Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta używane za gotówę vs. salonowe na raty?

Featured Replies

Napisano

> Co to było za auto?

Toledo II

> Zależy jak dla kogo. Na co dzień jest przestronne i z silnikiem 203KM więcej niż sprawne w

> codziennym ruchu. A dorosły człowiek nie musi piszczeć pod remizą by zwrócić uwagę swym

> niebagatelnym autem uwagę kolegów

Nie chodzi o piszczenie pod remiza a o fakt ze jak za 10 lat będziesz do niego wsiadać ma być banan na gębie jak za powyżej razem

W mondeo tego nie będzie....

> Czym się niby różni?Tym że do foki jego psy wejdą na popiełuszkę, a żarcie dla nich już się nie

> zmieści w bagażniku ale za to będzie pierwszy spod świateł i dojedzie 2 min wcześniej do celu,

> albo i nie, bo skakanie z pasa na pas nic nie da jak ruch będzie spory?

To był tylko przykład. wyżej wspomniany outlander 2.0t za 10 lat będzie tak samo atrakcyjny jak nie bardziej (kultowy silnik) jak teraz

> PS. To dlatego kupiłeś takie nie nudne auto jak stare bmw?

Możesz się śmiać ale za każdym razem jak do niego wsiadam mam banana. mimo ledwie 150KM. mało które auto jest tak neutralne, wyważone i tak słucha jak to do tego RWD i w pełni wyłączone esp ok.gif

Napisano

Wspominałeś że będziesz woził psy w aucie i dlatego odpuściłbym nówke z salonu bo normalnie szkoda by mi było patrzeć jak psy niszczą taki samochód. Wybrałbym coś z pewnych używek niekoniecznie z tych co podałeś.

Napisano

> Nie chodzi o piszczenie pod remiza a o fakt ze jak za 10 lat będziesz do niego wsiadać ma być banan

> na gębie jak za powyżej razem

> W mondeo tego nie będzie....

Zależy co kto lubi. Autor wg mnie szuka auta użytkowego z mocniejszym silnikiem, więc czemu mondeusz za 10 lat ma nie spełnić warunków wygody/praktyczności/dynamiki w trasie, w dodatku przy umiarkowanych kosztach serwisu.

> To był tylko przykład. wyżej wspomniany outlander 2.0t za 10 lat będzie tak samo atrakcyjny jak

> nie bardziej (kultowy silnik) jak teraz

Za 10 lat ten outlander będzie dziurawy na wylot, chyba że ktoś będzie co jakiś czas pompował kasę w naprawy blacharskie, one rdzewieją na potęgę jak mazdy 6.

> Możesz się śmiać ale za każdym razem jak do niego wsiadam mam banana. mimo ledwie 150KM. mało

> które auto jest tak neutralne, wyważone i tak słucha jak to do tego RWD i w pełni wyłączone

> esp

Nie śmieję się, ot po prostu samochód na co dzień powinien być pewny pod każdym względem, w założeniach opisanych przez autora nowy mondek będzie dobrym rozwiązaniem, a jak zechce zabawkę to właśnie za 10 tysi kupi sobie takie bmw.

Napisano

> Wspominałeś że będziesz woził psy w aucie i dlatego odpuściłbym nówke z salonu bo normalnie szkoda

> by mi było patrzeć jak psy niszczą taki samochód

Bez przesady. W każdym aucie woziłem psa (jednego, ale za to owczarka niemieckiego) i nigdy niczego nie zniszczył. W sedanie i hatchbacku miałem matę mocowaną do zagłówków, w kombi wskakiwał do bagażnika.

Napisano

> Wspominałeś że będziesz woził psy w aucie i dlatego odpuściłbym nówke z salonu bo normalnie szkoda

> by mi było patrzeć jak psy niszczą taki samochód. Wybrałbym coś z pewnych używek niekoniecznie

> z tych co podałeś.

Mój ojciec ma nówkę z salonu od 2008 roku, pies jeździ regularnie i po porządnym sprzątaniu wygląda tak samo jak taki bez psa. Bez przesady zlosnik.gif

Napisano

> Zależy co kto lubi. Autor wg mnie szuka auta użytkowego z mocniejszym silnikiem, więc czemu

> mondeusz za 10 lat ma nie spełnić warunków wygody/praktyczności/dynamiki w trasie, w dodatku

> przy umiarkowanych kosztach serwisu.

> Za 10 lat ten outlander będzie dziurawy na wylot, chyba że ktoś będzie co jakiś czas pompował kasę

> w naprawy blacharskie, one rdzewieją na potęgę jak mazdy 6.

Znowu się czepiasz. To jest tylko przykład. Można kupić coś z jajem, użytkowego i co nie będzie rude za 10 lat. Np legacy h6

> Nie śmieję się, ot po prostu samochód na co dzień powinien być pewny pod każdym...

Bardziej pewnie czuję się że dodaje do celu swoim 5 letnim subaru niż 1/2 rocznym służbowym (moim) kangoo dci...

Napisano
  • Autor

> Za 10 lat ten outlander będzie dziurawy na wylot, chyba że ktoś będzie co jakiś czas pompował kasę

> w naprawy blacharskie, one rdzewieją na potęgę jak mazdy 6.

Czyli nie mają ocynku? icon_eek.gif Normalnie aż mi się wierzyć nie chce, że współczesne auto po 10latach może mieć problemy z rudą yikes.gif

Napisano

> Czyli nie mają ocynku? Normalnie aż mi się wierzyć nie chce, że współczesne auto po 10latach może

> mieć problemy z rudą

Mercedesy maja po 3-5 latach poważne problemy, a Ty tu z 10 wyskakujesz grinser006.gif

Napisano

> Czyli nie mają ocynku? Normalnie aż mi się wierzyć nie chce, że współczesne auto po 10latach może

> mieć problemy z rudą

Po jakich 10ciu?Po 3...po 3 ....może nie dziury ale w wielu zakamarkach mulher.gif w pięknym stylu.

Napisano

Tomir ma 2 boksery a to już jest róznica

Napisano

> Tomir ma 2 boksery a to już jest róznica

Z tego wynika ze powinien kupić Subaru. Bo jak tu wozić boxery nie boxerem?

Napisano

> Ja bym na raty nie brał bo to się w ogóle nie kalkuluje - i nikt mnie nie przekona że jest inaczej.

> Kup to na co cię stać.

pomimo tego ze raz cos kupilem na kredyt to od zawsze mnie uczono ze biorac cos na kredyt nie kupujemy towaru tylko czas.... ktory bylby nam potrzebny na uzbieranie kasy na jego zakup bez kredytu-i tak moim zdaniem nalezy trakotwac kredyt (ktos tu pisal o abonamencie na uzytkowanie-dobre porownanie)

edit

sprawdzilem z ciekawosci RRSO na stronie forda - w okolicach 10%... tragedii nie ma :-)

Napisano

> znajomy nie zrobi super ceny na fokusa bo te mu sie sprzedaly do flot

> mondeo jest dobre bo jest go wiecej a niekoniecznie kosztuje wiecej

> a w temacie

ja tak kiedys poszedlem po astre... wyjechalem insignia bo byla tansza :-) a do tego miala wszystkiego wiecej

Napisano

> Z tego wynika ze powinien kupić Subaru. Bo jak tu wozić boxery nie boxerem?

Albo porsche old.gif

Napisano

> Albo porsche

To MarekF do wożenia aligatorów powinien kupić Kajmana zlosnik.gif

Napisano

> Albo porsche

Cayenne ani Panamera nie mają boxerów pod maską a do 911 to raczej boxery nie wejdą.

Napisano

> ja tak kiedys poszedlem po astre... wyjechalem insignia bo byla tansza :-) a do tego miala

> wszystkiego wiecej

Jaki silnik chciałeś w astrze a jaki dostałeś w w insigni? (ten z podpisu?)

Napisano

> Jaki silnik chciałeś w astrze a jaki dostałeś w w insigni? (ten z podpisu?)

140->160

Napisano

Ja bym wziął Mondeo. Brat dopiero sobie 'wyceniał' i wiem jakie są na to rabaty zlosnik.gif

IMO warto za święty spokój.

Co do przeglądów gwarancyjnych to przy takich przebiegach przez 3 lata gwarancji będziesz na... jednym pewnie więc nie zaboli finansowo. W nówce przy takich przebiegach też raczej nic nie padnie.

Ja bym wziął roczny, dwuletni, używany bo byłby tańszy i też pewny ale chyba sądzę, że akurat za nówkę masz taką cenę jak za rynkowego 1-2 roczniaka zlosnik.gif

Ewentualnie ostatecznie spróbował bym Focusa. Niewiele mniejszy, dla jednej osoby do jeżdżenia po mieście wystarczy, a kredytu mniej trzeba będzie wziąć.

Napisano

> Ewentualnie ostatecznie spróbował bym Focusa. Niewiele mniejszy, dla jednej osoby do jeżdżenia po

> mieście wystarczy, a kredytu mniej trzeba będzie wziąć.

No nie gadaj że focus niewiele mniejszy icon_eek.gif Przepaść we wnętrzu między tymi samochodami jest (nadmienię że w każdym tygodniu min raz jeżdżę tym i tym).

Napisano

> No nie gadaj że focus niewiele mniejszy

> Przepaść we wnętrzu między tymi samochodami jest

> (nadmienię że w każdym tygodniu min raz jeżdżę tym i tym).

Między nowymi Mondeo Mk4 a Focusem Mk3?

Wydaje mi się subiektywnie, że różnica nie jest jakaś kolosalna. Pewnie jakbym się przymierzył z całą rodziną (2+3) w jednym i drugim to mogło by być inaczej.

A nawet jeżeli obiektywnie jest duża to:

1. jak ma jeździć tylko żona to po co ma wozić powietrze?

2. trochę łatwiej jednak będzie zaparkować

3. skoro rozważa Astrę to i Focus wystarczy

A Ford daje dobre ceny na nówki zlosnik.gif

Napisano

> Ja bym wziął Mondeo. Brat dopiero sobie 'wyceniał' i wiem jakie są na to rabaty

> IMO warto za święty spokój.

> Co do przeglądów gwarancyjnych to przy takich przebiegach przez 3 lata gwarancji będziesz na...

> jednym pewnie więc nie zaboli finansowo. W nówce przy takich przebiegach też raczej nic nie

> padnie.

> Ja bym wziął roczny, dwuletni, używany bo byłby tańszy i też pewny ale chyba sądzę, że akurat za

> nówkę masz taką cenę jak za rynkowego 1-2 roczniaka

> Ewentualnie ostatecznie spróbował bym Focusa. Niewiele mniejszy, dla jednej osoby do jeżdżenia po

> mieście wystarczy, a kredytu mniej trzeba będzie wziąć.

możesz napisać jakiej wysokości są te rabaty (może być na priv). Będę zobowiązany

Napisano

> sprawdzilem z ciekawosci RRSO na stronie forda - w okolicach 10%... tragedii nie ma :-)

Tak RRSO nie jest najgorsze - ale przy 4 albo 5 latach to już wychodzi spory procent smile.gif

Może gdybym robił 30-40 tysi rocznie bym się zastanawiał ale przy 10-15 tysiącach rocznie to mi się nie opłaci jakbym tego nie liczył niewiem.gif

I to jest to co pisze od początku - zależy do czego jest auto. Jak ktoś robi naprawdę spore przebiegi to nad nowym można się zastanowić - MOŻE nawet mimo tych rat. Ale to już sobie trzeba skalkulować samemu co i jak palacz.gif

Napisano

> ...> Mondeo - jeszcze się wahamy. Musimy dokładnie zapoznać się z warunkami kredytu, dowiedzieć się czy

> na samochód będzie cesja bankowa itd (nigdy nie brałem auta na kredyt więc nie wiem jak to jest).... Same

> przeglądy są co 40tys więc z naszą jazdą co około 2,5 roku (tylko olej co rok) więc nawet jk

> będzie się je robić w ASO to nie będzie to obciążeniem (w toyocie co 15tys, czyli raz w roku).>.

Auta Forda kredytuje FCE Bank. Nie masz "obowiązkowego" ubezpieczenia kredytu na wypadek np. utraty pracy ok.gif. Nie masz zastawu ok.gif. Jest tylko cesja z polisy AC. Formalności minimalne, gdy wpłacasz min. 10% wartości auta, czyli oświadczasz, że stać cię na płacenie rat i kredyt masz ok.gif. Bez wpłaty własnej musisz przynieść tylko zaświadczenie z pracy o zarobkach ok.gif. Tylko pierwszą ratę płaciłem w wysokości podanej w salonie. Potem były już dwie obniżki ok.gif.

Co do przeglądów, to na pewno po roku TYLKO trzeba zmienić olej bez przeglądu auta? W mojej Fieście z EcoBoostem przegląd wykonuje się co 20 tys.km lub co rok, czyli w zależności co będzie prędzej.

Bierz Forda Mondeo- sam będziesz chętnie nim pomykał ok.gif. EcoBoost jest rewelacyjny ok.gif.