Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to aby na pewno CZUJNIK CISNIENIE DOLADOWANIA?

Featured Replies

Napisano

dosyc czesto wywali mi blad P2038 - czyli teoretycznie czujnik cisnienia doladowania na kolektorze ssacym. Silnik przechodzi na tryb awaryjny i przyspiesza jak conquecento z przyczepa frown.gif

Blad znika przez noc kiedy wchodze do auta z rana. Najczesciej pojawia sie znowu kiedy po dluzszej jezdzie z obrotami rzedu 2,5-3k zdejmuje noge z gazu, lapie wtedy blad i jest szansa ze zniknie po 20-25 minutach dalszej jazdy niewiem.gif

pytam bo doczytalem ze to moze byc tez overboost, kierownice turbiny, wezyki cisnienia (sprawdzone i ok) albo EGR (czyscilem nafta i po montazu przez 2h zapalal i po chwili gasl, chyba zapomnialem odparowac nafte sciana.gif)

Napisano

> dosyc czesto wywali mi blad P2038 - czyli teoretycznie czujnik cisnienia doladowania na kolektorze

> ssacym. Silnik przechodzi na tryb awaryjny i przyspiesza jak conquecento z przyczepa

> Blad znika przez noc kiedy wchodze do auta z rana. Najczesciej pojawia sie znowu kiedy po dluzszej

> jezdzie z obrotami rzedu 2,5-3k zdejmuje noge z gazu, lapie wtedy blad i jest szansa ze

> zniknie po 20-25 minutach dalszej jazdy

> pytam bo doczytalem ze to moze byc tez overboost, kierownice turbiny, wezyki cisnienia (sprawdzone

> i ok) albo EGR (czyscilem nafta i po montazu przez 2h zapalal i po chwili gasl, chyba

> zapomnialem odparowac nafte )

Mi pokazuję P0235 i to jest chyba czujnik ciśnienia. Może faktycznie VGT jeśli amsz rozbieralny to możesz go wyczyścić. Poza tym długo IC sie utrzymuje ten błąd mi jak się pojawi momentalnie znika i auto nei traci na mocy.

Napisano

> Mi pokazuję P0235 i to jest chyba czujnik ciśnienia. Może faktycznie VGT jeśli amsz rozbieralny to

> możesz go wyczyścić. Poza tym długo IC sie utrzymuje ten błąd mi jak się pojawi momentalnie

> znika i auto nei traci na mocy.

jak jest nierozbieralny... tez mozna rozebrac ( i zlozyc tak by dzialal) old.gif

Napisano

> Mi pokazuję P0235 i to jest chyba czujnik ciśnienia. Może faktycznie VGT jeśli amsz rozbieralny to

> możesz go wyczyścić. Poza tym długo IC sie utrzymuje ten błąd mi jak się pojawi momentalnie

> znika i auto nei traci na mocy.

Czasami mam podobna sytuacje....glownie na 3cim biegu pod gorke i z but.gif Autko potrafi zapiszczec i pokazac jakis blad, ale tak szybko znika ze nie mam pojecia co to. Po jakims czasie w FES wisi blad wlasnie przeładowania.....

Nie wnikam za bardzo wink.gif

Napisano

takie objawy dawał mi zastany zawór, jak masz z szarym wierzchem i opaską metalowa to jest do rozebrania, cały czarny nie bardzo bo jest zgrzewany, w DIY jest chyba jak to rozebrać i wyczyścić (roboty na 10 minut) i przenieś na obudowę aku jak jeszcze masz na dole.

Napisano

> jak jest nierozbieralny... tez mozna rozebrac ( i zlozyc tak by dzialal)

tylko jak, skoro jest zgrzany - jakiś manual?

Napisano

> tylko jak, skoro jest zgrzany - jakiś manual?

w podwieszonych ZTS powinno byc... nie tyle zgrzany co jest metalowa opaska ktora trzeba umiejetnie rozciac... a potem przy powrotnym montazu uzyc jej ( rozcietej) i dolozyc zwykly metalowy cybant i dociagnac

"na gotowo"

Napisano

> w podwieszonych ZTS powinno byc... nie tyle zgrzany co jest metalowa opaska ktora trzeba

> umiejetnie rozciac... a potem przy powrotnym montazu uzyc jej ( rozcietej) i dolozyc zwykly

> metalowy cybant i dociagnac

> "na gotowo"

Sa dwie wersje, metalowa opaska i zgrzewanie/klej.

Napisano

> Sa dwie wersje, metalowa opaska i zgrzewanie/klej.

A czy tą wersję sklejaną da się jakoś rozkleić czy tam rozciąć i złożyć ponownie?

Napisano

> Sa dwie wersje, metalowa opaska i zgrzewanie/klej.

de67d3d6075b8cf7.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

kupilem nowy czujnik cisnienia doladowania Bosch i problem ustal ok.gif

ale zaplacilem za niego .... 95 zl boje_sie.gifboje_sie.gif. na allegro, intercars itd ceny za ori Boscha sa w granicach 300 PLN, podalem numer u mnie w sklepie babka wstukala w katalog i jej wyszlo ze taki ma byc i ze 95 zl poprosze ok.gif

Napisano

> kupilem nowy czujnik cisnienia doladowania Bosch i problem ustal

> ale zaplacilem za niego .... 95 zl . na allegro, intercars itd ceny za ori Boscha sa w granicach

> 300 PLN, podalem numer u mnie w sklepie babka wstukala w katalog i jej wyszlo ze taki ma byc i

> ze 95 zl poprosze

ten w kolektorze ssącym za zaworem "Ogra" ?

Napisano
  • Autor

> ten w kolektorze ssącym za zaworem "Ogra" ?

tak dokladnie ten (na fotce widac jeszcze stary)

287767151-b31b60e5f4e57456c81dd34da32.jpg

post-109412-1435252446085_thumb.jpg

Napisano

> tak dokladnie ten (na fotce widac jeszcze stary)

a toś przepłacił, u mnie ostatnio (w lutym) były po 25 zeta, nie wiem po ile dzisiaj, musiał bym zaturlać się do kumpla.

Napisano
  • Autor

> a toś przepłacił, u mnie ostatnio (w lutym) były po 25 zeta, nie wiem po ile dzisiaj, musiał bym

> zaturlać się do kumpla.

ale ze original BOSCH'a? z czego wiec te roznice? 25 a 350 ? boje_sie.gif

Napisano

> ale ze original BOSCH'a?

a,ha

>z czego wiec te roznice? 25 a 350 ?

jak zwykle z palca

magia znaczka (BOSCH)