Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muzyk to co ... ?

Featured Replies

Napisano

Kupujesz diesla czy jednak może benzynę grinser006.gif?

Napisano

> Kupujesz diesla czy jednak może benzynę ?

Zastanawia się smile.gif

Napisano

nie mam pojecia...

szukam co bedzie w fajnym stanie, ale im dluzej przegladam tym mniej mam ochote i rzygam juz ogloszeniami :/

Napisano
  • Autor

> Zastanawia się

nie ma nad czym zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> nie mam pojecia...

> szukam co bedzie w fajnym stanie, ale im dluzej przegladam tym mniej mam ochote i rzygam juz

> ogloszeniami :/

skądś to znam ok.gif nawet dla jaj patrzę teraz i dobrze że nie czekałem smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Ych... a czas leci

w benzynie też kibel nic nie ma ? hmm.gif

Napisano

nie ma za bardzo benzyn do wyboru, poza tym auto kupowane z zamyslem jakichs malych podrozy po rodzinnym kraju zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma za bardzo benzyn do wyboru, poza tym auto kupowane z zamyslem jakichs malych podrozy po

> rodzinnym kraju

to tym lepiej benzynę bo na co dzień to pewnie miasto? zlosnik.gif

Napisano

ale z dluzszymi odcinkami, wiec wcale nie takie krotkie dojazdy...

Napisano
  • Autor

> ale z dluzszymi odcinkami, wiec wcale nie takie krotkie dojazdy...

no a ile będzie oszczędności na takiej trasie ? hmm.gif

bo jak by spalił litr więcej to 5zł i pytanie po ilu da oszczędność i czy z tej oszczędności naprawimy np wtryski albo turbinę hmm.gif

Napisano

> nie ma za bardzo benzyn do wyboru, poza tym auto kupowane z zamyslem jakichs malych podrozy po

> rodzinnym kraju

Bierz Epice od Aragorna grinser006.gifok.gif

Napisano

> no a ile będzie oszczędności na takiej trasie ?

> bo jak by spalił litr więcej to 5zł i pytanie po ilu da oszczędność i czy z tej oszczędności

> naprawimy np wtryski albo turbinę

Tiaa, benzyny się nie psują, a jeśli już to się za darmo naprawia smile.gif zwłaszcza te z "pazurem"

Muzyk. A co ? Nie przypadłą do gustu moja C3'ka Kobietce ? smile.gif

Napisano

> Nie bede sciemnial, chodzi o budzet

a czego i za ile szukasz?

Napisano

> Nie bede sciemnial, chodzi o budzet

smile.gif pooglądasz jeszcze trochę smile.gif i .....

"przyjdzie koza do woza" smile.gif

Napisano

ale nie mowie ze nie, dajemy sobie szanse narazie...

Napisano

Caly czas rozszerzam krag poszukiwan smile.gif

Auto pokroju c3 lub p207, roczniki 2008-, cena ~20kpln

Napisano
  • Autor

> Tiaa, benzyny się nie psują, a jeśli już to się za darmo naprawia zwłaszcza te z "pazurem"

> Muzyk. A co ? Nie przypadłą do gustu moja C3'ka Kobietce ?

psują ale mniejsze koszta zlosnik.gif

w dieslu każda naprawa która może wystąpić kosztuje około 2 tys zlosnik.gif

Turbina , wtryski , dwumasa zlosnik.gif

a w benzynie świece , cewki itp zlosnik.gif

miałem diesla i miałem pecha bo tak mi dał w pipkę że nie życzę komuś serwisowania diesla zlosnik.gif

Napisano

lancuch, wariatory, walki, glowice....

Tak, tak, to sa wlasnie nowe super hiper benzyny hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> lancuch, wariatory, walki, glowice....

> Tak, tak, to sa wlasnie nowe super hiper benzyny

nie przesadzajmy w dieslu głowicy nie robisz ? zlosnik.gif a może rozrządu nie wymieniasz zlosnik.gif?

Napisano

ale uwierz mi ze wymiana paska a wymiana lancucha to 2 rozne bajki...

Napisano

> psują ale mniejsze koszta

> w dieslu każda naprawa która może wystąpić kosztuje około 2 tys

Mit.

> Turbina , wtryski , dwumasa

Trzeba wybrać takiego, który ma to jak najprostsze - np. 2.0HDi 90KM na Boschu. 270751858-jezyk.gif

Turbiny proste, bez zmiennej geometrii, wtryski trwałe (i tanio regenerowalne), pompa żywotna, dwumasy brak, fapu brak.

> a w benzynie świece , cewki itp

I cały system zmiennych faz rozrządu, KZFR, łańcuchowy ("paaanie, tego się nie wymienia") rozrząd... albo dwumasa, której miało nie być (fakt, że żywotniejsza niż w klekotach).

> miałem diesla i miałem pecha bo tak mi dał w pipkę że nie życzę komuś serwisowania diesla

Pozwoliłem sobie wytłuścić kluczowe. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ale uwierz mi ze wymiana paska a wymiana lancucha to 2 rozne bajki...

no jasne bo wymiana rozrządu to 600pln z robocizną ? zlosnik.gif i robisz to co miesiąc ? zlosnik.gif tak czy siak sam wiesz jak to może być jak nie trafisz zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Mit.

> Trzeba wybrać takiego, który ma to jak najprostsze - np. 2.0HDi 90KM na Boschu.

> Turbiny proste, bez zmiennej geometrii, wtryski trwałe (i tanio regenerowalne), pompa żywotna,

> dwumasy brak, fapu brak.

> I łańcuch zmiennych faz rozrządu, tudzież KZFR... albo dwumasa, której miało nie być (fakt, że

> żywotniejsza niż w klekotach).

> Pozwoliłem sobie wytłuścić kluczowe.

no dobra to ile ta Turbina kosztuje ? zlosnik.gif no i jak tam regeneracja wtrysku pewnie 150 sztuka ok.gif tak czy siak dziękuję postoję zlosnik.gif

no tak KZFR to od 400 do 500zł i to w sumie w Renówkach zlosnik.gif

Napisano

i tu sie mylisz ;D w PSA juz tez, w slawnym i "docenianym" motorze 1.6 w kooperacji z BMW grinser006.gif

Do tego w starych 2.0 i 2.2 benzyna rowniez grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i tu sie mylisz ;D w PSA juz tez, w slawnym i "docenianym" motorze 1.6 w kooperacji z BMW

> Do tego w starych 2.0 i 2.2 benzyna rowniez

ale co ile się wymienia ? zlosnik.gif

Napisano

> i tu sie mylisz ;D w PSA juz tez, w slawnym i "docenianym" motorze 1.6 w kooperacji z BMW

1,4 TV (c?i?) to też z BMW?

Ten 97KM

Napisano

> vti tak

Dobra, to do jakiego przebiegu trzymać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zapytaj ile kosztuje

nie odpowiada się pytaniem na pytanie zlosnik.gif

Napisano

> miałem diesla i miałem pecha bo tak mi dał w pipkę że nie życzę komuś serwisowania diesla

dlatego mam starego kapcia i nie zamierzam go zmieniać po co mi kłopot. Drugiego buduje na sprawdzonej jednostce.

Napisano

> niestety, tego nikt nie wie...

No to jeszcze ze dwa lata pozwolę trzymać (ma niecałe 100kkm, średnio rocznie robi koło 10-15kkm) i każę sprzedać biglaugh.gif

Napisano

Może po prostu kupiłeś padło... Dwa ostatnie auta to diesle w tym jeden osławiony tdci forda a jakoś nic jeśli chodzi o układ paliwowy/turbo się nie zepsuło. Różnica w spalaniu jest spora bo rocznie bym mógł komplet wtryskow wymieniać a i tak bym był do przodu. W 5 lat to spora kwota. Tak wiec rożnie bywa

Napisano

> no a ile będzie oszczędności na takiej trasie ?

> bo jak by spalił litr więcej to 5zł i pytanie po ilu da oszczędność i czy z tej oszczędności

> naprawimy np wtryski albo turbinę

z czystej ciekawości, ile pali megane II kombi w benzynie? silnik ok 100 kucy? mojej żonki diesel pali 4,5-4,7 l/100 i ciekaw jestem jaka jest różnica zlosnik.gif

Napisano

> z czystej ciekawości, ile pali megane II kombi w benzynie? silnik ok 100 kucy? mojej żonki diesel

> pali 4,5-4,7 l/100 i ciekaw jestem jaka jest różnica

Od 6,5.

Napisano
  • Autor

> z czystej ciekawości, ile pali megane II kombi w benzynie? silnik ok 100 kucy? mojej żonki diesel

> pali 4,5-4,7 l/100 i ciekaw jestem jaka jest różnica

pierdu pierdu Clio DCI tyle mi nie paliło zlosnik.gif a na trasie z klimą pali 6 a po za trasą pali 7,5 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może po prostu kupiłeś padło... Dwa ostatnie auta to diesle w tym jeden osławiony tdci forda a

> jakoś nic jeśli chodzi o układ paliwowy/turbo się nie zepsuło. Różnica w spalaniu jest spora

> bo rocznie bym mógł komplet wtryskow wymieniać a i tak bym był do przodu. W 5 lat to spora

> kwota. Tak wiec rożnie bywa

a wiesz to też zależy od szczęścia bo kolega miał sławne 2.2dci w espace i zrobił ponad 240tys ok.gif

wiesz co innego jak bym go kupił z nieznanego źródła i rozpadł by się po 10tys ok.gif

ale tak jak mówisz niektórzy jeżdżą i nic się nie dzieje , ale nie którzy jednak zostawiają trochę siana ok.gif

Napisano

> a wiesz to też zależy od szczęścia bo kolega miał sławne 2.2dci w espace i zrobił ponad 240tys

> wiesz co innego jak bym go kupił z nieznanego źródła i rozpadł by się po 10tys

> ale tak jak mówisz niektórzy jeżdżą i nic się nie dzieje , ale nie którzy jednak zostawiają trochę

> siana

Szczęście szczęściem a 1.5 z własnej woli bym nie kupił zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szczęście szczęściem a 1.5 z własnej woli bym nie kupił

a ja także ani 1.9 DCI ani 2.2DCi ani żadnego innego diesla zlosnik.gif choć fajnie się wkręcają jak mocniejszy zlosnik.gif

Napisano

> Może po prostu kupiłeś padło...

[Niekoniecznie. Dziś rozmawiałem z kolegą, niedawno wymieniał turbo w 1,5 dci

Auto od nowości u niego, 120 000km przebiegu. Po trasie chłodzone przez 2-3 minuty, olej zmieniany co 12-15kkm...

Napisano
  • Autor

> [Niekoniecznie. Dziś rozmawiałem z kolegą, niedawno wymieniał turbo w 1,5 dci

> Auto od nowości u niego, 120 000km przebiegu. Po trasie chłodzone przez 2-3 minuty, olej zmieniany

> co 12-15kkm...

ooo to tak jak u mnie tyle że ja olej zmieniałem co 10tys ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> [Niekoniecznie. Dziś rozmawiałem z kolegą, niedawno wymieniał turbo w 1,5 dci

> Auto od nowości u niego, 120 000km przebiegu. Po trasie chłodzone przez 2-3 minuty, olej zmieniany

> co 12-15kkm...

Ale zaaaaaaaarazzzzzzzzzzzzz!

Nie mówimy tylko o dieselach spod znaku ci.... sorry Rombu smile.gif

bo tu to akurat macie rację smile.gif

Natomiast diesele spod znaku PSA smile.gif Citroen/Peugeot to inna bajka

moje 1,6HDi 110 ma aktualnie 152 kkm i spokój, żadnych wybryków

podobnie było z 2,0HDi 109 i z 2,0HDi 138 a miały ćwierć milionowe przebiegi

nie słyszałem również, aby nagminne problemy były z 2,2/2,7/3,0 HDi smile.gif

a z 2,2/3,0 dCi to był i jest koszmar smile.gif

także diesel dieselowi NIE RÓWNY smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale zaaaaaaaarazzzzzzzzzzzzz!

> Nie mówimy tylko o dieselach spod znaku ci.... sorry Rombu

> bo tu to akurat macie rację

> Natomiast diesele spod znaku PSA Citroen/Peugeot to inna bajka

> moje 1,6HDi 110 ma aktualnie 152 kkm i spokój, żadnych wybryków

> podobnie było z 2,0HDi 109 i z 2,0HDi 138 a miały ćwierć milionowe przebiegi

> nie słyszałem również, aby nagminne problemy były z 2,2/2,7/3,0 HDi

> a z 2,2/3,0 dCi to był i jest koszmar

> także diesel dieselowi NIE RÓWNY

no nie uważasz że 150tys to jeszcze nie jest jakiś dramat ? zlosnik.gif ale często te które są na sprzedaż używane odpowiednio skręcone zlosnik.gif

Ale fakt z tego co widział od znajomych toproblemy zaczynają się około 120ty 150tys i od170tys zlosnik.gif

Ale za to kumpel w Audi miał 220 tys i nic się nie działo ale zostawił je na 1,5 miecha nie ruszane i wtrysk padł zlosnik.gif i mu ukradli grinser006.gif

Napisano

Przebiegi 150 czy 200kkm to robi silnik konstruowany ~60 lat temu, bezobsługowo (cieniasy 0.9 i nie tylko), więc przy dieslu...zupełnie mnie to nie ruszaok.gif

Po prostu, IMO oczywiście, postęp technologiczny powoduje spadek po równi pochyłej trwałości.. Może nie w sumie on sam w sobie, tylko jego wykorzystanie przez księgowych działów projektowania.

Napisano

> Przebiegi 150 czy 200kkm to robi silnik konstruowany ~60 lat temu, bezobsługowo (cieniasy 0.9 i nie

> tylko), więc przy dieslu...zupełnie mnie to nie rusza

> Po prostu, IMO oczywiście, postęp technologiczny powoduje spadek po równi pochyłej trwałości.. Może

> nie w sumie on sam w sobie, tylko jego wykorzystanie przez księgowych działów projektowania.

Oczywiście 150-200 kkm to żadne przebiegi - jeśli realne smile.gif nie licznikowe smile.gif

Natomiast nie spotkałem dCi z realnymi przebiegami porównywalnymi do HDi smile.gif które i 600- 800 kkm robią smile.gif

Napisano

> no nie uważasz że 150tys to jeszcze nie jest jakiś dramat ? ale często te które są na sprzedaż

> używane odpowiednio skręcone

> Ale fakt z tego co widział od znajomych toproblemy zaczynają się około 120ty 150tys i od170tys

ale ja podałem przykłady ćwierćmilionowe smile.gif

Evasion 2.0HDi-8v 109 BVM5 -> 245 kkm przy sprzedaży, a mnie przez ~90 kkm (160 - 247 kkm) nie wygenerował żadnych kosztów, następca też nie zgłaszał problemów

C8 2,0HDi-16v 138FAP BVM6 -> zakupiony przy 163 kkm, dał ponad 60 kkm niczym niezmąconej przyjemności z jazdy.

Teraz jest C3II 16HDi-16v 110FAP BVM5 (153 kkm) & C4GP 2,0HDi-16v 138FAP BVA AM6aisin (158 kkm) i jak na razie (odpukać) sama przyjemność smile.gif

Więc czego chcieć więcej

aaaaaa i jeszcze ojca C5II 2,0HDi-16v 138FAP BVA AM6aisin (105 kkm) zupełnie bezawaryjne auto smile.gif