Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru WRX MY14 - pierwsze cale pix

Featured Replies

Napisano

> Forek nie jest duży, Outback nie jest SUVem, benzyny 2.0 nie jadą, benzyny 2.5 dużo palą, nie wiem

> czy się gazują i są awaryjne, diesel się psuje.

> Nie ma czego wybrać.

Zgodzę się co do pierwszej części zdania, ale to raczej zalete tego typu aut, ze nie są SUVami (co odczujesz po kolku dniach obcowania z nimi drive.gif).

Odnośnie silników 2.5 nie pali wcale tak dużo, j anawet raz wykręciłem 6,9l/100km grinser006.gif, średnio jest to ok 1-2l więcej niż 2.0 w zależności jak to jeździ. 2.5 za to jest idealnym silnikiem do gazu, prosta niezawodna konstrukcja od lat, niemająca praktycznie wad (odMy04).

Jak sobie popatrzyłbyś na forum Subaru to większości 2.5 jest zagazowanych, a jakoś nie ma wątków nt problemów. Sam zrobiłem 2.5 od 105kkm do 210kkm wyłącznie na gazie wink.gif. Także da się ekonomicznie (średnio ok 12,5l lpg/100km) i niskoawaryjnie. De facto jedynym problemem aut to dwumasa w manualu, który porpostu trzeba wywalić.

To co można się na pierwszy rzut oka przyczepić, to, że auto w szczególności z automatem demonem prędkości nie jest, bo 165/170KM i AWD w większym aucie robi swoje.

Konkurencja z D przy tych mocach ma znacznie lepsze osiągi.

Odnośnie diesla to problemy występowały do 2010r, kiedy dokonano modyfikacji (niestety nie znam szczegółów). Na forum od My10 jakoś w kwestii diesla cisza, co na tle mega wątków o wymianie silnika z lat poprzednich rokuje całkiem dobrze, ale może jeszcze deko za wcześnie na wnioski.

Napisano

> Odbyłem już ileśtam jazd próbnych różnymi wersjami Outbacka i Forka a dalej nic z tego nie wiem.

> Auta mają wady i zalety. Jednocześnie je chcę i nie chcę.

Podaj przykład auta które nie ma wad zlosnik.gif

Wszystkie mają jakieś wady więc nie ma co za dużo rozmyślać, trzeba kupić i cieszyć się zaletami smile.gif

Napisano

> Tribeca z gazem spełnia wszystkie kryteria, tyle że jej nie ma.

co ma tribeca (poza wygladem) czego nie ma outback. w srodku jest rownie duzy, wysokosc siedzenia praktycznie identyczna, w obu mozesz miec silnik 3.6 i AT

poza tym czemu nie outback diesel automat

po 2010 nie ma juz problemu z dieslami subaru, cvt7 jest swietna, czego jeszcze chciec?

Napisano

> Zgodzę się co do pierwszej części zdania, ale to raczej zalete tego typu aut, ze nie są SUVami (co

> odczujesz po kolku dniach obcowania z nimi ).

Chyba że ktoś właśnie chce SUVa. hehe.gif

> Odnośnie silników 2.5 nie pali wcale tak dużo, j anawet raz wykręciłem 6,9l/100km , średnio jest

> to ok 1-2l więcej niż 2.0 w zależności jak to jeździ. 2.5 za to jest idealnym silnikiem do

> gazu, prosta niezawodna konstrukcja od lat, niemająca praktycznie wad (odMy04).

> Jak sobie popatrzyłbyś na forum Subaru to większości 2.5 jest zagazowanych, a jakoś nie ma wątków

> nt problemów. Sam zrobiłem 2.5 od 105kkm do 210kkm wyłącznie na gazie . Także da się

> ekonomicznie (średnio ok 12,5l lpg/100km) i niskoawaryjnie. De facto jedynym problemem aut to

> dwumasa w manualu, który porpostu trzeba wywalić.

Czekaj, czekaj... To który 2.5l się psuje? Ten z turbo?

Czyli Outbacka 2.5l lineartronic można zagazować i będzie jeździł bezawaryjnie?

> To co można się na pierwszy rzut oka przyczepić, to, że auto w szczególności z automatem demonem

> prędkości nie jest, bo 165/170KM i AWD w większym aucie robi swoje.

No właśnie. To też jest minus.

> Konkurencja z D przy tych mocach ma znacznie lepsze osiągi.

> Odnośnie diesla to problemy występowały do 2010r, kiedy dokonano modyfikacji (niestety nie znam

> szczegółów). Na forum od My10 jakoś w kwestii diesla cisza, co na tle mega wątków o wymianie

> silnika z lat poprzednich rokuje całkiem dobrze, ale może jeszcze deko za wcześnie na wnioski.

No właśnie. Ja im nie wierzę, bo nie mam ochoty za swoją kasę się przekonać, że jednak się nie udało.

Napisano

> Chyba że ktoś właśnie chce SUVa.

ale co ma suv czego nie ma outback?

Napisano

> co ma tribeca (poza wygladem) czego nie ma outback. w srodku jest rownie duzy, wysokosc siedzenia

> praktycznie identyczna, w obu mozesz miec silnik 3.6 i AT

Jakoś mi się bardziej podoba nadwozie SUVa, nie podniesionego kombi. Ale ten 3.6AT jest fajny, tylko że go u nas nie oferują. A gdyby oferowali to cena byłaby jak za Jeepa Grand Cherokee.

> poza tym czemu nie outback diesel automat

> po 2010 nie ma juz problemu z dieslami subaru, cvt7 jest swietna, czego jeszcze chciec?

Jeździ to fajnie ale jest za krótko na rynku żebym uwierzył w brak problemów. Jednak mam trochę czasu i jeśli się nie pojawią żadne info o awariach to ta opcja będzie wędrować w górę wśród moich pomysłów.

Napisano

> ale co ma suv czego nie ma outback?

Nic. Po prostu mi się bardziej podoba. wink.gif

Napisano

> No właśnie. To też jest minus.

I tak jeździ lepiej od tego co masz więc w czym problem?

Napisano

> I tak jeździ lepiej od tego co masz więc w czym problem?

1. Nie jeździ lepiej od tego co mam.

2. Jeździ najgorzej z tego co mógłbym kupić.

Napisano

> 1. Nie jeździ lepiej od tego co mam.

Jeździ. Kolega z pracy ma identyczną jak Twoja. Chyba że porównujesz jazdę z wysokimi prędkościami po autostradzie. Tego nie sprawdzałem więc się nie wypowiem.

> 2. Jeździ najgorzej z tego co mógłbym kupić.

Tzn? Pojeździj w różnych warunkach. Szczególnie w tych gorszych. Bo w jeździe testowej w dobrych warunkach wypadnie gorzej od 99 % aut z tego segmentu cenowego.

Napisano

> Jeździ. Kolega z pracy ma identyczną jak Twoja. Chyba że porównujesz jazdę z wysokimi prędkościami

> po autostradzie. Tego nie sprawdzałem więc się nie wypowiem.

Do setki przyspiesza gorzej - ledwo się w 10s mieści. Prędkość maksymalna jest niższa. Przyspieszenia w czasie jazdy (60-100, 80-120) ma słabsze. Przy dużych prędkościach też przyspiesza niechętnie. Nie ma możliwości żeby Outback 2,5 lineartronic jechał lepiej niż Epica z dieslem MT.

> Tzn? Pojeździj w różnych warunkach. Szczególnie w tych gorszych. Bo w jeździe testowej w dobrych

> warunkach wypadnie gorzej od 99 % aut z tego segmentu cenowego.

Sęk w tym że ja będę również jeździł w dobrych warunkach. Nie chcę cały rok czekać na śnieg żeby wreszcie kogoś objechać.

hehe.gif

A taka Captiva 2.2D 184KM MT jeździ lepiej w tym segmencie cenowym. Zresztą sam Outback diesel też jeździ lepiej od tego 2.5 mimo tylko 150KM pod maską.

Napisano

> Do setki przyspiesza gorzej - ledwo się w 10s mieści. Prędkość maksymalna jest niższa.

> Przyspieszenia w czasie jazdy (60-100, 80-120) ma słabsze. Przy dużych prędkościach też

> przyspiesza niechętnie. Nie ma możliwości żeby Outback 2,5 lineartronic jechał lepiej niż

> Epica z dieslem MT.

> Sęk w tym że ja będę również jeździł w dobrych warunkach. Nie chcę cały rok czekać na śnieg żeby

> wreszcie kogoś objechać.

> A taka Captiva 2.2D 184KM MT jeździ lepiej w tym segmencie cenowym. Zresztą sam Outback diesel też

> jeździ lepiej od tego 2.5 mimo tylko 150KM pod maską.

Kup Pan tego szewroleta i daj nam święty spokój zlosnik.gif

A jak spadnie śnieg to racz nie ruszać bryki z garażu co by nam dróg nie blokować podczas zabawy uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Do setki przyspiesza gorzej - ledwo się w 10s mieści. Prędkość maksymalna jest niższa.

> Przyspieszenia w czasie jazdy (60-100, 80-120) ma słabsze. Przy dużych prędkościach też

> przyspiesza niechętnie. Nie ma możliwości żeby Outback 2,5 lineartronic jechał lepiej niż

> Epica z dieslem MT.

Patrzysz cyferkami. Papier wszystko przyjmie. Zrób eksperyment - spróbuj osiągnąć papierowy czas przyspieszenia 0-100. Na suchym - bo na mokrym nawet kierowcy testowi tego nie potrafią. Outbackiem zrobisz to bez spinania się praktycznie w każdych warunkach. Do tego z racji lepszego wyważenia i napędu skręca znacznie lepiej.

> Sęk w tym że ja będę również jeździł w dobrych warunkach. Nie chcę cały rok czekać na śnieg żeby

> wreszcie kogoś objechać.

Jak kupujesz do objeżdżania do zdecydowanie STi smile.gif

> A taka Captiva 2.2D 184KM MT jeździ lepiej w tym segmencie cenowym. Zresztą sam Outback diesel też

> jeździ lepiej od tego 2.5 mimo tylko 150KM pod maską.

Nie patrz na cyferki.

Napisano

> Kup Pan tego szewroleta i daj nam święty spokój

> A jak spadnie śnieg to racz nie ruszać bryki z garażu co by nam dróg nie blokować podczas zabawy

Ooo był już wątek dlaczego skoda jest lepsza od subaru to teraz będzie powtórka z chevroletem zlosnik.gif

Napisano

> Chyba że ktoś właśnie chce SUVa.

To musisz się określić sam.

> Czekaj, czekaj... To który 2.5l się psuje? Ten z turbo?

Tak ten z turbo miewa humorki grinser006.gif. 2.0i, 2.5i oraz 3.0i to praktycznie bezawaryjne i bezproblemowe jednostki. Równie dobrze się gazują, ale jedna wersja 2.0 w LGC/Forku oraz 3.0 w Obk/Lgc wymaga wyjęcia silnika przy regulacji luzu, dlatego są nie polecane do LPG. Aczkolwiek ludzie gazuja jak ja.

> Czyli Outbacka 2.5l lineartronic można zagazować i będzie jeździł bezawaryjnie?

Tak

> No właśnie. To też jest minus.

ale to się kłóci z tym, że chcesz SUVa, więc na to nie powinieneś patrzyć

> No właśnie. Ja im nie wierzę, bo nie mam ochoty za swoją kasę się przekonać, że jednak się nie

> udało.

od 2010 mijają 3 lata, niektórzy dobijają pewnie do 200kkm i jest cisza ..

Dużo też zależy od użytkowania, mój serwisant mówił mi, że serwisuje kupę 2.0d kupionych w pl w latach 2008-2010 i będących cały czas u pierwszego właściciela, jeżdżących bezproblemowo i to cały czas z tym samym sprzęgłem grinser006.gif. Podstawa to umieć jeździć, pilnować olej oraz dolewać płyn od wtrysków. No i oczywiście przegonić czasem auto gdzieś dalej.

Napisano

> Kup Pan tego szewroleta i daj nam święty spokój

> A jak spadnie śnieg to racz nie ruszać bryki z garażu co by nam dróg nie blokować podczas zabawy

Myślałem jeszcze o Jeepie. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Patrzysz cyferkami. Papier wszystko przyjmie. Zrób eksperyment - spróbuj osiągnąć papierowy czas

> przyspieszenia 0-100. Na suchym - bo na mokrym nawet kierowcy testowi tego nie potrafią.

Tak, ale wrażenia z jazdy są inne. Zwłaszcza że w Subaru siedzi CVT. Nie czuć chęci do jazdy.

> Outbackiem zrobisz to bez spinania się praktycznie w każdych warunkach. Do tego z racji

> lepszego wyważenia i napędu skręca znacznie lepiej.

A to na pewno, bo Epica nie skręca wcale. ok.gifhehe.gif

> Jak kupujesz do objeżdżania do zdecydowanie STi

Nie do objeżdżania ale nie chcę też mułem jeździć.

> Nie patrz na cyferki.

Nie patrzę. Jeździłem Captivą 2.2 184KM z automatem i manualem. Jeździłem też Outbackiem dieslem 150KM z automatem i manualem.

Captiva z manualem jeździ lepiej od Outbacka z manualem. Outback z automatem jeździ lepiej od Captivy z automatem.

Napisano

> To musisz się określić sam.

Nie wiem czego chcę! Jak baba. facepalm%5B1%5D.gifhahaha.gif

> Tak ten z turbo miewa humorki . 2.0i, 2.5i oraz 3.0i to praktycznie bezawaryjne i bezproblemowe

> jednostki. Równie dobrze się gazują, ale jedna wersja 2.0 w LGC/Forku oraz 3.0 w Obk/Lgc

> wymaga wyjęcia silnika przy regulacji luzu, dlatego są nie polecane do LPG. Aczkolwiek ludzie

> gazuja jak ja.

Teraz Obk to 3.6. Mam na myśli nowe modele po 2010r. Tyle że go nie oferują w Pl. Nie wiem czy w ogóle w Europie to oferują.

> Tak

Dzięki. To cenna informacja. Czy tam jest koło zapasowe? Jak duży zbiornik wejdzie w jego miejsce?

> ale to się kłóci z tym, że chcesz SUVa, więc na to nie powinieneś patrzyć

Jeździłem SUVami, które potrafią przyspieszać. Więc nie chcę rezygnować z jakichś osiągów tylko dlatego że to SUV. Tym bardziej że nie mam wielkich wymagań, okolice 9s do setki mi wystarczą.

> od 2010 mijają 3 lata, niektórzy dobijają pewnie do 200kkm i jest cisza ..

> Dużo też zależy od użytkowania, mój serwisant mówił mi, że serwisuje kupę 2.0d kupionych w pl w

> latach 2008-2010 i będących cały czas u pierwszego właściciela, jeżdżących bezproblemowo i to

> cały czas z tym samym sprzęgłem .

Jeśli bym się zdecydował na Outbacka to tylko z automatem. Jeździłem dieslem z manualem i mi się bardzo nie podobało. Nowa skrzynia eliminuje większość wad układu napędowego. To zupełnie inne auto.

> Podstawa to umieć jeździć, pilnować olej oraz dolewać płyn

> od wtrysków. No i oczywiście przegonić czasem auto gdzieś dalej.

Z tym nie ma problemu. Większość mojej jazdy to trasy.

Napisano

> Ooo był już wątek dlaczego skoda jest lepsza od subaru to teraz będzie powtórka z chevroletem

Bo Skoda jest lepsza od Subaru!!

Ma ten... no, no ten... aaaa podświetlane słoneczniki hehe.gif

Ludzie!!! Ludzie!!! Kupujcie Skody zlosnik.gif

Napisano

> Myślałem jeszcze o Jeepie.

No to przynajmniej coś z charakterem ok.gif

Napisano

> Tak, ale wrażenia z jazdy są inne. Zwłaszcza że w Subaru siedzi CVT. Nie czuć chęci do jazdy.

Oczywiście że są inne. Bo nie ma charakterystycznego dla diesla wciskania w fotel. Jeśli lubisz efektownie zamiast efektywnie to rzeczywiście Outback nie jest dla Ciebie.

> Nie patrzę. Jeździłem Captivą 2.2 184KM z automatem i manualem. (...)

Odpowiem Ci tak - chcesz Chevroleta. I choćby nie wiem co było w Outbacku to i tak na siłę udowodnisz że Chevrolet lepszy. Jeden tu niedawno chciał Insygnie. I wymyślał takie bzdury żeby udowodnić że jest lepsza od innych że aż bolało. Np. koronnym argumentem żeby nie kupić Chevroleta był brak prestiżu. Prestiż w Oplu. Chevrolet przynajmniej robi Camaro a Opel? Jakby po prostu nie można było kupić Opla bo wcześniej miało się Opla i było się zadowolonym. I Tobie mówię to samo - kup Chevroleta. Masz, jesteś zadowolony, to jest naprawdę wystarczający powód. smile.gif

Napisano

> Bo Skoda jest lepsza od Subaru!!

> Ma ten... no, no ten... aaaa podświetlane słoneczniki

> Ludzie!!! Ludzie!!! Kupujcie Skody

Tak, na pierwszej stronie wątku do którego linka wrzuciłem jest Twoja wypowiedź zlosnik.gif

Napisano

> No to przynajmniej coś z charakterem

Tyle że Jeep musiałby być używany bo nowy za drogi. boje_sie.gif

Napisano

> Tak, na pierwszej stronie wątku do którego linka wrzuciłem jest Twoja wypowiedź

Nom... jest tam, na forum kilka moich wypowiedzi spy.gif

Napisano

> A na forum subaru jest jeszcze wątek na ponad 50 stron "Skoda lepsza od Subaru"

> O tutaj możesz poczytać

Z drugiej strony, gdyby zrobili Superb Scout to do jazdy na co dzień taka 2.0 TDI 170KM DSG moim zdaniem będzie biła Outbacka na głowę. Niektóre rozwiązania w Subaru trącą myszką.

I to mówiłem ja - człowiek, który raczej nie lubi Skody.

hehe.gif

Napisano

> Nom... jest tam, na forum kilka moich wypowiedzi

No tak ale tylko ten jeden tekst o wyższości skody jakoś utkwił mi w pamięci

Napisano

> Cena bardzo fajna....u Ciebie

> Troszkę dziwnie przetłoczenia nadkoli komponują się z linią boczną.

> Ogólnie, nie podoba mi się, ale jeżeli osiągi będą OK, to na pewno znajdzie się szerokie grono

> wiernych nabywców

nie zebym sie czepial ale chyba patrzysz na blotniki a nie nadkola cfaniaczek.giflizak.gif

Napisano

> Z drugiej strony, gdyby zrobili Superb Scout to do jazdy na co dzień taka 2.0 TDI 170KM DSG moim

> zdaniem będzie biła Outbacka na głowę. Niektóre rozwiązania w Subaru trącą myszką.

> I to mówiłem ja - człowiek, który raczej nie lubi Skody.

Skoda ma jakiegoś dużego suva jeszcze wprowadzić - może to Ci przypasi ?

Napisano

> Oczywiście że są inne. Bo nie ma charakterystycznego dla diesla wciskania w fotel. Jeśli lubisz

> efektownie zamiast efektywnie to rzeczywiście Outback nie jest dla Ciebie.

Wrażenia z jazdy są ważne. Prosty przykład o którym pisałem już wielokrotnie: auto mojej żony ma zbliżone osiągi ale reakcja na gaz jest taka, że po przesiadce z mojego czuję się jak w aucie niemal sportowym.

boje_sie.gif

> Odpowiem Ci tak - chcesz Chevroleta. I choćby nie wiem co było w Outbacku to i tak na siłę

> udowodnisz że Chevrolet lepszy. Jeden tu niedawno chciał Insygnie. I wymyślał takie bzdury

> żeby udowodnić że jest lepsza od innych że aż bolało. Np. koronnym argumentem żeby nie kupić

> Chevroleta był brak prestiżu. Prestiż w Oplu. Chevrolet przynajmniej robi Camaro a Opel? Jakby

> po prostu nie można było kupić Opla bo wcześniej miało się Opla i było się zadowolonym.

Sam mu tam pisałem żeby kupił Malibu bo technicznie to jest to samo a wszystko inne ma fajniejsze od Insigni.

> I

> Tobie mówię to samo - kup Chevroleta. Masz, jesteś zadowolony, to jest naprawdę wystarczający

> powód.

Kupiłbym gdyby ten cały Traxx to nie była taka kupa. Kupilibyśmy dwa Chevrolety i z głowy.

Ale skoro z małych aut AWD to XV jest najfajniejsze to naturalne byłoby kupić dwa Subaru. Wieć teraz próbuję się w to jakoś wpasować.

spineyes.gif

Napisano

> Skoda ma jakiegoś dużego suva jeszcze wprowadzić - może to Ci przypasi ?

Wątpliwe. Chyba że zrobią coś kanciastego na bazie Touarega. ok.gifwink.gif

Napisano

> Wątpliwe. Chyba że zrobią coś kanciastego na bazie Touarega.

Nie wiem, w jakejś gazetce ostatnio było o planach skody i niezłą gamę robią. Ma być 7 miejscowy suv, coś średniego i jakiś crossoverek też więc może faktycznie celuj w skodę

edit: tak na szybko jakiś tekst

Napisano

> Nie wiem, w jakejś gazetce ostatnio było o planach skody i niezłą gamę robią. Ma być 7 miejscowy

> suv, coś średniego i jakiś crossoverek też więc może faktycznie celuj w skodę

> edit: tak na szybko jakiś tekst

To raczej wydłużony Tiguan, coś takiego chcą też oferować w USA. Dla mnie Tiguan jest za mały, choćby nie wiem jak go wydłużyli. No i pewnie przesadzą z ceną.

Ale poczekamy - zobaczymy. Musiałby to być naprawdę jakiś mega hit żebym się zdecydował na Skodę.

wink.gif

Napisano

> Nie wiem czego chcę! Jak baba.

> Teraz Obk to 3.6. Mam na myśli nowe modele po 2010r. Tyle że go nie oferują w Pl. Nie wiem czy w

> ogóle w Europie to oferują.

Jakiś rok temu został wycofany w EU, dzięki ekoterorystom tongue.gif, co ciekawe ostatnie sztuki sprzedały się dość szybko w pl grinser006.gif. Silnik jest ten "lepszym" 3.0, jest szybszy i deko bardziej oszczędny. W przypadku lpg pozostaje ten sam problem regulacji zaworów. W manualu było to jedno z szybszych aut tej klasy, coś deko ponad 6s do 100km/h AFAIR

> Dzięki. To cenna informacja.

Nawet niektóre kraje jak D,Cz, I, NL oferowany nowe Subaru z lpg, nie wiem czy tak jest dalej, ale być może. Nasz SIP podobno zrobił testy i stwierdził, że gaz to zło, więc nie mozna było kupic nowego Subaru z lpg.

>Czy tam jest koło zapasowe? Jak duży zbiornik wejdzie w jego miejsce?

Tak, Obk maja dość duże koła, wnęka bez problemu mieści 225/55 R17, co daje zbiornik ok 70l, także daję się przejechac nawet do 500km na zbiorniku. Nowe mają chyba ciut większe nawet koła.

> Jeździłem SUVami, które potrafią przyspieszać. Więc nie chcę rezygnować z jakichś osiągów tylko

> dlatego że to SUV. Tym bardziej że nie mam wielkich wymagań, okolice 9s do setki mi wystarczą.

Tyle, że przyspieszenie to nie wszytsko, dla mnie jak porównam sobie Jeepa GC (czyli typowego SUVa), którym często w firmie jeździłem to w porównaniu Obk jest przepaść pod każdym względem podczas dalszych podróży. Nie ma też za dużo SUVów z automatem i z przyspieszeniem ok 9s w szczególności jak odrzucić premium

> Jeśli bym się zdecydował na Outbacka to tylko z automatem. Jeździłem dieslem z manualem i mi się

> bardzo nie podobało. Nowa skrzynia eliminuje większość wad układu napędowego. To zupełnie inne

> auto.

Ja tam jestem zadowolony z klasycznego automatu + sterowanie ręczne łopatkami

> Z tym nie ma problemu. Większość mojej jazdy to trasy.

IMO nie ma co się obawiać tego diesla.