Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

linia ciągła pojedyncza i podwójna

Featured Replies

Napisano

mam na myśli takie linie, które rozgraniczają pasy ruchu, zarówno w tym samym kierunku jak i w przeciwnym.

od kilku dobrych miesięcy zmieniłem trasę dojazdu do/z pracy na trochę szybszą - Drogowa Trasa Średnicowa + autostrada A4 + S86. prędkości na tych trasach są ograniczone do 100 km/h, ale mało kto się do tego stosuje i jak tylko 200 m wolnego pasa przed autem, to "rura do przodu".

zauważyłem natomiast, że jakieś 30% kierowców nie stosuje się (celowo bądź z niewiedzy) do zakazu przekraczania linii ciągłej, szczególnie tam, gdzie jest wlot z boku. widać to na przykładowej fotce:

612353Bez_tytu_u_1.jpg

jedni "pędzą" trzecim pasem, bo chcą na czwarty, a ci z czwartego na trzeci. byle szybko, bez zastanowienia się, czy wolno zjechać i czy to aby bezpieczne w tym miejscu.

oglądam czasami Pirata na Tefałenie i tam kilka razy się takie wykroczenie zdarzyło, na co kierowcy reagowali zdziwieniem, że linii ciągłej nie można przekraczać.

dziś też pani zdziwiona przed drogówką, bo skręciła w lewo na podwójnej ciągłej. a co tam...

przy prędkościach trzycyfrowych długość tej "nieprzekraczalnej" linii rzeczywiście ma znaczenie, bo dopiero jak ona się kończy to bezpiecznie widać w lusterku cały pas za nami.

kilkanaście razy widziałem, jak się otrąbiali co niektórzy, bo przycierka była by murowana.

podwójną ciągłą zdecydowanie więcej osób "zauważa", podobnie jak miejsce wyłączone z ruchu (równoległe pasy na jezdni) ok.gif

mam nadzieję, że na AK są tylko tacy, którzy wiedzą co oznacza pojedyncza linia ciągła ok.gifpalacz.gif

Napisano

Odkąd jeżdżę samochodem, zastanawiam się, po co ktoś maluje podwójną ciągłą? Nie wystarczy jedna linia? Nie szkoda farby? W innych krajach zauważyłem, że się da namalować jedną. Oczywiście bez znaczenia jest ilość namalowanych linii, jeżeli chodzi zakaz ich przekraczania.

Napisano

> Odkąd jeżdżę samochodem, zastanawiam się, po co ktoś maluje podwójną ciągłą? Nie wystarczy jedna

> linia? Nie szkoda farby? W innych krajach zauważyłem, że się da namalować jedną. Oczywiście

> bez znaczenia jest ilość namalowanych linii, jeżeli chodzi zakaz ich przekraczania.

pewnie że szkoda farby hehe.gif

niestety patrząc jak jeździ to stado baranów dookoła, dopóki ciągła bądź podwójna ciągła nie będą ścianą albo barykadą z betonów to dla większości kierowców jakby nie istniały sciana.gif

Napisano

> pewnie że szkoda farby

> niestety patrząc jak jeździ to stado baranów dookoła, dopóki ciągła bądź podwójna ciągła nie będą

> ścianą albo barykadą z betonów to dla większości kierowców jakby nie istniały

po co stawiają znaki ograniczenia 30,40,50 tez nie wiem ,jak jadę 150 to nawet ich nie zauważam zlosnik.gif

.

Napisano

> Odkąd jeżdżę samochodem, zastanawiam się, po co ktoś maluje podwójną ciągłą? Nie wystarczy jedna

> linia? Nie szkoda farby? W innych krajach zauważyłem, że się da namalować jedną. Oczywiście

> bez znaczenia jest ilość namalowanych linii, jeżeli chodzi zakaz ich przekraczania.

Pojedyncza rozgranicza pasy o tym samym kierunku jazdy, a podwójna o przeciwnych.

Napisano

podwójna ciągła linia rozzdziela pasy ruchu o róznych kierunkach

pojedyncza ciągła o tych samych kierunkach wink.gif

Napisano

Nieznajomość znaków poziomych jest przerażająca. Ludzie nie mają pojęcia też co oznaczają np. trójkąciki w poprzek, a co ciągła linia. Najgorzej jest na parkingach przy centrach handlowych, gdzie znaków pionowych nie widać zbyt dobrze, bo są na małych tabliczkach gdzieś podwieszane pod sufitem, ale linie poziome zwykle są w dobrym stanie.

Moim zdaniem idealnym rozwiązaniem byłyby kampanie w postaci krótkich spotów w tv i necie, które w czasie 15sekund pomogłyby zrozumieć ludziom co to jest linia warunkowego zatrzymania, bezwzględnego zatrzymania itd.

Jak ktoś pije i jeździ to reklama z trupami na drodze niewiele zmieni, a taka kampania informacyjna dałaby lepsze efekty... old.gif

Napisano

Tak prawdę mówiąc to nie ma linii podwójnej ciągłej. Tak to się po prostu przyjęło. Tak się to nazywa i już.

Normalnie to po prostu każdy pas ma swoją pojedynczą ciągłą linię, a że są one obok siebie to dlatego mówi się "podwójna" ciągła.

Napisano

Przeciez linia podwojna ciagla a pojedyncza ciagla, to sa dwa rozne znaki i co innego oznaczają! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Tak prawdę mówiąc to nie ma linii podwójnej ciągłej. Tak to się po prostu przyjęło. Tak się to

> nazywa i już.

> Normalnie to po prostu każdy pas ma swoją pojedynczą ciągłą linię, a że są one obok siebie to

> dlatego mówi się "podwójna" ciągła.

Co Ty opowiadasz? pad.gif

Przeciez to jest znak drogowy poziomy:

http://www.autoex.pl/znaki_drogowe/znaki_poziome/znak,P-4,linia_podwojna_ciagla.html

Który oznacza zupełnie co innego, niż linia pojedyncza ciagla ok.gif

Napisano

Ale ja to doskonale wiem i tego nie neguję. To co napisałem to tylko takie przemyślenia. Nie gadaj, że wziąłeś to na serio.

Napisano

> Ale ja to doskonale wiem i tego nie neguję. To co napisałem to tylko takie przemyślenia. Nie gadaj,

> że wziąłeś to na serio.

Wziałem na serio spineyes.gif Myślałem, że Ty zawsze piszesz serio zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak prawdę mówiąc to nie ma linii podwójnej ciągłej. Tak to się po prostu przyjęło. Tak się to

> nazywa i już.

> Normalnie to po prostu każdy pas ma swoją pojedynczą ciągłą linię, a że są one obok siebie to

> dlatego mówi się "podwójna" ciągła.

teeee... a auto jeździ jeszcze jak po sznurku po tym nowym warstacie? palacz.gif

Napisano

> Ale ja to doskonale wiem i tego nie neguję. To co napisałem to tylko takie przemyślenia. Nie gadaj, że wziąłeś to na serio.

Ładnie wybrnąłeś. Uznam jednak, że nie znasz przepisów (nie pierwszy raz) i przyjmę, że jednak nie żartowałeś.

W przeciwnym przypadku musiałbym nałożyć na Ciebie bana, zgodnie z tym: http://forum.autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=276966573&page=0&vc=1

Jednak gdy znajdę jeszcze jeden Twój post, w którym udzielasz niezgodnych z przepisami informacji, pozbawię Cię dostępu do forum. czerwona.gif

mar00ha