delco

Napisano

Spala ci o 32 procent więcej gazu niż benzyny !!yikes.gif Stąd niewielka oszczędność. U mnie to jest tylko 15 procent ok.gif

Napisano

> Spala ci o 32 procent więcej gazu niż benzyny !! Stąd niewielka

> oszczędność. U mnie to jest tylko 15 procent

No to jeździsz na ubogiej mieszance brawo.gif

Napisano

> A gdzie ja napisąłem że na rok? Napisałem że na 10000km

> Delco

To ja napisałem, że na rok...choć sam robię jakieś 18kkm rocznie... grinser006.gif

Napisano

> Instalacje mam na gwarancji i firma wymaga przegladów co 10kkm po 40

> zł więc to własnie to

OK

To tak jak z nowym autkiem, musisz zrobić przegląd u dilera za 2, 3x tyle co koszty zrobienia samemu w garażu.

> tak ale co 60kkm bez gazu a na gazie zdychaja mi co 15 kkm

Nie wiem jak to jest, ale moje wytrzymują tyle co na noPB.

> Jeżeli przy aktualnych cenach oszczędnoiści przy przebiegu 100kkm

> wynoszą 2300 to te 400 zł stanowi niecałe 20% jak liczyć

> wszystko to wszystko

Zgadzam się, pownno się doliczyć jeszcze zbiornik, bo co ok 10 lat będzie trzeba coś z nim zrobić, czyli dojdzie pare zł.

> jakieś dziwne masz uproszczenia bo jeżeli oszczędzasz 5 zł na 100 km

> to przy przebiegu 15 kkm wychodzi 750 zł dokładnie pośrodku

> pomiędzy 500 zł a 1000zł

pisałem że uproszczenie, 5zł/100km mam dzisiaj na paliwku, bez uwzględniania reduktorów, filtrów, butli itd, niech te 250zł będzie na te dodatki OK?

> Ale ja takie wyliczenia przeprowadzam po każdych 10000km to kiedy mam

> to liczyć ?? np w 3 miesiące po zakończeniu?

Nie, liczysz jak chcesz,

IMO wiarygodne i rzeczywiste koszty oddało by spisywanie każdego tankowania i km zrobionych na nim, z uwzględnieniem wszystkich dodatkowych kosztów, oprócz tego notowanie cen noPB i przeliczanie ile wydali byśmy nie mając lpg.

Chodzi o robienie kalkulacji na bierząco.

A nie tak jak liczymy teraz tzn 15kkm (25zł/100km) na lpg to 3750zł a na noPB 4160zł - czyli po dzisiejszych cenach nawet 500zł na 15kkm nie będzie taniej.

> Wiem gazuje samochody od 1992 roku a na kaciku też juz chwile jestem

> Mam nadzieje że jak sie zmieni proporcja oznaczać to będzie gaz

> stanieje a nie że zdrożeje benzyna

Niestety takim optymistą nie jestem, oczywiście też bym wolał żeby noPB się utrzymała, a gazik potaniał do 1.5zł, ale IMO racjonalne jest, że lpg troche zjedzie do ok 1.8zł, ale niestety noPB pójdzie w góre.

> A gdzie ja napisałem że robię 10kkm rocznie?

> Jakbym tyle robił na gaz bym nawet nie spogladał

ja nic nie pisałem takiego, napisałem, że zgadzam się, przy 10kkm rocznie inwestycja w lpg jest wątpliwa i długo się będzie zwracać.

Pozdr

Napisano

> Spala ci o 32 procent więcej gazu niż benzyny !! Stąd niewielka

> oszczędność. U mnie to jest tylko 15 procent

Nie wiem ile mi spala więcej bo nie mam porównania do noPB, wiem że gaz min to 8-8.5l na trasie jadąc spokojnie, na benzynce koledzy mają ok 6l - czyli wychodzi jakieś 30%.

Po mieście na noPB wychodzi ok 8l, mnie na LPG wychodzi 10-12l czyli też mniej niż 30% nie zejde. Oczywiście trzeba by dokładne pomiary zrobić.

Mieszankę mam wg sondy prawidłową.

Pozaostaje mi tylko pogratulować spalania wyższego o 15% przy instalce IIgen

Pozdr

Napisano

> No to jeździsz na ubogiej mieszance

Dokładnie, robiłem takie testy i mogę zejść ze spalaniem poniżej 8l/100km gazu, ale wtedy mieszanka jest stale uboga a samochód jest bardziej mułowaty niż na benzynie. Przy prawidlowej mieszance pali 30% wiecej gazu i nie czuć żadnej róznicy pomiędzy gazem a benzyną.

Wartość opałowa mieszaniny propan-butan 50/50% jest trochę większa niż benzyny, ale w kJ/kg, czyli w stosunku wagowym, a skroplony 1 litr propan-butan waży ok. 30% mniej niż 1 litr benzyny . Było to kiedyś dobrze opisane na autokąciku, nawet z obliczeniami. :-)

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak to jest, ale moje wytrzymują tyle co na noPB.

Też nie wiem dlaczego ale widocznie w tym silniku tak marnie jest ze świecami. Niezaleznie zresztą czy NGK, czy "firmowe orginalne" czy jakieś tam specjalne do gazu.

jak nie zmienie po 15 kkm to tak przy 17-18 kkm rano przestaje palić.

Delco

Napisano

> No to jeździsz na ubogiej mieszance

Muszę cię zmartwić, ale nie jeżdżę na ubogiej mieszance. Instalację reguluję sam wg testera BRC. Fakt, że to nie łatwe i trzeba wielu prób regulacji i długotrwałego jeżdżenia z podłączonym testerem, ale udało mi się w końcu dobrze wyregulować. Porównanie do zuzycia benzyny mam dosyć dokładne, ponieważ od trzech lat przed założeniem gazu tankowałem benzynę zawsze do pełna i rozliczałem zużycie. Teraz też tankuję gaz zawsze do odbicia i po kilku tankowaniach mam pełny obraz spalania. Benzyny na odpalenie zuzywam w śladowych ilościach.

Napisano

> Dokładnie, robiłem takie testy i mogę zejść ze spalaniem poniżej

> 8l/100km gazu, ale wtedy mieszanka jest stale uboga a samochód

> jest bardziej mułowaty niż na benzynie. Przy prawidlowej

> mieszance pali 30% wiecej gazu i nie czuć żadnej róznicy

> pomiędzy gazem a benzyną.

> Wartość opałowa mieszaniny propan-butan 50/50% jest trochę większa

> niż benzyny, ale w kJ/kg, czyli w stosunku wagowym, a skroplony

> 1 litr propan-butan waży ok. 30% mniej niż 1 litr benzyny . Było

> to kiedyś dobrze opisane na autokąciku, nawet z obliczeniami.

> :-)

W większości opracowań mówi się o spalaniu większym o 20%, ale to średnia. Prawidłowe spalanie gazu może byc większe o 15-30% i nadal jest prawidłowe. Mam tester BRC, kontrolowałem tez analizatorem spalin, więc nie wmawiajcie mi zbyt ubogiej mieszanki. Na biegu jałowym przesuwa sie nawet w strone bogatszej. Oczywiście nie każdą instalację da sie wyregulować tak w każdym samochodzie, bardzo wiele zależy od dopasowania miksera i reduktora do danego modelu silnika, oraz od staranności motażu instalacji gazowej.

Napisano

> u mnie wychodzi ze sie oplaca bo jak dla mnie prawie 1000zł rocznie

> to jest sporo tym bardziej ze jestem studentem:)benzyny w

> miescie spala spokojnie 9 litrow w porze jesien zima, a gazu 11l

u mnie tez wychodzi ze sie opłaca pomimo iz mały silniczek i samochód a przy spokojnej jezdzie do pracy spala 6,5l gazu + benz cool.gif

Napisano

> Też dochodzę do wniosku, że zabawa w LPG się już nie opłaca.

> Miesięcznie oszczędzam jakieś 100 zł, a np. w zeszłym mięsiącu

> zaczęło mi cieknąć kolanko raduktora - koszt z wymianą - 50 zł.

> Od prawie dwóch tygodni jeżdzę na benzynie. Benzyna we Wrocławiu jest

> po 3,44 (Neste) a LPG po 2,09 (prywaciarz - Gazela)

> Jak do wiosny się takie ceny utrzymaja to demontuje instalacje.

a latem ceny benzynki rosną a gazu spadają smile.gif

Napisano

Wartosc opalowa propan-butanu to ok.45,5MJ/kg a benzyny 42MJ/kg, ale z kolei my kupujemy gaz i benzyne w litrach i LPG waży 0,55kg/l a benzyna 0,75kg/l, wiec jakby to wszytsko poskładać do kupy to wyjdzie wiecej niz 15% roznicy. Co prawda sprawnosc silnika zalezy od roznicy temperatry poczatkowej paliwa i temp. spalania a ta na gazie jest wieksza (o ile pamietam to temp. spalania noPb to 1850*C a gazu 1910*C), no ale wzrost sprawnosci w związku z tym to tylko 3%. grinser006.gif

Ja tam nie neguje Twojego spalanie, widocznie masz lepiej ustawione spalanie gazu niz benzyny i mozna by zejsc ze spalaniem benzyny znacznie nizej niz Ci palil do tej pory.

Napisano

7,25-7,50 benzyny było, gazu 8,35-8,65 oczywiście uśrednione wyniki z rocznych okresów. Więc jak by nie było - 15 %. Jak wyregulować spalanie benzyny w C14NZ tego nie wiem. Kąt wyprzedzenia zapłonu jest ustawiony tak jak należy, sterownik wtrysku robi swoje, co jeszcze można ustawiać ?

Napisano

> Podsumowałem własnie koszty ostatnich 10kkm na gazie (dokładnie 10023

> km)

> 9,16 l/100 km.

> Poza tym na rozruch zużyłem 54 litr benzyny.

> A teraz koszty wg cen z soboty - wtedy stukeło 10000kkm i wtedy

> tankowałem pod korek jedno i drugie (na statoilu zresztą)

> 918 litrów gazu po 2,16 daje 1982,88

> 54 litry benzyny po 3,67 daje 198,18

> Czyli razem 2181,06

> Do tego koszty inne - przegląd gazowy 40 zł i 2xczęstsza wymaiana

> swiec 80 zł

> Czyli wszysto razem 2301 zł

> Nie doliczam kosztów przegądów technicznych do dowodu rejestracyjnego

> choż pewnie ze 100 należałoby dodać.

> A teraz symulacja jazdy benzynowej Przez założeniem gazu na takim

> samym dystansie w bardzo podobnej porze roku (początek i koniec

> 2539 zł

> Jak łatwo policzyć na 10000 km zaoszczędziłem 238 zł - kwota tak

> naprawde nie warta zachodu.

> Co prawda instalacja juz mi sie zwróciła - rok temu proporcje cen

> były inne więc hipotetyczne oszczędności były wyraźnie wyższe.

> Tak że wg dzisiejszych cen zakładanie instalacji do samochodu który

> pali niezbyt dużo to bezsens.

> Inna sprawa jeżeli trzeba wlewac np 12 l benzyny na 100km. Ja

> wyliczyłem dla swojego autka

> Delco

Wszystko zależy od konkretnego przypadku. U mnie np. spalanie LPG jest co najwyżej o 0,5 l/100 km większe niż spalanie Pb. Średnio przy jeździe po mieście wypala ok. 8,6 l lpg/100 km + oczywiście benzina na rozruch.

8,6 x 2,16 = 18,57 pln

8 x 3,67 = 29,36 pln

Uwzględniając koszt benzyny na rozruch, wychodzi jakieś 10 pln na 100 km oszczędności (bez oczywiście dodatkowych kosztów typu świece, przegląd).

czyli w moim przypadku instalka przy przebiegu 16000 km się zwraca.

Teraz druga kwestia. Nie zauważam zwiększenia stopnia zużycia tłumnika. Co do świec to nie wiem, ciagle jeżdzę na starym komplecie. Póki co zero strzałów, dodatkowych przeglądów itp.

Po drugie: w Warszawie są trochę inne ceny gazu i benzyny niż w Twoim wyliczeniu. Generalnie, bardziej in plus na rzecz lpg.

Konkluzja: w moim przekonaniu jeśli auto wypala więcej o 2 - 3 litry lpg niż benzyny, to rzeczywiście w obecnym czasie gazowanie staje się bezcelowe. Mnie ten problem nie dotyczy.

Napisano

> 7,25-7,50 benzyny było, gazu 8,35-8,65 oczywiście uśrednione wyniki z

> rocznych okresów.

Jeździsz na samym gazie (nie odpalasz na benzynie)?

Napisano

> Jeździsz na samym gazie (nie odpalasz na benzynie)?

Odpalam na benzynie przy temp poniżej zera, ale ruszam samochodem już na gazie, więc zużycie benzyny na odpalanie jest po prostu śladowe

Napisano

> 9,16 l/100 km.

> 2539 zł

Cos tu sie nei zgadza.

Albo masz beznadziejnie ustawiona instalacje gazowa, albo zaczales duzo szybciej jezdzic wink.gif

Moje Cento palilo przed zalozeniem LPG 6-6.5 l Pb95.

Nigdy tych widelek nei przekroczylo, a jezdzilem nim na Pb95 jakies 7-10tys km

Na LPG pali w granicach 7-7.5l/100km

Wzroslo o 1 litr

Matiz palil mi Pb95 okolo 7l, a LPG okolo 8-8.5, wzrost 1-1.5l

Lanos palil Pb9 a LPG 11, wzrost o 2 litry

Caly czas proporcje zachowane, czyli wzrost spalania LPG w porownania do Pb95 okolo 20%

Tobie jara wiecej o 1/3 wiecej !!

Zbankrutujesz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.