Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pianka montażowa- czym usunąć?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie- podczas montażu drzwi wewnętrznych wyciekło część pianki (nadmiar) i zabrudziło drzwi - niestety różne czyścidła do tego celu nie pomagają - zostały jeszcze resztki tego badziewia. drzwi ciemne (wenge) w okleinie drewnianej.

HELP grinser006.gif

może znacie sprawdzone metody usunięcia tego dziadostwa?

Napisano

> Cokolwiek - KLIK

A do pianki, która wyschła też coś znasz?

Bo świeżą zmyć, to tak jak podałeś.

Ale myślę że u kolegi od napisania posta zdążyła już stężeć

Napisano

> Cokolwiek - KLIK

podlinkowales mu czysciki do SWIEZEJ pianki

Napisano

> A do pianki, która wyschła też coś znasz?

> Bo świeżą zmyć, to tak jak podałeś.

> Ale myślę że u kolegi od napisania posta zdążyła już stężeć

Jeśli chodzi już o starą piankę to na pewno są takie środki w Leroy Merlin - bo widziałem, jedynie co to odstraszyła mnie cena za jakąś małą buteleczkę, ale są na pewno (dział gdzie są pianki i tego typu rzeczy)...

Napisano

> Jeśli chodzi już o starą piankę to na pewno są takie środki w Leroy Merlin - bo widziałem, jedynie

> co to odstraszyła mnie cena za jakąś małą buteleczkę, ale są na pewno (dział gdzie są pianki i

> tego typu rzeczy)...

ano sa - jeden sprawdzalem i nie rozpuszcza pianki starej

Napisano

> podlinkowales mu czysciki do SWIEZEJ pianki

hmm zmywalem tym dobrze wyschnieta ktora mialem na rekach, myslalem ze rownie dobrze sobie poradzi z kilkudniowa na drzwiach hmm.gif

Napisano

Tylko mechanicznie. Coś co rozpuści zaschniętą piankę za pewne zostawi paskudne ślady na drewnie.

Napisano

> Jak w temacie- podczas montażu drzwi wewnętrznych wyciekło część pianki (nadmiar) i zabrudziło

> drzwi - niestety różne czyścidła do tego celu nie pomagają - zostały jeszcze resztki tego

> badziewia. drzwi ciemne (wenge) w okleinie drewnianej.

> HELP

> może znacie sprawdzone metody usunięcia tego dziadostwa?

Pytałem tutaj kiedyś o to samo i niczego konkretnego się nie dowiedziałem. crazy.gif

W Castoramie znalazłem środek Soudal PU Remover. Nie jest tani, bo za małą puszkę, chyba 100 czy 150 mml płaciłem prawie 30 zł, ale warto. Smaruje się tym zaschniętą piankę i po kilku minutach wyciera szmatką. Czasami trzeba operację powtórzyć, jak jest grubsza warstwa, ale po piance nie ma śladu. Z okleiną drzwi, nic się nie dzieje, żadnych plam, czy odbarwień.

Napisano

> Tylko mechanicznie. Coś co rozpuści zaschniętą piankę za pewne zostawi paskudne ślady na drewnie.

Nie prawda. cool.gif Mechaniczne usuwanie zniszczy okleinę, czy lakier.

Napisano

Jeśli chodzi o powierzchnię w okleinie albo lakierze to:

1. usuwasz piankę mechaniczne, tak żeby zostawić bardzo cienką warstwę żeby nie uszkodzić okleiny lub lakieru

2. to co zostaje, pocierasz gumką do ścierania ołówka

Powinno dać radę, choć mogą zostać niewielkie odbarwienia od reakcji podłoża z pianą.

Napisano

> Jak w temacie- podczas montażu drzwi wewnętrznych wyciekło część pianki (nadmiar) i zabrudziło

> drzwi - niestety różne czyścidła do tego celu nie pomagają - zostały jeszcze resztki tego

> badziewia. drzwi ciemne (wenge) w okleinie drewnianej.

> HELP

> może znacie sprawdzone metody usunięcia tego dziadostwa?

Spróbuj acetonem, z pianką sobie powinien poradzić, pytanie tylko, czy drzwi się oprą.

Napisano

> Spróbuj acetonem, z pianką sobie powinien poradzić, pytanie tylko, czy drzwi się oprą.

Aceton może ale nie musi rozpuścić okleinę czy tam fornir . Należy bardzo delikatnie to robić a najlepiej to sprawdzić gdzieś w niewidocznym miejscu. A na koniec Meglio , pięknie penetruje a nie niszczy drzwi.

Napisano

> Spróbuj acetonem, z pianką sobie powinien poradzić,

Aceton rozpuszcza świeżą piankę, zaraz po użyciu - to wiem z autopsji. Czy poradzi sobie z już utwardzoną pianą? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Aceton rozpuszcza świeżą piankę, zaraz po użyciu - to wiem z autopsji. Czy poradzi sobie z już

> utwardzoną pianą?

Poradzi

Napisano

http://www.denbraven.pl/produkt.php?idp=84&idg=21&idm=1&zastosowania=

coś takiego stosowałem na futrynie i drzwiach w okleinie (Porta drzwi). Najpierw w niewidocznym miejscu, później po całości. Mogę go polecić wink.gif

Tylko trzeba dać temu środkowi trochę czasu. Posmarować i odczekać nawet godzinę - zależy od grubości pozostałej pianki.