Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec miejsca na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym.

Featured Replies

Napisano

Skończyło mi się miejsce na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Co teraz musze zrobić, najpierw iść do urzędu po nowy dowód, czy zrobić badania i z jakimś kwitkiem iść do urzędu.

A może można wbić pieczątkę w adnotację urzędowe? (Ale to chyba nie przejdzie)

Kolejne pytanie czy jak dostanę nowy dowód to od razu "twardy", czy najpierw tymczasowy?

I ostatnie pytanie, czy muszę odkręcać blachy żeby zmienili naklejkę na tablicach?

Napisano

Najpierw stacja kontroli, a później ze świstkiem po nowy dowód..

Napisano

> ...najpierw

> iść do urzędu po nowy dowód, czy zrobić badania i z jakimś kwitkiem iść do urzędu.

Na SKP dostaniesz po badaniu technicznym zaświadczenie, z którym idziesz do WK.

> A może można wbić pieczątkę w adnotację urzędowe? (Ale to chyba nie przejdzie)

Nie przejdzie.

> Kolejne pytanie czy jak dostanę nowy dowód to od razu "twardy", czy najpierw tymczasowy?

W ub. roku skończył mi się w Speed-ym. Dostałem najpierw miękki.

> I ostatnie pytanie, czy muszę odkręcać blachy żeby zmienili naklejkę na tablicach?

Numery zostają, więc nic nie odkręcasz. Tylko miej przy sobie w WK 80zł...

wink.gif

Napisano

> Numery zostają, więc nic nie odkręcasz. Tylko miej przy sobie w WK 80zł...

Zależy od konkretnego urzędnika czy jego kierownika. Masz nowe naklejki na tablicę. Czasami urzędnik wyjdzie z Tobą i naklei, (podobno) czasami da do ręki, ale bywają i tacy, co każą sobie przynieść tablice.

Napisano

> Zależy od konkretnego urzędnika czy jego kierownika. Masz nowe naklejki na tablicę. Czasami

> urzędnik wyjdzie z Tobą i naklei, (podobno) czasami da do ręki, ale bywają i tacy, co każą

> sobie przynieść tablice.

W sierpniu ur wymieniałem. Żadnych nalepek nie dali ani nie chcieli tablic.

Pani w wk stwierdziła że już na szczęście nie trzeba na moje pytanie o tablice.

Napisano

> W sierpniu ur wymieniałem.

A faktycznie. Jakiś czas temu się zmieniło i naklejek już się nie zmienia.

Napisano

> A może można wbić pieczątkę w adnotację urzędowe? (Ale to chyba nie przejdzie)

> Kolejne pytanie czy jak dostanę nowy dowód to od razu "twardy", czy najpierw tymczasowy?

Stary dowód zabiorą, a dostaniesz tymczasowy, ważny miesiąc.

Napisano

> Stary dowód zabiorą, a dostaniesz tymczasowy, ważny miesiąc.

To lokalny "zwyczaj" zależny chyba od fazy księżyca i poziomu wód gruntowych, bo trudno, by w oparciu o jednolite przepisy czy tam wytyczne, panował taki burdel...

W moim WK nie dają miękkiego dowodu: w dotychczasowym walą stempel "OCZEKUJE NA NOWY DR" i też jest OK.

Napisano

> Skończyło mi się miejsce na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Co teraz musze zrobić

jeździć z kartką, którą otrzymasz w SKP ok.gif

Napisano

> jeździć z kartką, którą otrzymasz w SKP

Rada bez sensu facepalm%5B1%5D.gif. Kartka jest ważna góra 14 czy 30 dni, potem jak trafi na patrol to go pozamiatają. I zrobią to z całą swoją stanowczością, gwarantuję zlosnik.gif. Po co się pchać w kłopoty, skoro i tak prędzej czy później trzeba będzie wymienić dowód rejestracyjny?

Napisano

> Rada bez sensu . Kartka jest ważna góra 14 czy 30 dni, potem jak trafi na patrol to go

> pozamiatają. I zrobią to z całą swoją stanowczością, gwarantuję . Po co się pchać w kłopoty,

> skoro i tak prędzej czy później trzeba będzie wymienić dowód rejestracyjny?

z doświadczenia powiem, że patrol nawet palcem nie kiwnie..co najwyżej ubezpieczyciel przy zawieraniu umowy OC AC...

Napisano

Koszt wymiany na nowy dowód rejestracyjny w urzędzie komunikacji to 73 zł, należy zacząć od wizyty na stacji diagnostycznej żeby zrobić aktualny przegląd techniczny pojazdu potem z zaświadczeniem idziesz do urzędu komunikacji opłacasz 73zł oddajesz stary dowód rejestracyjny i dostajesz tymczasowy dowód po około dwóch tygodniach odbierasz twardy dowód naklejki na rejestracji nie są zmieniane. Zaświadczenie jest ważne tylko 30 dni

Napisano

> To lokalny "zwyczaj" zależny chyba od fazy księżyca i poziomu wód gruntowych, bo trudno, by w

> oparciu o jednolite przepisy czy tam wytyczne, panował taki burdel...

> W moim WK nie dają miękkiego dowodu: w dotychczasowym walą stempel "OCZEKUJE NA NOWY DR" i też jest

> OK.

To nie jest związane z tym, że WK (może nie wszystkie) nie mają możliwości "drukowania" dowodów "twardych"?

Napisano

> Skończyło mi się miejsce na pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Co teraz musze zrobić, najpierw

> iść do urzędu po nowy dowód, czy zrobić badania i z jakimś kwitkiem iść do urzędu.

> I ostatnie pytanie, czy muszę odkręcać blachy żeby zmienili naklejkę na tablicach?

Ostatnio wymieniałem, i wyglądało to tak:

1. Najpierw badanie techniczne, gdzie dostałem kwitek zaświadczający o tym, że samochód je przeszedł.

2. Do wydziału komunikacji, gdzie wypełniłem formularz, dokonałem wpłaty 73 zł i dostałem dowód tymczasowy ważny przez 30 dni.

3. Po dwóch tygodniach odebrałem zwykły dowód.

A teraz uwagi:

- do wydziału komunikacji trzeba też zabrać książkę pojazdu, która u nich zostaje i jest uzupełniana w trakcie wyrabiania nowego dowodu.

- można to załatwić bez dowodu tymczasowego, a jedynie z adnotacją w dotychczasowym, że oczekuje się na nowy dowód rejestracyjny i wtedy zapłacić 20 zł mniej. Warunki są dwa:

1) Przegląd i zaświadczenie muszą być zrobione przed upływem terminu zaznaczonego w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym (to raczej normalne)

2) Do wydziału komunikacji trzeba się zgłosić przed upływem terminu ważności dotychczasowych badań jaki widnieje w dowodzie rejestracyjnym.

(np. jeśli badania mamy ważne do 10.04.2014r., to przegląd trzeba zrobić przed tym terminem i również do wydziału komunikacji zgłosić się najpóźniej do 09.04.2014r.).

Ja się niestety spóźniłem o jeden dzień i kosztowało mnie to 20 zł więcej frown.gif

Napisano

> z doświadczenia powiem, że patrol nawet palcem nie kiwnie..co najwyżej ubezpieczyciel przy

> zawieraniu umowy OC AC...

też miałem niedawne doświadczenia w temacie .... Policja zatrzymała dowód rejestracyjny, jeździłem z kartką , okazało się ,że po 30 dniach badanie techniczne traci ważność i nie jest nigdzie odnotowane... Czyli jeździsz bez przeglądu , w razie stłuczki nie musze mówić co to oznacza.

Napisano

> Rada bez sensu . Kartka jest ważna góra 14 czy 30 dni, potem jak trafi na patrol to go

> pozamiatają. I zrobią to z całą swoją stanowczością, gwarantuję . Po co się pchać w kłopoty,

> skoro i tak prędzej czy później trzeba będzie wymienić dowód rejestracyjny?

A to "14 czy 30 dni" to z czego wynika?

hint - poniżej wzór zaświadczenia.

http://sipdata.lex.pl/dane/dzienniki/2013/1276969/1.pdf

No i jakie kłopoty? niewiem.gif

Napisano

> z doświadczenia powiem, że patrol nawet palcem nie kiwnie..co najwyżej ubezpieczyciel przy

> zawieraniu umowy OC AC...

A co ubezpieczyciela interesuje brak wpisu w DR?

Auto ma mieć ważne badania techniczne. Zaświadczenie potwierdza, że ma.

Napisano

> Ale bzdura.

drążysz temat, a sam nic od Siebie nie dodasz biglaugh.gif

podstawa do zatrzymania DR w przypadku j/w. jest tylko jedna i to mocno naciągana wink.gif

Napisano

> drążysz temat, a sam nic od Siebie nie dodasz

A po co po raz kolejny? niewiem.gif

> podstawa do zatrzymania DR w przypadku j/w. jest tylko jedna i to mocno naciągana

O tym też było - niezgodność stanu faktycznego z danymi zawartymi w DR. Przy czym przez 1,5 roku jeździłem z DR, w którym nie zgadzał się adres (w PJ miałem inny, w DO jeszcze inny hehe.gif), a przez prawie rok z zaświadczeniem o badaniu technicznym. Przeszedłem w tym czasie kilka kontroli drogowych - podczas jednej miś wystawiający mi mandat zasugerował tylko, że powinienem wymienić DR. Miałem też kolizję, którą likwidowałem z OC. Żadnych problemów nie stwierdziłem. wink.gif

Napisano

> A po co po raz kolejny?

> O tym też było - niezgodność stanu faktycznego z danymi zawartymi w DR. Przy czym przez 1,5 roku

> jeździłem z DR, w którym nie zgadzał się adres (w PJ miałem inny, w DO jeszcze inny ), a przez

> prawie rok z zaświadczeniem o badaniu technicznym. Przeszedłem w tym czasie kilka kontroli

> drogowych - podczas jednej miś wystawiający mi mandat zasugerował tylko, że powinienem

> wymienić DR. Miałem też kolizję, którą likwidowałem z OC. Żadnych problemów nie stwierdziłem.

Ale wiesz, że to o niczym nie świadczy i inny policjant może dowód zatrzymać i kłopoty są?

Napisano

> Jakie kłopoty? Po prostu będziesz musiał wymienić DR.

W trybie natychmiastowym co może być np niewygodne w danym terminie.

Napisano

Dzięki wielkie smile.gif

W Sobotę właśnie wykorzystałem ostatnie wolne oczko przeglądowe.

Ciekawe czy i u mnie da się taniej wymienić DR.