Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

styro i jego wilgotność

Featured Replies

Napisano

Kupiłem na budowę styropian do docieplenia na zewnątrz, mam już to złożone na budowie, w zamkniętym budynku.

Po 2 dniach byłem tam to poprzekładać, i powiem że na niektórych paczkach ofoliowanego styropianu czuje wilgoć i to dość dużą.

Powiedzcie mi mam się czegoś obawiać, bo chce w takim stanie to przechować do późnej wiosny bo wtedy będe zasadniczo ocieplał.

Wy też tak macie/miliscie podczas budowy?

Napisano

> Kupiłem na budowę styropian do docieplenia na zewnątrz, mam już to złożone na budowie, w zamkniętym

> budynku.

> Po 2 dniach byłem tam to poprzekładać, i powiem że na niektórych paczkach ofoliowanego styropianu

> czuje wilgoć i to dość dużą.

> Powiedzcie mi mam się czegoś obawiać, bo chce w takim stanie to przechować do późnej wiosny bo

> wtedy będe zasadniczo ocieplał.

> Wy też tak macie/miliscie podczas budowy?

Styropian nie pije, nie obawiaj się. A sama wilgoć - jak to w nowym domu, jest jej sporo.

Napisano

> Styropian nie pije, nie obawiaj się. A sama wilgoć - jak to w nowym domu, jest jej sporo.

Pije. Baardzo powoli, ale pije i to duzo. I bardzo powaznie pogarsza to wlasciwosci izolacyjne. Dlatego nie daje sie styropianu EPS na fundamenty, tylko XPS. Dlatego tez daje sie porzadna hydroizolacje podlogi na gruncie, zanim polozy sie na niej styro pod wylewke.

Ale tyle, co tam kolega ma tej wilgoci, raczej nie powinno znaczaco wplynac na izolacje.

Napisano

> Kupiłem na budowę styropian do docieplenia na zewnątrz, mam już to złożone na budowie, w zamkniętym

> budynku.

> Po 2 dniach byłem tam to poprzekładać, i powiem że na niektórych paczkach ofoliowanego styropianu

> czuje wilgoć i to dość dużą.

> Powiedzcie mi mam się czegoś obawiać, bo chce w takim stanie to przechować do późnej wiosny bo

> wtedy będe zasadniczo ocieplał.

> Wy też tak macie/miliscie podczas budowy?

Możliwe że wilgoć dopiero wychodzi ze styropianu zlosnik.gif Z tego co się orientuję to świeży styropian jest bardzo wilgotny i w fabryce jest sezonowany wink.gif Może masz słabo wysuszony zlosnik.gif

Poprzekładaj tak żeby miał wentylację i olej sprawę wink.gif

Dokładniejsze info co do przechowywania dopiero w sobotę jak by Cię to interesowało bardzo.

Napisano

przy okazji tematu kupiłem 3 arkusze xpsa 5cm muszę ocieplić dwa paski pod oknami od wewnątrz przy wejściu do domu (budynek stary) ścianka obecnie 5cm smile.gif.

Pytanie przykleić to zwykłym klejem do styropianu ?

Co potem ? siatka? czy jak na końcu będzie gładź cekol c35 wszystko wewnątrz budynku

Napisano

> przy okazji tematu kupiłem 3 arkusze xpsa 5cm muszę ocieplić dwa paski pod oknami od wewnątrz przy

> wejściu do domu (budynek stary) ścianka obecnie 5cm .

> Pytanie przykleić to zwykłym klejem do styropianu ?

> Co potem ? siatka? czy jak na końcu będzie gładź cekol c35 wszystko wewnątrz budynku

nie wnikajac w slusznosc koncepcji:

- kleic na klej PU w piance do fundamentow (np. bodajze tytan fundament)

- przed przyklejeniem szczotka druciana przejechac powierzchnie, bo XPS ma tak jakby folie i do tego nic sie nie czepia

- druga strone tez zmatowic szczotka

- na wierzch zatopic siatke z wlokna szklanego (elewacyjna) w kleju mineralnym do styropianu

- po wyschnieciu mozna robic gladz

Napisano

> Pije. Baardzo powoli, ale pije i to duzo. I bardzo powaznie pogarsza to wlasciwosci izolacyjne.

> Dlatego nie daje sie styropianu EPS na fundamenty, tylko XPS. Dlatego tez daje sie porzadna

> hydroizolacje podlogi na gruncie, zanim polozy sie na niej styro pod wylewke.

> Ale tyle, co tam kolega ma tej wilgoci, raczej nie powinno znaczaco wplynac na izolacje.

Napisałem w domyśle, że nie pije z powietrza.

Napisano

> nie wnikajac w slusznosc koncepcji:

> - kleic na klej PU w piance do fundamentow (np. bodajze tytan fundament)

> - przed przyklejeniem szczotka druciana przejechac powierzchnie, bo XPS ma tak jakby folie i do

> tego nic sie nie czepia

> - druga strone tez zmatowic szczotka

> - na wierzch zatopic siatke z wlokna szklanego (elewacyjna) w kleju mineralnym do styropianu

> - po wyschnieciu mozna robic gladz

a nie jest tak ze jakxpsa sie zmatowi szczotka to traci swoje wlasciwosci?

Napisano

> a nie jest tak ze jakxpsa sie zmatowi szczotka to traci swoje wlasciwosci?

Nie. XPS ma budowe zamknietokomorkowa - dlatego wlasnie jest nienasiakliwy.

Napisano

> Napisałem w domyśle, że nie pije z powietrza.

To nie na AK byl watek o tym, czemu idzie w pierwszym sezonie grzewczym tyle opalu/gazu i uzasadnienie, ze chodzi o wilgoc, ktora znacznie pogarsza izolacyjnosc?

Napisano

> Styropian nie pije, nie obawiaj się. A sama wilgoć - jak to w nowym domu, jest jej sporo.

To wrzuć styro do beczki na 24h, przyłoż czymś i porównaj z drugim styro, jaka będzie różnica w wadze. Ostatnio sprzątałem działkę, i podniosłem kawałek styro, który leżała dwa tyg na zewn, a jakiś dużych deszczów nie było, aż się zdziwiłem jaki był nasiąknięty i ciężki.

Napisano

> To wrzuć styro do beczki na 24h, przyłoż czymś i porównaj z drugim styro, jaka będzie różnica w

> wadze. Ostatnio sprzątałem działkę, i podniosłem kawałek styro, który leżała dwa tyg na zewn,

> a jakiś dużych deszczów nie było, aż się zdziwiłem jaki był nasiąknięty i ciężki.

Nie chcialo mi sie zbyt dlugo szukac, wiec nie podam linka do zrodla, ale jesli dobrze pamietam, to 1m3 styro moze nasiaknac do jakichs 930l wody.

Napisano

Wciaz nie mam zrodel, ale znalazlem zaleznosc wspolczynnika przenikania ciepla (lambda) od zawartosci wody w 1m3 styropianu:

0 kg wody - 0,04

10 kg - 0,04

20 kg - 0,04

50 kg - 0,042

100 kg - 0,049

200 kg - 0,071

300 kg - 0,1

400 kg - 0,14

500 kg - 0,18

600 kg - 0,24

700 kg - 0,31

800 kg - 0,4

900 kg - 0,52

950 kg - 0,6

"Typowa zawartość wilgoci technologicznej to 1 kg/m3"

Napisano
  • Autor

więc mam się bać czy do wiosny (późnej) wytrzyma

zamknięty w domu - nic na niego nie leje

Napisano

> więc mam się bać czy do wiosny (późnej) wytrzyma

> zamknięty w domu - nic na niego nie leje

Zrob, jak ci koledzy polecali wyzej. Wytrzymac wytrzyma, co ma nie wytrzymac? Byle nie byl wystawiony na pelne slonce.

Napisano

> Napisałem w domyśle, że nie pije z powietrza.

Hmmm, po budowie znalazłem kilka kawałów styropianu wrzuconego przez magików do studni, gdzie stojąc na sztorc częściowo się kilka miesięcy moczyły w wodzie. Po wyjęciu wcale nie były "napite", wystarczyło otrząsnąć i ważyły tyle samo, co suche kawałki leżące w domu.

Napisano

> Hmmm, po budowie znalazłem kilka kawałów styropianu wrzuconego przez magików do studni, gdzie

> stojąc na sztorc częściowo się kilka miesięcy moczyły w wodzie. Po wyjęciu wcale nie były

> "napite", wystarczyło otrząsnąć i ważyły tyle samo, co suche kawałki leżące w domu.

Musi, jakieś niepijące były.... Może wielbłądy? grinser006.gif

Napisano

...

>wystarczyło otrząsnąć i ważyły tyle samo, co suche kawałki leżące w domu.

Tak BTW: zrobiłem kiedyś podobny eksperyment z wełną fasadową. Odciąłem kawałek, zważyłem, zanurzyłem w wiadrze z wodą na tydzień.

Po wyjęciu i strząchnięciu wody ważył tyle samo co przed zanurzeniem.

Jest impregnowana do niemożliwości.

Napisano

> znalazlem zaleznosc wspolczynnika przenikania ciepla (lambda) od

> zawartosci wody w 1m3 styropianu:

> 0 kg wody - 0,04

> 10 kg - 0,04

> 20 kg - 0,04

> 50 kg - 0,042

> 100 kg - 0,049

> 200 kg - 0,071

> 300 kg - 0,1

> 400 kg - 0,14

> 500 kg - 0,18

> 600 kg - 0,24

> 700 kg - 0,31

> 800 kg - 0,4

> 900 kg - 0,52

> 950 kg - 0,6

Hmmm... 950 kg wody w 1m3 styropianu - to gdzie tam jest miejsce na ten styropian? Chyba, że woda tylko waży, a nie ma przy okazji swojej objętości. Nie pomyliły Ci się jednostki, przecinki cy cuś?

Napisano

> ...

> Tak BTW: zrobiłem kiedyś podobny eksperyment z wełną fasadową. Odciąłem kawałek, zważyłem,

> zanurzyłem w wiadrze z wodą na tydzień.

> Po wyjęciu i strząchnięciu wody ważył tyle samo co przed zanurzeniem.

> Jest impregnowana do niemożliwości.

Pamiętasz może dokładniej co to za wełna była?

Napisano

> Hmmm... 950 kg wody w 1m3 styropianu - to gdzie tam jest miejsce na ten styropian? Chyba, że woda

> tylko waży, a nie ma przy okazji swojej objętości. Nie pomyliły Ci się jednostki, przecinki cy

> cuś?

bynajmniej. Ile wazy m3 suchego styropianu?

Napisano

> bynajmniej. Ile wazy m3 suchego styropianu?

Jakieś pojedyncze kilogramy. Ale ma objętość jednego metra sześciennego. Za to 950 kg wody ma objętość 0,95 metra sześciennego, więc jakim cudem 1,95 metra sześciennego ma się zmieścić w jednym metrze? zlosnik.gif

Napisano

> Jakieś pojedyncze kilogramy. Ale ma objętość jednego metra sześciennego. Za to 950 kg wody ma

> objętość 0,95 metra sześciennego, więc jakim cudem 1,95 metra sześciennego ma się zmieścić w

> jednym metrze?

takim, ze styro w 95 lub wiecej % sklada sie z powietrza, ktore w pewnych warunkach mozna wymienic z woda. Gabki w domu nie masz? To tez spienione polimery, tylko o bardziej otwartej strukturze, niz styropian, to i szybciej nasiaka.

Napisano

> takim, ze styro w 95 lub wiecej % sklada sie z powietrza, ktore w pewnych warunkach mozna wymienic

> z woda. Gabki w domu nie masz? To tez spienione polimery, tylko o bardziej otwartej

> strukturze, niz styropian, to i szybciej nasiaka.

Tylko że styropian ma kuleczki otoczone powłoką nieprzepuszczalną. Dane, które pokazujesz, to hipotezy markitingowców. Miałem rurę do szamba ocieploną styropianem zasypanym wprost ziemią. Rura na poziomie często nawiedzanym przez wody gruntowe. Po 12 latach przepinałem szambo na kanalizację, żaden styropian wtedy usuwany nie był "ciężki".

Napisano

> Pamiętasz może dokładniej co to za wełna była?

Nawet została mi paczka...

a7ce52acd5b3.jpg

Napisano

> bynajmniej. Ile wazy m3 suchego styropianu?

Nie ważyłem, ale ciężki nie jest. Pytanie mam innego rodzaju: wyobrażasz sobie m3 styropianu ważący 950kg?

Zawsze sądziłem, że styro jest "niezatapialny": czym jest wypełniony kapok? Albo te bojki wytyczające tory na basenach - to nie jest styropian? hmm.gif

Napisano

> Tylko że styropian ma kuleczki otoczone powłoką nieprzepuszczalną. Dane, które pokazujesz, to

> hipotezy markitingowców. Miałem rurę do szamba ocieploną styropianem zasypanym wprost ziemią.

> Rura na poziomie często nawiedzanym przez wody gruntowe. Po 12 latach przepinałem szambo na

> kanalizację, żaden styropian wtedy usuwany nie był "ciężki".

widzisz, a akwarysci uzywajacy styropianu czesto obserwuja styropian, ktory po jakims czasie juz nie wyplywa na wierzch. Niewykluczone, ze zalezy to od styro, jak w przypadu pianki PU - sa rodzaje otwartokomorowe i zamknietokomorowe.

Napisano

> Nie ważyłem, ale ciężki nie jest. Pytanie mam innego rodzaju: wyobrażasz sobie m3 styropianu ważący

> 950kg?

> Zawsze sądziłem, że styro jest "niezatapialny": czym jest wypełniony kapok? Albo te bojki

> wytyczające tory na basenach - to nie jest styropian?

styropian, to nazwa potoczna, a nie jednemu psu burek. Zwykly EPS jest nasiakalny, a kapokow nie robi sie z EPS.

Napisano

> widzisz, a akwarysci uzywajacy styropianu czesto obserwuja styropian, ktory po jakims czasie juz

> nie wyplywa na wierzch. Niewykluczone, ze zalezy to od styro, jak w przypadu pianki PU - sa

> rodzaje otwartokomorowe i zamknietokomorowe.

Być może, ja pisałem o najzwyklejszym budowlanym, którego sporo zużyłem. I o różnych twardościach, innej do ścian, innej pod wylewki.

Napisano

> Nawet została mi paczka...

Dzięki. Musze do wiosny wybrać jakiegoś rozsądnego producenta i wełnę. wink.gif

Napisano

> Dzięki. Musze do wiosny wybrać jakiegoś rozsądnego producenta i wełnę.

Nie wiem czy jeszcze produkują? To był 2002r...

Napisano

> Dzięki. Musze do wiosny wybrać jakiegoś rozsądnego producenta i wełnę.

rockwool frontrock max e, jesli ma to byc plyta. Wierzchnie 2cm sa dodatkowo ubite i twardsze od zwyklego eps fasadowego. Tyle, ze droga. Paleta (bodajze 19.2m2 15tki) kosztuje jakies 870zl.

Napisano

> rockwool frontrock max e, jesli ma to byc plyta. Wierzchnie 2cm sa dodatkowo ubite i twardsze od

> zwyklego eps fasadowego. Tyle, ze droga. Paleta (bodajze 19.2m2 15tki) kosztuje jakies 870zl.

Właściwie to szukam wełny do ściany 3w czyli nie musi być fasadowa, a do szczeliny wentylowanej ok.gif

Napisano

> Dzieki. Wezme ja pod uwagę przy ostatecznym wyborze. Musze zobaczyć na którego producenta uda mi

> sie dostać najlepszy rabat.

> btw. Moglaby mieć trochę lepsza lambde...

Lepsza lambda w welnie? Bedzie ciezko. Mozesz podzwonic do dzialu technicznego isovera, czy ich produkty z lambda 0,031 i 0,03 nadaja sie do trojwarstwowej sciany, ale cena... Cena cie powali. Pomagalem ostatnio sasiadowi wybrac kompromisowa wersje ocieplenia poddasza i lepiej oraz lepiej wyszlo bodajze 12+15cm uni-maty, niz 10+15 super-maty. Dlatego sprawdz, czy nie lepiej bedzie dac 2cm tanszej welny, niz szukac cudow, ktorych w okolicznych hurtowniach nie bedzie, a w razie potrzeby zwrotu beda robic problemy (jak u mnie z 2 nadmiarowymi paletami frontrock max e).

Napisano

Wlasnie troche przebadalem temat i mniej wiecej wiem co jest na rynku. To co wyglada solidnie i cieplo niestety swoje kosztuje i faktycznie w skladach robia wielkie oczy i po przedstawicielach dzwonia. Pisze dokladnie o Isover Vent Plus (0.031). Niestety nie moge zwiekszyc grubosci i dac grubszej ale gorszej welny - ma byc 15 w porywach do 16cm i juz no.gifoslabiony.gif

A tak swoja droga: mial ktos stycznosc z welnami Knauf'a? KLIK KLIK

Napisano
  • Autor

Polecam ze swojej strony URSE dobre parametry za naprawde niezlacene.

Bralem u Bednarka w Bedzinie;)

Napisano

> Polecam ze swojej strony URSE dobre parametry za naprawde niezlacene.

> Bralem u Bednarka w Bedzinie;)

URSA +1 ok.gif