Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel kopci na biało

Featured Replies

Napisano

witam

mam taki problem dzisiaj przegonilem moj dupowoz. Mianowicie silnik 1,9 dCi z DPF mimo porzadnego rozgrzania ciagle kopci przy bucie na bialo.

Temperatura na zewnatrz -7stopni

Cos sie popsulo czy TTTM?

Napisano

> witam

> mam taki problem dzisiaj przegonilem moj dupowoz. Mianowicie silnik 1,9 dCi z DPF mimo porzadnego

> rozgrzania ciagle kopci przy bucie na bialo.

> Temperatura na zewnatrz -7stopni

> Cos sie popsulo czy TTTM?

na niebiesko to olej

na czarno to egr smile.gif

na biało z tego co pamiętam to chyba jakaś uszczelka poszła sie....?

Napisano

> witam

> mam taki problem dzisiaj przegonilem moj dupowoz. Mianowicie silnik 1,9 dCi z DPF mimo porzadnego

Jeśli nie ubywa/nie przybywa płynu, jeśli olej nie robi się w kolorze cappucino a w płynie nie ma tłustych oczek, samochód normalnie odpala-to jeździć i się nie przejmować. Pamiętajmy jaką mamy porę roku-zima, temp ujemna, więc to po prostu może być widać cieplejsze spaliny na mrozie, przy plusowych temp tego nie widać wcale.

Napisano

Prawdopodobnie jest zima. Możliwe, że temperatura na minusie.

Napisano

> witam

Eeeee jest zima i mróz... więc przy pełnym bucie nic dziwnego ,że rozgrzane zamieniają się w białą chmure na mrozie grinser006.gif

Nie ubywa płynu ?

Chodzi normalnie ?

Nie spala dużo więcej paliwa?

Olej ma normalny kolor?

jeśli wszystko na TAK .... to czym ty sie przejmujesz:>

Napisano

> na niebiesko to olej

> na czarno to egr

> na biało z tego co pamiętam to chyba jakaś uszczelka poszła sie....?

W starych dieslach silnik potrafił kopcić na biało przy źle ustawionym czasie początku wtrysku. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przy za późnym.

Napisano
  • Autor

> W starych dieslach silnik potrafił kopcić na biało przy źle ustawionym czasie początku wtrysku.

> Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przy za późnym.

a w nowych 2010r

Napisano

> witam

Popatrz na auta na drogach - co leci z rur wydechowych - para wodna - sorry, taki klimat mamy smile.gif

Napisano

paliwo spala sie do CO2 i H2O, a w tych temperaturach się H20 skrapla od razu - fizyki nie oszukasz, sorry taki klimat mamy zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli nie ubywa/nie przybywa płynu, jeśli olej nie robi się w kolorze cappucino a w płynie nie ma

> tłustych oczek, samochód normalnie odpala-to jeździć i się nie przejmować. Pamiętajmy jaką

> mamy porę roku-zima, temp ujemna, więc to po prostu może być widać cieplejsze spaliny na

> mrozie, przy plusowych temp tego nie widać wcale.

wiec tak, płynu ubywa w małych ilościach, nie kopci na żaden kolor, pod korkiem oleju czy pood korkiem płynu chłodzacego nic sie nie robi...

werdykt?

Napisano

> wiec tak, płynu ubywa w małych ilościach, nie kopci na żaden kolor, pod korkiem oleju czy pood

> korkiem płynu chłodzacego nic sie nie robi...

> werdykt?

Obejrzałbym króćce od wężów chłodniczych, czasami jak pęknie jakiś plastikowy i płyn delikatnie się sączy, skapując na gorący kolektor wysycha i nie ma wtedy plam wycieków, z kanału trzeba na uruchomionym silniku pooglądać. Możesz też na noc pod samochód położyć tekturę z pudełka i rano ją obejrzeć na obecność "kropek" po płynie.

Masło pod korkiem nie oznacza UPG, w zimie, albo w niektórych autach, szczególnie jeżdżących w mieście jest to normalna sprawa.

Napisano

> witam

Jakbys mial LPG i troche wody zebranej w koncowym tlumiku tak jak u mnie to bys zobaczyl co to znaczy bialy dym rotfl.gifzlosnik.gif. Podejrzewam ze ociepli sie i Ci przestanie kopcic zlosnik.gif

Napisano

> wiec tak, płynu ubywa w małych ilościach, nie kopci na żaden kolor, pod korkiem oleju czy pood

> korkiem płynu chłodzacego nic sie nie robi...

> werdykt?

Jeśli to 1.9 dCi czyli F9Q to sprawdź pod kątem wycieków termostat.

Napisano

> witam

Miałem podobnie przy wolnossącym dieslu przez ostanie 3 lata, płynu chodzącego wizualnie nie ubywało, ale jak auto (silnik) się skończył po trochę z mojej winy, przy demontażu silnika okazało się, że na jednym cylindrze jest minimalne pęknięcie głowicy. Nie jestem pewny ale ja z tym łącze białe chmurki za sobą, które pojawiały się przy ostrym bucie.

Teraz zmieniłem auto i trochę mi tych chmurek brakuje smile.gif jak wiemy jest wielu delikwentów którzy jeżdżą przyklejeni do naszego tylnego zderzaka, wtedy robiłem lekką przygazówkę na luzie do odcinki i taki delikwent od razu jechał co najmniej 50m za mną.

Mam nadzieję, że w twoim przypadku jest to jakaś inna pierdołka, a nie pęknięcie głowicy.

pzdr.