Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] Kilka pytań zbiorczych o AC, radio, światła AFL

Featured Replies

Napisano

> Cosmo bez hromow pod szybami? Pewnie z tylu korby? To zapewne Cosmo na rynek polski... Nie

> spotkałem Cosmo bez chromow

Jak może być wersja na rynek polski ściągnięta z Niemiec? Zastanawiasz się czasem co piszesz?

Napisano

> Jak może być wersja na rynek polski ściągnięta z Niemiec? Zastanawiasz się czasem co piszesz?

Nie zrozumiales metafory... Nie zasmiecajmy koledze tematu. Pogratulować asterki

Napisano
  • Autor

> Cosmo bez chromow pod szybami? Pewnie z tylu korby? To zapewne Cosmo na rynek polski... Nie

> spotkałem Cosmo bez chromow, z rynku niemieckiego maja wszystkie i praktycznie max

> wyposażenie, czujniki parkowania, sport, ids+ itp. A wiec nie do końca full...

co do tych chromów to nie jestem pewien, nie zwróciłem uwagi czy są czy ich nie ma, z tyłu są szyby elektryczne, czujniki parkowania również są, ids-a szczęśliwie nie ma,

brat

Napisano

> co do tych chromów to nie jestem pewien, nie zwróciłem uwagi czy są czy ich nie ma, z tyłu są szyby

> elektryczne, czujniki parkowania również są, ids-a szczęśliwie nie ma,

> brat

Wiesz co ids+ bardzo fajna sprawa... Nie słuchaj opinii ludzi którzy nie mieli z tym do czynienia a tylko narzekają, bo gdzieś cos tez usłyszeli... wszystko się może zepsuć, zmienilbys zdanie jak byś przejechał się z tym zawieszeniem :-)

Napisano

> Wiesz co ids+ bardzo fajna sprawa... Nie słuchaj opinii ludzi którzy nie mieli z tym do czynienia a

> tylko narzekają, bo gdzieś cos tez usłyszeli... wszystko się może zepsuć, zmienilbys zdanie

> jak byś przejechał się z tym zawieszeniem :-)

ale ja też uważam że to fantastyczny projekt wizjonera w Adam Opel AG.

Do czasu kiedy trzeba kupić nowe amory.

Pytanie: czy cena ich zakupu jest warta tej frajdy?

Napisano

> ale ja też uważam że to fantastyczny projekt wizjonera w Adam Opel AG.

> Do czasu kiedy trzeba kupić nowe amory.

> Pytanie: czy cena ich zakupu jest warta tej frajdy?

Cos za cos, niestety nic nie ma w tym świecie za darmo, zapewne w Polsce nie, jednak o nas nikt nawet nie pomyślał projektując ten system... Dla Niemca to normalna sprawa

Napisano
  • Autor

> Cosmo bez chromow pod szybami?

Sprawdziłem dziś i są chromy pod szybami,

za lakierownie listw w ASO krzyknęli mi 800zł, + koszt nowych listw na drzwi pod lakierowanie - koszty niezłe więc spróbuję je okleić folią zbliżoną do lakieru, może się uda,

brat

Napisano

> Sprawdziłem dziś i są chromy pod szybami,

> za lakierownie listw w ASO krzyknęli mi 800zł, + koszt nowych listw na drzwi pod lakierowanie -

> koszty niezłe więc spróbuję je okleić folią zbliżoną do lakieru, może się uda,

> brat

poszukaj na allegro bo gdzies już widziałem chyba nakladki chromowane na te listwy za ok 180 zł. kpl. Teraz piszę z telefonu ale jak będę w domu na kompie to podesle link...

edit: jakoś na telefonie udało mi się znaleźć przykladowa aukcję

listwy

Napisano
  • Autor

> poszukaj na allegro bo gdzies już widziałem chyba nakladki chromowane na te listwy za ok 180 zł.

> kpl. Teraz piszę z telefonu ale jak będę w domu na kompie to podesle link...

> edit: jakoś na telefonie udało mi się znaleźć przykladowa aukcję

> listwy

Dzięki, ale wkradło się zamieszanie, otóż, listwy chromowe pod szybami mam, problem polega na tym że listwy drzwi mam w kolorze czarnym i muszę z nimi coś zrobić wink.gif

brat

Napisano

> Dzięki, ale wkradło się zamieszanie, otóż, listwy chromowe pod szybami mam, problem polega na tym

> że listwy drzwi mam w kolorze czarnym i muszę z nimi coś zrobić

> brat

mój błąd, źle skojarzylem mlot.gif

Napisano
  • Autor

> mój błąd, źle skojarzylem

ojj tam, ojj tam, chęci miałeś dobre ok.gif

brat

Napisano

> ojj tam, ojj tam, chęci miałeś dobre

> brat

dopiero teraz dostałem się do kompa i z ciekawości przyjrzałem się zdjęciu twojego auta

gdzie ty te chromy znalazłeś bo ja ich nie widze? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> dopiero teraz dostałem się do kompa i z ciekawości przyjrzałem się zdjęciu twojego auta

> gdzie ty te chromy znalazłeś bo ja ich nie widze?

nie przejmuj się, wzrok masz dobry wink.gif na tym zdjęciu ja też ich nie widzę.

Zdjęcie robione od północy telefonem i prawdopodobnie wyszło tak, że czarna uszczelka odbija się w tych chromach. Ale są tam smile.gif

Może jutro będę to cyknę inne zdjęcie smile.gif

brat

Napisano
  • Autor

> dopiero teraz dostałem się do kompa i z ciekawości przyjrzałem się zdjęciu twojego auta

> gdzie ty te chromy znalazłeś bo ja ich nie widze?

Chromy się objawiły grinser006.gif

287307127-DSC01855_1.jpg

post-98214-14352522267011_thumb.jpg

Napisano

> Chromy się objawiły

normalnie magia yikes.gif

naprawdę nie wiem jak to możliwe, że tam ich nie było a tu są wink.gif

Napisano

> normalnie magia

> naprawdę nie wiem jak to możliwe, że tam ich nie było a tu są

Proste jak drut, tam byla prawa strona auta, a tu lewa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Proste jak drut, tam byla prawa strona auta, a tu lewa

tak, tak, napierniczajcie się z poważnego człowieka old.gif

hahaha.gif

Napisano

> Proste jak drut, tam byla prawa strona auta, a tu lewa

a to łobuz

próbował nasz oszukać hahaha.gif

Napisano

> a to łobuz

> próbował nasz oszukać

Z Niemiec wyjechał bez chromowanych listew, teraz doposaża auto, chromy, listwy w kolorze, kolektory, eLPiDżi zlosnik.gif

Napisano

> Z Niemiec wyjechał bez chromowanych listew, teraz doposaża auto, chromy, listwy w kolorze,

> kolektory, eLPiDżi

kto bogatemu zabroni grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z Niemiec wyjechał bez chromowanych listew, teraz doposaża auto, chromy, listwy w kolorze,

> kolektory, eLPiDżi

zapomniałeś o wężu chłodzenia OE 1337717 uzbroj_zlo.gif

...na który trzeba czekać 1,5 tyg sciana.gif

Napisano

Wiem, że tyle kosztuje, ale czas oczekiwania podejrzewam, że max 2-3 dni ok.gif Więc jeśli auto potrzebne do jazdy od zaraz to jest to dobre wyjście wink.gif

Napisano

> Wiesz co ids+ bardzo fajna sprawa...

a jak poznać na pierwszy rzut oka czy auto posiada system IDS+?

z tego co narazie znalazłem to w poliftach jest kontrolka w zegarach która przy uruchomieniu zapala się natomiast jak rozpoznać w przedliftach ?

Napisano

W przedliftach kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po uruchomieniu silnika.

A inaczej to można się schylić i obejrzeć amortyzator grinser006.gif

Napisano

> W przedliftach kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po uruchomieniu silnika.

a nie w polifcie?

> A inaczej to można się schylić i obejrzeć amortyzator

a bez schylania to czy nie prościej zobaczyć czy przy górnych kielichach amorów nie występują wtyczki, przewody ? hmm.gif

Napisano

W instrukcji od przedlifta jest tak napisane skromny.gif

Nie wiem jak jest wiązka poprowadzona, ale instalacja od amortyzatora na pewno wychodzi od jego dolnej części a nie górnej. Amortyzator z IDS ma na dole taką "bułę" zlosnik.gif

Napisano

> W instrukcji od przedlifta jest tak napisane

ok.gif

> Nie wiem jak jest wiązka poprowadzona, ale instalacja od amortyzatora na pewno wychodzi od jego

> dolnej części a nie górnej. Amortyzator z IDS ma na dole taką "bułę"

takie info o tym kielichu znalazłem w sieci dlatego upewniam się

o tej bule to wiem wink.gif

to jeszcze jedno pytanie powiązane z IDS+

Jeżeli w aucie jest przycisk SPORT to z tego co udało mi się znaleźć

- jeżeli nie ma IDS+ w aucie to jego wcisniecie powoduje tylko "lepszą" reakcję pedału przyśpieszenia oraz zmianę reakcji wspomagania kierownicy

- gdy jest IDS+ to jego wciśniecie powoduje to co wyżej plus usztywnienie zawieszenia

Tak to jest?

A czy może być trzecia opcja, że w aucie jest IDS+ a nie ma przycisku SPORT?

Napisano

> to jeszcze jedno pytanie powiązane z IDS+

> Jeżeli w aucie jest przycisk SPORT to z tego co udało mi się znaleźć

> - jeżeli nie ma IDS+ w aucie to jego wcisniecie powoduje tylko "lepszą" reakcję pedału

> przyśpieszenia oraz zmianę reakcji wspomagania kierownicy

> - gdy jest IDS+ to jego wciśniecie powoduje to co wyżej plus usztywnienie zawieszenia

> Tak to jest?

Tak jest ok.gif

> A czy może być trzecia opcja, że w aucie jest IDS+ a nie ma przycisku SPORT?

Tak było chyba w VC, gdzie był zwykły IDS, a nie plus.

Napisano

> Tak było chyba w VC, gdzie był zwykły IDS, a nie plus.

ufff, zagmatwane to trochę

ten zwykły IDS to tylko system zarządzający wszystkimi układami bezpieczeństwa?

Napisano

> Tak, IDS to tylko nadzór nad pozostałymi systemami bezpieczeństwa

A czy Opel udostepnił informację dokładnie od jakiej daty wszedł do AH IDS+ tzn. czy jest graniczna data poniżej której na pewno nie było IDS+ i odwrotnie od której był on już wsadzany do aut ?

Napisano

> To opcja była w każdej wersji wyposażeniowej, z tego co wiem od początku produkcji AH...

Aha grinser006.gif

Napisano

Cenowo to się tylko różniło, np. z powodu fabrycznych sprężyn. Rozpiętość cenowa od chyba 5kpln do 8kpln.

Napisano

> Cenowo to się tylko różniło, np. z powodu fabrycznych sprężyn. Rozpiętość cenowa od chyba 5kpln do

> 8kpln.

szkoda, że nie ma takiej daty, bo wówczas wiele spraw byłoby łatwiejsze

Napisano

Paaanie kochany, dziś w dobie Techa i Op-Coma możesz kupić auto z IDS+ ze zwykłymi amortyzatorami i żadnego błędu nie będzie zlosnik.gif Jak hardware'u nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział do końca co masz zlosnik.gif

Napisano

> Jak hardware'u nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział do końca co

> masz

chyba samo rozkodowanie vin-u powinno wystarczyc

Napisano

> chyba samo rozkodowanie vin-u powinno wystarczyc

Nie chodzi o to. Po prostu amortyzatory od ids nie kosztują 500zł/szt, tylko1200-1500zł/szt, a one wieczne też nie są. Stąd ludzie po awarii takiego amora wymieniają je na zwykłe i żeby nie było błędów to całkowicie kastrują programowo auto z tego systemu. Podczas gdy w VINie dumnie widnieje kod FE4 - SPECJALNY UKŁAD JEZDNY I KIEROWNICZY (IDS+) .

Napisano

> Nie chodzi o to. Po prostu amortyzatory od ids nie kosztują 500zł/szt, tylko1200-1500zł/szt, a one

> wieczne też nie są. Stąd ludzie po awarii takiego amora wymieniają je na zwykłe i żeby nie

> było błędów to całkowicie kastrują programowo auto z tego systemu. Podczas gdy w VINie dumnie

> widnieje kod FE4 - SPECJALNY UKŁAD JEZDNY I KIEROWNICZY (IDS+) .

No własnie dlatego najpierw VIN ( wtedy wiemy z czym wyjechał z fabryki) a później można grzebać pod autem czy jest czy nie IDS+

Czy (jak to nazywasz) programowa kastracja układu IDS+ jest na 100% skuteczna czy raczej jest to "chwilowe" usuniecie problemu?

No i czy sama wymiana amorków z tym się wiąże czy łącznie ze sprężynami?

Napisano

Jest to skuteczny zabieg. ok.gif

Jeśli chodzi o sprężyny to mamy rozgraniczenia na zwykłe i sportowe (używane z obniżonym zawieszeniem - ca. -20mm)

Napisano
  • Autor

Tak sobie myślę o radiu w tej A-H, na co ew. wymienić CDC40 aby ładnie grało (po wymianie 8 głośników oczywiście) i dołożeniu subwoofera a jednocześnie odtwarzało mp3 bądź miało jakieś fabryczne złącze usb, a jednocześnie, żebym nie musiał wymieniać wyświetlacza tego, który mam (a mam chyba? GID - w każdym razie mam duży monochromatyczny),

brat

Napisano

CDC40 Opera grało najlepiej ze wszystkich montowanych seryjnie. Nie jesteś zadowolony z jakości dźwięku?

Napisano
  • Autor

> CDC40 Opera grało najlepiej ze wszystkich montowanych seryjnie. Nie jesteś zadowolony z jakości

> dźwięku?

w tej materii ciężko mnie zadowolić, w każdym aucie do tej pory wymieniałem głośniki, montowałem subwoofer do uzupełnienia sceny muzycznej o dół pasma, wyciszałem drzwi, całe auto.

Jeżeli chodzi o CDC 40 to w zakresie wysokich i średnich tonów powinno być ok po wymianie głośników, oczywiście zupełnie nie ma basów, więc subwoofer jest konieczny, przeszkadza mi brak mp3 (wiem, kłóci się to z ideą dobrej jakości dźwięku ale już nie przesadzajmy) . Naturalnie mogę próbować uruchomić AUX ale nie ma pewności że się uda (auto jest z końca marca 2005), poza tym dodatkowy odtwarzacz mp3 nastręcza problemów w obsłudze, wyświetlacz nie pokazuje nazw utworów. Dlatego pomyślałem, że gdyby coś było dobrze grającego to by można zmienić tego CDC na coś z mp3,

brat

Napisano

A więc zmień na CD30 MP3, które ma auxa.

Napisano

Ja mam CD70 NAVI i uważam, że brzmi wyśmienicie. Dołożyłem tylko 7 głośnik i cyka bardzo przyjemnie. Wszystkie głośniki są fabryczne. Uważam, że AH ma naprawdę niezłą akustykę.

Napisano

> Ja mam CD70 NAVI i uważam, że brzmi wyśmienicie. Dołożyłem tylko 7 głośnik i cyka bardzo

> przyjemnie. Wszystkie głośniki są fabryczne. Uważam, że AH ma naprawdę niezłą akustykę.

Ja mam zwykłe CD30 bez mp3, które grało w ogóle bez basów, ale po zmianie indeksu audio znacznie się poprawiło.

Napisano

CDC40 oferuje i tak najwyższe walory odsłuchu spośród wszystkich fabrycznych radioodtwarzaczy, głośniki też są inne. Samo radio ma 3x20W i 2x45W. Reszta ma 4x20W (CD30MP3/CD70/DVD90), oraz 4x17W w CD30.

Może zainteresuje Cię Touch&Connect:

qhx7.jpg

Fabryczna nawigacja dotykowa do Opla.

Możliwość odtwarzania MP3, AUX...

Albo Zenec:

http://sklep.audiomania.pl/pl/zenec-ze-nc5010bg-stacja-dedykowana-opel.html

Ceny zabójcze...

Touch&Connect 2200zł.