Piterus_123 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBEAN Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? Będą lepsze Najważniejsza jest moc i ewentualne filtry, żeby potem mieszkania nie wietrzyć przez tydzień Jak jest balkon, taras, ogród to tam proponuję smażyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_krzychu Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? Taką która: 1. w jak największym stopniu można myć w zmywarce 2. ma jakiś rozsądny pomysł na wylewanie oleju 3. ma jak najbardziej wypaśny system filtracji, aby w domu jak najmniej śmierdziało. 4. Ma odpowiednią moc, a więc temp. smażenia około 190* 5. Mile widziany podnoszony koszyk przy składaniu/rozkładaniu rączki Reszta to bajery. Co do ceny to się nie wypowiem. Jako że lubię frytki, to ja parę groszy zainwestowałem. Aha - są jeszcze jakieś wynalazki Tefala - smażenie na łyżce oleju. Z opinii wygląda zachęcająco. Frytki będą lepsze niż w McD (jak to w ogóle te chemiofrytki mogą komuś smakować?). Smak frytek to przede wszystkim odpowiednie odmiany ziemniaków (takie, które mniej chłoną olej). Jak chcesz coś zbliżonego wyglądem do McD to musisz mieć stosunkowo duże ziemniaki i pobawić się w cienkie krojenie. W obecnej chwili będzie Ci ciężko uzyskać dobre frytki, bo zeszłoroczne ziemniaki są już "stare" a młodych jeszcze nie ma. Zresztą pierwsze młode ziemniaki są "za rzadkie" na frytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterus_123 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Taką która: czyi jaka jaki model bo nie mam o tym pojecia Jak chcesz > coś zbliżonego wyglądem do McD to musisz mieć stosunkowo duże ziemniaki i pobawić się w > cienkie krojenie. W obecnej chwili będzie Ci ciężko uzyskać dobre frytki, bo zeszłoroczne > ziemniaki są już "stare" a młodych jeszcze nie ma. Zresztą pierwsze młode ziemniaki są "za > rzadkie" na frytki. wyglad nie ma dla mnie znaczenia liczy sie smak, czy mrozone beda dobre, ewentualnie jakiej firmy kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_krzychu Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > czyi jaka jaki model bo nie mam o tym pojecia Konkretnie to ja używam Tefal OleoClean Deluxe. Nie była oferowana w PL, kupowałem przez redcoon.pl. Teraz chyba nie ma już jej w sprzedaży, a Tefal poszedł bardziej w system ActiFry, czyli smażenie bez oleju bo do DeepFry mają pojedyncze sztuki. > Jak chcesz > wyglad nie ma dla mnie znaczenia liczy sie smak, czy mrozone beda dobre, ewentualnie jakiej firmy > kupic? Tu się nie wypowiem. Wolę świeżynki niż mrożonki. Musisz na pewno szukać (co nie jest łatwe) takich, które nie są z mączki a z ziemniaków. Powinno to być opisane na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Jaka warto? Nie warto! Pobawisz się dwa trzy dni, potem klamor będzie zagracał stół w kuchni i w końcu wyląduje w pawlaczu, a za kilka lat w elektrośmieciach . Jak chcesz zjeść dobre i smaczne frytki, to kupuj mrożone prefabrykowane. Kilka sekund na patelni i gotowe. Nie da się lepszych frytek zrobić w warunkach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marew Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 tefal actifry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterus_123 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 co masz na mysli prefabrykowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r1sender Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > co masz na mysli prefabrykowane? surowy ziemniak pocięty i zamrożony- bez wcześniejszej obróbki- generalnie takich szukamy. Co do frytkownicy to Amazque ma rację, nasza przestała być używana po ok. 2 latach, potem przestała nieużywana następne 2, a potem sprzedaliśmy za stówkę. Moulinex-a mieliśmy i nic złego się z nim nie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterus_123 Napisano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 myslalem ze cos wiecej jakies zalanie olejem albo cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_krzychu Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Nie warto! Pobawisz się dwa trzy dni, potem klamor będzie zagracał stół w kuchni i w końcu wyląduje > w pawlaczu, a za kilka lat w elektrośmieciach . Jak chcesz zjeść dobre i smaczne frytki, to > kupuj mrożone prefabrykowane. Kilka sekund na patelni i gotowe. Nie da się lepszych frytek > zrobić w warunkach domowych. Jak ktoś woli mrożonki od świeżych, to może i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DZIDA Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 > Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? ja kupiłem najtańszy z markowych (jakiś phoilips) nie oszukujmy się: technologia smażęnia jest taka sama a każdym więc w smaku różnicy nie bdzie z tego tytułu. kwestie filtrów: jakie by nie były walić będzie i tak i tak: ja stawiam na kuchence pod okapem i okap na maxa (a ma czym ciągnąć - 2 wiatraki) + uchylone okno i zamknięte drzwi od kuchni (a i tak wali przez jakiś czas) - praw fizyki nie przeskoczysz frytki nie bdą jak w MCD bo nie spotkałem sie żeby ktokolwiek zrobił cokolwiek tak żęby było identyczne jak w MCD ale będą niezłe jak masz zmywarke to bierz pod uwagę możliwość mycia w zmywarce + łatwość wylania oleju - reszta to bzdetne bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek7 Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Poza tym, że potwierdzam wpisy poprzedników, że z czasem używanie frytkownicy po prostu się nudzi mogę spokojnie polecić Ci urządzenie wiodącej marki DeLongi F28311. (w przekroju) Używałem jej znacznie starszej siostry ale też z obrotowym koszem i pochyłym dnem. Podstawowa zaleta w porównaniu z pozostałymi to oszczędność oleju. Tutaj potrzebujesz tylko 1,1 l oleju. Ważne rzeczy przy smażeniu frytek: 1. Odpowiedni surowiec 2. Zawsze świeży i odpowiedni olej - zwróć uwagę na tzw temperaturę dymienia oleju. 3. Smażenie w dwóch etapach wstępne w temperaturze około 170 stopni C (ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się), później podniesienie kosza tak aby frytki nie były zanurzone w oleju i podgrzanie oleju do temperatury około 190 stopni C, ponowne zanurzenie na krótko w oleju do momentu uzyskania chrupiącej "skórki". 4. Odsączenie frytek z tłuszczu Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejmi Napisano 3 Maja 2014 Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Kilka sekund na patelni i gotowe. Nie da się lepszych frytek > zrobić w warunkach domowych. zalezy co kto lubi mi odpowiadaja tylko i wylacznie frytki mrozone z piekarnika - kazde inne z glebokiego czy plytkiego oleju sa z gory dyskwalifikowane przeze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leatz Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 > Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? W MD nie smaża na zwykłym oleju tylko mają mieszankę(własnej receptury) tłuszczów do smażenia do tego ich frytki maja dodawany jakiś "aromat naturalny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phil_ips Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 > Ważne rzeczy przy smażeniu frytek: > 1. Odpowiedni surowiec > 2. Zawsze świeży i odpowiedni olej - zwróć uwagę na tzw temperaturę dymienia oleju. Nie olej, a frytura, a jeszcze lepsze fryty wychodzą smażone w smalcu. Obydwa tłuszcze mają wyższą temperaturę dymienia niż olej. > Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko33 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 > Jaka warto? (cena oczywiscie jak najnizsza), czy frytki beda takie jak w MD? a zapytam przewrotnie : dlaczego nie kupić sitka do posiadanego już garnka ? ja bym smażył frytki i świeże sardynki. sitko kosztuje dychę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_13 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 > W MD nie smaża na zwykłym oleju tylko mają mieszankę(własnej receptury) tłuszczów do smażenia do > tego ich frytki maja dodawany jakiś "aromat naturalny" Ta jak to nazwałeś specjalna mieszanka to olej Kujawski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r1sender Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 > a zapytam przewrotnie : dlaczego nie kupić sitka do posiadanego już garnka ? > ja bym smażył frytki i świeże sardynki. > sitko kosztuje dychę przeszedłem na sitko i stary garnek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko33 Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 > przeszedłem na sitko i stary garnek i jak wrażenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r1sender Napisano 5 Maja 2014 Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 > i jak wrażenia ? śmierdzi podobnie jak z frytkownicy Najstarszy garnek+ sitko i fryty takie same jak z frytkownicy- wygodniejsze do czyszczenia niż frytkownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudrza Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 > śmierdzi podobnie jak z frytkownicy Najstarszy garnek+ sitko i fryty takie same jak z > frytkownicy- wygodniejsze do czyszczenia niż frytkownica Frytkownica ma jedną zaletę - stabilizacje temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leatz Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 > Ta jak to nazwałeś specjalna mieszanka to olej Kujawski Tak na pewno jest to olej kujawski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_13 Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 > Tak na pewno jest to olej kujawski. Sam jeździłem kiedyś do makro (jako osoba postronna) po ten olej dla jednej z lubelskich barów tfuuuu restauracji MCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leatz Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 > Sam jeździłem kiedyś do makro (jako osoba postronna) po ten olej dla jednej z lubelskich barów > tfuuuu restauracji MCD A po bułki też jeździłeś do miejscowej piekarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.