Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus mk2 po FL

Featured Replies

Napisano

użytkuje ktoś coś takiego najlepiej z silnikiem diesla 1,8 i w budzie kombi?

potrzebuje za i przeciw.

nie interesują mnie opinie w stylu opel, albo inne deawoo lepsze.

Napisano

> użytkuje ktoś coś takiego najlepiej z silnikiem diesla 1,8 i w budzie kombi?

> potrzebuje za i przeciw.

> nie interesują mnie opinie w stylu opel, albo inne deawoo lepsze.

Ja użytkuję 1,6 tdci w nadwoziu kombi. Jak do tej pory jestem zadowolony. Zrobiłem nim 40.000km od zakupu i jest ok. Prowadzi się dobrze.

Wymieniałem przeguby wewnętrzne, łożyska i piasty przód i chłodnicę klimatyzacji, zrobiłem też rozrząd - obecnie ma 208.000km.

Bagażnik jest duży, przesiadka z hatchbacka była dla mnie lekkim szokiem.

Jedyne na co narzekam, to na słabość tego silnika objawiającą się ruszaniem przed każdą górką.

Czy kupiłbym ponownie - tak.

Napisano

Zrobiłem ponad 40 kkm 1,8 tdci 115 km ale htb.

Auto ciągnie nawet fajnie, ale diesel to dość stara konstrukcja i słabo ciągnie z dołu (do 2000 nic się nie dzieje a potem kop). Spalanie średnie wyszło mi z tego co pamiętam 6,7, jazda w kapeluszu - 4,4 l, autostrada, gaz w podłodze ok 13 l.

Napisano

Jak juz koniecznie musi byc diesel to szukaj 2.0tdci bo ten 1,8 to stara konstrukcja o bardzo kiepskiej kulturze i charakterystyce pracy...

Do tego po 2007 ma troche przekombinowany rozrzad i wymiana potrafi szaropnac po kieszeni.

DKZ tez do najtrwalszych nie nalezy.

Jak nie chcesz 2.0 to szukalbym 1.6 110KM.

Napisano

Jeździłem mk2 1.8tdci ale z 2005 roku i hatch. Ogólnie silnik cierpli na turbodziurę .. ponieżej 2k obr nic się nie dzieje. Potem jest kop i jazda. Po fl jest drogi rozrząd na "kasetach". Ogólnie auto fajne, prowadzi się pewnie i prawidłowo. Pali w mieście do 8l/100km , w trasie przy ostrej jeździe koło 6-6,5l. Emerycko to i okolice 5 da się zrobić.

Napisano

> Jak juz koniecznie musi byc diesel to szukaj 2.0tdci bo ten 1,8 to stara konstrukcja o bardzo

> kiepskiej kulturze i charakterystyce pracy...

> Do tego po 2007 ma troche przekombinowany rozrzad i wymiana potrafi szaropnac po kieszeni.

> DKZ tez do najtrwalszych nie nalezy.

> Jak nie chcesz 2.0 to szukalbym 1.6 110KM.

2.0 w dobrym stanie to igła w stogu siana. 1.8 wcale taki zły nie jest, konstrukcja stara, ale osprzęt nowy CR itd, silnik wytrzymały na długie przebiegi, mechanicy nie uciekają jak go widzą, o spalaniu już koledzy napisali, kręcąc się na krótkich odcinkach liczyć trzeba 7, w dynamiczniejszej trasie w 6.5 się zamykałem (ale bez zapitalania pod odcinkę), spokojna jazda schodzi się w okolice 5-5.5. Samochód bardzo fajnie się zbiera, miałem parę sztuk z tymi silnikami i miło je wspominam. DKZ jak w każdym dieslu nowszym co 150-200 tyś należy założyć wymianę i tyle.

Kufer ustawny, tylna klapa może mieć ponowny lakier i nie jest to wyznacznik dzwona, lubi po prostu rdzewieć i często na gwarancji lakierowali, źle jest skonstruowana i podcieka woda w okolicy podświetlania tablicy rej, a potem wyłażą wykwity.

Napisano
  • Autor

> Jak juz koniecznie musi byc diesel to szukaj 2.0tdci bo ten 1,8 to stara konstrukcja o bardzo

> kiepskiej kulturze i charakterystyce pracy...

> Do tego po 2007 ma troche przekombinowany rozrzad i wymiana potrafi szaropnac po kieszeni.

> DKZ tez do najtrwalszych nie nalezy.

> Jak nie chcesz 2.0 to szukalbym 1.6 110KM.

1,6 nie chce bo przebiegi w które celuje wiążą się na dzień dobry z wymianą paska rozrządu.

Poza tym 1,6 110KM mają swoje bolączki

wiem bo miałem Peugeota z 1,6hdi i pracowałem w aso citroena

Napisano

> 1,6 nie chce bo przebiegi w które celuje wiążą się na dzień dobry z wymianą paska rozrządu.

> Poza tym 1,6 110KM mają swoje bolączki

Każdy silnik ma to coś... Ale jak wiesz co i jak sprawdzić, to można wtopy uniknąć.

> wiem bo miałem Peugeota z 1,6hdi i pracowałem w aso citroena

Pewnie dalej masz dojście - więc tym bardziej bym w 2.0 albo 1.6 celował...

Napisano

> 1,6 nie chce bo przebiegi w które celuje wiążą się na dzień dobry z wymianą paska rozrządu.

> Poza tym 1,6 110KM mają swoje bolączki

> wiem bo miałem Peugeota z 1,6hdi i pracowałem w aso citroena

Rozrzad w 1,8tdci po 2007 roku to tez okolice 2kPLN...

Poszukaj na kaciku Forda, bo kilka osob wymienialo.

Napisano
  • Autor

> Rozrzad w 1,8tdci po 2007 roku to tez okolice 2kPLN...

> Poszukaj na kaciku Forda, bo kilka osob wymienialo.

A przy jakim przebiegu się go wymienia?

Napisano

> A przy jakim przebiegu się go wymienia?

200kkm lub 10 lat bodajże

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A więc takie moje spostrzeżenie dotyczące 1,8TDCi wink.gif

trochę głośny jest ale auto całkiem dobrze wyposażone,

dziura jest na samym dole ale w porównaniu do Toyoty 1,4 D4-D jest rakieta wink.gif

Auto Fajnie jedzie jak na 115KM całkiem fajny moment.

Mistrz oszczędności to to nie jest.

co to zawieszenia to daje radę smile.gif całkiem fajnie tłumi dziury, jest cicho w środku. Auto przyklejone do drogi.

Póki co mi się podoba.

Napisano

Etis.ford.com - wpisujesz vin i masz wszystkie info o aucie lacznie z rozpiską przeglądów smile.gif

Napisano

> A więc takie moje spostrzeżenie dotyczące 1,8TDCi

> trochę głośny jest ale auto całkiem dobrze wyposażone,

> dziura jest na samym dole ale w porównaniu do Toyoty 1,4 D4-D jest rakieta

> Auto Fajnie jedzie jak na 115KM całkiem fajny moment.

> Mistrz oszczędności to to nie jest.

> co to zawieszenia to daje radę całkiem fajnie tłumi dziury, jest cicho w środku. Auto przyklejone

> do drogi.

> Póki co mi się podoba.

Średnia w c-max Poznań 8,2 smirk.gif

Napisano

> Etis.fofd.com - wpisujesz vin i masz wszystkie info o aucie lacznie z rozpiską przeglądów

Strona z wirusem ? Joke jakiś ?

Napisano

> Zrobiłem ponad 40 kkm 1,8 tdci 115 km ale htb.

> Auto ciągnie nawet fajnie, ale diesel to dość stara konstrukcja i słabo ciągnie z dołu (do 2000 nic

> się nie dzieje a potem kop)

Po zmianie oprogramowania w okolice 140-145 KM (bezpieczny max dla tego silnika) i w okolice 350 Nm, z zaznaczeniem zmiany dołu, ta turbo-dziura nie powinna być odczuwalna. Jedzie już od 1500-1600 ale to z kolei dla DKZ podobno niezbyt zdrowe.

A DKZ z tym silnikiem lubi się wysypywać troszkę częściej (oczywiscie to zależy od stylu jazdy) - realnie 150-200 i trzeba się szykować.

Rozrząd w wersji po FL to około 1700-2000k PLN z kasetą (co 200k km, ale kilka osób pisało, że przy 160-180 to już słabo wyglada)

>. Spalanie średnie wyszło mi z tego co pamiętam 6,7, jazda w

> kapeluszu - 4,4 l, autostrada, gaz w podłodze ok 13 l.

Raz w życiu osiągnąłem tym autem średnie 8,9 z baku ale to 100% miasto i zeszłoroczna , ostra zima. Na autostradach ani razu nie miałem wiecej niż 7,5...średnio z ok. 100kkm - 6,6 (jeżdżę dynamicznie ale rzadko pałuję). Auto regularnie serwisowane, nawet częściej niż jest potrzeba, wszystko w 100% sprawne.

Inną wadą jest głośność tego silnika, no i wnętrze z jego niektórymi plastikami (tunel, okolice radia, podłokietnik na drzwiach sick.gif )

Napisano

To melduje zlosnik.gif

1.8 TDCi 2009 kombi

To co napisał Chorzyn + ja mam 133 KM i 333 NM więc lekko słabiej. Przy 25 kkm przebiegu wrzucony jest nowy soft.

Auto mam od nowości, obecnie 120 kkm.

Auto szanuje i stosuje się do wszelkiej maści porad odnośnie użytkowania powiedzmy - bezpiecznego wink.gif.

Do 80 kkm przeglądy w ASO i wymiana co 20 kkm, po tym przebiegu co 15 kkm poza ASO.

Do tej pory wymieniłem jedynie olej + filtry, świece żarowe (80 kkm), łożysko przedniego koła (105 kkm), drążki kierownicze wraz z końcówkami - na lato mam 17" z ET40 co lekko wpływa na drążki(ale wymienione jeszcze sporo przed czasem(110 kkm)). Poza tym filtr paliwa co 30 kkm.

Problemów brak. średnio z tego przebiegu: 6,39 z przewagą miasta, albo tak 50/50 wink.gif. Na trasie najniżej ok. 4.5, w mieście między 6.2 - 7.1 ( większości 6,4 - 6,7), autostrada 140 km/h 6.5 - 7. Dużo tras ze średnią 5.9 - 6.1 przy autostradach i 4-5 osób z bagażem, 5.4 - 5.8 w dwie osoby przez Polskę jadąc dość dynamicznie.

Napisano
  • Autor

to się chyba nim musze nauczyć jeździć po mi komp pokazuje ciągle coś ok 7,7 - 7,8

póki co 100% miasta

Napisano

> Strona z wirusem ? Joke jakiś ?

myśl jak przepisujesz - literówka była wink.gif

Napisano

> to się chyba nim musze nauczyć jeździć po mi komp pokazuje ciągle coś ok 7,7 - 7,8

> póki co 100% miasta

Komp przed virusem zawyżał mi spalanie o 1 litr, także pewnie wszystko jest ok. Po remapie zawyżał w mieście o ok. 0.4 - 0.5 a na trasie rozbieżności wychodziły 0.1 - 0.2 litra grinser006.gif

Wszystko zależy od tego jakie warunki, jak dośc delikatnie jeździsz i odcinki po np. 10 km bez większych korków to spalanie powinno oscylować w ok. 6.4 - 6.6.

Napisano

> to się chyba nim musze nauczyć jeździć po mi komp pokazuje ciągle coś ok 7,7 - 7,8

> póki co 100% miasta

To Ci dobrze pokazuje smile.gif Możesz popracować trochę aby zoptymalizować jazdę jak chcesz bardziej ekonomicznie mieć, natomiast silnik silnikowi nierówny i różnica spalania 0,5 jest jak najbardziej możliwa, jak do tego dodasz, że jest miasto i miasto (różny ruch), oraz różni kierowcy to wychodzi, że za dużo zmiennych by porównywać spalanie.

Napisano

> To Ci dobrze pokazuje Możesz popracować trochę aby zoptymalizować jazdę jak chcesz bardziej

> ekonomicznie mieć, natomiast silnik silnikowi nierówny i różnica spalania 0,5 jest jak

> najbardziej możliwa, jak do tego dodasz, że jest miasto i miasto (różny ruch), oraz różni

> kierowcy to wychodzi, że za dużo zmiennych by porównywać spalanie.

Warunki są zawsze inne zlosnik.gif

We Wrocławiu średnio wychodziło w okolicach 6.6 - 7. W Krakowie już tak mniej więcej 6.8 - 7.3 a Warszawa + korki pod 7.5 zlosnik.gif

Miasto miastu nie równe, trzeba mieć to na uwadze.

Napisano

Jak dla mnie to jeździ się całkiem przyjemnie, skręca, przyśpiesza i hamuje całkiem, całkiem ok.gif

Jak pisali przedmówcy rozrząd nie jest niestety tani, więc jeśli się zdecydujesz trzeba skalkulować i przeboleć lub sprzedać auto grinser006.gif

Właśnie jestem na świeżo po wymianie u niejakiego "Zbycha" znanego czarodzieja od Focusów.

Spalanie ok, u mnie w warszawskim pierdziołku około 6,5-7,1 trasa zależy jak się ciśnie - około 5,4 -5,7 jak na spokojnie jechałem w Bieszczady do max 120km/h to w 5l/100 się zmieściłem ok.gif

Pozdr