Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konkurencja:135k aut na placach-Focus 1.6l za .37k PLN

Featured Replies

Napisano

Wlasnie wczoraj przeczytalem, ze niektorzy maja stock na 90 dni minimumzlosnik.gif[...], czyli obecnie na placach w Oz stoi 135k nowych aut - ciut ponad 10% rocznej sprzedazy001.gif[...]

W najgorszej sytuacji jest Nissan, 32k aut na placachzlosnik.gif .. tych modeli ktore sie nie sprzedaja - a te ktore sie sprzedaja - nie mahahaha.gif - to sie nazywa planowaniezlosnik.gif[...]

Anyway ...

Wczoraj sasiadka mne poprosila zeby isc z nimi i pomoc cos kupic dla corki - 18 lat, pierwsze auto:

-auto miejskie,

-automatic,

- jak najtaniejzlosnik.gif[...]

Preferencje:

- Mazda 3,

- Corolla

-Kia Cerato,

-Hyundai i30

I tak pijac poranna dawke caffeine, przegladajac Daily znalazlem tozlosnik.gif[...]

3lux.jpg

Focus za $16,990 - automatic lizak.gif, spunky newwaytogo.gif[...]

Rozbiejrajac cenezlosnik.gif:

+$16,990

- $99 - Premium tablice bialo czarne

- $590 - obowiazkowe stanowe ubezpieczenie od smierci i kosztow leczenia

- roczna rejestracja (business) $701

- podatek stanowy $455

- $1,895 - transport i dealer's delivery

i mamy cene autazlosnik.gif[...] $13,160lizak.gif z podatkami federalnymi stajacego na placu[oki- czy jak kto woli na PL 37,220.54 PLNlizak.gif[...]

Potargowalem sie 20 min i urwalem ... trocheskromny.gif[...]

Kolor: srebny, sasiadka zadowolona, corka jeszcze bardziejzlosnik.gif[...]

Ale - pochodzilem dzis po salonach i tak:

- Golf - bez zadnych negocjacji - TSI 90 - $22k - zeby na ulice wyjechac i postawic ( z pelnym bakiem paliwa), z negocjacja niewiem.gif[...], na Amarok mi oferowali - 12%hmm.gif[...]

- Mazda 3 - najwyzej $500 z sugerowanej ceny detalicznej da sie urwac,

- Corolla - kazdy salon ma z 50 na placu[- minum, zalezy od dnia tygodnia... i miesiaca, salonu hmm.gif,

-Cerato - kud wykupil - ci to chyba stock odwrotnie calkowicie planuja niz Nissanhehe.gif[...]- $19,990

Wiec konkurencja zdrowa jestzlosnik.gif[...]waytogo.gif-

Napisano

To u was raczej częściej bierze się po prostu coś z tego co jest na placu niż zamawia pod konkretną osobę ?

Napisano

> I tak pijac poranna dawke caffeine, przegladajac Daily znalazlem to[...]

> Focus za $16,990 - automatic , spunky new[...]

fajna cena waytogo.gif

u Was to będzie ile? 6 miesięcy pracy?

PS: daj znać za rok ile na tej foce będzie mulher.gif

Napisano

> To u was raczej częściej bierze się po prostu coś z tego co jest na placu niż zamawia pod konkretną

> osobę ?

bierzesz żeby jeździć a nie chwalić się na dzielni , wyposażenie podobne we wszystkim to wybierasz kolor i odjeżdżasz, za 3,4,5 lat oddajesz i bierzesz następny do jeżdżenia

po co komplikować sobie zycie

Napisano

> To u was raczej częściej bierze się po prostu coś z tego co jest na placu niż zamawia pod konkretną

> osobę ?

U nas prawie zawsze tak sie robi. Przecież nie bede czekał az samochód wyprodukują. Mam dzis pieniadze i chce miec dzis samochód. Jak dealer nie ma czegoś na placu to w kilka dni jest w stanie sprowadzić to z placu innego dealera. Cena ta sama.

Jedyny wyjątek w całej tej technice to auta superluksusowe z specyficznym wyposażeniem. Wtedy sie czeka...

Napisano
  • Autor

> fajna cena

20 min potu i byla fajniejszazlosnik.gif - kolor do wyboru, plac z tylu pelnyhehe.gif, ale hmm.gif IMVHO Focus calkiem fajny jestwaytogo.gif

Pierwsze wrazenia, to toczenie opon jest cichsze niz w Mazda 3idea.gif, ale jednak wyklepanie nie to. Jednak nic mu nie brakuje, Aircon wydajnyok.gif, Ford Sync bez problemu z IPhone sie laczy ...

Minusy - kola stalowehehe.gif[...], Microsoft - cozpanic.gif[..], dobrze ze na wymarciu i Blackberry przychodzizlosnik.gif[...]

258520-ford-focus-sync-with-mytouch.jpg

>Was to będzie ile? 6 miesięcy pracy?

dla niej 18 lat, prawie 19, wiecej niz rok, ale uskladala w 3 lata, AFAIK matka dorzucila $3khmm.gif[...]

> PS: daj znać za rok ile na tej foce będzie

Mniej wiecej takawink.gifzlosnik.gif[...]

surgery_420.jpg

Napisano
  • Autor

> osobę ?

Marek odpowidzial to co mialem napisac, chyba ze ci sie jakis czerwony kolor sieden musisz miec.

Generalnie wszycy wala np 3-4 wersje wyposazenia i tyle [...] opcji dzis jest praktycznie zero, wszystko masz w standardzie - jak nie to opcja wyposazenia w gore i juz masz co chcesz. 100 aut kazdej wersji stoi na placu za dealer-em, lub gdzie obok i tyle. Zazwyczaj - dzien, dwa - wyjezdzasz i tyle001.gif.

Lander-Toyota-200712-133.jpg

LanderToyota-w.jpg

commercial-toyota.jpg

Napisano

> osobę ?

U poludniowych sasiadow jest podobnie. Dealer ma ze 100 samochodow. Chcesz kupic, idziesz negocjujesz cene i po godzinie jest twoje.

Malo komu chce sie czekac na samochod....

Napisano

> U poludniowych sasiadow jest podobnie. Dealer ma ze 100 samochodow. Chcesz kupic, idziesz

> negocjujesz cene i po godzinie jest twoje.

> Malo komu chce sie czekac na samochod....

No mnie smieszy, jak ktos mowi ze musial czekac 6 miesiecy na samochod hehe.gif

Napisano

> No mnie smieszy, jak ktos mowi ze musial czekac 6 miesiecy na samochod

No ale jak sobie nawymyślam a takiego na placu nie ma to co? Mam kupić inny? To by było śmieszne dopiero.

Jak kupowałem Lacettiego to był trzeci albo czwarty egzemplarz tej wersji wyposażenia w Polsce. Trudno żeby stał na placu.

Napisano

> No ale jak sobie nawymyślam a takiego na placu nie ma to co? Mam kupić inny? To by było śmieszne

> dopiero.

> Jak kupowałem Lacettiego to był trzeci albo czwarty egzemplarz tej wersji wyposażenia w Polsce.

> Trudno żeby stał na placu.

Jak nie na jednym to na drugim placu stoi i da sie go w 2-3 dni ściągnąć.

Napisano

> U poludniowych sasiadow jest podobnie. Dealer ma ze 100 samochodow. Chcesz kupic, idziesz

> negocjujesz cene i po godzinie jest twoje.

> Malo komu chce sie czekac na samochod....

No tu się będę spierał zlosnik.gif

Chyba że piszesz o Skodzie i Volkswagenie. Bo np z Fiatem to tam było mega słabo. Na głupią szybę do Seicento musiałem czekać 2 tygodnie i cena była chora.

Napisano

> Mniej wiecej taka[...]

oby nie taka

dsc_4567_1.jpg

Napisano

> No ale jak sobie nawymyślam a takiego na placu nie ma to co? Mam kupić inny? To by było śmieszne

> dopiero.

> Jak kupowałem Lacettiego to był trzeci albo czwarty egzemplarz tej wersji wyposażenia w Polsce.

A ile bylo tam wersji wyposazenia?

Napisano

> No tu się będę spierał

> Chyba że piszesz o Skodzie i Volkswagenie. Bo np z Fiatem to tam było mega słabo. Na głupią szybę

> do Seicento musiałem czekać 2 tygodnie i cena była chora.

OK, Fiat tu nie istnieje. Zobacz na wszystko co sie sprzedaje, ile tego na placu stoi - BMW, MB, Renault, Ople, koreance....

Napisano

> Marek odpowidzial to co mialem napisac, chyba ze ci sie jakis czerwony kolor sieden musisz miec.

> Generalnie wszycy wala np 3-4 wersje wyposazenia i tyle [...] opcji dzis jest praktycznie zero,

> wszystko masz w standardzie - jak nie to opcja wyposazenia w gore i juz masz co chcesz. 100

> aut kazdej wersji stoi na placu za dealer-em, lub gdzie obok i tyle. Zazwyczaj - dzien, dwa -

> wyjezdzasz i tyle.

wejdz na polska strone forda i popatrz, lista wyposazenia dodatkowego dluzsza od rolki papieru toaletowego

Napisano

> Wlasnie wczoraj przeczytalem,

właśnie dzisiaj byłem na stronie forda i z ciekawości konfigurowałem wersję jaką jeszcze jako tako da się jeździć:

- 1.6 105 KM

- klima manual

- tyle z opcji, reszta bida paaaanieee

cena 67000 zł czyli grubo ponad $ 22000, skąd to się k.... bierze, że tak nas europejczyków rżną na kasę a Was kangury zlosnik.gif nie ???

Napisano

> Jak nie na jednym to na drugim placu stoi i da sie go w 2-3 dni ściągnąć.

Bo u Was place są pełne dlatego że dilerom opłaca się je zapełniać - wszystkie auta się sprzedadzą. U nas stałyby tam po kilka lat.

Napisano
  • Autor

> właśnie dzisiaj byłem na stronie forda i z ciekawości konfigurowałem wersję jaką jeszcze jako tako

Ale to jest wersja biedazlosnik.gif - 1.6l panic.gif - byl jeszcze nie dawno 2.0l w wersji bieda001.gif - 92kW - na EU 125KMzlosnik.gif, stalowe kola, klima manual etc

2562112.jpg

Najbardziej chyba denerwuje plastikowa kierwonica - hehe.gif - to jest XXI wiek,

2538341.jpg

> da się jeździć:

Dazlosnik.gif

> - 1.6 105 KM

hmm.gif U mnie masz tylko dwa silniki, do wersji bieda 1.6l - 92kW i do reszty masz 125kW - 2.0l 4 cyl

Czyli:

-Ambietne - 1.6l - 92kW

-Trend 2.0l -125kW

-Sport 2.0l - 125kW

-Titanium 2.0l -125kW

-ST 2.0l 184kW

> - klima manual

jestzlosnik.gif

> - tyle z opcji, reszta bida paaaanieee

Jedyna opcje do tych wszystkich wersji wyposazenia to masz:zlosnik.gif

-'prestige paint" - malarz inny zlosnik.gif

- old.gif - apteczkahahaha.gif,

-zlosnik.gif - gasnicahehe.gif[...]

> cena 67000 zł czyli grubo ponad $ 22000, skąd to się k.... bierze, że tak nas europejczyków rżną

> na kasę a Was kangury nie ???

Stad, ze kupujemy Made i China, i mamy wiecej marek niz EU, a rynek tylko wchalania ponad milion.

Stad, ze nie ma w zasadzie zadnych baier w sproadzaniu nowych aut - rzad federalny liczy 5% na niektore kraje.

W tym tygodniu podpisali FTA z Japan, czyli 0% taryf - bedzie jeszcze taniej, przecietne auto Made in Japan, czyli 30% wszystkich sprzedawanych ma spasc $1.5k w dol. - klient wygraok.gif, pismaki przesadzaja, bo IMVHO nie bedzie to ok $800 a nie $1.5k ale otwarcie na konkurencje robi swoje, czyli masz - cene producenta + 0% oplat + 10% podatku federalnego = masz cena auta.

Dodaj te oplaty ktore odialem, i masz cene na ulice.

BTW - Ford Focus bieda sedan, jedynie wyklepany w 2014 i complaince w Oz 2014 (czyli kiedy dobil do brzegu) a nie jak ten sedan wyklepany w 2013 ale compliance 2014 - cena ktora chcieli bez zadnych negocjacji byla $19,799 - z pelnym bakiem paliwa, zeby wyjechac na ulice.

Jak popatrzysz na www to sugerowana cena detaliczna to $23k, a wiec cennik swoje, a zycie swoje, nawet dealer nie ogasza tego w sugerowanej cenie detalicznej bo kto mu przyjdzie ...hehe.gif a tymczasem 100 aut na placu za nim stoi i % dla banku trzeba placic za niezlosnik.gif[....], lepiej sprzzedac 100% z $200 dolarow zysk na sztuce niz 10 z $2k i placic za pozostale 90 % dla bankuhehe.gif[...]

bqu7.jpg

Napisano

> A ile bylo tam wersji wyposazenia?

Chyba ze cztery. Sęk w tym że najwyższej nikt nie zamawiał bo za tyle kasy to można było mieć Golfa w tedeiku.

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> oby nie taka

To tak powszechnie dla Ford w EU czy tylko Ka (o ile to jest kahmm.gif)?

Te u mnie masz:

-Fiesta, Focus, Ranger, - oprocz ST - Made in Thailandzlosnik.gif

- Fiesta ST, Focus ST - Made in Germany

- Mondeo - Made in Belgium,

-Kuga - Made in Spain

- Falcon, Territory, Ute - Made in Australia

- Transit - Made in Turkey,

- EcoSport - Made in India

Napisano
  • Autor

[..]

To przeciez mozna zawsze u innego dealer-a wymieniczlosnik.gif, jak kupowalem Kluger - 3 dni czekania - wsadzili na truck i przewiezli 4,000 kmzlosnik.gif, zajelo im w sumie 5 czy 6 dni, juz nie pamietam - pozlem kupilem w piatek, w czwartek czy srode mialem auto pod domemok.gif[...] - jedyna rzecz, to brakowalo im plastikowej czapki na tow bar ...

1358845592626_Towbar_Kluger_800pix_1-938x704.jpg

Chyba z dwa tygonie jezdzilem bez tego czarnego kondomahehe.gif[...],

Napisano

> cena 67000 zł czyli grubo ponad $ 22000, skąd to się k.... bierze, że tak nas europejczyków rżną

podatki. Auto pewnie kosztuje pdobnie na rozne rynki.

Napisano

> To tak powszechnie dla Ford w EU czy tylko Ka (o ile to jest ka)?

w rocznikach, ktore u Was sa juz w muzeum. To juz moje poliftowe (2005) mondeo mk3, ktore powszechnie bylo uwazane, ze rdza atakuje juz w fabryce bylo bez korozji... jak nie bylo wypadkowe to nie rdzewieje.

Napisano

kwestia podejscia do rynku. U nas jest mieszane. Sa auta, ktore maja 3-4 wersje wyposazenia i jak sie uprzesz to moze ze 2-3 rzeczy dolozysz ale sa i takie gdzie mozna auto skonfigurowac z dokladnoscia do 1 listwy ozdobnej...

z punktu widzenia rynku aut nowych to w sumie bez znaczenia poza czasem oczekiwania na auto. Z punktu widzenia aut uzywanych lepszym podejciem sa zamkniete listy wyposazenia. Latwiej trafic na to co Cie interesuje.

Napisano

> właśnie dzisiaj byłem na stronie forda i z ciekawości konfigurowałem wersję jaką jeszcze jako tako

> da się jeździć:

> - 1.6 105 KM

> - klima manual

> - tyle z opcji, reszta bida paaaanieee

plepleple - dokladnie foke z takim wypasem kumpel kupil za 49.990 tydzien temu - ale musi czekac az sie wyprodukuje zlosnik.gif

Napisano

> wejdz na polska strone forda i popatrz, lista wyposazenia dodatkowego dluzsza od rolki papieru

> toaletowego

i co takiego jest Ci spośród tego dod. wyposażenia niezbędnie potrzebne?

Klimę taki Focus ma w std, bezpieczeństwo, elektrykę też.

Jak chcesz wydziwiać z milionem opcji dodatkowych to kup auto klase wyżej, bedzie to w std. a i cenowo lepiej wyjdzie, niż doposażony do granic absurdu Focus.

Napisano

> plepleple - dokladnie foke z takim wypasem kumpel kupil za 49.990 tydzien temu - ale musi czekac az

> sie wyprodukuje

hahahah, w moim przypadku zdążył bym się rozmyślić hehe.gif

Niestety - jak mam forsę i podejmę decyzję o kupnie samochodu to albo od razu albo wcale. Podobnie ze wszystkim innym.

Napisano

> Jak chcesz wydziwiać z milionem opcji dodatkowych to kup auto klase wyżej, bedzie to w std.

nie bedzie. Na pewno nie w Fordzie.

Napisano

> nie bedzie. Na pewno nie w Fordzie.

Ok, spytam prościej - co takiego MUSI mieć samochód z opcji dodatkowych, by czekać na niego z gotówką w ręce 2-6 miesięcy?

Napisano

> Ok, spytam prościej - co takiego MUSI mieć samochód z opcji dodatkowych, by czekać na niego z

> gotówką w ręce 2-6 miesięcy?

musi być skonfigurowany pod ciebie - w Europie to norma, że ludzie lubią sobie personalizować auta - wybrać kolor tapicerki, niestandardowy kolor auta, wypas pod siebie.

ile tych aut w salonie kupiłeś, że żądasz samochodu na już? cfaniaczek.gif

Napisano

> Ok, spytam prościej - co takiego MUSI mieć samochód z opcji dodatkowych, by czekać na niego z

> gotówką w ręce 2-6 miesięcy?

odpowiedz jest prosta. To co chce.

Zawsze mozesz isc np do citroena czy renault i kupic sobie jedna z 3 wersji wyposazenia.

Napisano

> musi być skonfigurowany pod ciebie - w Europie to norma, że ludzie lubią sobie personalizować auta

> - wybrać kolor tapicerki, niestandardowy kolor auta, wypas pod siebie.

> ile tych aut w salonie kupiłeś, że żądasz samochodu na już?

Miałem tylko 2 nowe samochody i 9 używanych (2-5lat w momencie zakupu).

Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby przesmradzać, że tapicerka musi być np. grafitowa, nie czarna, że musi mieć aluminiowe wstawki na desce, że musi mieć z tyłu podłokietnik, bo jak nie to nie biorę.

Większość marek ma pakiety wyposażenia od najmniejszego do najwyższego, które w zupełności dają mi wystarczający wybór i nie muszę już wydziwiać z opcjami dodatkowymi.

Napisano

> odpowiedz jest prosta. To co chce.

> Zawsze mozesz isc np do citroena czy renault i kupic sobie jedna z 3 wersji wyposazenia.

I tak jest prościej!

Bo w takim razie po co producent w ogóle wyróżnia poszczególne pakiety wyposażenia skoro teoretycznie najniższy można doposażyć do poziomu najwyższego?

Lepiej by było jak by było z 5 leveli, gdzie 5ty level to już absolutnie full i nic więcej się wsadzić nie da.

Napisano

wnioskuję z tonu twojej wypowiedzi, że ludzie którzy konfigurują sobie auto pod siebie są w twojej opinii nienormalni?

Napisano

> Bo w takim razie po co producent w ogóle wyróżnia poszczególne pakiety wyposażenia skoro

> teoretycznie najniższy można doposażyć do poziomu najwyższego?

znam osoby, ktore nie trawia np klimy automatycznej a chca miec np webasto. Tak maja mozliwosc wyboru.

w miejsce klimy i webasto mozesz wpisac dowolny element wyposaznia...

Napisano

na szczecie swiat nie kreci sie dookola Ciebie i sa inni ludzie, ktorym taki wybor moze sie podobac. Z jego konsekwencjami jakie one by nie byly.

Napisano

> wnioskuję z tonu twojej wypowiedzi, że ludzie którzy konfigurują sobie auto pod siebie są w twojej

> opinii nienormalni?

Nie. Tylko zastanawiam się co to za przyjemność mieć forsę na auto i czekać za nim kilka miesięcy?

Napisano

> Nie. Tylko zastanawiam się co to za przyjemność mieć forsę na auto i czekać za nim kilka miesięcy?

żeby mieć SWOJE auto - a nie takie samo jak 20tys innych? zrozum że twój punkt widzenia niekoniecznie jest zbieżny z większością i jedyny słuszny.

jakbym nie musiał sie liczyć z każdym groszem (a jednak auta robione pod klienta wychodza troche drożej niż "promocje ze stocku"), to chętnie zrobiłbym sobie auto pod siebie - z dokładnie takim wypasem jak się mi podoba, a nie zawsze kompromisy i tłumaczenie sobie - nieee no dobra, za tą kasę to nie mogę narzekać, że mam parszywa tapicerke

Napisano

> żeby mieć SWOJE auto - a nie takie samo jak 20tys innych? zrozum że twój punkt widzenia

> niekoniecznie jest zbieżny z większością i jedyny słuszny.

Weź mnie nie śmiesz, o czym Ty piszesz? O tym, że dopasiony Focus będzie się wyróżniał czymś na mieście? Nikt nawet na niego nie spojrzy. Tak to byś mógł mówić jak byś zamiast zwykłej 5er BMW wybrał M5.

Ale watek jest o Focusie i zapewniam, że niczym się nie wyróżnisz na tej półce cenowej. Chyba, że per analogiam - Focus RS - ale to już nie ta półka.

> jakbym nie musiał sie liczyć z każdym groszem (a jednak auta robione pod klienta wychodza troche

> drożej niż "promocje ze stocku"), to chętnie zrobiłbym sobie auto pod siebie - z dokładnie

> takim wypasem jak się mi podoba, a nie zawsze kompromisy i tłumaczenie sobie - nieee no dobra,

> za tą kasę to nie mogę narzekać, że mam parszywa tapicerke

Kupno samochodu wg. własnej konfiguracji przypomina mi zakup mieszkania od developera w postaci dziury w ziemi.

Fizycznie przedmiot transkacji jeszcze nie istnieje ale pieniądze już zwydatkowane zlosnik.gif

Do mnie bardziej by przemawiał fajny rabat na auto ze stocku, niż wybrzydzanie nt. koloru tapicerki - bez rabatu i z oczekiwaniem po kilka miechów.

Napisano

> Weź mnie nie śmiesz, o czym Ty piszesz? O tym, że dopasiony Focus będzie się wyróżniał czymś na

> mieście? Nikt nawet na niego nie spojrzy. Tak to byś mógł mówić jak byś zamiast zwykłej 5er

> BMW wybrał M5.

obczajasz jakąś różnicę między tymi dwoma?

ford-fiesta.jpg

hvnyvp.jpg

pierwsza zrobiona pod klienta - z akcesoryjnym spoilerem i felgami, druga zwykły trend. nie wyróżnia się pierwsza?

Napisano
  • Autor

> w rocznikach, ktore u Was sa juz w muzeum. To juz moje poliftowe (2005) mondeo mk3, ktore

> powszechnie bylo uwazane, ze rdza atakuje juz w fabryce bylo bez korozji... jak nie bylo

> wypadkowe to nie rdzewieje.

9 letnie to takie?niewiem.gif

A3O00B.jpg

Napisano

> Nie. Tylko zastanawiam się co to za przyjemność mieć forsę na auto i czekać za nim kilka miesięcy?

Pomysl ze w Polsce niektórzy a raczej większość tylko raz w ciagu swojego życia mogą sobie pozwolić na nowy samochód, na spełnienie swojego marzenia i ta ich determinacja w dążeniu do celu pozwala im na to ze mając kasę są skłonni jeszcze poczekać te pół roku a w zamian jeździć czymś co sobie wymarzyli i w takiej konfiguracji jak chcieli. Ja takich ludzi rozumiem....ja statystyczny Kowalski,który nie ma nie wiadomo ile kasy ale tez nie narzeka.

Napisano

1.jpg

takie.

Przedliftowe rdzewialo na potege. Poliftowe (2004/2005-2007) juz nie.

Napisano

> ja

> statystyczny Kowalski,który nie ma nie wiadomo ile kasy ale tez nie narzeka.

... kierowca S8... zlosnik.gif

no widzę, że ktoś załapał. Karol nie załapał i ma bana zlosnik.gif

Napisano

> Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby przesmradzać, że tapicerka musi być np. grafitowa, nie czarna,

> że musi mieć aluminiowe wstawki na desce, że musi mieć z tyłu podłokietnik, bo jak nie to nie

> biorę.

A ja owszem. Między innymi dlatego Astry szukałem pół roku a Audi 3 miesiące. Z tym że zmieniając auto nigdy nie mam ciśnienia, że musze mieć na już. Mam kasę i szukam tego co chce, a nie biorę to co jest.

Oczywiście wolałbym by były np 4 wersje wyposażenia bez listy dodatkowej. Wtedy miałbym prostszy wybór i poszukiwania były by łatwiejsze.

Niestety dla mnie tak nie jest przez co szukając auta z navi widywałem navi ale z Biedronki doklejone na przyssawkę do szyby pad.gif

Napisano
  • Autor

> kwestia podejscia do rynku.

napewno, ale tez w duzej mierze kwestia konkurencji...

U nas jest mieszane. Sa auta, ktore maja 3-4 wersje wyposazenia i jak

> sie uprzesz to moze ze 2-3 rzeczy dolozysz ale sa i takie gdzie mozna auto skonfigurowac z

> dokladnoscia do 1 listwy ozdobnej...

BMW, Merc, Audizlosnik.gif, i tez dealer ma po 20 sztuk kazdej skory - ale zgoda nie listy. IMVHO zalezy ile jestes wstanie swoj gust zmienic wg koloru listwyzlosnik.gif[...] np oryginalnie w BMW Mrs Ozi wybrala "drewno" - doplata $300, na placu mieli kolor ktory chciala, kolor skory ktory chciala, i listy srebne001.gif[...], roznica tym wyjechanym z placu a tym "zamawianym" zrobila sie jesli dobrze pamietam $6k ... hehe.gif[[...] Muialo by mnie naprawde klnie.gif zeby za inny kolor list zaplacic ponad 6 tysiecy $hahaha.gif[...]

> z punktu widzenia rynku aut nowych to w sumie bez znaczenia poza czasem oczekiwania na auto.

Ale jak masz na placu to na co chcesz czekac, place dzis,wyjezdzam dzis, jak nie ide do konkurencji - proste....

Z

> punktu widzenia aut uzywanych lepszym podejciem sa zamkniete listy wyposazenia. Latwiej trafic

> na to co Cie interesuje.

Znow ta sama kwestia - ile chce zaplacic za listwezlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> takie.

waytogo.gif - takiego nigdy nie widzialem - confused.gif, nawet nie wiedzialem ze takie cos klepali ... Coz zawsze cos nowegowaytogo.gif, tych z mojegoikonka_photo2.gif juz od lat nie widze, musialy wymrzec ... Tego z twojego ikonka_photo2.gif nie bylo, te "nowe" maja normalny cykl zycia - tzn sa na zlomach jesli cos je spotkaspy.gif, nie widze, ze jezszcze zeby tam ze starosci byly ...

0-175868.jpg

> Przedliftowe rdzewialo na potege. Poliftowe (2004/2005-2007) juz nie.

A te nowe?

ford-mondeo_729-420x0.jpg

Napisano

> A te nowe?

niestety też szału nie ma wink.gif