Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokowanie dróg

Featured Replies

Napisano

Parę razy widziałem sytuacje, gdy na wąskiej, gruntowej ulicy osiedlowej stała śmieciarka albo samochód MPO, a robotnicy uprzatali liście i ładowali. Miejsca było wystarczająco aby zaparkowac na poboczu ale samochody stały sobie na środku drogi blokujac przejazd, bo robotnikom tak było wygodnie. Co robić w takich sytuacjach? Kamerka, zdjęcie i telefon do SM albo Policji?

Napisano

> Parę razy widziałem sytuacje, gdy na wąskiej, gruntowej ulicy osiedlowej stała śmieciarka albo

> samochód MPO, a robotnicy uprzatali liście i ładowali. Miejsca było wystarczająco aby

> zaparkowac na poboczu ale samochody stały sobie na środku drogi blokujac przejazd, bo

> robotnikom tak było wygodnie. Co robić w takich sytuacjach? Kamerka, zdjęcie i telefon do SM

> albo Policji?

Pomóc im sprzątać. Lekko zaprzyjaźnić się. A jak już zdąbędziesz ich zaufanie, opowiedzieć im o swoich problemach z śmieciarkami. Może zrozumieją i zmienią swoje postępowanie.

Napisano

> Parę razy widziałem sytuacje, gdy na wąskiej, gruntowej ulicy osiedlowej stała śmieciarka albo

> samochód MPO, a robotnicy uprzatali liście i ładowali. Miejsca było wystarczająco aby

> zaparkowac na poboczu ale samochody stały sobie na środku drogi blokujac przejazd, bo

> robotnikom tak było wygodnie. Co robić w takich sytuacjach? Kamerka, zdjęcie i telefon do SM

> albo Policji?

Tzn. nie mogłeś przejechać? Ja bym najzwyczajniej wyszedł z auta i porozmawiał z robotnikami, no ale ja młody jestem i się nie znam frown.gif

Napisano
  • Autor

> Pomóc im sprzątać. Lekko zaprzyjaźnić się. A jak już zdąbędziesz ich zaufanie, opowiedzieć im o

> swoich problemach z śmieciarkami. Może zrozumieją i zmienią swoje postępowanie.

Rozumiem ze Ty bys tak zrobił? no.gif

Z czystej ciekawości - czy to jakas osobista wycieczka czy rzeczywiście masz taki pogląd na sprawę? hmm.gif

Bo jak nie ma miejsca aby zaparkowac nie utrudniając przejazdu to sprawa jasna. Ale gdy jest? A kierowcy mają godzinę czekać zanim jasnie panowie zrobia swoje i odjadą?

Napisano

Co za swiat sie robi, to juz nie da sie normalnie z ludzmi pogadac, tylko dziala w postaci SM, policji, zandarmerii, sluzby wieziennej i grom wie czego jeszcze?

Pobocze chociaz odpowiednio twarde jest, bo taka smieciarka to nie osobowka, a za chwile ktos bedzie znow sie pytal o SM, policje, zandarmerie, sluzbe wiezienna i grom wie co jeszcze bo mu pobocze rozjezdzili i spacerujac z pieskiem przejsc nie moze.

Napisano

> Rozumiem ze Ty bys tak zrobił?

> Z czystej ciekawości - czy to jakas osobista wycieczka czy rzeczywiście masz taki pogląd na sprawę?

> Bo jak nie ma miejsca aby zaparkowac nie utrudniając przejazdu to sprawa jasna. Ale gdy jest? A

> kierowcy mają godzinę czekać zanim jasnie panowie zrobia swoje i odjadą?

Zbyt często spotykam się z indolencją na drodze i w życiu codziennym, by jakoś nerwowo reagować.

Napisano
  • Autor

> Tzn. nie mogłeś przejechać? Ja bym najzwyczajniej wyszedł z auta i porozmawiał z robotnikami, no

> ale ja młody jestem i się nie znam

Akurat szedłem pieszo, ale widziałem jak jakiś facet stal samochodem i czekał jak to pokorne cielę. Tak, masz rację to dobry pomysł, jeszcze zakładając włączenie smartfona w funkcji kamery lub dyktafonu; może którys rzuci bluzgami i wtedy juz wiadomo gdzie sie udac z nagraniem zlosnik.gif

Napisano

> Akurat szedłem pieszo, ale widziałem jak jakiś facet stal samochodem i czekał jak to pokorne cielę.

> Tak, masz rację to dobry pomysł, jeszcze zakładając włączenie smartfona w funkcji kamery lub

> dyktafonu; może którys rzuci bluzgami i wtedy juz wiadomo gdzie sie udac z nagraniem

marudny i niezyciowy facet jesteś ok.gif

Napisano
  • Autor

> marudny i niezyciowy facet jesteś

Ty za to bardzo zyciowy - na wszystko pozwalać a potem narzekac ze jest xle. Rozumiem, ze jak przyjeżdża śmieciarka i robotnicy robia straszny hałas i drą sie co chwila przplatając slowami na k.. i ch... to tez Ci nie przeszkadza? No bo co tam, ze np. dzieci tego słuchaja? I podobnie przy remontach bloków czy dróg? A nie pomyslałes, że zatrudnianie takich delikatnie mówiąc prymitywnych osób także psuje rynek pracy?

PS a widziałem tez raz, jak kierowca smieciarki trąbił i poganiał na ulicy osiedlowej (asfaltowanej, na której było ograniczenie do 20 km/h) jakiegos kierowce osobówki? Bo mu sie śpieszyło sick.gif. Tez byś takiemu chamowi odpuścił? grinser006.gif

Napisano

> albo Policji?

podejsc i kulturalnie powiedziec by przestawili bo... i tu odpowiedni argument - dziala

Napisano

> Akurat szedłem pieszo, ale widziałem jak jakiś facet stal samochodem i czekał jak to pokorne cielę.

to facet albo pierdola albo mu sie nie spieszylo i sobie czekal

tobie ta smieciara nie przeszkadzala w niczym wiec... jaki problem?

jestem pewien ze gdyby ktokolwiek podszedl i powiedzal chce przejechac to robotnik wsiadlby do smieciary i umozliwil przejazd bez problemu i nawet dodalby ze przeprasza

Napisano
  • Autor

> podejsc i kulturalnie powiedziec by przestawili bo... i tu odpowiedni argument - dziala

No , jesli masz 2 m wzrostu, bicepsy jak Pudzian i jesteś łysy to na pewno zlosnik.gif

A na powaznie to chciałem się dowiedzieć o przepisowe rozwiązanie takiego ewentualnego problemu. Bo rozumiem, że tego typu samochody nie moga sobie blokowac dróg tak jak to czasem robi np. Policja czy Straż Pożarna w akcji?

Napisano

> No , jesli masz 2 m wzrostu, bicepsy jak Pudzian i jesteś łysy to na pewno

bez przesady - to sa tez ludzie i wykonuja swoja prace - jak tylko nie skoczysz z taka sprawa z geba czy innym rodzajem "uprzejmosci" to zwykle "poprosze" dziala cuda

> A na powaznie to chciałem się dowiedzieć o przepisowe rozwiązanie takiego ewentualnego problemu. Bo

> rozumiem, że tego typu samochody nie moga sobie blokowac dróg tak jak to czasem robi np.

> Policja czy Straż Pożarna w akcji?

wg mnie ciezko mowic o blokowaniu w chwili gdy jest ktos przy pojezdzie - a i troche zrozumienia i ludzkiego podejscia nie zaszkodzi - wszystkim to wyjdzie na dobre i wszyscy beda mieli milszy dzien

co innego gdyby samochod byl zostawiony i ani widu ani sladu po kierowniku - wtedy albo straz mięsna albo policja

Napisano

> a i troche zrozumienia i

> ludzkiego podejscia nie zaszkodzi - wszystkim to wyjdzie na dobre i wszyscy beda mieli milszy

> dzien

true smile.gif

Napisano

> albo Policji?

Jeżeli to jest droga osiedlowa, wewnętrzna a nie publiczna to trzeba by się zwrócić do właściciela drogi - zwykle spółdzielni, wspólnoty żeby swoich robotników - bo zakładam że to nie byli jacyś przypadkowi upomniał. Tak samo z wywózką śmieci ktoś chyba z nimi umowę zawierał...

Jednak z własnej obserwacji wiem że śmieciarki blokują dosłownie na moment, goście znają się na fachu i robią to bardzo sprawnie smile.gif