Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Zacięta klapka wlewu paliwa w HB i co dalej?

Featured Replies

Napisano

Nie moge otworzyc klapki wlewu paliwa.

Wszystkie inne drzwi centralny otwiera.

Jak dobrac sie do tego aby ja na poczatek awaryjnie otworzyc i zatankowac benzynke?

Trzeba zdejmowac jakies plastiki od srodka bagaznika czy wystarczy przez klapke tylnych swiatel cos wymodzic?

Nastawic sie od razu na ASO czy srednio rozgarniety szympas poradzi sobie bez polamania polowy spinek i plastikow?

Napisano

> Nie moge otworzyc klapki wlewu paliwa.

> Wszystkie inne drzwi centralny otwiera.

> Jak dobrac sie do tego aby ja na poczatek awaryjnie otworzyc i zatankowac benzynke?

> Trzeba zdejmowac jakies plastiki od srodka bagaznika czy wystarczy przez klapke tylnych swiatel cos

> wymodzic?

> Nastawic sie od razu na ASO czy srednio rozgarniety szympas poradzi sobie bez polamania polowy

> spinek i plastikow?

eee no jakie ASO? powinno się dać wsadzić łapkę przez klapkę od lampy tylnej wymacać siłownik i pociągnąć cięgło a klapka odskoczy.

Jeżeli nie da się przez klapkę od lampy - to nie wiem jak w htb - ale w kombi trzeba zdjąć nieco uszczelki wokół otworu bagażnika, potem ciągnie się za tapicerkę - ta jest na spinkach i odskakuje - na pewno na tyle że da się rękę wsadzić do klapki aby pociągnąć za siłownik.

brat

Napisano

> Nie moge otworzyc klapki wlewu paliwa.

za rzadko pb tankujesz i tak się dzieje zlosnik.gif

> Wszystkie inne drzwi centralny otwiera.

ok.gif znaczy że wszystkiego nie zdążyłeś zdupcyć zlosnik.gif

> Jak dobrac sie do tego aby ja na poczatek awaryjnie otworzyc i zatankowac benzynke?

najszybciej to przez pompę paliwa, a dokładniej to pod tylną kanapą masz kilka śrubek do odkręcenia i tam możesz zatankować zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Trzeba zdejmowac jakies plastiki od srodka bagaznika

siłownik wlewu paliwa jest w bagażniku na tylnej belce tak ze nie jest na boczku tylko pod tym plastikiem który chroni zaczepem do zamka bagaznika i z tamtad jest poprowadzona linka do zamka wlewu paliwa. jest on na zatrzask

Napisano
  • Autor

> za rzadko pb tankujesz i tak się dzieje

Ostatnio do pelna w lutym chyba, to nie LPG zebym co 2-3 dni otwieral grinser006.gif

> znaczy że wszystkiego nie zdążyłeś zdupcyć

niewiem.gif Mam sie cieszyc hmm.gif

> najszybciej to przez pompę paliwa, a dokładniej to pod tylną kanapą masz kilka śrubek do odkręcenia

> i tam możesz zatankować

Zartownis 20.GIF

> siłownik wlewu paliwa jest w bagażniku na tylnej belce tak ze nie jest na boczku tylko pod tym

> plastikiem który chroni zaczepem do zamka bagaznika i z tamtad jest poprowadzona linka do

> zamka wlewu paliwa. jest on na zatrzask

Dobrze rozumiem to co do mnie piszesz?

Trza zdjac oslone plastikowa na zaczepie do klapy bagaznika i dalej nurkowac gdzies pod wykladzine?

Bardziej podobala mi sie odpowiedz bratPit-a 270751858-jezyk.gif

Napisano

W kombi przez klapkę od lampy bez problemu można siłownik wyjąc od wlewu, w HB nie powinno też z tym być problemu.

Napisano

> W kombi przez klapkę od lampy bez problemu można siłownik wyjąc od wlewu, w HB nie powinno też z

> tym być problemu.

A jeszcze łatwiej się go demontuje w odwrotnej sytuacji, gdy nie zamyka klapki. Wykręca się tylko dwie śruby i siłownik wychodzi obok korka.

Napisano

> W kombi przez klapkę od lampy bez problemu można siłownik wyjąc od wlewu, w HB nie powinno też z

> tym być problemu.

Ja w kombi jakoś nie mogę tego zrobić przez klapkę i chyba będę musiał rozebrać całą tapicerkę z boku frown.gif

Napisano

Pociągnij porządnie za kable i wyskoczy z mocowania.

Napisano
  • Autor

> siłownik wlewu paliwa jest w bagażniku na tylnej belce tak ze nie jest na boczku tylko pod tym

> plastikiem który chroni zaczepem do zamka bagaznika i z tamtad jest poprowadzona linka do

> zamka wlewu paliwa. jest on na zatrzask

Nie wiesz, znajde gdzies info jak sciagnac ta oslone zaczepu klapy, zeby jej nie polamac?

Z czasem krucho, wiec jezdze 2, a ta postawilem i czekam na chwile wolnego.

Zlokalizowalem jedynie przez klapke od lamp linke, ale nie szarpalem jej, bo pekam, ze jak otworze to potem nie zamkne jezeli wczesniej nie naprawie/wymienie silownika/linki.

Napisano
  • Autor

> A jeszcze łatwiej się go demontuje w odwrotnej sytuacji, gdy nie zamyka klapki. Wykręca się tylko

> dwie śruby i siłownik wychodzi obok korka.

Dobralem sie do plastikow i zdjalem pokrywe zamka bagaznika (o dziwo nic nie lamiac, nic nie gubiac itd.).

Diagnoza: PĘKŁA LINKA (jakos szybko mi sie wydaje, czyzby wada materialowa, mogla pol roku wczesniej) klnie.gif

Przynajmniej moge zatankowac i wiem jak zamknac/otworzyc klapke.

Silownik mam na blasze z tylu lamp tylnych i potem ta nieszczesna linka idzie pod blache w kierunku wlewu paliwa.

Pytania:

1. Jaki numer katalogowy ma ta linka, jak jej szukac, a moze to komplet z silniczkiem jest (wiem, najlatwiej zadzwonic do ASiO)?

2. Jaka jest przewidziana procedura jej wymiany, wykreca sie cos od strony wlewu, bo od srodka wydaje mi sie, ze nie ma szans (porobilem jakies zdjecia ale telefonem, wiec moze bedzie co wstawic, a moze nie)?

Jezeli to ma znaczenie to chodzi o AH HB z 2011r .

Napisano
  • Autor

Bede prowadzil dyskusje sam z soba chyba, ale wychodzi na to, ze linka jest czescia silownika.

287715100-urwanalinka1.JPG

post-61568-1435252415249_thumb.jpg

Napisano

> Bede prowadzil dyskusje sam z soba chyba, ale wychodzi na to, ze linka jest czescia silownika.

Przynajmniej masz pewność, że ci "ktoś" odpowie smile.gif

Wg. mnie ten prawie biały element jest końcówką linki. Powinno sie go dać odlączyć od siłownika. Pewien nie jestem, ale tak to ze zdjęcia wygląda.

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej masz pewność, że ci "ktoś" odpowie

ok.gifzlosnik.gif

> Wg. mnie ten prawie biały element jest końcówką linki. Powinno sie go dać odlączyć od siłownika.

> Pewien nie jestem, ale tak to ze zdjęcia wygląda.

Kombinowalem ze zdjeciem tego bialego i jakos nie szlo mi to za bardzo, wyjme silownik to sie posiluje, bo teraz dostep taki sobie.

Sklep specjalizujacy sie w czesciach do Opla wlasnie stwierdzil, ze linka to odrebny element i jej koszt to 45zl biglaugh.gif

Przy okazji, facet pouczyl mnie tez, ze to nie linka a ciegno 270751858-jezyk.gif

ASO twierdzi, ze wogole linki w systemie nie maja, a jedynie silownik i "glowy nie dadza ale pewnie jest to komplet skoro mowi Pan, ze ma tam jakas linke" i moga zamowic silownik (ktory nie wiadomo czy przyjdzie z linka czy bez) za bagatela ok 350zl (bez mozliwosci zwrotu, juz nie pytalem czy z gory zaplate chca) rotfl.gif

Opcja nr 3, juz wybrana przeze mnie mowi, zeby kupic na allegro silniczek z linka i bez zbednej zabawy podmienic wszystko i w razie W miec silniczek w zapasie do 2 astry palacz.gif

Napisano

> ASO twierdzi, ze wogole linki w systemie nie maja, a jedynie silownik i "glowy nie dadza ale pewnie jest

Nadwozie nieuzbrojone i płyta nadwozia --- tylna część samochodu --- klapka wlewu paliwa

287715260-kl.jpg

Numer producenta: 5182978

Numer GM: 13125620

LINKA, ZWALANIANIE, KLAPA WLEWU PALIWA

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki 20.GIF

Kupilem juz komplet na allegro, silownik wraz z linka i nawet mocowaniem do blachy przy wlewie, bo z tego co wkleiles wynika ze to tez odrebny element jest.

Napisano

> odrebny element jest.

w ASO 45zł

Napisano
  • Autor

> w ASO 45zł

Czyli gosc ze sklepu do Opli mial racje, jak widac ceny ma identyczne jak ASiO, ale wiedze/umiejetnosci poszukiwania o niebo lepsze ok.gif

Napisano

Nie orientujecie się jak to jest rozwiązane w kombi, również linka czy tylko siłownik?

Napisano

> W kombi to jest bolec.

Czyli tak jak myślałem i skurkowany nie wychodzi popatrzeć na zewnątrz. zlosnik2.gifrotfl.gif

Napisano

> Być może wystarczy przeczyścić ten bolec, bo zardzewiał, jeśli nie - wymiana silniczka.

Tak czy siak muszę go wydobyć, a jak do tej pory mi się to nie udało, w każdym razie dzięki za wiedzę 20.GIF

Napisano

> Tak czy siak muszę go wydobyć, a jak do tej pory mi się to nie udało, w każdym razie dzięki za

> wiedzę

Odkręcasz dwie śruby widoczne obok korka wlewu paliwa, lekko odginasz rurę wlewu paliwa i wyciągasz cały siłownik do przodu. Robiłem to 2 miesiące temu i poszło.

Napisano

> Odkręcasz dwie śruby widoczne obok korka wlewu paliwa, lekko odginasz rurę wlewu paliwa i wyciągasz

> cały siłownik do przodu. Robiłem to 2 miesiące temu i poszło.

Wielkie dzięki pub2.gifpub2.gif20.GIF

• 5 tygodni później...
Napisano

> Nadwozie nieuzbrojone i płyta nadwozia --- tylna część samochodu --- klapka wlewu paliwa

> Numer producenta: 5182978

> Numer GM: 13125620

> LINKA, ZWALANIANIE, KLAPA WLEWU PALIWA

mam pytanie czy na tym diagramie nr 3 to klips do przykręcenia klapy do karoserii?? bo u mnie klapa siedzi tylko na jednej śrubie i szukam jak to przykręcić. mam śrubę ale nie mam żadnego klipsu w karoserii