Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Leon II - jaki wybrać?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Planuje zakup samochodu Seat Leon II-w przyszłości chciałbym załozyć gaz do niego.

W grę wchodzą 2 silniki:

1.6 8V 102KM -wyczytałem ,że światnie nadaje się do instalacji gazowej i pytanie jaką wybrać,jaki koszt?

1.4 MPI 16v 85KM 2008r -czy do tego silnika nadaje się instalacja LPG?Jeśli tak to jaką wybrać,jaki koszt?

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

ja też wyczytałem, że 1.6 idealny do LPG więc brałbym ten, ale jaka instalcja to nie wiem

Napisano
  • Autor

A jak wygląda spalanie w przypadku tych 2 silników?

Jakie koszty instalacji?

Jak LPG znoszą te 2 silniki?1.6 8V 102KM i 1.4MPI 16V 85KM

Napisano

> A jak wygląda spalanie w przypadku tych 2 silników?

> Jakie koszty instalacji?

> Jak LPG znoszą te 2 silniki?1.6 8V 102KM i 1.4MPI 16V 85KM

1.6 8v średnio 9l lpg miasto/trasa

Napisano
  • Autor

> 1.6 8v średnio 9l lpg miasto/trasa

Może ktoś ma 1.4MPI 16V 85KM z LPG,jak się sprawuje,jakie spalanie?

Napisano

> Może ktoś ma 1.4MPI 16V 85KM z LPG,jak się sprawuje,jakie spalanie?

Nie zawracaj sobie głowy 1.4 16V to badziewie. Poprawili trochę od czasu kiedy zaczęli to montować, ale z g.... bata nie ukręcisz. Szczegółów nie będę pisał bo z łatwością je wyszukasz.

Akurat gaz podobno znosi dobrze (IV gen.) palił będzie tyle co 1.6 wazniak.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zawracaj sobie głowy 1.4 16V to badziewie. Poprawili trochę od czasu kiedy zaczęli to montować,

> ale z g.... bata nie ukręcisz. Szczegółów nie będę pisał bo z łatwością je wyszukasz.

> Akurat gaz podobno znosi dobrze (IV gen.) palił będzie tyle co 1.6

Pytam,bo mogę kupić taki w dobrej cenie za.ok 22tyś (5-letni 2008r.,70tyś przebieg)-priorytetem jest u mnie oszczędność (dojazdy do pracy-miasto) a nie osiągi,dlatego dopytuje...

Może ktoś ma takie autko,proszę o uwagi...

Napisano

> Nie zawracaj sobie głowy 1.4 16V to badziewie. Poprawili trochę od czasu kiedy zaczęli to montować,

> ale z g.... bata nie ukręcisz. Szczegółów nie będę pisał bo z łatwością je wyszukasz.

a o jakim 1,4 piszesz bo w leonach różne montowali hmm.gif

a z tego co mi wiadomo to nie wszystkie to dno

Napisano
  • Autor

> a o jakim 1,4 piszesz bo w leonach różne montowali

> a z tego co mi wiadomo to nie wszystkie to dno

1.4 85KM 16v MPI rok 2008

Napisano

> Pytam,bo mogę kupić taki w dobrej cenie za.ok 22tyś (5-letni 2008r.,70tyś przebieg)-priorytetem

> jest u mnie oszczędność (dojazdy do pracy-miasto) a nie osiągi,dlatego dopytuje...

> Może ktoś ma takie autko,proszę o uwagi...

szukac w 1 kolejnosci 1.6 8v (to jest absolutnie niezniszczalny silnik) jak sie nie znajdzie w dobrym stanie to brac 1.4 16v

spalanie obu silnikow w trybie mieszanym bedzie traktycznie identyczne

na trasie przy delikatnej jezdzie (90km/h) 1.4 spali moze 0,5 L miej

Napisano

> a o jakim 1,4 piszesz bo w leonach różne montowali

> a z tego co mi wiadomo to nie wszystkie to dno

Pokaż mi palcem jakie to różne montowali.

Tylko nie poprzestań na oznaczeniach tylko podaj czym poszczególne 1.4 się różnią. Podpowiem: różnią się niewiele od silników wprowadzonych bodajże w 1997 roku, jeszcze do Golfa III.

Wtedy były to dwie wersje 75 i 100 KM (mniejsza o oznaczenia).

Później każda delikatna modyfikacja powodowała zmianę symbolu a to grzałki w odmie a to 4 cewki. Chętnie posłucham 1.4 o przebiegu ok 150 kkm, który nie klekocze a potrafią zacząć klekotać już przy 30 kkm zlosnik.gif Choćby to dyskwalifikuje ten motor w porównaniu do 1.6 8V.

Napisano

> już przy 30 kkm Choćby to dyskwalifikuje ten motor w porównaniu do 1.6 8V.

Nie tylko 1.4 klepią. 1.6 16 V również zlosnik.gif

Mój 1.4 zaczał przy 135 kkm. Teraz ma 181 kkm i na zimnym ma dźwięk TDI zlosnik.gif

1.6 8V jeździłem i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Siedziało to w OII. Gdybym miał wybierać to zdecydowanie 8V z 1.6 ok.gif

Napisano

> Nie tylko 1.4 klepią. 1.6 16 V również

Bo to zasadniczo ten sam silnik.

Mowa jednak o 8V a to zupełnie inna bajka.

Nie ma nad czym dyskutować. Nie wiem o ile 1.4 musiałby być tańszy od 1.6 8V, abym się na niego zdecydował.

Napisano
  • Autor

> Bo to zasadniczo ten sam silnik.

> Mowa jednak o 8V a to zupełnie inna bajka.

> Nie ma nad czym dyskutować. Nie wiem o ile 1.4 musiałby być tańszy od 1.6 8V, abym się na niego

> zdecydował.

Problem w tym,że 1.6 8V ciężko trafić w z rozsądnym rocznikiem>2007 i przebiegiem <100tys. i w dobrej cenie <23tyś a 1.4 16v 2008r,70tyś można trafić za 22tyś....

Poza tym katalogowo 1.4 pali średnio 1,3L/100km benzyny mniej-przyjmując nawet,że pali mniej 1l/100km roczna oszczędność (15tyś km) to ok 800 zł-nie wiem czy te dodatkowe 17 koni jest tyle wartych...?

Napisano

na twoim miejscu szukałbym egzemplarza w dobrym stanie technicznym, a nie nastawiał bym się na konkretny silnik. Benzyniaka z grupy VW bardzo trudno znaleźć - 1 na 10 to benzyniak grinser006.gif a w dobrym stanie to 1 na 100 grinser006.gif

Silnik 1.4 jest może słabszy ale nadrabia tym, że jest 16 zaworowy. Dojeżdżam do pracy codziennie (50 km) w dwie osoby, do tego trochę po mieście i silnik spokojnie daje radę. Jadąc w 5 osób w trasie jest odczuwalny brak mocy. I tu pewnie sprawdziłby się silnik 1.6. wink.gif Licz się z tym, że takie samochody za granicą robią roczne przebiegi w granicach 50 tys. km.

Napisano

> Licz się z tym,

> że takie samochody za granicą robią roczne przebiegi w granicach 50 tys. km.

Chyba troche przesadzasz hehe.gif

Do takich przebiegow to raczej diesla sie kupuje wink.gif

Inna kwestia, ze do PL sprowadza sie glownie zajezdzone kible..

Napisano

> Chyba troche przesadzasz

> Do takich przebiegow to raczej diesla sie kupuje

> Inna kwestia, ze do PL sprowadza sie glownie zajezdzone kible.

Jedni lubią i kupują diesla inni tylko benzynę. Jedynie typowo miejskie auta mają mniejsze przebiegi a reszta duże. Znam parę osób, które sprowadzają auta. Przywożą albo młode i rozbite, albo starsze z astronomicznymi przebiegami i to także benzyniaki. Ja kupowałem Leona z pełną świadomością że jego roczny przebieg to 45tys.,

Napisano

> Jedni lubią i kupują diesla inni tylko benzynę. Jedynie typowo miejskie auta mają mniejsze

> przebiegi a reszta duże. Znam parę osób, które sprowadzają auta. Przywożą albo młode i

> rozbite, albo starsze z astronomicznymi przebiegami i to także benzyniaki. Ja kupowałem Leona

> z pełną świadomością że jego roczny przebieg to 45tys.,

Oczywiscie, ze sprowadza sie tylko takie auta...

Na innych nie ma szans zarobic bo sa drozsze niz w PL.

Natomiast nie znaczy to bynajmniej, ze kazde auto w DE robi 50kkm rocznie hehe.gif

Napisano

> Problem w tym,że 1.6 8V ciężko trafić w z rozsądnym rocznikiem>2007 i przebiegiem

Pomyśl z czego to wynika.

IMHO lepszy przebieg 150 kkm w 1.6 niż 75 kkm w 1.4.

Żywotność obu motorów jest znacząco różna. Mi również nie chodzi o dodatkowe 17KM bo nie płacisz tylko za dodatkowe KM ale za solidność. Przy kwotach o których piszesz nie ma sensu oszczędzić w ten sposób tylko dlatego, by mieć coś gorszego z mniejszym przebiegiem i trochę nowszego. Zrobisz jak chcesz. Ja tylko ostrzegałem. Mój akurat zbyt wiele oleju nie pali, ale są egzemplarze, które położą całą Twoją kalkulację tylko ze względu na konieczność dolewek oleum. 270751858-jezyk.gif

EOT

Napisano
  • Autor

> Pomyśl z czego to wynika.

> IMHO lepszy przebieg 150 kkm w 1.6 niż 75 kkm w 1.4.

> Żywotność obu motorów jest znacząco różna. Mi również nie chodzi o dodatkowe 17KM bo nie płacisz

> tylko za dodatkowe KM ale za solidność. Przy kwotach o których piszesz nie ma sensu oszczędzić

> w ten sposób tylko dlatego, by mieć coś gorszego z mniejszym przebiegiem i trochę nowszego.

> Zrobisz jak chcesz. Ja tylko ostrzegałem. Mój akurat zbyt wiele oleju nie pali, ale są

> egzemplarze, które położą całą Twoją kalkulację tylko ze względu na konieczność dolewek oleum.

> EOT

Dzięki za uwagi i spostrzeżenia,na razie jestem bliżej 1.4 bo:

- w tej samej cenie (1.6) kupię 2-3 lata młodszy,lepiej wyposażony egzemplarz (1.4)

- wole przebieg <70kkm niż >150kkm

- zaoszczędzę 800 zł rocznie na paliwie (mniejsze spalanie 1.4)

- opinię o 1.4 nie są takie złe (znajomi,internet),czasami wszystko zależy od konkretnego egzemplarza

Oczywiście nie wykluczam zakupu 1.6,ale naprawdę ciężko taki znaleźć w mojej okolicy,zakup planuję na wiosnę 2014-może coś się jeszcze pojawi...wszelkie Wasze uwagi są bardzo cenne...

Napisano

>IMHO lepszy przebieg 150 kkm w 1.6 niż 75 kkm w 1.4.

nie old.gif

lepsze 1,9 TDI od dziadka z rajchu co 5km do kościoła jeździł i płakał przy sprzedaży niż taki co nim zły polak do pracy 20km dziennie jeździł hehe.gif

imho chipsy.gif