Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie z przepisów na autostradzie.

Featured Replies

Napisano

> Mhm... Dość dawno przytoczyłem pewien artykuł z ustawy o drogach... A konkretnie

> "Droga klasy A, a także ulica klasy S powinny mieć co najmniej dwie jezdnie, każdą przeznaczoną dla

> jednego kierunku ruchu"

> A Ty zacząłeś brnąć, że powinno, że nie musi, itd. I wciąż nie podałeś przykładu autostrady z

> jezdnią dwukierunkową. No i odsunąłeś się dość mocno od meritum

Bardzo przepraszam ale sam powołujesz się na Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. Co w żadnym stopniu nie przesądza o tym, czy dana droga rzeczywiście tym warunkom odpowiada. Na dzień dzisiejszy A2 na odcinku Stryków - Konotopa tym warunkom nie odpowiada, a mimo to jest oznakowana jako autostrada. I co ty na to?

>- to, czy droga jest

> autostradą, czy nie, absolutnie nie zmienia przepisu o wyprzedzaniu. Zmienia tylko sposób

> oznakowania takiej drogi. Art. 24 mówi o jezdni jednokierunkowej, czyli "przeznaczonej dla

> jednego kierunku ruchu".

Punkt 2 Art.14 mówi ile jezdni i jakich powinny mieć drogi klas A i S, a nie to czym jest autostrada.

O tym czym jest Autostrada mówi dopiero ustawa z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych przytoczona przez YarooS'a.

Nie bardzo rozumiem czemu więc jesteś zdziwiony skoro sam powołujesz się na niejasne i nieprecyzyjne przepisy...

Napisano

> Bardzo przepraszam ale sam powołujesz się na Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki

> Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać

> drogi publiczne i ich usytuowanie. Co w żadnym stopniu nie przesądza o tym, czy dana droga

> rzeczywiście tym warunkom odpowiada.

absolutnie nie przesądza ok.gif Wszystkie drogi buduje się "na oko" ok.gif

> Na dzień dzisiejszy A2 na odcinku Stryków - Konotopa tym

> warunkom nie odpowiada, a mimo to jest oznakowana jako autostrada. I co ty na to?

Którym konkretnie?

> Punkt 2 Art.14 mówi ile jezdni i jakich powinny mieć drogi klas A i S, a nie to czym jest

> autostrada.

naturalnie, że nie... W art. 4 też nie jest napisane nic o autostradzie w odniesieniu do drogi klasy A. Ale to nie istotne. Spoko.

> O tym czym jest Autostrada mówi dopiero ustawa z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych

> przytoczona przez YarooS'a.

jasne ok.gif

> Nie bardzo rozumiem czemu więc jesteś zdziwiony skoro sam powołujesz się na niejasne i

> nieprecyzyjne przepisy...

oczywiście ok.gif

Napisano

> absolutnie nie przesądza Wszystkie drogi buduje się "na oko"

Ale pamiętasz, że dyskutujemy o przepisach dotyczących użytkowników dróg, a nie ich wykonawców, to a propos meritum.

> Którym konkretnie?

Art.4 Pkt 11 c ustawy przytoczonej przez YarooS'a

> naturalnie, że nie... W art. 4 też nie jest napisane nic o autostradzie w odniesieniu do drogi

> klasy A. Ale to nie istotne. Spoko.

Dla kierowcy - nie istotne. ok.gif

Napisano

> Ale pamiętasz, że dyskutujemy o przepisach dotyczących użytkowników dróg, a nie ich wykonawców, to

> a propos meritum.

Oczywiscie, ale kierujacych obowiazuja wszystkie przepisy, tak gwoli przypomnienia.

> Art.4 Pkt 11 c ustawy przytoczonej przez YarooS'a

To zapewne okres przejsciowy, prawda? Nie jestem tez pewien, ale takie etapowanie budowy jest dopuszczalne bez dodatkowej zgody, a jesli nie to byla na to zgoda ministra w drodze wyjatku. Poza tym chybacwidzisz "drobna" roznice miedzy wplywem na bezpieczenstwo jezdni dwukierunkowa na autostradzie, a brakiem stacji paliw i MOPow?

> Dla kierowcy - nie istotne.

Naturalnie... Tylko, ze nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Napisano

> Oczywiscie, ale kierujacych obowiazuja wszystkie przepisy, tak gwoli przypomnienia.

Budowlane też? Nie wiedziałem... hmm.gif

> To zapewne okres przejsciowy, prawda? Prawdopodobnie byla na to zgoda ministra w drodze wyjatku.

> Poza tym chybacwidzisz "drobna" roznice miedzy wplywem na bezpieczenstwo jezdni dwukierunkowa

> na autostradzie, a brakiem stacji paliw i MOPow?

Sam napisałeś, że jezdni dwukierunkowej na autostradzie nie widziałeś. 893goodvibes.gif

Autostrada to nie tylko dwa+ pasy, skrzyżowania bezkolizyjne i MOPY. To także ochrona przed zwierzętami, infrastruktura alarmowa itp. a to drugie na wspomnianym odcinku nie istnieje...

> Naturalnie... Tylko, ze nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Zwłaszcza budowlanego... hehe.gifok.gif

Napisano

> Budowlane też? Nie wiedziałem...

> Sam napisałeś, że jezdni dwukierunkowej na autostradzie nie widziałeś.

To Ty twierdziles, ze istnieja...

> Autostrada to nie tylko dwa+ pasy, skrzyżowania bezkolizyjne i MOPY. To także ochrona przed

> zwierzętami, infrastruktura alarmowa itp. a to drugie na wspomnianym odcinku nie istnieje...

No cos Ty... Dobrze, ze piszesz, bo nigdy nie widzialem autostrady na zywo blush.gif Tylko raz na zdjeciu blush.gif

> Zwłaszcza budowlanego...

Oczywiscie. Jak drazysz tak gleboko i chcesz tlumaczenie od podstaw, to czasem i tu trzeba szukac... Polskie przepisy ss napisane "srednio" i sa strasznie rozczlonkowane - wielu definicji nie ma w pord i trzeba szukac glebiej jesli jest sie dociekliwym.

Napisano

> To Ty twierdziles, ze istnieja...

Nie, nie. Ja wskazałem, że to w przytoczonych przez ciebie przepisach mogą istnieć...

> No cos Ty... Dobrze, ze piszesz, bo nigdy nie widzialem autostrady na zywo Tylko raz na zdjeciu

Musisz kiedyś spróbować, całkiem fajnie się jeździ. ok.gif

> Oczywiscie. Jak drazysz tak gleboko i chcesz tlumaczenie od podstaw, to czasem i tu trzeba

> szukac... Polskie przepisy ss napisane "srednio" i sa strasznie rozczlonkowane - wielu

> definicji nie ma w pord i trzeba szukac glebiej jesli jest sie dociekliwym.

Po jedenastu stronach wątku doszedłeś wreszcie do takich samych wniosków... ok.gif

Napisano

> Nie, nie. Ja wskazałem, że to w przytoczonych przez ciebie przepisach mogą istnieć...

Tak, oczywiście, masz rację, nikt inny się nie zna ok.gif

> Musisz kiedyś spróbować, całkiem fajnie się jeździ.

spoko... Pokaż mi taką, która ma dwukierunkowe jezdnie - od niej zacznę ok.gif I na takiej nie będę wyprzedzał po prawej - no chyba, że będzie miała trzy pasy ok.gif

> Po jedenastu stronach wątku doszedłeś wreszcie do takich samych wniosków...

Nigdy nie twierdziłem, że przepisy są idealne i idealnie napisane. Jednakże są jednoznaczne (przynajmniej jeśli mowa o wyprzedzaniu po prawej stronie), choć fakt, trzeba "pogrzebać" głębiej niż tylko w PORD.

Napisano

> Tak, oczywiście, masz rację, nikt inny się nie zna

Skoro tak twierdzisz to niech tak będzie. Nie znasz się. 270751858-jezyk.gif

> spoko... Pokaż mi taką, która ma dwukierunkowe jezdnie - od niej zacznę I na takiej nie będę

> wyprzedzał po prawej - no chyba, że będzie miała trzy pasy

Coś tam wokół Bydgoszczy budują / zbudowali. Nie powinieneś mieć problemów...

> Nigdy nie twierdziłem, że przepisy są idealne i idealnie napisane. Jednakże są jednoznaczne

> (przynajmniej jeśli mowa o wyprzedzaniu po prawej stronie), choć fakt, trzeba "pogrzebać"

> głębiej niż tylko w PORD.

I do tego cała dyskusja się sprowadza. 893goodvibes.gif

Ufff, nareszcie...

Napisano

> Przepisy przepisami, ale wyprzedzanie z prawej na autostradzie to glupota, i nawet jesli przpisy

> (zapewne przez pomylke) na to pozwalaja, to nie powinno sie tego robic.

to jest chyba rzadkie w Polsce bo jednak 140km/h nie kazdy chce leciec.natomiast nagminne jest to w UK gdzie 70 mil powoduje ze roznice miedzy lewym a prawym pasem sa wlasciwie zadne a b.czesto wlasnie wolny pas jest najszybszym w danym momencie.ja nigdy nie hamuje i po prostu jade swoim tempem.

Napisano

> to jest chyba rzadkie w Polsce bo jednak 140km/h nie kazdy chce leciec.natomiast nagminne jest to w

> UK gdzie 70 mil powoduje ze roznice miedzy lewym a prawym pasem sa wlasciwie zadne a b.czesto

> wlasnie wolny pas jest najszybszym w danym momencie.ja nigdy nie hamuje i po prostu jade swoim

> tempem.

Tak, zauwazylem ze w UK przy sporym ruchu kazdy pas jedzie swoim tempem, i czesto niekoniecznie im bardziej na prawo tym szybciej - zdaza sie przeciwnie.

Ale to i tak nic.

W Irlandii masz pelno kierowcow jezdzacych prawym pasem na pustej autostradzie. Ograniczenie jest do 120km/h. On jedzie 100km/h i mysli ze wszystko dobrze robi, bo jest na fast lane, a przeciez 100km/h to jest fast.

Jak sie takim ludziom mrugnie fleshem to zazwyczaj nie reaguja. Po dluzszym mruganiu wkoncu zjdzie, ale zazwyczaj potem jak wyprzedzam takiego co juz zdjechal to tylko widze srodkowy palec zza szyby.

Napisano

> w kato tak sie jezdzi. Bo zeby wyskoczyc na lewy trzeba miec dwojke z przodu

nie przesadzaj zlosnik.gif , też tam tak jeżdżę , a prawy zostawiam dla tirów i dziadków

Napisano

> Skoro tak twierdzisz to niech tak będzie. Nie znasz się.

Chłopie weź rozbieg i o ściane... Może oprzytomniejesz... Przez cały wątek waliłeś jakieś herezje, kurczowo trzymałeś się swojej teorii niczym nie podpartej, dali ci dowody .... Tłukli przez 10 stron , a Ty byłeś uparty jak osioł. Weź się przyznaj do błędu , przeproś i się nie zgrywaj.

Napisano

> nie przesadzaj , też tam tak jeżdżę , a prawy zostawiam dla tirów i dziadków

to ciekawe.... bo jeżdże prawy i z reguły jest najszybszy.

Napisano

> Ale wytłumacz mi po co upierać się przy czymś co jest prawnie mocno dyskusyjne, a przede wszystkim

> niebezpieczne? Robić to tylko dlatego, że prawo jasno nie zabrania ani nie pozwala? Zdrowy

> rozsądek już nie wystarcza? Na prawdę uważasz, że kierowanie się maksymą "co nie jest

> zabronione jest dozwolone" jest racjonalne zwłaszcza na drogach wysokich prędkości?

Chłopie odpuść. Tutejsza brać za zaparkowanie krzywo albo przekroczenie o 10 km/h ucinała by głowy. A wykonanie skrajnie niebezpiecznego manewru jest jak najbardziej OK. Naprawdę Ci się chce dyskutować? Wiadomo że przepis ważniejszy niż człowiek. A jak będzie jakiś karambol to się ogłosi żałobę narodową.

Napisano

> Chłopie weź rozbieg i o ściane... Może oprzytomniejesz... Przez cały wątek waliłeś jakieś herezje,

> kurczowo trzymałeś się swojej teorii niczym nie podpartej, dali ci dowody .... Tłukli przez 10

> stron , a Ty byłeś uparty jak osioł. Weź się przyznaj do błędu , przeproś i się nie zgrywaj.

Proponuję przeczytać wątek jeszcze raz, tym razem dokładnie... 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Przepisy przepisami, ale wyprzedzanie z prawej na autostradzie to glupota, i nawet jesli przpisy

> (zapewne przez pomylke) na to pozwalaja, to nie powinno sie tego robic.

Wystarczy bardziej uważać.

Powszechnie robi się to w USA, gdzie autostrady przeważnie mają co najmniej 3 pasy

I jakoś nie ma tam ani wielu niebezpiecznych sytuacji, ani więcej wypadków.

Napisano

> Chłopie odpuść. Tutejsza brać za zaparkowanie krzywo albo przekroczenie o 10 km/h ucinała by głowy.

> A wykonanie skrajnie niebezpiecznego manewru jest jak najbardziej OK. Naprawdę Ci się chce

> dyskutować? Wiadomo że przepis ważniejszy niż człowiek. A jak będzie jakiś karambol to się

> ogłosi żałobę narodową.

Taka jest nieststy smutna rzeczywistość autokącikowa.

Dyskusję prowadzę tylko dlatego, że padały argumenty "za" zupełnie nie podparte przepisami. Dopiero kolega YarooS przytoczył zapis ustawy z którym trudno się nie zgodzić. Brnę w tym wątku dalej, bo padały tu już takie stwierdzenia, że na KAŻDEJ drodze dwujezdniowej, dwupasmowej, gdzie jezdnie są stale oddzielone np. pasem zieleni można wyprzedzać z prawej, co jest oczywiście wierutną bzdurą.

Autostrada się obroniła, mimo że moim zdaniem ustawodawca mocno to zagmatwał. Wystarczyło dopisać w PORD obok "jednokierunkowych","autostrady" i nie marnowali byśmy klawiatur, nie powoływali się na niejasne, często niedotyczące przepisy itp.

Ale poczekaj, temat jeszcze powróci w stosunku do pozostałych dróg dwujezdniowych...

Napisano

> Proponuję przeczytać wątek jeszcze raz, tym razem dokładnie...

Wystarczająco dogłębnie przeczytałem wink.gif .... Innym mówisz nie znasz się.... A sam poległeś ze swoją teorią. Rozumiem ,że czekałeś na prawną analizę tej tezy dotyczącej autostrad. Ale już sama logika wskazywała na to , co jeden tekst prawny tylko potwierdził w ostateczności

Napisano

> Budowlane też? Nie wiedziałem...

> Sam napisałeś, że jezdni dwukierunkowej na autostradzie nie widziałeś.

> Autostrada to nie tylko dwa+ pasy, skrzyżowania bezkolizyjne i MOPY. To także ochrona przed

> zwierzętami, infrastruktura alarmowa itp. a to drugie na wspomnianym odcinku nie istnieje...

A nie wlicza się w to teren W OKOŁO autostrady?:> ... Skoro tak trzymamy się przepisów to wrzuć jakiś gdzie pisze, że droga dla zwierząt to autostrada:D

> Zwłaszcza budowlanego...

Napisano

> Taka jest nieststy smutna rzeczywistość autokącikowa.

> Dyskusję prowadzę tylko dlatego, że padały argumenty "za" zupełnie nie podparte przepisami. Dopiero

> kolega YarooS przytoczył zapis ustawy z którym trudno się nie zgodzić. Brnę w tym wątku dalej,

> bo padały tu już takie stwierdzenia, że na KAŻDEJ drodze dwujezdniowej, dwupasmowej, gdzie

> jezdnie są stale oddzielone np. pasem zieleni można wyprzedzać z prawej, co jest oczywiście

> wierutną bzdurą.

> Autostrada się obroniła, mimo że moim zdaniem ustawodawca mocno to zagmatwał. Wystarczyło dopisać w

> PORD obok "jednokierunkowych","autostrady" i nie marnowali byśmy klawiatur, nie powoływali się

> na niejasne, często niedotyczące przepisy itp.

IMHO wypadałoby napisać "poza terenem zabudowanym".

> Ale poczekaj, temat jeszcze powróci w stosunku do pozostałych dróg dwujezdniowych...

Napisano

> Wystarczająco dogłębnie przeczytałem .... Innym mówisz nie znasz się....

No widzisz, nie uważnie czytałeś. To stwierdzenie było napisane na wyraźne życzenie mojego oponenta.

> A sam poległeś ze swoją

> teorią. Rozumiem ,że czekałeś na prawną analizę tej tezy dotyczącej autostrad. Ale już sama

> logika wskazywała na to , co jeden tekst prawny tylko potwierdził w ostateczności

Życie w Polsce czasem niewiele ma wspólnego z logiką, niestety. A niejasne, nieprecyzyjne przepisy doprowadzają niejednokrotnie do tragedii.

Po to mamy Autokącik i jego Motokącik aby takie tematy poruszać bez konieczności rozbijania głów o ściany... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A nie wlicza się w to teren W OKOŁO autostrady?:

> ... Skoro tak trzymamy się przepisów to wrzuć jakiś gdzie pisze, że droga dla zwierząt to autostrada:D

I ty twierdzisz, że przeczytałęś wątek DOKŁADNIE? hehe.gif

Ochrona podróżujących przed wtargnięciem zwierząt na autostradę, mówi Ci to coś? Do tego nie potrzeba drogi dla zwiarząt... smirk.gif

Napisano

> Taka jest nieststy smutna rzeczywistość autokącikowa.

> Dyskusję prowadzę tylko dlatego, że padały argumenty "za" zupełnie nie podparte przepisami. Dopiero

> kolega YarooS przytoczył zapis ustawy z którym trudno się nie zgodzić. Brnę w tym wątku dalej,

> bo padały tu już takie stwierdzenia, że na KAŻDEJ drodze dwujezdniowej, dwupasmowej, gdzie

> jezdnie są stale oddzielone np. pasem zieleni można wyprzedzać z prawej, co jest oczywiście

> wierutną bzdurą.

Nie jest bzdurą... Ale Ty wiesz lepiej.

"Art.24 PORD

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;"

> Autostrada się obroniła, mimo że moim zdaniem ustawodawca mocno to zagmatwał. Wystarczyło dopisać w

> PORD obok "jednokierunkowych","autostrady" i nie marnowali byśmy klawiatur, nie powoływali się

> na niejasne, często niedotyczące przepisy itp.

> Ale poczekaj, temat jeszcze powróci w stosunku do pozostałych dróg dwujezdniowych...

oczywiście, że wróci... Bo przywołujesz przepis, cytujesz go i upierasz się, że nie dotyczy drogi dwujezdniowej, czyli posiadającej dwie jezdnie.

Napisano

> nic dziwnego. Bo sprawę załatwia już znak D-9. Per analogia napisałem o oznakowaniu innych dróg

> dwujezdniowych nie będących autostradą - tam na każdym wjeździe w jezdnię jednokierunkową musi

> stać D-3.

No właśnie. Na katowickiej (bielskiej) między Czechowicami-Dz. a Katowicami (ok. 45 km) jest tylko jeden taki znak w Murckach.

Można z prawej czy nie ?

doprecyzowałem:

Myślałem że to jasne że tam nie ma autostrady i chodzi o D-3. Popularna dwupasmówka DK-1, kilkanaście skrzyżowań płaskich, kilka świateł

Nie otrzymałem odpowiedzi, może zapomniałeś. Tylko na jednym skrzyżowaniu na kilkanaście (może więcej) jest D-3.

Mam następne pytanie: czy droga jednokierunkowa musi być oznaczona znakiem D-3 czy nie ? Dlaczego D-3 jest tylko w tym jednym miejscu ?

Czy jest to zależne od terenu zabudowanego czy nie ?

Po drodze na tej trasie są Tychy. Al. Niepodległości w mieście prawie identyczna jak "dwupasmówka" i tam na prawie każdym skrzyżowaniu jest D-3.

Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Napisano

> No właśnie. Na katowickiej (bielskiej) między Czechowicami-Dz. a Katowicami (ok. 45 km) jest tylko

> jeden taki znak w Murckach.

> Można z prawej czy nie ?

> doprecyzowałem:

Nie zauwazylem...

> Myślałem że to jasne że tam nie ma autostrady i chodzi o D-3. Popularna dwupasmówka DK-1,

> kilkanaście skrzyżowań płaskich, kilka świateł

> Nie otrzymałem odpowiedzi, może zapomniałeś. Tylko na jednym skrzyżowaniu na kilkanaście (może

> więcej) .

> Mam następne pytanie: czy droga jednokierunkowa musi być oznaczona znakiem D-3 czy nie ? Dlaczego

> D-3 jest tylko w tym jednym miejscu ?

Prawdopodobnie na poczatku odcinka jezdni jednokierunkowej. Brak znaku D-3 nie decyduje o braku drogi/jezdni jednokierunkowej, stawiac go nalezy w miejscach, gdzie moglyby byc jakiekolwiek watpliwosci co do tego, czy droga jest jedno, czy dwukierunkowa. Jako zasade nalezy uznac jednak, ze znaki takie nalezy stosowac zawsze i po kazdym skrzyzowaniu aby uniknac watpliwosci.

> Czy jest to zależne od terenu zabudowanego czy nie ?

Nie jest zalezne.

> Po drodze na tej trasie są Tychy. Al. Niepodległości w mieście prawie identyczna jak "dwupasmówka"

> i tam na prawie każdym skrzyżowaniu jest D-3.

Moze byc tez tak, ze skrzyzowania w miescie byly przebudowywane pozniej, kiedy weszly nowe przepisy dotyczace oznakowania, ktore sa bardziej restrykcyjne.

> Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Krotko mowiac D-3 powinno byc, ale jesli go nie ma to paradoksalnie nic to nie zmienia... No chyba, ze sytuacja jest niejasna, to wtedy znak moze byc decydujacy.

Napisano

Dobra dobra grinser006.gif sam się rozbiegłem o ściane i walnąłem ... i oprzytomniałem grinser006.gif stwierdzając ,że szkoda się kłócić o oczywiste kwestie wink.gif

Swoją drogą co do łamania przepisów ... spójrzcie na to

klik

Napisano

> Nie jest bzdurą... Ale Ty wiesz lepiej.

> "Art.24 PORD

> 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy

> zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

> 1) na jezdni jednokierunkowej;"

Co jest jezdnią jednokierunkową?

Ustalilismy dzięki koledze YArooS, że jest nią Autostrada, co jeszcze?

> oczywiście, że wróci... Bo przywołujesz przepis, cytujesz go i upierasz się, że nie dotyczy drogi

> dwujezdniowej, czyli posiadającej dwie jezdnie.

Bo to, że droga posiada dwie jezdnie nie jest równoznaczne z tym, że te jezdnie są jednokierunkowe.

Nadal tego nie rozumiesz?

Napisano

> Co jest jezdnią jednokierunkową?

Jak sama nazwa wskazuje taka jezdnia, na ktorej mozna poruszac sie w JEDNYM kierunku.

> Ustalilismy dzięki koledze YArooS, że jest nią Autostrada, co jeszcze?

> Bo to, że droga posiada dwie jezdnie nie jest równoznaczne z tym, że te jezdnie są jednokierunkowe.

> Nadal tego nie rozumiesz?

Zgadza sie. Ale jesli jezdnia nie jest dwukierunkowa (dozwolony jest na niej ruch w obu kierunkach) to jest ona jednokierunkowa. Nie ma innej opcji. Nie rozumiesz tego?

A tak wlasciwie i gwoli scislosci droga dwujezdniowa zawsze posiada dwie jezdnie jednokierunkowe. Jesli jest inaczej to mamy do czynienia z droga jednojezdniowa dwukierunkowa z ukieszczona obok droga serwisowa.

Poza tym nieistotne jest z punktu widzenia wyprzedzania, czy droga jest jedno- czy dwujezdniowa. Istotne jest jedynie, czy jezdnia jest jedno- czy dwukierunkowa.

Tu cos pisza...

Napisano

> Jak sama nazwa wskazuje taka jezdnia, na ktorej mozna poruszac sie w JEDNYM kierunku.

Dziękuję za odpowiedź.

<Prawdopodobnie na poczatku odcinka jezdni jednokierunkowej.?

To jest skrzyżowanie takie samo jak kilkanaście innych na tym odcinku drogi ("dwupasmówka" z pasem zieleni, 40 km)

<Brak znaku D-3 nie decyduje o braku drogi/jezdni jednokierunkowej, stawiac go nalezy w miejscach

gdzie moglyby byc jakiekolwiek watpliwosci co do tego, czy droga jest jedno, czy dwukierunkowa.

Jako zasade nalezy uznac jednak, ze znaki takie nalezy stosowac zawsze i po kazdym skrzyzowaniu aby uniknac watpliwosci.>

Właśnie drążę temat znaku D-3. Na tej samej drodze (np. katowickiej, w moim rejenie przedłużenie w stronę Katowice Bielsko-B) są D-3 lub nie.

Jeśli jest ten znmak to można wyprzedzać z prawej przy dwuch pasach. Ale jeżeli go nie ma (D-3) ? Właśnie o to wyprzedzanie z prawej mi chodzi.

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź.

Dla wyprzedzania z prawej obecnosc znaku D-3 jest nieistotna. Znak ten jest z grupy informacyjnych i ma na celu poinformowanie uczestnikow ruchu. Istotne jest, czy ns danej jezdni dozwolona jest jazda w jednym, czy w dwoch kierunkach.

Napisano

> Dla wyprzedzania z prawej obecnosc znaku D-3 jest nieistotna. Znak ten jest z grupy informacyjnych

> i ma na celu poinformowanie uczestnikow ruchu. Istotne jest, czy ns danej jezdni dozwolona

> jest jazda w jednym, czy w dwoch kierunkach.

jeszcze raz dziękuję

Napisano

> mozna jezdzic mniej niz 40km/h

Moge poruszac sie po autostradzie motocyklem na ktorym wioze dziecko mlodsze niz 7 lat ?

wink.gif

Napisano

> Moge poruszac sie po autostradzie motocyklem na ktorym wioze dziecko mlodsze niz 7 lat ?

Czy pojazd ten konstrukcyjnie jest w stanie osiagnac predkosc ponad 40km/h?