Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamowaniem....

Featured Replies

Napisano

Podczas szybkiej jazdy i hamowaniu ze 160-170 do 120km/h czuć bicie na kierownicy, kiedy tarcze są już rozgrzane i powtórzę takie samo hamowanie czuć jeszcze bardziej bicie na kierownicy.

Auto to Opel insignia z przebiegiem 65tyś km z 2011r, co zostało zmienione:

- tarcze hamulca przód ( czuć delikatną poprawę przez pierwsze 2tyś km) BOSCH

- klocki przód BOSCH

- tarcze tył BOCH

- kolcki tył BOSCH

- 4 nowe opony Continentala

- felgi wyważone idealnie

- prawidłowe ciśnienie w oponach

- auto było na 2 stacjach diagnostycznych, wszystko w idealnym stanie.

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły bo mnie brakuje już sił do walki.

Dodam że problem z bicie występuje tylko kiedy hamuje z dużej prędkości. Przy przyspieszaniu i stałej jeździe wszystko jest idealnie.

Co do montażu zestawu hamulcowego to wszystko jest zamontowane poprawnie, piasta wyczyszczona wręcz idealnie.

Dziś zdemontowałem wymienione tarcze, zamontowałem stare i chce reklamować tarcze które zakupiłem, niestety nie miałem już dziś okazji ani możliwości aby zmierzyć jakie bicie mają tarcze.

Napisano
  • Autor

> A na starych tarczach jak jest ??

jak miałem przed zmianą to wydaje mi się że bicie było delikatnie mocniejsze ale to tylko moje: "wydaje mi się"

Napisano

> jak miałem przed zmianą to wydaje mi się że bicie było delikatnie mocniejsze ale to tylko moje:

> "wydaje mi się"

Czy tarcze byly zakladane z miernikiem bicia? Po zakupie tego ustrojstwa zapomnialem co to bicie tarcz... no chyba ze je skatuje na amen wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czy tarcze byly zakladane z miernikiem bicia? Po zakupie tego ustrojstwa zapomnialem co to bicie

> tarcz... no chyba ze je skatuje na amen

raczej nie, bo nawet nie wiem co to wink.gif

Napisano

> raczej nie, bo nawet nie wiem co to

Wielu mechanikow i specow nie ma pojecia.... niestety. To miernik, ktory pozwala na taki montaz tarcz aby zminimalizować niedoskonałość tarcz i piast. Na magnes do amorka, przykladasz iglice do tarczy i dokonujesz pomiaru.

To własnie nasza zabawka i opis dzialania wink.gif

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/6926-bicie-tarcz-rozwiazanie/

Napisano

> Wielu mechanikow i specow nie ma pojecia.... niestety. To miernik, ktory pozwala na taki montarz

> tarcz aby zminimalizować niedoskonałość tarcz i piast. Na magnes do amorka, przykladasz iglice

> do tarczy i dokonujesz pomiaru.

A najczęściej mechanikom nie chce się porządnie oczyścić piast z rdzy i na to zakładają nową tarczę a potem bije. Wiele razy poprawiałem tak schrzaniony montaż.

Napisano
  • Autor

> A najczęściej mechanikom nie chce się porządnie oczyścić piast z rdzy i na to zakładają nową tarczę

> a potem bije. Wiele razy poprawiałem tak schrzaniony montaż.

zwrotnica była wyczyszczona idealnie ok.gif

Napisano

> zwrotnica była wyczyszczona idealnie

czasem same tarcze są do kitu i się szybko krzywią, miałem tak w renault. Ori tarcze pokrzywiły się po kilku tys km. Zmieniłem na mikody, ustawiłem miernikiem zegarowym i jest spokój

Napisano
  • Autor

> czasem same tarcze są do kitu i się szybko krzywią, miałem tak w renault. Ori tarcze pokrzywiły się

> po kilku tys km. Zmieniłem na mikody, ustawiłem miernikiem zegarowym i jest spokój

no tak ale jak mam wydać znowu ponad 500zł na tarcze i znowu mają bić to mnie szlag trafia.

Napisano

Jest kilka możliwości. Pierwsza - skrzywiona piasta (na każdej tarczy będzie jakieś bicie - da się je zminimalizować - Koledzy już o tym wyżej pisali), druga - nieprawidłowy montaż, trzecia (jeżeli pkt. 1 i 2 się wykluczy a na starej tarczy bicia nie było) - wadliwa tarcza. Albo dostaje bicia po rozgrzaniu (na zimno może być idealnie prosta), albo (jeszcze gorzej...) tarcza "puchnie" po nagrzaniu - tj. żeberka wentylacji popękały albo jeszcze w procesie produkcji / obróbki, albo później.

Napisano
  • Autor

> Jest kilka możliwości. Pierwsza - skrzywiona piasta (na każdej tarczy będzie jakieś bicie - da się

> je zminimalizować - Koledzy już o tym wyżej pisali), druga - nieprawidłowy montaż, trzecia

> (jeżeli pkt. 1 i 2 się wykluczy a na starej tarczy bicia nie było) - wadliwa tarcza. Albo

> dostaje bicia po rozgrzaniu (na zimno może być idealnie prosta), albo (jeszcze gorzej...)

> tarcza "puchnie" po nagrzaniu - tj. żeberka wentylacji popękały albo jeszcze w procesie

> produkcji / obróbki, albo później.

ale w czasie jazdy jest idealnie, a wydaje mi się że piasta dawałaby oznaki również przy przyspieszaniu.

Tarcze zamontowane dobrze, na starych tarczach było podobne bicie.

Napisano

> ale w czasie jazdy jest idealnie, a wydaje mi się że piasta dawałaby oznaki również przy

> przyspieszaniu.

> Tarcze zamontowane dobrze, na starych tarczach było podobne bicie.

no to teraz trzeba sprawdzić bicie na ciepłych tarczach - miernikiem zegarowym, jak przekracza bodajże 0,09mm to reklamuj usługę montażu/tarcze

Napisano

Samochód LANOS.Identyczny objaw powodowało miejscowe podhartowanie tarcz hamulcowych./zmieniała się siła hamowania/.

Napisano

U mnie taki problem powodowała krzywa felga. Opona sie na niej wyważała idealnie, jadąc normalnie było OK, ale przy hamowaniu szalało. Zamieniłem miejscami przód i tył i pomogło troche. W końcu sprzedałem samochód bo mi sie felgi nie chciało kupować.

Napisano
  • Autor

> U mnie taki problem powodowała krzywa felga. Opona sie na niej wyważała idealnie, jadąc normalnie

> było OK, ale przy hamowaniu szalało. Zamieniłem miejscami przód i tył i pomogło troche. W

> końcu sprzedałem samochód bo mi sie felgi nie chciało kupować.

felgi były sprawdzane i z oponami i bez opon, kupiłem nowe opony, zamieniłem felgi z przodu na tył i nic....

Również chce sprzedać auto ale nie chce komuś sprzedawać auta z wadą o której wiem.

Napisano

> końcu sprzedałem samochód bo mi sie felgi nie chciało kupować.

Teraz to zrobiłem yikes.gifsmile.gif

Napisano

> ale w czasie jazdy jest idealnie, a wydaje mi się że piasta dawałaby oznaki również przy

> przyspieszaniu.

> Tarcze zamontowane dobrze, na starych tarczach było podobne bicie.

Skoro tak to czas sprawdzić zaciski i ich prowadnice. Możliwe, że są luzy w układzie kompensacji zużycia klocków. Jeśli sworznie zacisków mają luz poprzeczny w gniazdach to może wywołać drgania zacisku przy hamowaniu.

Napisano

> Jeśli sworznie zacisków mają luz poprzeczny w gniazdach to może wywołać

> drgania zacisku przy hamowaniu.

Widzialem cos takiego. Moze fabrycznie bylo za malo smaru w sworzniach i jest lekki luz. Moze tloczek idealnie nie odbija. Ale ja bym stawial na nieprawidlowy montaz tarcz.

Napisano

A sprawdzałeś resztę zawieszenia? Ja w Clio miałem podobne objawy. Tzn. telepanie autem przy gwałtownym hamowaniu z prędkości powyżej 70-80km/h. Też szalałem przy kołach, bo pojawiło sie nagle, jakby ktoś mi śruby popuścił na kole. Okazało się, że padły łączniki stabilizatora. Nie było żadnego pukania stukania, nic nie ostrzegało.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś resztę zawieszenia? Ja w Clio miałem podobne objawy. Tzn. telepanie autem przy

> gwałtownym hamowaniu z prędkości powyżej 70-80km/h. Też szalałem przy kołach, bo pojawiło sie

> nagle, jakby ktoś mi śruby popuścił na kole. Okazało się, że padły łączniki stabilizatora. Nie

> było żadnego pukania stukania, nic nie ostrzegało.

zawieszenie w idealnym stanie, było sprawdzane na 2 stacjach.

Napisano

> zawieszenie w idealnym stanie, było sprawdzane na 2 stacjach.

W BMW też miałem taki problem, wymieniałem tarcze a problemem okazał się sworzeń wahacza. Na szarpakach nic nie wykazywało, a kierownicą telepało tylko przy hamowaniu...

Napisano

Nie koniecznie. Swego czasu miałem ZAZa Tavria. Coś stukało delikatnie na większych dziurach. Na kilku stacjach szarpaki pokazywały, że zawieszenie jest idealne. Wymieniłem oba sworznie wahaczy i ucichło.

Napisano

Najlepiej sprawdzić element po elemencie u zaufanego i doświadczonego mechanika. Szarpaki czasem pokazują, że OK ale wcale tak nie jest. Zawsze można połączyć obie metody: szarpaki i mechanika z breszką. Taki układ musi wyłapać wszystkie luzy.

Jeżeli koła, hamulce, układ kierowniczy, piasty są ok., to poza zawieszeniem nic innego być nie może. Toż to nie X-wing z gwiezdnych wojen, tylko popularny samochód i tylko kwestia mechanika, który się przyłoży do pracy.

Życzę powodzenia w wykryciu usterki. Napisz jak znajdziesz co to.