Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepka typu SAM.

Featured Replies

Napisano

Mowa o małej przyczepce do 750kg, zastanawiam się nad zakupem takowej, ale jest niezarejestrowana i nie ma żadnych papierów, jak przebiega proces rejestracji takiej przyczepki i jaki jest koszt?

Kiedyś chyba procedura była następująca; WK i wydanie tabliczki, zamocowanie jej na przyczepce, diagnosta i badanie techniczne, OC i rejestracja?

Teraz po 22 czerwca 2013 jakieś homologacje jeszcze trzeba uzyskać?

Przerabiał ktoś temat?

Napisano

> Mowa o małej przyczepce do 750kg, zastanawiam się nad zakupem takowej, ale jest niezarejestrowana i

> nie ma żadnych papierów, jak przebiega proces rejestracji takiej przyczepki i jaki jest koszt?

> Kiedyś chyba procedura była następująca; WK i wydanie tabliczki, zamocowanie jej na przyczepce,

> diagnosta i badanie techniczne, OC i rejestracja?

> Teraz po 22 czerwca 2013 jakieś homologacje jeszcze trzeba uzyskać?

> Przerabiał ktoś temat?

na chwilę obecną NIE ZAREJESTRUJESZ

a jak Ci sie uda to starcisz masę czasu na homologacje, badania, czas i ze 3000zł

Napisano

> na chwilę obecną NIE ZAREJESTRUJESZ

> a jak Ci sie uda to starcisz masę czasu na homologacje, badania, czas i ze 3000zł

W Niemczech zarejestrujesz za ca. 450,- Euro

wink.gif

Napisano

> a jak Ci sie uda to starcisz masę czasu na homologacje, badania, czas i ze 3000zł

Potwierdzam. A jeśli będzie chciał wydać tą kasę na rejestrację to proces dopuszczenia będzie mógł zrobić jedynie na certyfikowanej SKP, tyle, że nikt nie wie ile za taką certyfikację SKP miałaby zapłacić. Czyli kupa.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, zatem muszę się rozejrzeć za zarejestrowaną...

Chyba że nowa-one mają już homologację, np takie sprzedawane pod OBI, czy ta sama procedura?

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi, zatem muszę się rozejrzeć za zarejestrowaną...

> Chyba że nowa-one mają już homologację, np takie sprzedawane pod OBI, czy ta sama procedura?

sie dopytaj jakie papióry majom

idz do wydziału komunikacji i zapytaja czy z takimi papiórami zarejestrują

Napisano

Dołączę się aby nie zaśmiecać. zlosnik.gif

A jak to jest z przeróbką zarejestrowanej przyczepki. Potrzebuje zrobić przyczepkę do przewozu pontonu. Sam ponton ma 4,3m.

Jak to jest z przeglądem bo podobno trzeba zrobić rzeczoznawcę i przegląd?? niewiem.gif

Zaczynam się zastanawiać czy nie zrobić przyczepki ze zdejmowanymi burtami i nakładką do mocowania tegoż pontonu??

Tylko jak to jest w razie kontroli drogowej??

NIe czepną się jakiegoś tam stelaża mocowanego oczywiście nie na stałe grinser006.gif?

A może przerobić przyczepkę i tak śmigać??

Zna ktoś temat??

Napisano

> Dołączę się aby nie zaśmiecać.

> A jak to jest z przeróbką zarejestrowanej przyczepki. Potrzebuje zrobić przyczepkę do przewozu

> pontonu. Sam ponton ma 4,3m.

masz zarejestrowaną to sobie przerabiaj do woli aby nie przekroczyc DMC

Napisano

> masz zarejestrowaną to sobie przerabiaj do woli aby nie przekroczyc DMC

Tylko zastanawiam się czy w rubryce "przeznaczenie" w przypadku ciągania łódki/pontonu nie musi być coś tam wpisane?

Jeśli nie to wszystko gra ok.gif

Napisano

mam podobny problem

kupilem lajbe, ma swoja przyczepke (sa światła, oś hamowana, haulec najazdowy i takie tam)=niestety nie zarejestrowana

aktualnie od wakacji szukam "trupa" dwuosioweego ZAREJESTROWANEGO o interesujacej mnie DMC zeby móc legalnie jedzic... niesstety :-(

Napisano

> mam podobny problem

> kupilem lajbe, ma swoja przyczepke (sa światła, oś hamowana, haulec najazdowy i takie

> tam)=niestety nie zarejestrowana

> aktualnie od wakacji szukam "trupa" dwuosioweego ZAREJESTROWANEGO o interesujacej mnie DMC zeby móc

> legalnie jedzic... niesstety :-(

Czyli w dowodzie od takiej przyczepki nie ma nic wzmianki że przeznaczenie ma do ciągania łódki czy jakoś tak??

Napisano
  • Autor

> Czyli w dowodzie od takiej przyczepki nie ma nic wzmianki że przeznaczenie ma do ciągania łódki czy

> jakoś tak??

Jak nie zarejestrowana to skąd ma mieć dowód? wink.gif

Napisano

> Tylko zastanawiam się czy w rubryce "przeznaczenie" w przypadku ciągania łódki/pontonu nie musi być

> coś tam wpisane?

> Jeśli nie to wszystko gra

ja twierdze ze to przyczepka lekka skromny.gif

Napisano

> Jak nie zarejestrowana to skąd ma mieć dowód?

Ale skoro szuka przyczepki do przeróbki więc raczej pewnie wie. Ot taka ciągłość myślenia 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja twierdze ze to przyczepka lekka

ale twierdzisz czy wiesz? Jeśli tak to też zaczynam szukać szrota na przeróbkę yay.gif

Napisano

A to dlaczego i skąd taki koszt ??

Ostatnio jak się pytałem na OSKP o przebadanie przyczepki typu sam to dali mi nawet gotowe formularze do wypełnienia i a koszt "przebadania" i nabicia numerów + tabliczka/naklejka nie był jakiś kosmiczny hmm.gif

Napisano

> A to dlaczego i skąd taki koszt ??

> Ostatnio jak się pytałem na OSKP o przebadanie przyczepki typu sam to dali mi nawet gotowe

> formularze do wypełnienia i a koszt "przebadania" i nabicia numerów + tabliczka/naklejka nie

> był jakiś kosmiczny

Teraz trzeba zrobić homologację czy jakoś tak. I dopiero wtedy mogą zrobić przegląd . Podobnież to od niedawna obowiązuje niewiem.gif

Napisano

> Teraz trzeba zrobić homologację czy jakoś tak. I dopiero wtedy mogą zrobić przegląd . Podobnież to

> od niedawna obowiązuje

No to muszę podpytać, bo ojciec wydłubał sobie przyczepkę i chciał ją zalegalizować

Napisano

> Ostatnio jak się pytałem na OSKP o przebadanie przyczepki typu sam to dali mi nawet gotowe

> formularze do wypełnienia i a koszt "przebadania" i nabicia numerów + tabliczka/naklejka nie

> był jakiś kosmiczny

Chyba jeszcze nie dotarło do nich pismo o zmianach.

Jestem po 3 rozmowach z Ministerstem, kazdy mowi cos innego.

Jedna rozmowa zapadla mi w pamieci, jaka jest orientacyjnie wartosc zbudowanego pojazdu=10 000zl, w odpowiedzi usłyszałem ze koszt homologacji równy jest wartości sick.gif

Kurcze mogłem powiedzieć że 500zl, koszt rejestracji miałbym zbliżony jak przed zmianami spineyes.gif

Napisano

W Anglii o ile się nie mylę takie przyczepki nie podlegają żadnej rejestracji , więc może "kupic" taka przyczepkę i zarejestrować w PL? Wcześniej zapytać w WK jak to ugryźć.

Napisano

> W Anglii o ile się nie mylę takie przyczepki nie podlegają żadnej rejestracji , więc może "kupic"

> taka przyczepkę i zarejestrować w PL? Wcześniej zapytać w WK jak to ugryźć.

Nie przejdzie. Sprawdzalem.

Napisano

> był jakiś kosmiczny

Ostatnio, czyli przed 22 czerwca? Wtedy niestety zmieniły się przepisy frown.gif

Mi się udało jakiś tydzień przed zmianami.