Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford/Opel - mało orginalny dylemat.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Oglądałem...rodzynek to może i jest ,ale...nieco przypleśniały ,ruda wyłazi z pod tylnej listwy aż miło sick.gif Taki "kwiatek" , w niespełna 4 letnim aucie to dla mnie nie do przyjęcia.

Napisano

> Oglądałem...rodzynek to może i jest ,ale...nieco przypleśniały ,ruda wyłazi z pod tylnej listwy aż

> miło Taki "kwiatek" , w niespełna 4 letnim aucie to dla mnie nie do przyjęcia.

To tylko pasek ftedeiku ci zostaje sick.gif

Napisano
  • Autor

> To tylko pasek ftedeiku ci zostaje

Moja Astra skończy w tym roku 8 lat , i jak dotąd rdzy brak.Jaki byłby sens kupna samochodu młodszego o 4 lata ,ale z wykwitami rudej?.

Napisano

> Oglądałem...rodzynek to może i jest ,ale...nieco przypleśniały ,ruda wyłazi z pod tylnej listwy aż miło Taki "kwiatek" , w niespełna 4 letnim aucie to dla mnie nie do przyjęcia.

znaczy się że fabryczny lakier jeszcze ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy się że fabryczny lakier jeszcze ma

Ma ok.gif...a czy to takie dziwne?

Napisano

> Ma ...a czy to takie dziwne?

bo jak nie ma rdzy to w większości już klapa malowana zlosnik.gif

Napisano

> Focusy śmierdzą w środku.

Mondeo ma ten sam problem. Kumpel walczy ze swoim, bo już dwa lata jeździ, a nie może pozbyć się takiego chemicznego zapachu od nowości. Nie wiem z czego to wynika.

Napisano

> Moja Astra skończy w tym roku 8 lat , i jak dotąd rdzy brak.Jaki byłby sens kupna samochodu

> młodszego o 4 lata ,ale z wykwitami rudej?.

Już Ci pisałem, że to jest wada fabryczna. Jeśli wyszło na gwarancji, to ASO naprawiało, jeśli po to wiadomo. 90% Astr ma z tym problem, a ta która nie ma, to znaczy, że już miała malowaną. To samo jest pod lusterkami na drzwiach.

Za pomalowanie klapy od listwy w dół lakiernicy biorą ok. 300 zł, to chyba nie jest tak dużo, co?

Napisano

> Oglądałem...rodzynek to może i jest ,ale...nieco przypleśniały ,ruda wyłazi z pod tylnej listwy aż

> miło Taki "kwiatek" , w niespełna 4 letnim aucie to dla mnie nie do przyjęcia.

Foka ma to samo, tak jak pisałem na gwarancji kapy są robione 1-2 razy, kiepsko blachy pod lampkami oświetlenia są wyprofilowane i zabezpieczone i dlatego tak się dzieje.

Napisano

> Jak tam wyglada spalanie w Twoim Mondeo?

7.5 przy kapelusz stajl, 10.5 przy codziennym użytkowaniu w cyklu mieszanym, 12 jak się depcze i łoi ludzi spod świateł w mieście zlosnik.gif pewnie da się dużo więcej zlosnik.gif

Napisano

> 7.5 przy kapelusz stajl, 10.5 przy codziennym użytkowaniu w cyklu mieszanym, 12 jak się depcze i

> łoi ludzi spod świateł w mieście pewnie da się dużo więcej

To bardzo przyzwoicie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Już Ci pisałem, że to jest wada fabryczna. Jeśli wyszło na gwarancji, to ASO naprawiało, jeśli po

> to wiadomo. 90% Astr ma z tym problem, a ta która nie ma, to znaczy, że już miała malowaną. To

> samo jest pod lusterkami na drzwiach.

> Za pomalowanie klapy od listwy w dół lakiernicy biorą ok. 300 zł, to chyba nie jest tak dużo, co?

Oczywiście masz rację .Ale przyznasz że dla mnie jest to sytuacja...psychologicznie niekomfortowa , gdy oddaję swoją bezrdzawą sztukę i dopłacam za auto wprawdzie o cztery lata młodsze , nowszy model , ale w bonusie otrzymuję... rdzawe purchle. Wiem , chcąc mieć Astrę kombi ( bo raczej to jednak będzie Astra) , będę musiał tą żabę przełkąć...ale ciężkim sercem.

Napisano

Doliczysz lakierowanie tylnej klapy do pakietu startowego czyli pasków i rozrządu i będzie ok.gif

Jeśli auto było serwisowane w ASO i miało robione przeglądy nadwozia to może załapiesz się na naprawę gwarancyjną.

Napisano

> Doliczysz lakierowanie tylnej klapy do pakietu startowego czyli pasków i rozrządu i będzie

> Jeśli auto było serwisowane w ASO i miało robione przeglądy nadwozia to może załapiesz się na

> naprawę gwarancyjną.

Dokładnie, po prostu 3 dni dłużej u lakiernika, 300-350zł i na kolejne 3 lata masz z głowy.

Napisano
  • Autor

> Doliczysz lakierowanie tylnej klapy do pakietu startowego czyli pasków i rozrządu i będzie

> Jeśli auto było serwisowane w ASO i miało robione przeglądy nadwozia to może załapiesz się na

> naprawę gwarancyjną.

A jak tu już jesteś...to takie pytanie , czy przebieg rzędu 170 - 180 kkm , nie stanowi już przesłanek do strachu o stan turbiny , wtryskiwaczy i innego osprzętu , a także samego układu korbowo tłokowego silnika. Oczywiście wiem że ewntualne wystąpienie w/wym . usterek zależy od wielu czynników, ze sposobem eksploatacji na czele , ale dla różnych silników są różne przebiegi. "graniczne".

PS. A rozrząd w tym siniku wymienia się co ile km. i czy eksploatacja zimą ,jest dużo bardziej upierdliwa niż benzyny.

Napisano

> Mondeo ma ten sam problem. Kumpel walczy ze swoim, bo już dwa lata jeździ, a nie może pozbyć się

> takiego chemicznego zapachu od nowości. Nie wiem z czego to wynika.

Nic innego jak śmierdzące plastiki.

Jak pisałem w Mondeo jest ok. Jest zapach ale nie jest on uciążliwy.

W Focusie według mnie śmierdzi plasteliną zwłaszcza jak auto się nagrzeje.

Z tym że po pewnym czasie przestaje się to czuć - człowiek się przyzwyczaja.

Swego czasu jeździłem do Augustowa do fabryki papierosów i na kilometr od fabryki śmierdziało tytoniem ( taki słodki smak )

Po którejś z kolei wizycie przestałem czuć ten zapach.

Napisano

Nie ma przebiegów granicznych dla elementów układu wtryskowego ani turbosprężarki. Są przypadki wymiany turba jak i wtryskiwaczy przy np. 150 tys km, ale trudno upatrywać przyczyn z naturalnym zużyciu. Moja Astra ma 165 tys km i musiałem wymienić jeden wtryskiwacz, być może przyczyną było kiepskie paliwo - tego nie wiem.

Może jedynie dla koła dwumasowego dałoby się wyznaczyć taki przebieg na około 200 tys. km, ale są jednostki które mają większy przebieg i koło jest fabryczne.

Rozrząd wymienia się co 120 tys km, zimą nie ma problemów, o ile silnik nie jest zajeżdżony (kompresja i dobre świece) i ma dobry akumulator.