Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibrowanie sprzęgła przy ruszaniu.

Featured Replies

Napisano

Panowie, co to może być? Sprzęgło jest w miare świeże, bo ma przejechane około 10 000 km, nie jeżdżę jak szaleniec, że spod każdych świateł ruszam ogniem, nie mieszkam w górach, nigdy nie przypominam sobie żeby zaśmierdziało sprzęgłem... a jednak wibruje. Próbe ruszania z "2" auto przeszło pomyślnie, czyli się nie ślizga.

Samochód to Seicento 1.1. Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Ze się nie slizga nie znaczy ze nie jest uszkodzone. Zapewne docisk padł. A wymieny był komplet czy sama tarcza?

Napisano
  • Autor

> Ze się nie slizga nie znaczy ze nie jest uszkodzone. Zapewne docisk padł. A wymieny był komplet czy

> sama tarcza?

Wydaje mi się, że kompletne ale nie jestem tego pewny...

Jeździć tak, czy coś robić? Zaznaczam, że w wakacje chciałbym zmienić auto.

Napisano

> a jednak wibruje.

na 1 jak ruszasz to szarpie zawsze czy od czasu do czasu?

czy nie masz tak, ze jak dasz wiecej gazu i powoli puszczasz sprzeglo (jakbys troche przypalal) to nie szarpie?

to, ze nowe nie znaczy, ze cus w nim nie padlo - nit, sprezyna, okladzina mogla sie rozleciec.

sam robiles czy ktos robil? udalbym sie do tego wymieniacza, ktory to robil i zapytal co on sadzi.

Napisano

Spotkalem sie z takimi przypadkami w Punto, tam wibracje przenosily sie na silnik i karoserie. Najprawdopodobniej bila tarcza sprzegla i dzialo sie to po zmianie sprzegla. Na fabrycznych nie bylo problemow.

Raz na jakis czas trzeba bylo lekko przytrzec sprzeglo, na postoju wlozyc piaty bieg i probowac ruszyc. Problem bicia ustepowal na kilkanascie tys km.

Napisano
  • Autor

> na 1 jak ruszasz to szarpie zawsze czy od czasu do czasu?

> czy nie masz tak, ze jak dasz wiecej gazu i powoli puszczasz sprzeglo (jakbys troche przypalal) to

> nie szarpie?

> to, ze nowe nie znaczy, ze cus w nim nie padlo - nit, sprezyna, okladzina mogla sie rozleciec.

> sam robiles czy ktos robil? udalbym sie do tego wymieniacza, ktory to robil i zapytal co on sadzi.

Na 1 nie zawsze szarpie. Zauważyłem, że jak dodam więcej gazu przy puszczaniu sprzęgła to jest lepiej, albo wręcz zanikają całkowicie te wibracje.

Robił mi zaufany mechanik, sam wolę się na techniczne sprawy nie zabierać smile.gif

Napisano

> Na 1 nie zawsze szarpie. Zauważyłem, że jak dodam więcej gazu przy puszczaniu sprzęgła to jest

> lepiej, albo wręcz zanikają całkowicie te wibracje.

> Robił mi zaufany mechanik, sam wolę się na techniczne sprawy nie zabierać

a nie zauwazyles, ze na cieplym czesciej szarpie niz na zimnym?

Napisano

> a nie zauwazyles, ze na cieplym czesciej szarpie niz na zimnym?

mam dokładnie takie objawy jak opisujesz. Ja obstawiam wysprzęglnik albo docisk, niedługo muszę się za to wziąć

Napisano
  • Autor

> a nie zauwazyles, ze na cieplym czesciej szarpie niz na zimnym?

Nie zauważyłem jakoś szczególnie tego... może to wina, że robie krótkie odcinki i po prostu między rozgrzanym, a zimnym mija mało czasu. Zwróce na to uwagę, ale faktycznie jak wracam do domu/na uczlenie to mam wrazenie, ze to się nasila. Ale może to być efekt, ze mi to zasugerowałeś grinser006.gif Sprawdze to!

Napisano

Jeśli szarpie tylko na zimnym to lekko je przypal tak jak Denus opisał. Jeśli szarpie zawsze to do wymiany.

Napisano

> Jeśli szarpie tylko na zimnym to lekko je przypal tak jak Denus opisał. Jeśli szarpie zawsze to do

> wymiany.

a jak szarpie bardziej na ciepłym?

Napisano
  • Autor

> Jeśli szarpie tylko na zimnym to lekko je przypal tak jak Denus opisał. Jeśli szarpie zawsze to do

> wymiany.

Sprawdziłem dziś. Na zimnym nie ma tego problemu. Im dłużej jade i więcej ruszam robi się gorzej.

Czyli co, 5 bieg, półsprzęgło i chwilke go przygrzać?

Napisano

> Spotkalem sie z takimi przypadkami w Punto, tam wibracje przenosily sie na silnik i karoserie.

> Najprawdopodobniej bila tarcza sprzegla i dzialo sie to po zmianie sprzegla. Na fabrycznych

> nie bylo problemow.

> Raz na jakis czas trzeba bylo lekko przytrzec sprzeglo, na postoju wlozyc piaty bieg i probowac

> ruszyc. Problem bicia ustepowal na kilkanascie tys km.

To samo miałem na fabrycznym sprzęgle i tez przypalałem sprzęgło, żeby problem zniknął na kilkanaście tys km zlosnik.gif

Napisano

> Stawiam na nieprawidłowy montaż. Jakiej firmy sprzęgło?

A ja tam wiem jakie było od nowości? zlosnik.gif

Napisano

A jak mozna zle zalozyc sprzeglo w takim samochodzie?? Jak bym raczej stawial na jakies wadliwe sprzeglo, bo zle raczej go nie zalozysz.

Napisano

też tak bym stawiał

albo słoneczno na docisku pokrzywione.

Napisano

> Panowie, co to może być? Sprzęgło jest w miare świeże, bo ma przejechane około 10 000 km, nie

> jeżdżę jak szaleniec, że spod każdych świateł ruszam ogniem, nie mieszkam w górach, nigdy nie

> przypominam sobie żeby zaśmierdziało sprzęgłem... a jednak wibruje. Próbe ruszania z "2" auto

> przeszło pomyślnie, czyli się nie ślizga.

> Samochód to Seicento 1.1. Z góry dzięki za pomoc!

tarcza do zmiany/ jeżeli nowa to do reklamacji...proponuje zmienić bo można załatwić uszczelnienie wału i dojdzie jeszcze kapanie oleju.....