Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opona, czy dobrze założona

Featured Replies

Napisano

> Szanowni,

> czy auto z linka ma dobrze założoną z przodu oponkę?

> może miało to wpływ na prowadzenie i dzwonek?

> http://moto.elblag.net/artykuly/solnica-passatem-w-drzewo,10604/zdjecia/165997#165997

> Bo wg mnie jest założona odwrotnie i może mieć duże znaczenie w przypadku wyjaśnienia przyczyny

> wypadku

Jest źle, ale generalnie trzeba by sprawdzić na boku opony.

Napisano

Założona jest źle,na wypadek nie miała większego wpływu. ok.gif

Napisano

> Przeciez dobrze jest zalożona,

do jazdy na wstecznym hehe.gif

opona jest założona odwrotnie ok.gif

Napisano

Jak będzie jeździł na wstecznym to tak,jest dobrze. zlosnik.gif

Napisano

> do jazdy na wstecznym

> opona jest założona odwrotnie

Dobra racja, mój bład zlosnik.gif

Coś mi się w głowie poprzekładało...

Napisano

> może mieć duże znaczenie w przypadku wyjaśnienia przyczyny

> wypadku

Myślę, że kierunek założenia opony ma marginalne znaczenie w porównaniu z prędkością z jaką poruszał się pojazd w chwili uderzenia.

Napisano

> Myślę, że kierunek założenia opony ma marginalne znaczenie w porównaniu z prędkością z jaką

> poruszał się pojazd w chwili uderzenia.

Przecież Duńczycy udowodnili, że szybciej oznacza bezpieczniej hmm.gif

Napisano

> Myślę, że kierunek założenia opony ma marginalne znaczenie w porównaniu z prędkością z jaką

> poruszał się pojazd w chwili uderzenia.

Wszystko zależy od tego w jakim stanie była jezdnia. Opona ewidentnie z gatunku deszczowych - skośne rowki mają możliwie najszybciej odprowadzić wodę spod koła na boki. Jeśli jezdnia była mokra, odwrotnie założona opona tego typu w znacznym stopniu przyczyniła się do przyspieszenia aquaplaningu.

Napisano

> Bo wg mnie jest założona odwrotnie i może mieć duże znaczenie w przypadku wyjaśnienia przyczyny

> wypadku

Opona założona odwrotnie ale przy tego typu zdarzeniach nie ma to większego znaczenia.

Napisano

Ciekawe jak założona na drugim kole, bo jeśli na jednej osi byłoby różnie, to mógłby być problem

Napisano

> Wszystko zależy od tego w jakim stanie była jezdnia. Opona ewidentnie z gatunku deszczowych -

Ta opona jest wg mnie ewidentnie z gatunku zimowych, a nie deszczowych. Takie zimowe bieżniki na mokrą nawierzchnię na etykiecie dostają co najwyżej literkę E. (patrz. chociażby GoodYear 8 w lekko podobnej konstrukcji)

Napisano

> Szanowni,

> czy auto z linka ma dobrze założoną z przodu oponkę?

> może miało to wpływ na prowadzenie i dzwonek?

> http://moto.elblag.net/artykuly/solnica-passatem-w-drzewo,10604/zdjecia/165997#165997

> wypadku

Tak.

Jest odwrotnie założona.

I tak, na mokrej nawierzchni mogło to być przyczyną poślizgu.

Napisano

> Tak.

> Jest odwrotnie założona.

> I tak, na mokrej nawierzchni mogło to być przyczyną poślizgu.

... pewnie sam koła pomylił przy przekładaniu na zimowe, opona mogła być dobrze założona.

Napisano

WItam.

Wygląda na źle założoną.

Nie wiem jak na zimówkach, ale na letnich "rain sportach" auto na suchym prowadziło się nawet bez zmian, natomiast jak trochę popadało auto bardzo nerwowo reagowało na ruchy kierownicom.

Dużo gorzej hamowało na mokrym, a przez kałuże jakbym na letnich, łysych oponach jechał sciana.gif

Zaraz po powrocie z trasy opony poszły to ponownego założenia.

Napisano

> Opona założona odwrotnie ale przy tego typu zdarzeniach nie ma to większego znaczenia.

Ciekawe spostrzeżenie. zlosnik.gif Opona kierunkowa założona odwrotnie, powoduje obniżenie prędkości na której następuje aqua, a już jazda ekstremalna, to już typowy samobój. Autko ucieknie bez ostrzeżenia i do nieba.

Napisano

> to kolo zapasowe

No to użyszkodnik powinien sobie z tego zdawać sprawę i dostosować prędkość. No ale po pijanym raczej ciężko spodziewać się nie tylko zdroworozsądkowego, ale jakiegokolwiek myślenia.

Napisano

> WItam.

> Wygląda na źle założoną.

> Nie wiem jak na zimówkach, ale na letnich "rain sportach" auto na suchym prowadziło się nawet bez

> zmian, natomiast jak trochę popadało auto bardzo nerwowo reagowało na ruchy kierownicom.

> Dużo gorzej hamowało na mokrym, a przez kałuże jakbym na letnich, łysych oponach jechał

> Zaraz po powrocie z trasy opony poszły to ponownego założenia.

pewnie mowiisz o rs2 bo na 3kach jeszcze nei miales okazji jezdzic

rs2 to opona symtryczna i wystarczylo zamieszc kolami w aucie a ni eprzekladac opony na felgach

Napisano

> No to użyszkodnik powinien sobie z tego zdawać sprawę i dostosować prędkość. No ale po pijanym

> raczej ciężko spodziewać się nie tylko zdroworozsądkowego, ale jakiegokolwiek myślenia.

moze i lepiej, ze zalozyl ten zapas

skonczyl sie na palmie ok.gif a nie na rodzinie z dzieckiem