Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konkurencja:135k aut na placach-Focus 1.6l za .37k PLN

Featured Replies

Napisano

a jakby Twoich nawiewow na tyl nie bylo i moglbys je w konfiguratorze zaznaczyc za 100$? Obok stoi auto ktore nawiewy ma ale w wersji wyposazenia z 4 strefowa klimatyzacja i paroma innymi bajerami.. za dodatkowe 10tys.

Kliknalbys w konfigurator i poczekal czy kupil to drozsze? U nas tak to wyglada. U Was moze inaczej ale nie zawsze podejscie w OZ jest lepsze niz EU albo na odwrot

Napisano

> niestety też szału nie ma

dramatu tez nie zlosnik.gif

Napisano

> Znow ta sama kwestia - ile chce zaplacic za listwe

strasznie zawężasz - nie zawsze sprawa sie wokół listwy toczy - czasami masz wersje wypasu ktora ci pasuje, ale nie z tym silnikiem który chcesz.

Napisano

> dramatu tez nie

mimo wszystko moim zdaniem rdza w autach drugiej dekady XXI wieku to po prostu żenua...

Napisano
  • Autor

> strasznie zawężasz

Pisalem o swoim doswiadczeniuzlosnik.gif[...]

- nie zawsze sprawa sie wokół listwy toczy - czasami masz wersje wypasu ktora ci

> pasuje, ale nie z tym silnikiem który chcesz.

Nie rozumiemy sie, zlosnik.gif, u mnie mialem wybor wtedy 2litrowy silnik albo 3 litrowy - 120 lub 130001.gif, nic innego z silnikow nie bylo, NIE MA marki, gdzie do wybierdku motoru mozesz sobie dolozyc co chcesz,zlosnik.gif - bo i tak ci nikt tego nie kupipalacz.gif[...]

TO IMVHO pokazuje jak rozne sa rynki i podejscie do klienta ... ty mozesz sobie zamowic najtanszy silnik i zbudowac auto ze wszystkim, ja nie mam takiej mozliwosci, moje ze wszystkim przychodzi z najmocniejszym silnikiem,waytogo.gif i kosztuje mniej niz twojewink.gifzlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

> a jakby Twoich nawiewow na tyl nie bylo i moglbys je w konfiguratorze zaznaczyc za 100$?

Sa dwie opcje zlosnik.gif - jedna - i mne wszystkie maja. Druga - te z lepszym wyposazeniem maja, te z gorszym nie mozesz zamowic.

Teoretyczniehmm.gif[...]

Obok stoi

> auto ktore nawiewy ma ale w wersji wyposazenia z 4 strefowa klimatyzacja i paroma innymi

> bajerami.. za dodatkowe 10tys.

> Kliknalbys w konfigurator i poczekal czy kupil to drozsze? U nas tak to wyglada.

Wyrwal bym jak najwiecej z tego co stoi na placuhmm.gif[...] Dlaczego? Dlatego, ze delaer tez musi zaplacic za to auto, gdzies jest srodek, ze im sie nie oplaca go trzymac, gdzies jest suma na ktora sie moge rzucic, wiec kwestia znalezienia tego srodkahmm.gif[...]

U Was moze inaczej

> ale nie zawsze podejscie w OZ jest lepsze niz EU albo na odwrot

Prawdazlosnik.gif, ale odpowieafdajac na ttwoje pytanie - poszedly bym do innego dealer-a , nie ma to do konkurencjiwaytogo.gif, w koncu to tylko auto - za pare lat bedzie i tak stare ....

Napisano

> ... kierowca S8...

> no widzę, że ktoś załapał. Karol nie załapał i ma bana

Stary model D2 a więc rozsądna jak dla Kowalskiego kasa IMHO

Napisano

> Bo u Was place są pełne dlatego że dilerom opłaca się je zapełniać - wszystkie auta się sprzedadzą.

> U nas stałyby tam po kilka lat.

Primo: inne rynki wiec nie ma co porownywac. W PL sprzedaz nowych samochodow per capita jest prawie zerowa.

Secondo: wiekszosc dealerow w PL musi placic za auto na placu do producenta bez wzgledu kiedy to sprzeda (za duzo kombinowali). W tych innych krajach dealer placi za auto jak je sprzeda.

I juz grinser006.gif

Napisano

> hahahah, w moim przypadku zdążył bym się rozmyślić

> Niestety - jak mam forsę i podejmę decyzję o kupnie samochodu to albo od razu albo wcale. Podobnie

> ze wszystkim innym.

Czyli bierzesz co stoi na placu, a nie to co chcesz. Twój wybór.

Napisano

Wy tam macie chyba promocję za ten oczoyebny panel na konsoli środkowej yikes.gif chyba, że europejskie focusy też tak mają ?!?! shocked.gif

Napisano

> musi być skonfigurowany pod ciebie - w Europie to norma,

Tyle, że u OZI-ego ludzie kupują pewnie nowe samochody średnio na 2 lata więc może i faktycznie z ich punktu widzenia bez sensu byłoby czekać na taki samochód pól roku smile.gif W Polsce pewnie nowy samochód średnio trzymany jest 10 lat więc pół roku nikogo nie zbawi wink.gif

Inna sprawa jest jeszcze taka, że u nas jest bardzo często drastyczna różnica w wyposażeniu pomiędzy najtańszą a najdroższą wersją danego samochodu. W Australii sądzę, że najtańsza wersja to tak jak u nas jakaś średnia (+) wersja.

Ogólnie wszystko zależy od klienta tzn czego on oczekuje i ile jest w stanie za to zapłacić i ile na to poczekać.

Napisano

> Kupno samochodu wg. własnej konfiguracji przypomina mi zakup mieszkania od developera w postaci

> dziury w ziemi.

> Fizycznie przedmiot transkacji jeszcze nie istnieje ale pieniądze już zwydatkowane

Analogia chybiona, bo płaci się całą kwotę dopiero, gdy auto jest u sprzedawcy - wcześniej podpisuje się umowę i wpłaca się jakąś kwotę tytułem zaliczki bądź zadatku, umowa zawiera terminy oraz zobowiązania obu stron.

> Do mnie bardziej by przemawiał fajny rabat na auto ze stocku, niż wybrzydzanie nt. koloru tapicerki

Ale już kilka razy tu powtarzano, że często nie chodzi wcale o kolor tapicerki. Podam Ci przykład: auto niby japońskie, ale fizycznie produkowane w EU (więc nie trzeba go wozić przez pół świata), konkretna wersja silnikowa występuje w trzech wersjach wyposażenia, dodatkowych opcji wcale multum nie ma. Zamówiłem tę najwyższą wersję, ale chciałem mieć skrzynię automatyczną (dostępna za dopłatą) i nawigację (również dostępna za dopłatą). Co do koloru - było mi wszystko jedno, byle nie czarny. Tapicerka była w dwóch wariantach - również było mi dokładnie wszystko jedno w tym aspekcie. Fizycznie auta z automatem i nawigacją nie było nigdzie - mogłem wziąć auto z ręczną skrzynią i bez nawigacji (takie gdzieś tam były). Na kompletację taką, na jakiej mi zależało, czekałem ponad 5 miesięcy.

Inny przykład: auto również japońskiej marki (inne niż to pierwsze), produkowane również w EU. Dostępne było w trzech wersjach wyposażenia - dla każdej z tych wersji jedyną rzeczą, którą w ogóle można było wybrać, był kolor. Opcjonalnie nie oferowano niczego poza elementami montowanymi ewentualnie przez dealera. Chciałem zamówić tę najwyższą wersję (bo tylko ta miała automat) - inne wymagania to takie, żeby auto nie było czarne. Po kontakcie z dealerem okazało się, że samochód w kolorze czarnym jest u importera w Warszawie i u dealera może być już za 3-4 tygodnie, szybciej się nie da (kontaktowałem się z dwoma dealerami, obydwaj podawali podobny termin).Jeśli chodzi o kolory inne niż czarny, to podobno za 3 miesiące miało dotrzeć do Polski kilka sztuk aut w kolorze grafitowym, a pozostałe kolory pokazane zarówno w folderze jak i na stronie importera teoretycznie są dostępne, ale terminu nikt nie poda: można czekać rok, dwa, a nawet nie doczekać się w ogóle, bo importer nie sprowadza aut zgodnie z zamówieniami zebranymi od dealerów tylko takie, jak mu akurat pasuje. zlosnik.gif Zdecydowałem się na auto czarne - czekałem na odbiór miesiąc.

W przypadku marek europejskich zwykle lista opcji jest bardzo długa - więc przynajmniej w teorii trudniej trafić od ręki na takie auto, jakiego się szuka, ale w praktyce zwykle czeka się do trzech miesięcy (choć są wyjątki). Na kilkanaście samochodów, które kupiłem, raz trafiłem na auto, które mi pasowało - nie było u dealera, u którego pytałem, tylko u innego. oddalonego o jakieś 70 km - przywieźli je lawetą następnego dnia.

Takie są po prostu realia ok.gif - można mieć dużo szczęścia i trafić to, co nam pasuje, albo czekać. Ewentualnie, jeśli nie chcemy czekać, a mamy pecha, to musimy wziąć cokolwiek - i potem np. irytować się oglądając przez następne trzy lata zaślepki po wyposażeniu, którego nie mamy, bo się nam akurat nie trafiło. grinser006.gif

Napisano

> Ok, spytam prościej - co takiego MUSI mieć samochód z opcji dodatkowych, by czekać na niego z

> gotówką w ręce 2-6 miesięcy?

Proste. Musi mieć wszystko to co sobie wymyśliłem. Jeśli tego nie ma - trzeba czekać.

Inna rzecz, że 6 miesięcy by mi się chyba nie chciało. Ale parę tygodni - co za różnica?

Moja Epica stała chyba z tydzień lub dłużej zarejestrowana bo nie miałem czasu po nią podjechać.

hehe.gif

Napisano

> i co takiego jest Ci spośród tego dod. wyposażenia niezbędnie potrzebne?

> Klimę taki Focus ma w std, bezpieczeństwo, elektrykę też.

> Jak chcesz wydziwiać z milionem opcji dodatkowych to kup auto klase wyżej, bedzie to w std. a i

> cenowo lepiej wyjdzie, niż doposażony do granic absurdu Focus.

Ale jeśli ktoś chce dodatki i niekoniecznie chce płacić za auto klasy wyżej?

Ja kupując auto chcę kupić wyposażenie za najniższą cenę. A jaki tam będzie przyklejony znaczek to mnie już zbyt mocno nie obchodzi.

Napisano

> I tak jest prościej!

> Bo w takim razie po co producent w ogóle wyróżnia poszczególne pakiety wyposażenia skoro

> teoretycznie najniższy można doposażyć do poziomu najwyższego?

> Lepiej by było jak by było z 5 leveli, gdzie 5ty level to już absolutnie full i nic więcej się

> wsadzić nie da.

No i tak było w Chevrolecie. Tyle że level: "Lacetti full wypas" sprzedawał się średnio jeden egzemplarz rocznie. W całym kraju!

hehe.gif

Więc nie ma siły - trzeba było ściągać z zachodnich stocków lub czekać aż przypłynie. Tak czy siak - czekasz.

Napisano

> Tyle, że u OZI-ego ludzie kupują pewnie nowe samochody średnio na 2 lata więc może i faktycznie z

> ich punktu widzenia bez sensu byłoby czekać na taki samochód pól roku W Polsce pewnie nowy

> samochód średnio trzymany jest 10 lat więc pół roku nikogo nie zbawi

> Inna sprawa jest jeszcze taka, że u nas jest bardzo często drastyczna różnica w wyposażeniu

> pomiędzy najtańszą a najdroższą wersją danego samochodu. W Australii sądzę, że najtańsza

> wersja to tak jak u nas jakaś średnia (+) wersja.

> Ogólnie wszystko zależy od klienta tzn czego on oczekuje i ile jest w stanie za to zapłacić i ile

> na to poczekać.

Albo jeszcze inaczej. Leasing obecnego auta kończy mi się np. jesienią, więc co za problem przejść się wiosną po salonach i wybrać na co tam mam ochotę? Będzie kiedy będzie, w czym problem? Przecież jeżdżę sobie dotychczasowym autem, które ma się świetnie. Miesiąc w te czy we w tę nie ma żadnego znaczenia.

Napisano

> Albo jeszcze inaczej. Leasing obecnego auta kończy mi się np. jesienią, więc co za problem przejść

> się wiosną po salonach i wybrać na co tam mam ochotę? Będzie kiedy będzie, w czym problem?

> Przecież jeżdżę sobie dotychczasowym autem, które ma się świetnie. Miesiąc w te czy we w tę

> nie ma żadnego znaczenia.

Wszystko też zależy w którą to stronę ten "miesiąc": miesiąc z dwoma samochodami, czy miesiąc bez samochodu. Sam OZI kiedyś chyba opisywał, że musiał kupić samochód praktycznie "na już" - wielu ludziom jest on chyba potrzebny do normalnego funkcjonowania z racji dużych odległości.

Bez sensu się teraz sprzeczać bo w każdej opcji (brać z placu czy zamawiać pod siebie) jest jakaś racja wszystko zależy tylko od priorytetów kupującego.

Napisano

coś się tak tego pół roku czepił - 2-3 miesiące i masz auto wink.gif

Napisano

> Wszystko też zależy w którą to stronę ten "miesiąc": miesiąc z dwoma samochodami, czy miesiąc bez

> samochodu. Sam OZI kiedyś chyba opisywał, że musiał kupić samochód praktycznie "na już" -

> wielu ludziom jest on chyba potrzebny do normalnego funkcjonowania z racji dużych odległości.

> Bez sensu się teraz sprzeczać bo w każdej opcji (brać z placu czy zamawiać pod siebie) jest jakaś

> racja wszystko zależy tylko od priorytetów kupującego.

owszem, ale koledzy argumentowali pośrednio cos w stylu, że trzeba byc głupim żeby 3 miesiące na auto czekać.

Napisano

> owszem, ale koledzy argumentowali pośrednio cos w stylu, że trzeba byc głupim żeby 3 miesiące na

> auto czekać.

Wiem i zdecydowanie uważam, że nie mają racji.

Napisano

> Wiec konkurencja zdrowa jest[...]-

Jak to jest? Zwykle do tej pory ludzie kupując nowe auto wybierali z listy wyposażenie dodatkowe, kolorek, itd., zamawiali, a jak zostało wyprodukowane i przyjechało do salonu to odbierali. Raczej marginalnie kupowali auta od dilerów, stojące u nich na "magazynie/wystawie". To skąd to planowanie sprzedaży, by auta stały na placach?

Napisano

> cena 67000 zł czyli grubo ponad $ 22000, skąd to się k.... bierze, że tak nas europejczyków rżną

> na kasę a Was kangury nie ???

Przenieś się na Wyspy koło Francji i też będzie lepiej. Inna siła nabywcza pieniądza frown.gif Pamiętam, jak kilka lat temu kumpel pracujący za najniższą pensję w Angolewie był w stanie kupić 4-letnie Mondeo za 1800 funciaków - co po przeliczeniu dałoby jakieś 9000 zł. A u nas??????

Napisano

> mimo wszystko moim zdaniem rdza w autach drugiej dekady XXI wieku to po prostu żenua...

Postarzanie produktu? zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Panowie, juz sie tego czytac nie da...swiete wojny o kazda [motyla noga] a 90% porad to jakie auto kupic do 5, 10 czy 20 tys PLN.

Jeden bierze co jest, inny czeka - ile ludzi tyle pomyslow na zycie.

To samo nawet z trywialnym "ciastem imieninowym/urodzinowym". Ja biore co popadnie, inni biegaja do cukierni, zamawiaja, czekaja....

Napisano

> Panowie, juz sie tego czytac nie da...swiete wojny o kazda [motyla noga] a 90% porad to jakie auto

> kupic do 5, 10 czy 20 tys PLN.

> Jeden bierze co jest, inny czeka - ile ludzi tyle pomyslow na zycie.

> To samo nawet z trywialnym "ciastem imieninowym/urodzinowym". Ja biore co popadnie, inni biegaja do

> cukierni, zamawiaja, czekaja....

no tak, ale tu nie rozchodzi się kwestia czy brac co popadnie, czy zamawiac i czekac - tylko czy uważasz za idiotę kogoś kto zamawia i czeka na ciasto, zamiast brac z półki co jest wink.gif

Napisano

> no tak, ale tu nie rozchodzi się kwestia czy brac co popadnie, czy zamawiac i czekac - tylko czy

> uważasz za idiotę kogoś kto zamawia i czeka na ciasto, zamiast brac z półki co jest

tu też grę odgrywa kwestia dojrzałości rynku. U nas ruch w biznesie jest dużo mniejszy, tam dużo większy. Trudno oczekiwać, żeby w PL było przygotowanych tyle modeli i wersji wyposażeniowych niż w kraju gdzie jest obrót autami wielokrotnie większy.

Napisano

Focus, Corolla, Mazda od ręki? U nas na Fabię niektórzy czekają pół roku na odbiór sick.gif

Napisano

> no tak, ale tu nie rozchodzi się kwestia czy brac co popadnie, czy zamawiac i czekac - tylko czy

> uważasz za idiotę kogoś kto zamawia i czeka na ciasto, zamiast brac z półki co jest

Ja tam rozumiem i tego, ktory juz jest glodny i tego, ktory wie/zaklada, że zglodnieje za godzine.

Tak samo z pojazdami i zupelnie nie kumam czemu tu zawsze tyle bicia piany o byle co.